Dopravné správy

Slávnostné odovzdanie nových trolejbusov DPMŽ

DPMŽ pozýva všetkých svojich cestujúcich, ďalších obyvateľov Žiliny a priaznivcov MHD z blízka i ďaleka na slávnostné odovzdanie nových trolejbusov Škoda 26 Tr Solaris a Škoda 27 Tr Solaris do prevádzky, ktoré sa uskutoční v utorok 21. novembra 2017 o 10:30 v trolejbusovej vozovni na Kvačalovej ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Travičce ze SŽDC se nechce do vězení

Bývalá zaměstnankyně Správy železniční dopravní cesty Věra Kubíčková, kterou soudy potrestaly tříletým vězením za systematické trávení své šéfky, se vyhýbá nástupu do výkonu trestu. Redakci iDNES.cz to potvrdila soudkyně Jana Miklová z Obvodního soudu pro Prahu 7. Kubíčková si přestala přebírat soudní obsílky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fotojazda Karosou B732 v Spišskej Novej Vsi

V sobotu 9.12.2017 sa uskutoční fotojazda jednou z najstarších autobusov Karosa B 732 nasadzovaných v pravidelnej linkovej doprave na Slovensku a to spišskonovoveskou KE-782HK. Fotojazda bude vedená po trase Spišská Nová Ves, aut. st. - Spišský Štvrtok - Poprad, AS. Po krátkej prestávke bude fotojazda pokračovať jazdou po uliciach mesta Poprad , kde kedysi taktiež premávali Karosy B732

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezd smrti ve Vejprnicích dostane závory

„Bylo by vhodné, aby železniční přejezd ve Vejprnicích byl dovybaven závorami.“ To je doporučení Drážní inspekce po skončení vyšetřování lednové tragédie, kdy osobní auto vjelo těsně před vlak, i když na přejezdu blikala červená světla. Všichni tři lidé z auta na místě zemřeli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najobľúbenejšou značkou Slovákov je RegioJet

Najobľúbenejšou firemnou značkou medzi Slovákmi je súkromný dopravca RegioJet z českej skupiny Student Agency. Vyplýva to z najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti KPMG, podľa ktorej práve RegioJet najlepšie napĺňa očakávania svojich zákazníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet omezí autobusy mezi Prahou a Brnem

Společnost RegioJet seškrtá od poloviny ledna o více než třetinu provoz autobusů mezi Prahou a Brnem. Důvodem je velká expanze firmy do železniční dopravy mezi oběma největšími městy v zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Električková trať na Špitálskej sa dokončuje

Na Špitálskej ulici končia s poslednými asfaltérskymi prácami a s osadením dlažobných kociek pozdĺž vynovenej električkovej trate. Podľa Dopravného podniku Bratislava dokončia robotníci všetky práce do konca budúceho týždňa. Vtedy je totiž naplánovaná aj skúšobná bezpečno-technická jazda električky po nových koľajách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Druhé nejhezčí nádraží ČR je v Třebívlicích

Druhá nejhezčí železniční stanice v České republice je v Třebívlicích na Litoměřicku. Vyplývá to z výsledků soutěže Nejkrásnější nádraží roku 2017. Severočeského kandidáta předběhly pouze Doksy, které v letošním 11. ročníku soutěže zvítězily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s historickou budovou konskej železnice?

Jediná zachovaná budova prvej konskej železnice v Uhorsku na rohu Legionárskej a Krížnej ulice v bratislavskom Novom Meste ostáva naďalej poloprázdna. Jej prízemie slúži len na príležitostné akcie, ako sú svadby alebo vítanie novorodencov mestskej časti. Kancelárie na poschodí sú však prázdne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeši si u ČD objednali krajský rychlík

Jihočeský kraj se s příchodem nového jízdního řádu stane třetím regionem, který objednává a platí rychlíky. Za peníze budějovického hejtmanství budou České dráhy od 10. prosince provozovat krajský rychlík z Českých Budějovic do centra Písku. Krajské rychlíky jsou přitom v tuzemsku raritním zjevem, objednávají je pouze kraje Plzeňský a Ústecký mezi Plzní a Mostem, jinak je tato kategorie doménou ministerstva dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný terminál pri Žiline už snáď ožije

Nákladné železničné prekladisko neďaleko Žiliny štát dokončil pred viac ako dvoma rokmi, ale doteraz ním neprešiel žiaden kontajner. Až teraz sa črtá možnosť, že nákladný terminál ožije. V stredu totiž vláda Roberta Fica (Smer) na návrh ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) schválila, že prekladisko pri Žiline prenajímajú súkromnému prevádzkovateľovi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Modernizace trati do Velenic má zelenou

Správa železniční dopravní cesty má dobrou zprávu pro dopravce hledající alternativní cesty do Rakouska. Železničářům vyšlo pozitivně ekonomické hodnocení v rámci studie proveditelnosti k elektrizaci trati mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi, o které se mluví dlouhá léta. S modernizací tratě a osazením trolejí by se zároveň zvýšila maximální rychlost z dnešních 100 kilometrů v hodině na 120 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Falošné bombové poplachy na ruských staniciach

Moskva čelila od jedenásteho septembra do deviateho novembra tohto roku 564 anonymným falošným bombovým poplachom, ktoré si vyžiadali evakuáciu viac ako 250-tisíc obyvateľov. V utorok to prezradil vedúci oddelenia bezpečnosti hlavného mesta Vladimir Černikov s tým, že hrozby sa týkali moskovských letísk, železničných staníc, nákupných centier, bánk, hotelov, škôl a ďalších administratívnych budov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet je nejoblíbenější značkou Slováků

Nejoblíbenější firemní značkou mezi Slováky je soukromý dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency. Vyplývá to z nejnovější studie poradenské společnosti KPMG, podle které právě RegioJet nejlépe naplňuje očekávání svých zákazníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrozivá zrážka vlaku s taxíkom v Bratislave

Nehoda na železničnom priecestí na Slovnaftskej ulici mohla mať tragické následky. Vodič taxíka sa v noci zrazil s vlakom. Napriek hrozivo vyzerajúcej zrážke vyviazli vodič a spolujazdkyňa s ľahkými zraneniami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

HC Kometa Brno má u ČD svou lokomotivu

Jedna z dvaceti lokomotiv řady 380 od Škody Transportation bude v příštích dvanácti měsících pojízdnou reklamou na hokejový klub Kometa Brno. Lokomotiva už začala jezdit v běžném provozu, i když klub si ji objednal hlavně kvůli speciálnímu vlaku na zápas se Spartou těsně před Vánoci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova električkovej trate na Špitálskej finišuje

Obnova električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave sa pomaly blíži ku koncu. Technicko-bezpečnostná skúška prejazdu električiek je plánovaná koncom budúceho týždňa. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aplikace Jízdní řády IDOS vylepšena

Mobilní aplikace Jízdní řády IDOS prošla zásadní aktualizací. Vyhledávač dopravních spojení, který byl vyhlášen Aplikací roku 2016, cestujícím nově nabízí možnost přímého nákupu jízdenky a umožňuje také vyhledat všechny spoje bez nutnosti přepínat mezi jednotlivými jízdními řády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Terminál intermodálnej prepravy Žilina

1. Prvá etapa stavby tohto terminálu, spolufinancovaná zo zdrojov EÚ, bola skolaudovaná ešte v lete 2015. Prečo nebol terminál doteraz sprevádzkovaný, resp. prečo nebol dostavaný v druhej etape?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nádraží ve Vsetíně čekají proměny

Ve Vsetíně se chystá jedna z největších proměn města v novodobé historii. Zastupitelé schválili znění smlouvy se soukromým investorem, s nímž se chce radnice pustit do přebudování prostoru před vlakovým nádražím.

Celou zprávu najdete na této stránce.