Dopravné správy

IDS BK sa rozšíri o vlaky do Kvetoslavova

Od 1. apríla 2018 sa k doterajším vlakovým linkám S20, S25, S50 a S60 Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré sú súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK), pridá aj vlaková linka S70 z Bratislavy - Hlavnej stanice cez Nové Mesto, Vrakuňu a Podunajské Biskupice do Kvetoslavova. Vlaky na tejto trati sú prevádzkované spoločnosťou Regiojet a ďalej pokračujú do Dunajskej Stredy a Komárna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubický kraj hledá železničního dopravce

Pardubický kraj obešle tři dopravce, aby mu předložili cenovou nabídku na zajištění železniční dopravy v regionu. S vybranou firmou bude jednat a případně uzavře kontrakt na deset let. Záměr podepsat smlouvu s drážním dopravcem formou přímého zadání zveřejnilo hejtmanství v minulém roce ve Věstníku EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia bratislavskej hlavnej stanice

Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy dnes, t.j. 12. decembra 2017 na železničnej stanici Bratislava hlavná stanica predstavil aktuálny stav rekonštrukčných prác, pre ktoré sa ŽSR rozhodli v záujme zvýšenia komfortu, bezpečnosti a dodržiavania platnej legislatívy pre pohyb aj telesne postihnutých cestujúcich

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zavedou vlaky do velkopopovického pivovaru

Přímo až do pivovaru ve Velkých Popovicích se brzy dostanou návštěvníci vlakem. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah dnes podepsali memorandum, na jehož základě dojde ke zprovoznění pivovarské vlečky a zavedení pravidelného spoje.

„Máme bohaté zkušenosti s vypravováním nejen pravidelných, ale i nostalgických a zvláštních vlaků. A jsme rádi, že společně s  Plzeňským Prazdrojem můžeme přispět k realizaci pravidelné výletní linky z Prahy do areálu pivovaru ve Velkých Popovicích,“ uvedl Jiří Ješeta, obchodní ředitel Českých drah.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 49. týždeň

Počas 49. týždňa zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jednu zrážku civilnej osoby s vlakom. K tejto zrážke došlo v úseku Svit – Štrba, v piatok 7. decembra o 17.14 hod.  Muža, ktorého zrazil nákladný vlak, odviezla RZP. Zmeškané boli tri vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD půjčí PKP InterCity pět „brejlovců“

České dráhy uspěly se svou nabídkou polské společnosti PKP InterCity na zapůjčení pěti motorových traťových lokomotiv pro dopravu dálkových expresů. Další dva roky tak bude možné potkávat na polských tratích motorové lokomotivy řady 754 "brejlovec", které jsou v Polsku přezdívané jako "nurek", tedy potápěč.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Do IDSK BK pribudla trať Petržalka - Rusovce

Od 10. decembra 2017 sú do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji zaradené aj nové vlaky, ktoré premávajú zo železničnej stanice Petržalka cez Rusovce do maďarských obcí Rajka a Hegyeshalom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraj Vysočina objedná vlaky na trať do Jemnice

Svého času (2010) byla lokálka Moravské Budějovice – Jemnice určena k prodeji či zrušení jako nepotřebná, po letech skomírání ale příští rok výrazně ožije. Kraj Vysočina se zde rozhodl po sedmi letech znovu objednat dopravu, a to o víkendech a svátcích v období od Velikonoc do začátku listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Bratislava - Košice

Chcel by som sa opýtať niekoľko otázok v súvislosti s rekonštrukciou trasy medzi Bratislavou a Košicami.V súčasnosti je trasa zrekonštruovaná po Zlatovce. Kedy sa plánuje dokončenie rekonštrukcie až po Žilinu? Koľko bude trvať cesta vlakom medzi Bratislavou a Žilinou po úplne zrekonštruovanej trase?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

SŽDC hledá firmy na úklid nádraží

Správa železniční dopravní cesty vypsala jednu z největších zakázek v oboru úklidových služeb. Za 130 milionů korun hledá firmy, které se postarají následující tři roky o čistotu vnitřních prostor na nádražích. Podle zadávací dokumentace zveřejněné na profilu zadavatele  je důvodem soutěže vypršení starších smluv, které SŽDC vypsalo na konci roku 2016.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Bratislava - Žilina

Sú ešte plánované nejaké práce medzi Bratislavou a Žilinou? Kedy sa začne robiť dopravný uzol Žilina? Kedy sa na Slovensku naposledy dokončila nejaká nová trať (úplne nová, nie zmodernizovaná) a kde?  

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Koleje pod Ještěd jsou v havarijním stavu

Rozpadající se panely, hrany kolejí vylámané. Tramvajová trať v Liberci od vlakového nádraží dál směrem na Ještěd je v katastrofálním stavu. Město proto plánuje rekonstrukci dalšího úseku, konkrétně mezi zastávkami Viadukt a Kubelíkova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchliky do Žiliny začali jazdiť stošesťdesiatkou

Na severnej trase medzi Bratislavou a Žilinou začínajú rýchliky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) jazdiť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Prvý takýto spoj odštartoval v nedeľu ráno o 8.03 h z bratislavskej Hlavnej stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy se chystají na útok vichřice

Český hydrometeorologický ústav vydal pro noc z pondělí 11. na úterý 12.12. extrémní výstrahu před silným větrem na severní Moravě. České dráhy proto aktivovaly od dnešní 12. hodiny do zítřejšího poledne systém podpory zaměstnanců z těchto regionů. Do služby tak budou povoláni mimořádně další zaměstnanci ať už regionálních obchodních center, dispečinku, zákaznického personálu, depa apod. Další pracovníci pak budou v pohotovosti, aby mohli řešit případné mimořádnosti.

Prosíme proto všechny cestující, aby sledovali aktuální informace o provozu na železnici a případně omezili v době této výstrahy své cesty vlakem. Pokud už budou muset cestovat, aby se informovali, zda už na jimi zvolené trati nejsou omezení kvůli mimořádnosti a to na stránkách Českých drah: www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/, případně aby se připravili na možné komplikace a zdržení (vzali si na cestu např. potřebné nápoje, občerstvení a případně také léky).

Berlín a Mnichov propojil rychlovlak

Berlín s Mnichovem nově spojuje rychlostní železniční koridor. Při příležitosti jeho dnešního [8.12.2017] slavnostního otevření se kromě dalších politiků svezla i německá kancléřka Angela Merkelová. Otevření koridoru bude znamenat mimo jiné i to, že od nového jízdního řádu, který začne platit v neděli, bude rychlejší spojení mezi Berlínem a Vídní přes Německo a Rakousko, než kratší trasou přes Českou republiku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Porovnanie ekonomiky DP Košice a Plzeň

Poslanci mesta budú v pondelok rozhodovať aj o navýšení ročného príspevku pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Udeje sa to v atmosfére štrajkovej pohotovosti, ktorú odborári podniku vyhlásili ešte v októbri. Z mestského rozpočtu požadujú navyše štyri milióny eur k 16 miliónom, ktoré dostával dopravca v uplynulých rokoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brennerském tunelu se vznítil razicí stroj

V rozestavěném železničním Brennerském tunelu se v pondělí brzy ráno vznítil razicí stroj. Tři lidé jsou nezvěstní, dalších 12 se zachránilo v ochranném kontejneru a patrně neutrpěli žádná zranění, informovala agentura APA. Požár byl mezitím uhašen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister kultúry nechce električku pred SND

Snaha J&T Real Estate vybudovať novú električkovú trať neďaleko Slovenského národného divadla narazila na odpor. S takýmto krokom nesúhlasí minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokálku z Čejče do Uhřic nikdo koupit nechce

Železniční trať z Čejče do Uhřic na Hodonínsku je na prodej. Zájemce by za ni měl zaplatit téměř 25 milionů korun. Obce podél nefunkční trati plánují, že ji promění na cyklostezku. Vyčkávají však, až stát vysokou cenu srazí k nule.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK plánuje nakúpiť 45 nových autobusov

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil 4. decembra 2017, vo Vestníku verejného obstarávania č. 238/2017 oznámenie o výhlásenie verejného obstarávania na 45 nových vysokoenviromentálnych celonízkopodlažných mestských autobusov. 30 autobusov má byť trojnápravových s dĺžkou 18 metrov a zvyšných 15 autobusov bude s dvoma nápravami dĺžky 12 metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.