Dopravné správy

Práce ŽSR v meste Dolný Kubín

Dobrý deň pani Pavlíková, chcel by som Vám poprosiť o informácie a písomné stanovisko ŽSR ohľadom demontáže železničnej zastávky na Mokradi v Dolnom Kubíne a rovnako aj o novom osvetlení železničnej zastávky na Bysterci v Dolnom Kubíne. Informáciu budú slúžiť ako podklad pre pripravovanú reportáž v Televízii Dolný Kubín o akciách ŽSR v našom meste, ktoré sa nedávno uskutočnili. Informácie by mali, mohli obsahovať: Charakteristiku prác, kedy sa uskutočnili, dôvody, ciele, cenu, prípadne ďalšie plánované akcie. Súvisia tieto práce s nedávnou návštevou generálneho riaditeľa ŽSR v Dolnom Kubíne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

RegioJet a LEO Express ruší vlaky na Zlínsko

K omezení důležitých linek, které spojují zlínský region se zbytkem republiky, přistoupily soukromé dopravní společnosti. RegioJet končí s vlaky ze Starého Města do Prahy a redukuje počet autobusů mezi Zlínem a Brnem. Leo Express zase zruší železniční linku do Přerova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Stará Turá – Vaďovce

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 28. až 30. novembra 2017, v čase od 7.20 h do 12.45 h, realizovať výlukové práce v úseku Vaďovce – Stará Turá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak přesunout náklady na koleje, když jsou plné?

Bílá kniha EU o dopravě počítá s tím, že by se do roku 2030 mělo přemístit ze silnice na železnici 30 procent přepravovaného zboží. Z hlediska současných podmínek české železnice se zdá být tento požadavek spíše z říše snů, protože pokud by se měl opravdu splnit, musel by se výkon české železnice v segmentu nákladní dopravy zvýšit o 180 procent. Problém je ale hlavně v tom, že už dnes nemají nákladní vlaky po čem jezdit, kapacita dopravní cesty zejména na některých úsecích hlavních železničních koridorů je vyčerpaná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 47. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) počas minulého týždňa zaznamenali jednu zrážku civilnej osoby s vlakom. Osobný vlak v úseku Spišská Nová Ves – Markušovce zrazil civilnú osobu, ktorá ležala v koľajisku. Pravdepodobnou príčinou bola samovražda. Zmeškaných bolo celkovo 6 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo postaví novou halu maloměřického depa?

České dráhy vypsaly tendr na výstavbu nové opravárenské haly v depu v Brně Maloměřicích. Cena se bude podle odhadů dopravce pohybovat kolem 250 milionů bez DPH. Dráhy se pro stavbu zcela nové haly rozhodly na základě studie, která jako zcela nevhodnou vyhodnotila variantu přístavby ke stávající hale. Ta by vyšla levněji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rodí sa Integrovaná doprava Žilinského kraja

V Žilinskom kraji sa vytvorí nová integrovaná doprava. Najskôr by ju mali zaviesť v prvej etape v roku 2019 na Kysuciach a Hornom Považí, následne v Turci, Liptove a na Orave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucká třída 1. máje je jako železniční koridor

Po sedmi měsících se na rušnou třídu 1. máje v centru Olomouce vrátily tramvaje a auta. Její přestavba vyšla na desítky milionů, ne všichni jsou s ní ale spokojeni. Podle opozice nemůže významná ulice v historickém jádru města, které chce být atraktivní pro turisty, takto vypadat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Wi-fi sa rozširuje do ďalších vozidiel DPB

Bezplatné pripojenie k internetu cez wi-fi sieť môžu cestujúci v bratislavskej MHD využívať od roku 2012, kedy bolo wi-fi internetom vybavených 50 kĺbových autobusov SOR NB 18. Wi-fi prístupové body boli do týchto vozidiel nainštalované spolu s reklamnými obrazovkami See&Go.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Chotěboře vyjede Mikulášský vláček

V sobotu 2. prosince 2017 vyjede z Chotěboře již tradiční Mikulášský vláček. Jde o zvláštní vlak, ve kterém se setkáte s Mikulášem a jeho družinou. Ve vlaku platí speciální jízdenky (jednotlivá v ceně 50 Kč za osobu a rodinná v ceně 150 Kč pro max. 4 osoby), které jsou v Chotěboři k zakoupení před nástupem do vlaku; při nástupu jinde pak ve vlaku samotném. Dětští účastníci za ně od Mikuláše obdrží mikulášský balíček. Zároveň mohou všichni jejich držitelé navštívit ve Ždírci nad Doubravou „Andělskou stezku“ a nefalšované peklo s čerty. Mikulášský vláček bude z Chotěboře odjíždět ve 13.00, 13.47, 14.47 a 16.00 hodin a ze Ždírce nad Doubravou se bude vracet ve 13.30, 14.05, 15.35 a 16.47 hodin. První vlak pojede již z Havlíčkova Brodu (odjezd ve 12.25 hodin) a přistupovat do něj bude možné také v Břevnici a Rozsochatci; z Chotěboře se pak vlak ve směru Havlíčkův Brod bude vracet v 17.05 hodin. Soupravu bude tvořit motorový vůz M286.1032 „Krokodýl“,  2x přívěsný vůz Bmx a lokomotiva 726.532 „Karkulka“ (brněnský spolek Hrbatá Máňa).

S podporou města Chotěboře a dalších partnerů akci pořádá DDM-SVČ Junior Chotěboř a Spolek přátel železnice v Chotěboři.

            Přijďte se svézt, těšíme se na vás!

 

Mikulášský vláček 2017 – jízdní řád – sobota  2.  12. 2017
         
Havlíčkův Brod 12:25      
Břevnice 12:31      
Rozsochatec 12:37      
Chotěboř 12:44–13:00 13:47 14:47 16:00
Bílek 13:04 13:51 14:51 16:04
Sobíňov 13:07 13:54 14:54 16:07
Ždírec nad Doubravou 13:12 13:59 14:59 16:12
         
Ždírec nad Doubravou 13:30 14:05 15:35 16:47
Sobíňov 13:35 14:10 15:40 16:52
Bílek 13:38 14:13 15:43 16:55
Chotěboř 13:42 14:17 15:47 16:59–17:05
Rozsochatec       17:12
Břevnice       17:18
Havlíčkův Brod       17:24

 

Čínsky premiér predstaví novú Hodvábnu cestu

Do Budapešti v nedeľu priletel čínsky premiér Li Kche-čchiang, ktorý u našich južných susedov absolvuje summit vo formáte 16+1, čo je združenie krajín strednej a východnej Európy, Balkánu a Číny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí nové vlaky pro Prahu a okolí

České dráhy chtějí v příštích letech zásadně obnovit vlaky pro Pražskou integrovanou dopravu. Zatímco několik let se mluví o tom, že omlazení má přijít v podobě elektrických jednopodlažních jednotek typu RegioPanter, teď poprvé Ropid jako zástupce objednatele mluví i dvoupodlažních soupravách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vymeňte auto za vlak ZSSK!

Kampaň Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) s názvom „Zlepšujeme sa. Neveríte? Otestujte!“, ktorá nabádala ľudí, aby otestovali služby reštauračných a detských vozňov či autovlaku, sa dostala do svojej druhej fázy. Národný dopravca komunikuje zjavné výhody cestovania na koľajniciach a otvorene ľudí vyzýva k tomu, aby vymenili auto za vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo přejmenovává zahraniční dcery

Nákladní železniční společnost ČD Cargo se rozhodla pro zásadní změnu identity v zahraničí. Názvy dceřiných společností v okolních státech se sjednotí pod značkou ČD Cargo a anglickým výrazem pro danou zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina úspešne inovuje park trolejbusov

Osem nových článkových nízkopodlahových trolejbusov Škoda 27 Tr Solaris #266 - 273 bolo 21. novembra 2017 slávnostne odovzdaných do premávky. Odovzdávanie prebehlo v dopoludňajších hodinách vo vozovni Kvačalova za účasti primátora Žiliny Igora Chomu, riaditeľa DPMŽ Jána Barienčíka, člena predstavenstva firmy Škoda Electric Karla Majera a konateľa spoločnosti Solaris Slovakia Ľubomíra Melichara.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC testuje zabezpečený přechod kolejí

Správa železniční dopravní cesty začala ve Smržovce testovat první zabezpečený přechod pro chodce mezi nástupišti. Zařízení, které je běžné například v Polsku či Německu, je první svého druhu v Česku. Ve Smržovce ho testuje společnost AŽD Praha. Ve Smržovce má upozornit cestující světelnou i zvukovou signalizací u přechodu přes koleje od staniční budovy k nástupišti, že se blíží vlak a že nemají přecházet. Zařízení funguje v podstatě jako přechod pro chodce přes silnici, ale pouze s červeným panáčkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo u nás jazdia vlaky s menom Horalky alebo Lišiak

Čakáte na vlak a zo staničného rozhlasu sa ozve, že už o chvíľu príde rýchlik Horalky Sedita. Alebo cestujete autobusom a z reproduktorov počujete, že nasleduje zastávka Rádio Europa 2. Názvy rýchlikov či autobusových zastávok si vedia firmy na Slovensku bežne prenajať. Ich značka sa potom dostane do grafikonov, na zastávky, webové stránky, ale ľudia ju počujú aj priamo počas cesty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet rozšířil i zdražil palubní menu

Soukromý dopravce RegioJet změnil nabídku svého palubního občerstvení. Do nabídky přidal nová jídla, v byznys třídě začne nově nabízet cestujícím sekt. U některých položek došlo ke zdražení. Nově si tak cestující připlatí za croissanty (místo 20 nově 25 Kč), sushi set z podražil z 80 na 90 Kč, koláč Quiche z 55 na 60 korun. Jde o první velkou úpravu cen směrem nahoru za šest let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vyhlásili súťaž na prevádzkovateľa terminálu Žilina

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili dňa 22.11.2017 verejné obstarávanie na prevádzkovateľa Terminálu intermodálnej prepravy Žilina. Oznámenie o vyhlásení súťaži bolo zverejnené v Úradnom vestníku európskej únie dnes, t.j. 24.11.2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD převzaly další modernizované pendolino

České dráhy zařadí během příštích dnů do provozu další z modernizovaných jednotek pendolino. Dnes ji přebírá, po provedení povinných zkoušek začnou vozit během několika dní cestující. Po lince na Košice je chce přednostně nasazovat na spoje mezi Františkovými Lázněmi a Bohumínem.

Celou zprávu najdete na této stránce.