Dopravné správy

Výluka v úseku Stakčín – Snina

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 6. novembra až 7. decembra 2017 realizujú výlukové práce v úseku Stakčín – Snina a v železničných staniciach (ŽST) Snina a ŽST Stakčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric dodá elektrobusy a trolejbusy do Žiliny

Škoda Electric dodá dva elektrobusy Škoda Perun dopravnímu podniku v Žilině. Plzeňský podnik dále získal opci na dodávku 12 trolejbusů. Celková hodnota obou zakázek převyšuje 180 milionů korun, řekl obchodní ředitel Petr Kasenčák.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvé elektrobusy SOR sú už v Košiciach

V priebehu minulého týždňa do areálu DPMK na Hornádskej ulici dorazili prvé 3 elektrobusy z 9-kusovej dodávky, konkrétne 3 elektrobusy SOR EBN 11. Zvyšných 6 elektrobusov by malo byť dodaných do konca roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD představily první Vectron ve svých barvách

České dráhy dnes představily první lokomotivu typu Vectron z produkce společnosti Siemens v barvách národního dopravce. Lokomotivy budou také propagovat mezinárodní linku EuroCity Praha - Dresden - Berlin - Hamburg. Od prosince 2017 bude zahájen jejich provoz mezi Prahou a Drážďany, resp. Lipskem. Od léta 2018 se jejich trasa prodlouží až do Berlína, Hamburku a Kielu. Díky modernizaci trati a nasazení nových lokomotiv Vectron zkrátí ČD v kooperaci s německým národním dopravcem DB cestovní čas mezi Prahou a Berlínem na přibližně 4 hodiny. Nejrychlejší cestovní čas v historii železničního spojení obou metropolí.

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Parkovacie miesta v areáli žst. Galanta

Touto cestou by som Vás chcel požiadať o informácie k pripravovanej reportáži. Pred pár mesiacmi sa v Galante objavila informácia ohľadom rokovaní mesta so zástupcami ŽSR. Ich cieľom bolo vytvoriť nové parkovacie miesta v areáli Železničnej stanice v Galante (konkrétne pri vykládkovej ploche). Vzniknúť by tu mohlo až 70 parkovacích miest. V akom stave je tento projekt? Uvažujú železnice stále o takejto spolupráci s mestom Galanta?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

VUZ dá příležitost studentům FD ČVUT

Výzkumný Ústav Železniční dá příležitost studentům FD ČVUT, budou spolupracovat na jeho projektech

Dohodu o vzájemné spolupráci dnes uzavřeli zástupci Fakulty dopravní ČVUT a Výzkumného Ústavu Železničního, a.s., ze Skupiny České dráhy. Posluchači vysoké školy díky ní dostanou příležitost už během studia pracovat na konkrétních projektech s přímým dopadem do praxe. VUZ je jediným pracovištěm svého druhu v České republice a jedním z mála v Evropě. Svá kolejová vozidla zde testují výrobci z celého světa.

„Pro vybrané studenty FD ČVUT je to šance podílet se na unikátních mezinárodních projektech. Od nás dostanou smlouvu, a pokud se osvědčí a budou u nás chtít po ukončení studia zůstat, stanou se trvalou posilou našeho týmu. Chceme včas podchytit ty nejlepší z nich,“ komentuje spolupráci generální ředitel Výzkumného Ústavu Železničního, a.s., František Bureš. “Musíme umět maximálně využít možností výzkumných kapacit obou institucí. Od spolupráce s Fakultou dopravní ČVUT si slibujeme výchovu a získávání nových specialistů pro konkrétní odborné činnosti železničního výzkumného průmyslu. Studentům chceme nabídnout reálné projekty, ne aby dělali seminárky do šuplíku.“

Za Fakultu dopravní ČVUT podepsal Dohodu o spolupráci děkan Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. „Těší nás zájem o naše studenty, kteří jsou na vysoké odborné úrovni. Chceme společně s VUZ řešit mezinárodní i národní výzkumně-vývojové projekty a prohlubovat znalosti studentů FD ČVUT v oboru vývoje a výzkumu železniční techniky,“dodal.

Dohodu přivítal i nově zvolený děkan FD ČVUT pan Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D., který se své funkce ujme v únoru 2018 a fakultu povede další čtyři roky: „Chceme dostávat do povědomí současných i budoucích studentů důležitost technických oborů. Propojení systému mezi školami, studenty a byznys sférou proto považuji za velice důležité a prospěšné.“  

Rekonštrukcie na železničnej stanici v Lučenci

Týmto emailom by som sa chcel informovať ohľadom rekonštrukčných prác na železničnej stanici v meste Lučenec. Do redakcie sme dostali viaceré podnety od ľudí, ktoré sa spájajú práve so ŽST Lučenec. Občania apelujú predovšetkým na situáciu, že sa nedodržali termíny rekonštrukčných prác a stanica je jedno veľké stavenisko. Zaujímalo by nás: 1. Do akého termínu sa mali vykonať rekonštrukčné práce na ŽST Lučenec?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pražská hotelová lanovka na čas zmizí

Z Prahy dočasně zmizí lanovka na kopec Mrázovka, která nabízí unikátní pohled na město. Dráha, která spojuje dvě budovy hotelu NH Prague City, se po téměř 22 letech dostala na hranu životnosti a hotel ji proto příští rok za 1,3 milionu eur (asi 33 milionů korun) nahradí novým šikmým výtahem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická zastávka TEŽ je v hroznom stave

Železničná zastávka na Popradskom plese je v prevádzke od augusta 1912, keď začala premávať električka zo Starého Smokovca na Štrbské Pleso. Nedávno ju spolu so staničkou v Novom Smokovci zaradili medzi národné kultúrne pamiatky. Pohľad na ňu však skôr odradí, ako poteší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha přestaví starou vozovnu na muzeum

Pražský dopravní podnik (DPP) zpracovává studii přestavby bývalé vinohradské vozovny v areálu Orion na muzeum MHD. Důvodem je nedostatečná kapacita muzea MHD ve Střešovicích. Sdělila to mluvčí DPP Aneta Řehková. Studie má vymezit stavební a technické možnosti areálu, náklady přestavby a prověřit možnost získat na úpravy dotaci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prekladisko v Lužiankach

Preco sa ZSR nakoniec rozhodli nepostavit Kontajnerove prekladisko v Luziankach? Aka bude uspora nerealizovania tejto investicie? Ako sa na tuto investiciu pozera spolocnost Strabag? Nebude to mat vplyv na investicu JLR na Slovensku?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Drážní úřad začne kontrolovat dřeviny u tratí

Drážní úřad se poprvé ve větší míře zaměří na dřeviny kolem tratí. Vedení úřadu vyšle kontrolory nejprve na koridory, následovat budou další celostátní tratě. Ještě letos vytipují úředníci na koridorech nejhorší úseky a provedou na nich státní dozor. „Kvůli vysoké rychlosti mohou být případné následky srážky se stromem velmi fatální. Proto se na tyto tratě zaměříme nejdříve,“ uvedl ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú priecestie v obci Kalonda

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR,) na základe povolenia Okresného úradu v Lučenci, realizujú od 47. týždňa komplexnú opravu železničného priecestia v železničnom úseku Lučenec – štátna hranica s Maďarskom. Železničné priecestie s jedinečným identifikačným číslom SP 0569 je v čase prác úplne uzatvorené a cestné motorové vozidlá sú navádzané na obchádzkovú trasu. Táto bola prerokovaná a schválená dopravným inšpektorátom. Pre cestujúcich železničnou dopravou je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hyperloop se chystá ke startu z Brna

Už brzy má být zveřejněná studie, která ukáže, za jakých podmínek se vyplatí v arabské poušti přeprava budoucnosti. Plány na potrubní dopravu pro lidi hyperloop tak vstoupí do další fáze. Výsledky studie jsou důležité i pro Česko, stejná firma totiž hodlá stavět trubky z Brna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plánované zmeny v Zákonníku práce a ŽSR

Ide o plánované zmeny v Zákonníku práce, o ktorých parlament rozhodne už teraz v novembri. Platili by od mája 2018. Nás zaujíma, ako by sa to odrazilo na chode ŽSR. Prichádza do úvahy aj obmedzenie práce vo sviatok, cez víkend či v noci?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Arriva prodává jízdenky na vlaky v novém GVD

Arriva spustila předprodej jízdenek na své vlakové linky pro nový jízdní řád, který začne platit v neděli 10. prosince. Největší změnou ve vlakových jízdních řádech Arrivy bude kratší jízdní doba expresů, které spojují Prahu se Slováckem a Nitrou, a zavedení sezonního provozu na lince z Prahy do Nové Pece. Ceny Arriva pro nový jízdní řád nemění.

Detaily najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Rušňovodiči a údržbári ZSSK dostali pridané

Rušňovodiči Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK), ale aj iné profesie na úseku prevádzky a údržby, si už v septembri našli na svojich výplatných páskach nové ohodnotenie.Nový model odmeňovania kvalifikovaných pracovníkov schválilo predstavenstvo ZSSK už koncom leta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První vozidlo s novým logem SŽDC je MUV 75.001

Po předchozích letech pořizování převážně rekonstruovaných vozidel vypsala SŽDC 20. 12. 2016 výběrové řízení na nákup 50 nových motorových univerzálních vozíků. Jediným účastníkem soutěže se stala společnost CZ LOKO, se kterou byla 1. 6. 2017 podepsána kupní smlouva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 46. týždeň

V 46. týždni (ŽSR) nezaznamenali ani jednu zrážku civilnej osoby s vlakom. Avšak po príchode rýchlika R615 do železničnej stanice (ŽST) Humenné bol na WC nájdený mŕtvy muž. Pravdepodobnou príčinou smrti bola samovražda obesením.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejkrásnější nádraží ČR slaví 150 let

Je mu už 150 let, ale s přehledem ovládlo soutěž krásy. Železniční nádraží Doksy zvítězilo v konkurenci deseti dalších stanic a stalo se Nejkrásnějším nádražím v Česku. Titul mu předali v pátek v Hlavním sále Senátu ČR pořadatelé stejnojmenné soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.