Dopravné správy

Kúpiť alebo prenajať rušne?

Štát investuje stovky miliónov eur do obnovy železníc a vlakov. Napriek tomu moderné lokomotívy, ktoré dokážu využívať novú maximálnu rýchlosť modernizovanej trate medzi Bratislavou a Žilinou, si štátny dopravca prenajíma.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Režijky se překlápí v benefit

Ministerstvo dopravy a železniční odbory dnes odpoledne završily měsíce jednání podpisem memoranda o budoucnosti režijního jízdného ve vlacích. Osud historické výhody železničářů ležel na srdci především odborářům. Dohoda má dvě základní části: jedna řeší platby majitelů za režijky, druhá jízdy v komerčních vlacích Českých drah a vlacích, které státní dopravce v budoucnu vyhraje v soutěžích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky ZSSK spoja Viedeň s Košicami

Po ôsmich rokoch od zrušenia sa štátne IC vlaky vrátia do Viedne. Od nedele totiž začnú spájať rakúske hlavné mesto s Košicami. V ten deň vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok, ktorý bude v denníku SME vložený už v stredu 6. decembra. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko ho ukázala v pondelok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaku se stromem byla aktem terorismu

Když počátkem června narazil vlak poblíž Mladé Boleslavi do spadlého stromu, ministr vnitra Milan Chovanec nevyloučil teroristický útok. Podle zjištění serveru Lidovky.cz je teroristický útok aktuálně jedinou verzí, kterou se kriminalisté v souvislosti s nehodou zabývají. Prověřování případu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Pražští žalobci si navíc pod sebe stáhli obdobný případ, k němuž došlo koncem července rovněž na Mladoboleslavsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový grafikon verejnej dopravy 2017/2018

Od 10. decembra 2017 začína platiť nový grafikon verejnej dopravy. Železnice Slovenskej republiky majú podpísané zmluvy o prístupe na železničnú infraštruktúru celkovo so 47 dopravcami, z toho osobných je 10, aktívni s pravidelnými vlakmi sú 4 osobní dopravcovia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba mostu u nádraží v Plzni finišuje

Po novém severním mostu u hlavního vlakového nádraží v Plzni se vlaky poprvé projedou v pátek 8. prosince. Jeho vybudování včetně zbourání stoletého mostu trvalo téměř tři čtvrtě roku. V příštím roce se stavbaři pustí do stavby druhého mostu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 48. týždeň

V uplynulom týždni Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali jednu zrážku civilnej osoby s vlakom. K zrážke došlo v piatok o 14.03 hod. v Železničnej stanici (ŽST) Bratislava-Petržalka. Nákladný vlak zrazil ženu neoprávnene prechádzajúcu cez koľajisko. Dva vlaky osobnej dopravy boli z dôvodu nehody odrieknuté v úseku Bratislava-Petržalka – Kittsee (Rakúsko). Zmeškaný bol jeden osobný vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se loučí se Šumavou

Věta z titulku by mohla znít klidně i „režijkáři se loučí se Šumavou“. Alespoň tak to vidí pokladní na nádraží v Českých Budějovicích, u které si kupuji celodenní jihočeskou jízdenku. „Poslední dobou se jich tam jezdí dívat hodně,“ říká paní za přepážkou. Těžko říci, jak to ví, ale ve vlaku se to potvrzuje hned u několika pasažérů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie zastávky DPB Zátišie

Od 10. decembra 2017 bude na Vajnorskej ul. pred železničným nadjazdom obnovená zastávka Zátišie pre linky 51, 58 a N53 v smere jazdy von z mesta. Na zastávke budú zastavovať aj končiace spoje linky 196 pri dojazde do vozovne Jurajov dvor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňská Škoda testuje patrové vlaky pro DB

Škoda Transportation testuje první patrové vlaky určené pro německé dráhy Deutsche Bahn (DB). Jde o soupravu pro meziměstský provoz na vysokorychlostní trati Norimberk - Ingolstadt - Mnichov. Celkem dodá Škodovka šest moderních vlaků za 2,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

18-roční Európania pôjdu vlakom zadarmo

Od budúceho roka Európska únia v rámci pilotného programu rozdá zadarmo lístky na vlak mladým európskym občanom, ktorí dovŕšia vek 18 rokov. Preukaz Interrail Pass by mal byť definitívne platný v roku 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda dodá soupravy pro petrohradské metro

Vozový park metra v ruském Petrohradu posílí nové soupravy NěVa, které dodá společnost OOO VAGONMAŠ ze skupiny Škoda Transportation. Firma uspěla ve výběrovém řízení na sedm šestivozových souprav. Hodnota kontraktu je zhruba čtyři miliardy rublů, tedy téměř 1,5 miliardy korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nábor DPB očami adepta na vodiča električky

Nedostatok vodičov trápi dopravcov na celom Slovensku. Dopravný podnik Bratislava sa odhodlal k netradičnému kroku - rozbehol mediálnu kampaň v ktorej pozýval záujemcov na náborový deň. Okrem získania všeobecných informácií o spoločnosti mali mať budúci vodiči možnosť vidieť jednotlivé prevádzky či sadnúť si za volant a pozrieť sa, ako vyzerá svet cez veľké čelné sklo vozidiel MHD. Prinášame reportáž z pohľadu záujemcu o riadenie električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další zpoždění přípravy VRT Praha - Brno

Příprava nové vysokorychlostní tratě mezi Prahou, Brnem a Břeclaví může nabrat další zpoždění. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím nepravomocně zrušil celou soutěž Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), v které správce české železnice vybírá zhotovitele studie proveditelnosti. Ta měla ukázat, kudy trasu mezi dvěma největšími městy v zemi vést a zda se vůbec rychlovlaky vyplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky dosiahli prevádzkový zisk 1,7 mil. eur

InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) boli v januári až októbri tohto roku v prevádzkovom zisku 1,7 milióna eur. "Sme na najlepšej ceste k splneniu nášho cieľa, dosiahnuť hospodársky zisk, tzv. čierne čísla, pri produkte, kde o tom celý trh pochyboval," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Filip Hlubocky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za režijky stojí za to stávkovat

Někdejší signalista Martin Malý (47) se po nedávném zvolení předsedou Odborového sdružení železničářů stal jednou z hlavních figur na české železnici. Působí přitom méně radikálním dojmem než jeho předchůdci a oproti zažitým představám o konzervativních odborářích například hledí s nadějí na zavádění dálkového řízení. To může být řešením dnešních přerušovaných směn. Naopak za nešťastné považuje soutěže o dotované linky. „Nemyslím, že to přinese více dobrého než zlého,“ říká. Mládež chce lákat do řad odborářů například slevami v supermarketech

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce realizovaná v stanici Humenné

Dobrý deň prajem, chcela by som Vás pre mestskú televíziu v Humennom poprosiť o telefonické vyjadrenie k aktuálne realizovaným prácam na železničnej stanici v Humennom. Vo vyjadrení pre médiá (http://www.zsr.sk/slovensky/media-room/vyjadrenia-pre-media-2017/november/vyluka-v-useku-stakcin-snina.html?page_id=5771 ) sa píše, že ide o „komplexnú rekonštrukciu železničného zvršku“. Bolo by možné, podľa Vás, nejako to jednoduchšie našim divákom vysvetliť? Povedať tak jednoducho, čo sa to tam teda deje a aj prečo ste k takémuto kroku pristúpili. Nepátrame po senzáciách, chceme len informovať. Radi by sme príspevok uverejnili v našom vysielaní vo štvrtok, ak to bude možné. Myslíte, že by sme stihli dovtedy ten telefonický rozhovor? Ideálne by to bolo, samozrejme, ešte dnes, prípadne zajtra, ale uvedomujem si krátkosť času...

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Leo Express mění korporátní identitu

Dopravní společnost Leo Express představila v rámci oslav pěti let na trhu nové logo. Podle marketingové ředitelky Stanislavy Šremrové společnost dospěla, a proto nastal čas na změnu identity. „Změnili jsme písmo, opouštíme od zlaté barvy, kterou nahrazuje hřejivá oranžová a celkově plánujeme značku projasnit a zesvětlit,“ uvedla v tiskovém prohlášení Šremrová. Logo se symbolem šipky v oranžové barvě má podle ní představovat propojení cest, dopravy a lidí. Postupně se má změnit celá korporátní identita. Barvy nového loga přitom připomínají značku Locomore, pod kterou provozuje Leo Express vlakovou linku v Německu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a nákladný vlak z Číny

Zeleznice Slovenskej republiky poskytli dopravcovi zlavu ZSSK Cargo, a. s. vo vyske 90 percent z poplatku za dopravnu cestu vlaku, ktory 13/11/2017 prisiel z Ciny do nakladneho pristavu v Bratislave. Povazuje takuto zlavu ZSR za standardnu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zvednutý prostředníček hatí jednání ČD s odbory

Byla by to humorná příhoda jako od Jaroslava Haška, kdyby nešlo o peníze a zaměstnanecké výhody. Vedení Českých drah přerušilo v nejdůležitější fázi kolektivní vyjednávání s odbory, neboť se cítí uraženo plakátkem břeclavských strojvedoucích. Místní odnož Federace strojvůdců zobrazila na plakátu muže se vztyčeným prostředníčkem s popiskem, že jde o gesto vedení ČD směrem ke strojvedoucím.

Celou zprávu najdete na této stránce.