Dopravné správy

​Kombinovanou dopravu limituje kapacita tratí

Při pohledu na evropské dálnice to tak sice nevypadá, ale silniční doprava získává status luxusní přepravy. Změny legislativy v oblasti pracovního práva a nedostatek řidičů přispívají k tomu, že i zákazníci začínají být vstřícnější k uvažování o alternativách se stabilní kapacitou. Tu představuje například kombinovaná přeprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maďarsku hrozí pokuta kvôli stavbe metra

Maďarsku v budúcom roku hrozí od Európskej únie pokuta 60 až 70 miliárd forintov (vyše 223 miliónov euro) kvôli finančným nezrovnalostiam pri výstavbe štvrtej linky metra v Budapešti. Uviedol to vo štvrtok šéf úradu maďarskej vlády János Lázár.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD stahují diáře 2018 kvůli „nekorektní“ mapce

V sídle Českých drah jsou nachystány diáře na příští rok. Ty však nemohou do světa, protože je v nich mapa se spornými územími. Problém způsobil Islámský stát i Krym, podle expertů by zpracování mohlo vyvolat nepříjemnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

120 rokov eletričiek na Špitálskej

Prvá električková trať na Špitálskej ulici bola postavená v roku 1897. Bola súčasťou tzv. odbočnej trate, ktorá viedla zo začiatku Špitálskej ul. cez dnešné Americké a Odborárske nám. na Krížnu ulicu, kde končila pred križovatkou s Legionárskou ulicou pri niekdajšej železničnej stanici Považskej železnice (neskôr Filiálna stanica, dnes historická budova stanice Konskej železnice).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Internet ve vlacích ČD má zpoždění

České dráhy slibovaly s nástupem nového jízdního řádu pokrytí signálem bezdrátového internetu v dalších 89 vozech, nakonec ale takové vagóny vyjedou později. Dopravce ale současně slibuje pokrytí internetem ve všech dálkových vlacích do dvou let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak v Nórsku opäť vrazil do stáda sobov

Thor Bräkken z nórskeho železničného dopravcu Bane NOR uviedol, že k najnovšej kolízii došlo 20 kilometrov južne od miesta, kde bolo v sobotu zrazených približne 65 sobov. Nórsky vlak vrazil v stredu do stáda sobov v arktickej oblasti krajiny a zabil 17 týchto zvierat. Stalo sa tak niekoľko dní po podobných incidentoch, pri ktorých uhynulo viac ako 100 sobov, pripomína agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrat rychlíků Praha – Harrachov

Po téměř půl století by se na koleje mělo od jara příštího roku vrátit přímé železniční spojení Prahy s Harrachovem. Liberecký kraj finišuje s Českými drahami na dohodě o zavedení přímých rychlíků z hlavního města do jednoho z hlavních krkonošských středisek. Jednání potvrdil Liberecký kraj i České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva chce importovať vodičov z Ukrajiny

Na Slovensku bude zrejme v budúcnosti jazdiť viac vodičov zo zahraničia. O ich nábore začal otvorene hovoriť najväčší autobusový dopravca v krajine - spoločnosť Arriva. Na to, aby ich mohla zamestnať, spoločnosť už začala robiť prvé kroky, keď o povolenie požiadala štátne orgány.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Norsko chystá trať do Arktidy

Norsko uvažuje o vybudování železniční trati dlouhé téměř 400 kilometrů, která by spojila arktické město Tromsö s vnitrostátní sítí. V současné době zjišťuje, jak vysoké náklady by si projekt vyžádal. Oznámilo to v pátek norské ministerstvo dopravy a spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý vlak skupiny GEFCO z Číny do Francúzska

Skupina GEFCO, globálny hráč v odvetví priemyselnej logistiky a európsky líder v automobilovej logistike, privítal vo Francúzsku svoj úplne naložený kontajnerový vlak, ktorý prešiel 11 000 kilometrov z Číny. Vlak prepravil 12-metrové kontajnery z čínskeho Wuhanu do mesta Dourges na severe Francúzska pre klienta PSA za menej ako 3 týždne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví trať mezi Louny a Lovosicemi

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje rekonstrukci trati mezi Louny a Lovosicemi. Na trati dlouhé 34 kilometrů na vybraných úsecích nechá opravit kolejový svršek a spodek a vybudovat také nová nástupiště. Předpokládaná hodnota zakázky je více než miliarda korun bez DPH, to řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kauza Transprojekt verzus ŽSR pokračuje

Spoločnosť Transprojekt nepovažuje záležitosť týkajúcu sa vypovedania nájomnej zmluvy so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) za uzatvorenú. Pre TASR to uviedla mediálna zástupkyňa spoločnosti Mária Adamová. Vec je podľa nej naďalej v rukách právnych zástupcov firmy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet poprvé ve Vídni - k nevoli šéfa ÖBB

Soukromý dopravce dnes [30.11.2017] ve Vídni představil poprvé své žluté vlaky, které příští neděli začnou provoz na trase mezi Prahou a Vídní. Zatímco dopra vce si pochvaluje rekordní zájem cestujících v předprodeji, tamější státní dopravce ÖBB jeho příchod vítá se značnou nevolí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy si půjčí na rozvoj železnice

Ministerstvo dopravy zvažuje pokrýt náklady na rozvoj dopravní infrastruktury v následujících letech s pomocí stomiliardové půjčky od Evropské investiční banky (EIB). Polovina z těchto peněz by měla směřovat na rozvoj dopravní sítě a druhá polovina na pořízení nových železničních vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vrátili Transprojektu preplatok za nájomné

Železnice Slovenskej republiky poslali spoločnosti Transprojekt s.r.o. dobropis na alikvótnu časť zaplateného nájomného za obdobie od dňa vypovedania zmluvy – od 18. septembra do 31. decembra 2017. Transprojekt totiž mal povinnosť zaplatiť nájomné vopred na celý kalendárny rok. Spoločnosť si povinnosť síce splnila, nájomné na rok 2017 však zaplatila s oneskorením, namiesto 24. januára 2017 bola suma uhradená až 24. apríla 2017

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak ČD na zápas FC Baníku Ostrava se Slávií Praha

České dráhy dnes vypraví zvláštní vlak na zápas klubů FC Baník Ostrava a SK Slávia Praha, který začíná dnes, 1. 12. 2017 v 19:30.  V mimořádné soupravě bude řazeno 10 vozů a pojede jako vlak R 10974 v 13:54 z Bohumína. Zastaví ve stanicích Ostrava hl.n. (14:03-14:08), Ostrava-Svinov (14:13-14:18), Hranice na Moravě (14:46-14:48) a v Zábřehu na Moravě (15:39-15:41). Do pražských Vršovic přijede vlak v 18:20. Zpět bude speciální vlak pod názvem R 10975 vyjíždět ve 22:20 z Prahy-Vršovic a zastaví v Kolíně (23:17-23:18), Zábřehu na Moravě (00:57-00:59), Hranicích na Moravě (01:55-01:58), Suchdolu nad Odrou (02:10-02:12), Studénce (02:19-02:23), Ostravě-Svinov (02:32-02:37), Ostravě hl.n. (02:43-02:49) a do cílové stanice v Bohumíně dorazí ve 02:57.

Ve vlaku platí běžný tarif Českých drah. Prosím všechny cestující, aby dbali pokynů personálu ČD, organizátorů a Policie ČR
.

Kúpa Vectronov by bola lacnejšia ako prenájom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tvrdí, že plánovaný prenájom desiatich rušňov Vectron na desať rokov je pre ňu výhodnejší ako prípadná kúpa. Poslanci parlamentu za OĽaNO, ktorí spochybnili prenájom lokomotív, podľa národného osobného vlakového dopravcu veľmi zle spočítali náklady na ich obstaranie, údržbu a ďalšie náklady spojené s nevyhnutnými zálohami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Je smutné, keď profesionálny novinár nevie od seba rozlíšiť vozeň a rušeň.

InterPantery jsou výrazně poruchové

Rychlíkové soupravy InterPanter z plzeňské Škody Transportation jsou výrazně poruchové. České dráhy, které si jich do flotily nakoupily čtrnáct, kvůli opakovaným technickým problémům žádají prodloužení záruky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakové nešťastie v Španielsku

Regionálny vlak premávajúci medzi španielskymi mestami Málaga a Sevilla sa v stredu vykoľajil, pričom došlo k zraneniu najmenej 21 cestujúcich. Zranenia troch z nich sú vážne, informoval regionálny internetový server ABC de Sevilla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řada 380 už konečně smí do Německa

Lokomotiva řady 380 nazývaná Emil Zátopek konečně může do Německa, kde jí chyběla potřebná povolení pro provoz v dvousetkilometrové rychlosti. České dráhy však již pro trasu přes Berlín do Hamburku pronajaly deset lokomotiv Vectron.

Celou zprávu najdete na této stránce.