Dopravné správy

ZSSK si prenajala desať lokomotív Siemens Vectron

Výsledok jedného z najväčších modernizačných nákupov na železniciach by cestujúci mali pocítiť už v najbližších týždňoch. Napríklad cesta vlakom medzi Bratislavou a Žilinou sa skráti o 15 minút. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si prenajala desať moderných lokomotív Siemens Vectron. Za desať rokov za lízing zaplatí 59 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC koupí deset sněhových fréz

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) obnoví částečně svoji flotilu sněhových fréz na zimní úklid tratí. Za 160 milionů korun jich chce koupit deset. Vyplývá to z informací na profilu zadavatele SŽDC.  Správce kolejí chce nahradit deset starých vozidel typu KSF 70.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky ZSSK kategórie InterCity sú ziskové

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) prevádzkuje iba jednu linku v komerčnom, trhovom režime: vlaky InterCity na trase Bratislava – Košice – Bratislava. V minulosti mali tieto linky dlhodobo negatívny hospodársky výsledok, preto bolo ich opätovné zavedenie v decembri 2016 pod drobnohľadom verejnosti i odborníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mikulášské jízdy z Olomouce

Už tradičně se tuto neděli 3. prosince vydá na cestu mikulášský parní vlak Českých drah. I letos pojede z olomouckého hlavního nádraží hned do třech směrů. Nejdříve se vydá do Senice na Hané a zpět, poté do Uničova a stejnou trasou zpět a na závěr zamíří do Prostějova na tamní hlavní nádraží a zase zpátky do Olomouce hl.n. Parní vlak bude tažený parní lokomotivou s přezdívkou "Rosnička" a na  palubě nebude chybět Mikuláš s čertem a andělem, kteří společně podarují děti sladkostmi a jinými dárky. Pro zájemce pak bude od 10 do 16 hodin otevřeno také ČD muzeum v Olomouci, které ukrývá řadu skvostů z železniční historie.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Prešov žiada expresné vlaky do Košíc

Zavedenie expresných vlakov medzi Prešovom a Košicami navrhla primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH) štátnemu železničnému prepravcovi. Zrýchlené a čistejšie vlaky by podľa nej mohli pomôcť zvýšeniu záujmu o železničnú prepravu medzi východoslovenskými metropolami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Plzni budou jezdit tramvaje z Krnova

Zakázka na dodávku 16 nových nízkopodlažních středněkapacitních tramvají pro Plzeň končí vítězstvím společnosti Krnovské opravny a strojírny (KOS). Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) za ně zaplatí více, než plánovaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestup na Trnavskom mýte sa skomplikuje

Pokračujúca rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte si vyžiada prvé väčšie obmedzenia pre cestujúcich. "Od 1. decembra sa začnú práce, ktoré si budú z hľadiska bezpečnosti vyžadovať dočasné uzavretie dvoch vstupov do podchodu. Ide o vstup do podchodu Nová Tržnica a električkové nástupište č. 1 (pre električky smer Ružinov - pozn. red.)," informuje magistrát. Uzávierka potrvá najmenej do 15. marca 2018.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky v Norsku zabily přes sto sobů

Více než stovka sobů zahynula během několika posledních dní na severu Norska při srážkách se třemi nákladními vlaky. Varování o výskytu svého stáda, které majitel zaslal železniční společnosti, nikdy nedoputovala až ke strojvedoucím, informovala agentura DPA. Případ vyvolal v Norsku pobouření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB testuje MAN Lion's City CNG

Od 24. novembra 2017 sa na linkách vypravovaných vozovňou Jurajov dvor objavuje ďalší skúšobný plynový autobus. Ide o 12-metrové nízkopodlažné vozidlo MAN Lion's City CNG. Podobne ako nedávno autobus Mercedes-Benz Conecto CNG, ani toto vozidlo nie je vybavené tarifným systémom, preto cestujúcich prepravuje bezplatne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Šlechtična“ a Cyklohráček vyrazí z Prahy-Smíchova

Na tuto sobotu a neděli 2. a 3. prosince připravily České dráhy ve spolupráci s organizací ROPID, Správou železniční dopravní cesty, ČD Cargo a dalšími partnery tradiční mikulášské parní vlaky. Centrem mikulášských jízd se stane nádraží Praha-Smíchov, odkud několikrát během dne vyrazí historický vlak v čele s parní lokomotivou „Šlechtična“ a také oblíbený vlak Cyklohráček.

Parní vlak bude po oba dny vyjíždět z nádraží Praha-Smíchov a projede postupně několik tras po pražských tratích a také k hradu Karlštejn. V čele parního vlaku pojede parní lokomotiva 475.179 „Šlechtična“. Cyklohráček projede také několik tras po Praze. Sobotní večerní jízda parního vlaku a Cyklohráčku bude zpestřena několikaminutovým ohňostrojem na nádraží Praha-Krč.

V Mikulášské parní soupravě bude řazeno celkem 11 vozů. Zájemcům, kteří ještě nemají zakoupenou jízdenku s místenkou v předprodeji, doporučujeme zvolit jízdy v 10:30 nebo 13:39. Jízda v 16:30 je již téměř vyprodána. V Cyklohráčku je místa dostatek.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Vlaky z Bratislavy do Rajky a Győru sa vracajú

Spojenie na trase Bratislava Petržalka - Rajka - Győr a opačne začne premávať od zmeny cestovného poriadku, ktorá bude platiť od nedele 10. decembra tohto roku. „Záujem o cestovanie medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou narastá. Zároveň to umožňuje aj ďalšie prepojenie až do Budapešti,“ uviedol minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vectrony ČD nejsou bez nedostatků

Zkušební provoz lokomotiv Siemens Vectron u vlaků Českých drah nečekaně zadrhl. České dráhy musely tři lokomotivy dočasně odstavit kvůli závadě na brzdícím systému. „Bohužel se u nich projevila porucha na brzdném systému. U jedné byla rychle odstraněna a máme ji zpět, na dalších dvou se pracuje a možná už dnes v noci bychom ji mohli dostat zpět opravenou,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Popradská MHD s tureckými vozidlami Karsan

V priebehu tohtoročnej jesene sa na linkách popradskej mestskej hromadnej dopravy začali objavovať v rámci testov, resp. náhrad za odstavené vozidlá nové malé autobusy tureckej značky Karsan. Spoločnosť SAD Poprad ich získala od slovenského výrobcu autobusov Troliga Bus, ktorý sa stal dovozcom autobusov tejto značky na Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT mezi Prahou a Drážďany se rýsuje

Připravovaná nová vysokorychlostní trať mezi Prahou a Drážďany dostává první konkrétní obrysy. Sdružení firem Cedop a Egis Rail pokračuje na zhotovení studie proveditelnosti, která má ukázat, jaká varianta trasy či rychlosti bude ekonomicky nejvýhodnější. „Stále platí, že chceme, aby do deseti let byla stavba připravená,“ řekl ředitel odboru strategie SŽDC Radek Čech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v Prešovskej MHD

Od piatku 1. decembra 2017 vstúpia do platnosti viaceré zmeny v cestovných poriadkoch, pričom sa zmenia aj niektoré trasy liniek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mikulášská jízda parním vlakem ČD z Brna do Oslavan

V sobotu 2. prosince vypraví České dráhy historický mikulášský vlak z brněnského hlavního nádraží, který pojede do Oslavan. Tam bude pro zájemce na zámku nachystaný program - pro děti jsou například připraveny čertovské úkoly. Lákadly jsou i tradiční jarmark nebo výstava betlémů. Cestující poveze na mikulášskou jízdu parní lokomotiva „Skaličák“. Během cesty do Oslavan všechny děti obdrží obrázek s čertovským domečkem, do něhož budou sbírat razítka za plnění čertovských úkolů na oslavanském zámku. Za splněné úkoly pak při cestě zpět obdrží děti od Mikuláše balíček s dárečky od Českých drah.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

B. Bystrica je prvá v oblasti udržateľnej mobility

Mestský úrad v Banskej Bystrici je prvým na Slovensku, ktorý má inštitucionálny plán mobility. Podarilo sa ho dosiahnuť vďaka projektu, na ktorom spolupracoval s Nadáciou Ekopolis spoločne s ďalšími európskymi partnermi v rámci projektu Movecit.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na valašský jarmek mikulášským parním vlakem ČD

V sobotu 2. prosince se mohou zájemci svézt v rámci nostalgických jízd Českých drah parním mikulášským vlakem. Ten poveze cestující na tradiční valašský jarmek do Valašských Klobouk a tažený bude parní lokomotivou „Matěj. V nostalgické soupravě pojede Mikuláš s čertem a andělem a dětem, jímž rodiče koupí kupon za 30 korun, budou rozdávat balíčky s nadílkou.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Nové prístrešky na zastávkach MHD Senica

V novembri 2017 osadilo mesto Senica 10 ks nových prístreškov zastávok MHD typu Aureo. Na mnohých zastávkach, kde prístrešky chýbali, boli doplnené a na kľúčových zastávkach boli vymenené staré nevzhľadné prístrešky.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejluxusnější japonský vlak je dopředu vyprodaný

Není žádnou novinkou, že jízda vlakem v Japonsku patří k příjemným zážitkům, obzvláště proto, že tamní vlaky jsou vždy dokonale čisté, rychlé a na vteřinu přesné. Jízda nejluxusnějším japonským vlakem ale posouvá cestování po železnici ještě na úplně jinou úroveň.

Celou zprávu najdete na této stránce.