Dopravné správy

Britské vlaky zastavilo zlé počasie

Veľkú Britániu v posledných dňoch trápi zlé počasie, ktoré vo viacerých regiónoch spôsobilo povodne. Tie zasiahli napríklad anglické grófstva Lancashire a Severný Yorkshire a problémy spôsobili aj vo Walese. Britské úrady vyhlásili pre severozápad Anglicka päť výstrah pred ďalšími záplavami. Pre Škótsko zase platia snehové výstrahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodu Transportation kupuje skupina PPF

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňské strojírenské společnosti Škoda Transportation. V sobotu to oznámily mluvčí skupiny PPF Zuzana Migdalová a mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Cenu transakce, kterou ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ani jedna strana neuvedla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po Špitálskej ulici opäť prešli električky

Rozkopané cesty, prach a hluk v centre mesta po štyroch mesiacoch zrejme konečne ustane. Po vynovených koľajách na Špitálskej ulici totiž v piatok doobeda prešli prvé električky. Jedna od Kamenného námestia smerom na Trnavské mýto, druhá od Amerického námestia ku Kamennému námestiu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smíchovské nádraží čeká proměna

Developerský projekt společnosti Sekyra Group v oblasti Smíchovského nádraží nabývá konkrétních obrysů. Zájemci si budou moci podobu nové městské čtvrti Smíchov City prohlédnout díky virtuální realitě od zítřka [21.11.2017] na výstavě v Emauzském klášteře, kterou pořádá Centrum architektury a městského plánování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Indi sa vykoľajil vlak, traja mŕtvi

Piatková nehoda vlaku na severe Indie si vyžiadala troch mŕtvych a 13 zranených, ktorých následne hospitalizovali. Zástupca polície uviedol, že jedenásť vagónov Vasco Da Gama Expressu sa vykoľajilo neďaleko stanice Manikpura v štáte Uttarpradéš. Šesť vozňov zostalo na trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak si žil šéf pražské firmy na tramvajové koleje

Bývalý ředitel městské firmy Pražská strojírna Vladimír Říha bral zhruba deset let plat na základě neplatné pracovní smlouvy. Vyplývá to ze čtvrtečního verdiktu soudu, uvedl server iDnes.cz. Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o žalobě, kterou se Říha domáhal doplacení části platu po odvolání z funkce. Podle soudu ale byla Říhova smlouva neplatná, protože byl zároveň v čele představenstva firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Panika v londýnskom metre

Londýnska polícia oznámila, že nenašla žiadne stopy po podozrivých, dôkazy o výstreloch alebo obete incidentu, ku ktorému došlo v piatok v stanici metra Oxford Circus v centre britskej metropoly.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová tramvajová trať v Olomouci na dohled

Po dvou letech jednání získala olomoucká radnice konečně všechny pozemky potřebné pro vybudování druhé etapy tramvajové trati na Nové Sady. Stát bude kolem 300 milionů, nejlidnatější sídliště s centrem koleje propojí už za dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať na Špitálskej bude hotová

Križovatka Mickiewiczova-Špitálska v centre Bratislavy bude od soboty (25.11.) sprejazdnená. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe. Trolejbusové linky 207, 208, N53 a N70 tak budú opäť jazdiť po pôvodnej trase na Mickiewiczovej ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD před svátky posiluje

Pražská MHD bude mít od soboty 25. listopadu o víkendech kratší intervaly, posíleny budou některé tramvajové linky a na vybraných autobusových linkách budou jezdit kloubové autobusy. Důvodem jsou blížící se vánoční svátky. Změny budou platit do 23. prosince 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V sobotu bude jazdiť po Ružomberku „hurvínek“

Hurvínek vyrazí o 10.45h zo železničnej stanice Ružomberok smerom na stanicu Malé nádražie. Na poludnie dovezie cestujúcich naspäť do Ružomberka. Akciu pripravili dobrovoľníci, ktorí majú záujem na rozvoji CykloKorytničky. Tá sa napája na koniec železničnej trate a pokračuje do Korytnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní úřady ČR a Polska navázaly spolupráci

Národní bezpečností úřady pro železnici České (Drážní úřad) a Polské (Urzad Transportu Kolejowego) republiky včera podepsaly důležitou dohodu o spolupráci v oblasti dozorových aktivit a sdílení informací. Mj. řeší například i společný postup, který bude užit v případě neshodných stanovisek obou států.

"V případě závažných zjištění, které mohou mít vliv na bezpečnost, se budeme neprodleně informovat a vzájemně koordinovat případný postup či postih dotčeného dopravce. To samé platí i pro všechny technické nebo legislativní problémy v procesu schvalování drážních vozidel provozovaných v Česku a Polsku," informuje o dalších bodech spolupráce ředitel sekce provozně-technické Ondřej Fanta.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Vďaka eurofondom pribudli v Žiline trolejbusy

V Žiline začalo premávať osem nových nízkopodlažných a energeticky úsporných trolejbusov. Ich nákup bol spolufinancovaný z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Ďalších sedem vozidiel pribudne na žilinské cesty do marca 2018.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přeprava státní nafty z Německa končí mankem

Zatím to byla jen čísla na papíře, nyní je však zřejmé, že český stát někdo připravil o nouzové zásoby paliva v hodnotě zhruba 80 milionů korun. Vyšlo to najevo při plnění posledního vlaku, který ve čtvrtek odpoledne odveze strategickou naftu ze skladu v německém Kraillingu. Případ už několik let řeší česká policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vyberú prevádzkovateľa terminálu Žilina

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú vyhlásiť verejné obstarávanie na výber prevádzkovateľa Terminálu intermodálnej prepravy (TIP) Žilina najneskôr do tridsiatich dní po schválení návrhu projektu vládou v stredu 15. novembra. Štátny správca železničnej infraštruktúry to potvrdil s tým, že na základe prieskumu trhu verí, že o túto koncesiu bude dostatočný záujem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce SZZ žst. Raspenava ukončena

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila stavbu s názvem Rekonstrukce staničního zabezpečovacího zařízení (SZZ) žst. Raspenava. Největším přínosem projektu je zvýšení bezpečnosti, zlepšení jízdního komfortu a zvýšení rychlosti železniční dopravy odstraněním propadů traťové rychlosti na železničních přejezdech.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Obnovenie premávky liniek DPB cez Americké n.

Od soboty 25. novembra 2017 bude po ukončení rekonštrukcie električkovej trate opätovne sprejazdnená križovatka Mickiewiczova - Americké námestie a linky 207, 208, N53 a N70 sa vrátia na svoje pôvodné trasy cez Mickiewiczovu, Americké námestie a Záhradnícku/Krížnu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha zváží metro na letiště a do Čakovic

Pražský dopravní podnik (DPP) zadal vypracování studie možného prodloužení trasy metra A z Motola na Letiště Václava Havla. Hotova má být do konce letošního roku. Podnik prověří i možnost prodloužit trasu C z Letňan do Čakovic. DPP to ve středu sdělil v tiskové zprávě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina má 15 nových trolejbusov

Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ), s.r.o., uviedli v utorok do prevádzky mestskej hromadnej dopravy (MHD) 15 nových nízkopodlažných trolejbusov - 12 kĺbových trolejbusov Škoda 27Tr-Solaris a tri sólo trolejbusy Škoda 26Tr-Solaris.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chystá poplatky za vlaky na hlavních tazích

Ministerstvo dopravy zvažuje možnost zavedení koncesního modelu na železnici. Zatímco nyní stát na většině tratí dopravci za provoz vlaků doplácí, na nejvytíženějších tratích, kde se provoz komerčně vyplatí, by mohli dopravci za možnost provozovat zde dopravu naopak platit státu.

Celou zprávu najdete na této stránce.