Dopravné správy

Spojíme sa s Poľskom autobusmi?

Z Trstenej do poľského Nového Targu či Zakopaného sa človek dostane jednoduchšie a možno aj rýchlejšie na bicykli ako verejnou dopravou. Kto žije v blízkosti hranice a chcel by autobus uprednostniť pred autom, veľa možností nemá. Žiadny priamy spoj medzi prihraničnými mestami či dedinkami na Orave a v poľskom Podhalí, ktoré sú zároveň turistickými oblasťami, nejazdí. Rokovať o zmene sa snaží Malopoľské vojvodstvo so samosprávnymi krajmi na druhej strane hranice. Prvou lastovičkou by budúci rok mohla byť autobusová linka medzi poľským Zakopaným a Zubercom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP v Budějovicích kupuje bateriové trolejbusy

Dopravní podnik v Českých Budějovicích objednal u Škody Electric sérii jedenácti trolejbusů za 180 milionů korun. Jde o osmnáctimetrové kloubové vozy typu 27 Tr, které budou díky baterii moci překonávat i úseky bez trolejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaková doprava spojila Čínu a Slovensko

Už nielen papier hodváb, či porcelán, ale všetko, na čo si len spomeniete. Pozemná prepravná trasa medzi Čínou a Európou, známa ako hodvábna cesta, znovu ožíva. Priamo do nákladného prístavu v Bratislave prišiel prvý čínsky vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se ‚hyperloop‘ bez potrubí

Hyperloop je v poslední době často skloňovaný jako budoucnost dopravy. Společnost Arrivo, za kterou stojí bývalý inženýr firem SpaceX a Hyperloop One Brogan BanBrogan, se však chce vyhnout cestování v potrubí s nízkým tlakem a systém zjednodušit. Plánuje proto postavit dráhu pro autonomní „vozítka“, která uvezou náklad, cestující i celé auto.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Typ trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris bol schválený

Skúšobná prevádzka trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris #266 bola úspešne zavŕšená. Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo 6. novembra 2017 typ trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris pre prevádzku na trolejbusových dráhach v SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrizace tratě do Zastávky u Brna na obzoru

Více než sedm let příprav a administrativních tahanic si zatím vyžádal projekt elektrizace a zdvoukolejnění trati z Brna do Zastávky u Brna. Ještě letos by se přitom měla hnout příprava po delší době kupředu. „Zdá se, že se po letech blýská na lepší časy, ještě v listopadu by mělo být znovu vydáno územní rozhodnutí, proti kterému není jiný opravný prostředek než soud. V březnu 2019 bychom mohli začít stavět, alespoň v prvním úseku mezi Brnem a Střelicemi, kde nebude tolik problémů s majetkovým vypořádáním,“ uvedl na nedávné konferenci náměstek šéfa Správy železniční dopravní cesty Mojmír Nejezchleb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia železničnej stanice v Lučenci

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o aktuálne informácie k rekonštrukcii železničnej stanice v Lučenci, ktorá mala začať približne pred rokom. Zaujímali by ma aktuálne informácie: 1. Sú už rekonštrukčné práce ukončené?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vlak odjel o 20 sekund dřív, dráha se omluvila

Japonská železniční společnost se omluvila zákazníkům za to, že jeden z jejích expresů, který jezdí mezi Tokiem a městem Cukuba, odjel o 20 sekund dříve. V prohlášení vedení společnosti uvedlo, že se upřímně omlouvá za nepříjemnost, kterou cestujícím mohlo způsobit to, že vlak odjel již v 09:44:20 místního času, zatímco podle jízdního řádu měl odjet v 09:44:40, informovala zpravodajská stanice BBC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecká železnica predstavila vlaky budúcnosti

Svet technológií napreduje závratným tempom a nevyhýba sa ani cestovaniu. Pre tých solventnejších pripravila letecká spoločnosť Emirates doslova luxus v oblakoch. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn sa zas rozhodla spríjemniť cestu vlakom aj „bežným smrteľníkom“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soumrak vítkovické podnikové dráhy

Vítkovické strojírny se musely od svého vzniku vypořádat s potřebou dovozu obrovského množství surovin a zboží. To mohla zvládnout pouze drážní doprava, ta v Ostravě funguje již 161 let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK posilňuje vlaky počas predĺženého víkendu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s očakávaným zvýšeným počtom cestujúcich počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu (piatok 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu) posilní vybrané vlaky InterCity na linke Bratislava – Žilina – Košice a späť. Miesta v posilových vozňoch sú zapracované v predajnom systéme, miestenky si môžete zakúpiť v pokladniciach ZSSK alebo prostredníctvom e-shopu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD žalují pojišťovnu kvůli zničenému Pendolinu

Státní dopravce podá žalobu na společnost Generali. Pojišťovna totiž odmítla Českým drahám vyplatit desítky milionů za střet pendolina s polským kamionem. Nechce hradit pojistné za tahač i přívěs, podle jejího výkladu je totiž nutné vnímat nákladní auto jako celek, byť jsou její části pojištěné zvlášť.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanica Svit sa zajtra vráti do čias socializmu

Návštevníci železničnej stanice vo Svite sa v piatok 17. novembra vrátia späť o niekoľko desaťročí. Pripomenúť Medzinárodný deň študentstva, ale aj život v podtatranskom meste Svit a v celom vtedajšom Československu počas obdobia socializmu so všetkým, čo k tomu patrilo, sa rozhodli členovia miestneho Mládežníckeho parlamentu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavy 116 let trati Břeclav - Lednice už zítra

V pátek 17. listopadu se můžou zájemci vydat parním vlakem taženým parní lokomotivou „Šlechtičnou“ po trati Břeclav – Lednice. Oslavit tak můžou státní svátek i 116 let od zahájení provozu na trati s číslem 247 mezi těmito perlami jižní Moravy. Na nádraží v Lednici čekají návštěvníky zabíjačkové speciality a po předložení jízdenky z parního vlaku získají slevy na jízdu historickým autobusem nebo do muzea.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Zrážka rýchlika s dodávkou v Tlmačoch

K dopravnej nehode dodávky s rýchlikom došlo vo štvrtok dopoludnia na železničnom priecestí v Tlmačoch. V rýchliku sedelo zhruba 500 cestujúcich, z ktorých sa nikto pri nehode nezranil. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odbavení v pražské MHD ve znamení pokroku

Pražský magistrát zveřejnil konkrétní termíny, od kterých rozšíří fungování takzvané Lítačky. Karta, která slouží především jako kupon na městskou hromadnou dopravu, se dočká několika novinek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia staničky v Tatranskej Polianke

Všimol som si, že sa začala rekonštrukcia staničky v Tatranskej Polianke. Poprosím o odpoveď na pár otázok. 1. Ako dlho by mala trvať rekonštrukcia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stavba dvoukolejky Pardubice - Hradec pokročí

Železniční spojení mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je blíže významnému zlepšení. Ministerstvo životního prostředí vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí EIA ke zdvoukolejení úseku mezi Pardubicemi a Stéblovou. Výši investice odhaduje SŽDC na téměř 1,7 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 182 Štrbské Pleso - Štrba

Ozubnicová železnica (OŽ) Štrba – Štrbské Pleso je jednou z dvoch ozubnicových železníc nachádzajúcich sa na Slovensku. Spája obce Štrbské Pleso s Tatranskou Štrbou. Trať obsahuje jedinú zastávku Tatranský Lieskovec. V sieti ŽSR nesie označenie ako železničná trať č. 182.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy vypraví Youtuberský vlak

Deset známých českých youtuberů vyrazí vlakem ČD na akci, která zatím nemá v Česku ani v Evropě obdoby. České dráhy vyčlenily youtuberům a jejich fanouškům svůj nejmodernější vlak – railjet, ve kterém se budou moci účastníci akce pobavit a něco se i přiučit od svých oblíbenců. Speciální souprava vyjede 25. listopadu v 10:50 z nádraží Praha-Holešovice, kam se po 5ti hodinách zase vrátí zpět. Na palubě budou čekat youtubeři Stejk, Vaďák, Vidrail, Veronika Spurná, PJAY, DomiNovak, Luboš je celkem fajn, Herdyn, Adele Brandi a Wedry.

Více informací najdete v přiložené zprávě
.