Dopravné správy

Nová „Hodvábna cesta“ ide cez Slovensko

Do nákladného prístavu v Bratislave prišiel prvý skúšobný nákladný vlak z Číny. V pondelok ho v slovenskom hlavnom meste oficiálne privítali minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), štátna tajomníčka ministerstva financií a zároveň splnomocnenkyňa vlády pre iniciatívu „Hodvábnej cesty“ Dana Meager a veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pozvánka na přednášky o historii dopravy

Vážení přátelé,

dovolte, abych Vás pozval na dvě přednášky v rámci seminářů Historie dopravy, pořádané v listopadu tradičně na Vzdělávacím a informačním pracovišti Dopravní fakulty Jana Pernera, ul. Pod Výtopnou 2 v Praze.

První přednášku „Historie reléových zabezpečovacích zařízení  u ČSD od jejich počátků po nasazení prvních počítačových zařízení“ prosloví p. ing. Petr Lapáček  ve středu 22. listopadu od 15:00 do 16:30 h.

P. ing. Lapáček absolvoval v r. 1976 Vysokou školu dopravní v Žilině, fakultu strojní a elektrotechnickou,  obor Zabezpečovací a sdělovací technika.

Na SUDOP PRAHA a. s. nastoupil v r. 1976 jako specialista na projektování zabezpečovacího zařízení. Zpracoval řadu projektů na síti ČSD, ČD a ŽSR.  Byl hlavním inženýrem projektu na stavbách modernizace I. Tranzitního železničního koridoru. V letech 2001 až 2006 byl vedoucím střediska elektrotechniky, trakce, sdělovací a zabezpečovací techniky na SUDOP PRAHA a. s. V letech 2007-2010 byl obchodním ředitelem v AŽD Praha s r.o., v letech 2011 a 2015 obchodním ředitelem na SUDOP PRAHA a. s. Po odchodu do důchodu pracuje u společnosti KOMOVIA s r.o. jako projektový manažer.

Druhou přednášku „Sběr a přenos dat v železniční dopravě - etapa dálnopisu a děrné pásky“ prosloví p. Ing. Zdeněk Kaufmann ve středu 29. listopadu 2017, taktéž od 15:00 do 16:30 h.

P. Ing. Kaufmann je absolventem Vysoké školy dopravní v Žilině, fakulty strojní a elektrotechnické. oboru bloky a spoje v r. 1963. Na ČVUT absolvoval v r. 1966 postgraduální kurs Přenos dat a na Vysoké škole dopravní  v r. 1975 postgraduální kurs Kybernetika v dopravě. V aktivní službě do roku 2014 pracoval v řadě inženýrských a manažerských pozic organizačních složek ČSD/ČD. Měl bohatou publikační a lektorskou činnost v oboru železničních telekomunikací, Je spoluautorem učebnic Sběr, přenos a zpracování dat v železniční dopravě a Sdělovací technika I. a II. Byl mj. dlouholetým členem redakční rady Vědeckotechnického sborníku Českých drah.

Účast na seminářích  je bezplatná, pozvěte své přátele a známé. Těším se na setkání s Vámi.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Vlastislav Mojžíš 

Ďalšie prešovské trolejbusy poputujú do šrotu

V stredu 8. novembra 2017 zverejnil Dopravný podnik mesta Prešov na svojej webovej stránke výzvu na predkladanie ponúk na odpredaj vyradených trolejbusov a ich následne zneškodnenie. Jedná sa o dva trolejbusy typu Škoda 15 Tr s evidenčnými číslami #103 a #109 a dva trolejbusy typu 15 TrM s číslami #114 a #115.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPP zavede platby pokut za jízdu na černo on-line

Pražský dopravní podnik (DPP) chce zavést možnost platit pokuty za jízdu načerno on-line. Služba by mohla začít fungovat začátkem příštího roku. Podnik chce rovněž rozšířit počet přístrojů na koupi jízdenek ve vozech MHD pomocí karty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia pri zastávke Dolný Bar

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 17. až 19. novembra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda. V rámci tejto nepretržitej výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizuje kompletná rekonštrukcia jednokoľajného priecestia v km 45,115. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP2290. Priecestie sa nachádza pri železničnej zastávke Dolný Bar. Práce vykonajú ŽSR dodávateľským spôsobom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mašinka z hutí pomůže osoblažské úzkokolejce

Vysloužilá hutní mašina poslouží jako „dárce orgánů“ historickému výletnímu vlaku. Díly z poslední parní lokomotivy, která se používala pro kolejovou dopravu v někdejší ostravské Nové huti, využijí Slezské zemské dráhy na rekonstrukci dobových vlaků osoblažské úzkokolejky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedenská električka ožíva v detskej knižke

Viedenská električka, ktorá v minulosti premávala medzi vtedajším Prešporkom, dnešnou Bratislavou, a Viedňou, je dnes už len legendou. Dnešní Bratislavčania si toto dopravné spojenie pamätajú len zo spomienok svojich starých rodičov či starých fotografií. Jej históriu sa v občianskom združení Bratislavské rožky rozhodli priblížiť knižkou pre deti Rozprávky zo žltej električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pět let LEO Expressu

Přesně před pěti lety vyjel poprvé na české koleje s cestujícími v pravidelném provozu soukromý dopravce Leo Express. Jednotka Stadler Flirt, která odjela ve 4.56 z pražského hlavního nádraží, znamenala další zahuštění konkurence na trase Praha – Ostrava i další pokles cen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revízori v MHD nevedia hovoriť s cudzincami

Cudzinec má neplatný cestovný lístok, ale slovenský revízor mu to nevie vysvetliť. Nehovorí po anglicky ani žiadnym iným cudzím jazykom. Zahraničnému turistovi pri rozhovore pomáhajú cestujúci. Aj takéto prípady sa môžu stať, keď revízor začne kontrolovať cestovné lístky v autobusoch, električkách či trolejbusoch mestskej hromadnej dopravy po Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD kvůli prodlouženému víkendu posílí spoje

České dráhy kvůli prodlouženému víkendu vyšlou do provozu desítky mimořádných posilových vozů

Desítky posilových vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc míst k sezení, zařadí České dráhy do svých spojů od středy 15. listopadu až do pondělí 20. listopadu. Posilovat se bude hlavně tam, kde bude velký zájem o rezervace míst, proto společnost doporučuje rezervaci míst v dostatečném předstihu, nejlépe alespoň dva dny, aby bylo možné spoje posílit o další vozy.

Nejvíce posil pojede tradičně z Prahy na Moravu a zpět. Zde bude o prodlouženém víkendu nasazeno dohromady 40 posilových vozů. Dvě desítky posilových vozů vyjedou během víkendu také na tratích mezi Prahou a Českými Budějovicemi nebo Prahou a Plzní. Dalšími vozy jsou posilovány i linky mezi Brnem a Bohumínem a do dalších míst. České dráhy tak během celého prodlouženého víkendu nabídnou nejméně 4 a půl tisíce mimořádných míst navíc.  

Kromě těchto dopředu zařazených posilových vozů budou mít České dráhy připravené také další vozy pro operativní posilování vlaků. Ty budou soustředěny hlavně v uzlech v Praze, Brně, Olomouci a Bohumíně. Tyto vozy bude možné operativně připojit podle vytížení jednotlivých vlaků.

Při posilování spojů dopředu se bude dopravce u vlaků zařazených v rezervačním systému ČD řídit především množstvím rezervací v jednotlivých spojích, proto všem doporučujeme včasnou rezervaci místa, a to alespoň dva, nejpozději však jeden den dopředu. Údaje o vydaných rezervacích pomáhají dispečerům Českých drah při rozhodování o posile jednotlivých vlaků. U vlaků, které jsou zařazeny v rezervačních systémech zahraničních partnerů je posilování souprav problematické, protože informace o prodeji rezervací až na výjimky nejsou ze zahraničí k dispozici. Soupravy tak mohou být posilovány pouze ve vhodných nácestných stanicích (v závislosti na dostupnosti vozů, technologickckých podmínkách stanice atd.).

České dráhy tradičně posílí nejvíce vlaků z Prahy na Moravu, například směrem na Ostravu, Valašsko nebo do Brna, více vozů ale povezou i vlaky do Českých Budějovic, Plzně, Chebu nebo mezi Brnem a Ostravou. Celkem tak bude vypraveno několik desítek posilových vozů s nabídkou několika tisíc dodatečných míst k sezení.

Cestujícím zároveň doporučujeme včasný nákup jízdenek. Jízdenky je možné zakoupit také na e-shopu Českých drah bez čekání ve frontě u pokladen. Při plánovaní cesty a samotné cestě doporučujeme využít spoje mimo přepravní špičku a doporučujeme využít také kapacitu celé soupravy včetně vozů na začátku a konci vlaku. Především u velmi dlouhých souprav mohou být vozy ve střední části přeplněné, zatímco vozy na začátku a konci vlaku zůstávají obsazeny méně.

Nový stredoázijský expres pomôže aj Európe

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev spoločne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a predsedom gruzínskej vlády Giorgom Kvirikašvilom slávnostne zahájili prevádzku novej, viac ako 820 kilometrov dlhej železničnej trate, ktorá tieto tri krajiny prepojí. Trať okrem iného poskytuje rýchlejšiu nákladnú aj osobnú dopravu medzi Európou a Čínou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čech osm let po nocích programoval hru s vláčky

Počítačové hry jsou vizuálně stále propracovanější a mají více obsahu. I proto týmy vývojářů často tvoří desítky a u velkých produkcí i stovky lidí. Český programátor Jan Zelený se ale pustil do tvorby svého titulu Mashinky úplně sám. Na projektu pracoval ve svém volném čase trpělivě osm let. V říjnu dostal hru do digitálních obchodů, což vzbudilo velkou pozornost v Česku i v zahraničí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Bratislavy prišiel prvý skúšobný vlak z Číny

Do nákladného prístavu v Bratislave prišiel prvý skúšobný nákladný vlak z Číny. V pondelok ho v slovenskom hlavnom meste oficiálne privítali minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), štátna tajomníčka ministerstva financií a zároveň splnomocnenkyňa vlády pre iniciatívu "Hodvábnej cesty" Dana Meager a veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Genderová korektnost v newyorském metru

Cestující newyorské podzemky už nebude zdravit hlášení „dámy a pánové“. Provozovatel dopravy se rozhodl pro genderově neutrálnější přístup. Průvodčí v metru nebo také řidiči autobusů budou od nynějška používat oslovení „cestující“, „pasažéři“ či prosté „všichni“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie prímestských vlakov sa odkladá

Posilnenie vlakov v okolí Bratislavy, ktoré by boli pomocou aj pre hromadnú dopravu v hlavnom meste, sa od decembrovej zmeny cestovných poriadkov neudeje. Hoci Železničná spoločnosť Slovensko v priebehu roka avizovala, že by v decembri takéto opatrenie vedela zaviesť, otázne bolo jeho financovanie, a to sa stále ešte nevyriešilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka Olomouc hl.n. - Olomouc-Řepčín

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, s.o. vyhlásil na trati č. 275 v úseku Olomouc hl.n. - Olomouc-Řepčín výluku a to ve dnech 14. a 15. listopadu 2017, vždy od 7:00 hod do 15:00 hod.

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahradit náhradní autobusovou dopravou.
S ohledem na delší jízdní doby po silničních komunikacích bude náhradní autobusová doprava organizována dle Výlukového jízdního řádu, který je v příloze.

Zastávky náhradní autobusové dopravy:

Olomouc hl.n. – u východu z nového podchodu, výstup ul. Táborská, nástup ul. Trocnovská
Olomouc-Smetanovy sady - neobsluhuje se, náhradní zastávka Olomouc- Nová Ulice, nebo Olomouc hl.n.
Olomouc-Nová Ulice  – před nádražní budovou vpravo na provizorní autobusové zastávce  (nové parkoviště)
Olomouc město – provizorní autobusová zastávka u žel. přejezdu, ul. Litovelská
Olomouc-Hejčín –  autobusová zastávka MHD Olomouc „Na trati“

Olomouc-Řepčín – před nádražní budovou

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeni-provozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 45. týždeň

V uplynulom týždni evidovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jednu zrážku civilnej osoby s vlakom. K zrážke došlo v železničnej stanici (ŽST) Šaľa. Muž prechádzajúci cez priechod k nástupišťu nebol dostatočne pozorný a zachytil ho prichádzajúci rýchlik. S privolanou RZP komunikoval a s ťažkými zraneniami bol prevezený do NsP Galanta. Zmeškaných bolo 7 vlakov, predmetný rýchlik bol v úseku Šaľa - Bratislava hlavná stanica odrieknutý.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zítra se stěhuje pomníková 310.127 z Prostějova

Zítra (úterý) 14. 11. 2017, kolem 15. hodiny začnou pracovníci Českých drah stěhovat historickou lokomotivu 310.127, která téměř 40 let stála na podstavci před prostějovským vlakovým nádražím. Vzácný stroj naloží jeřáb na tahač a odveze ho k opravě. Tato technická památka z roku 1889 se pak přidá k dalším vzácným lokomotivám a bude patřit k expozici ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Tragická havária vlaku v Kongu

Nehoda vlaku v Kongu si vyžiadala 33 mŕtvych. Havária sa stala v Buyofwe v provincii Lualaba na juhu krajiny. Tamojšie Radio Okapi informuje, že vlak sa zrútil do priekopy a začal horieť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mladý muž onanoval ve vlaku

Policisté pátrají po muži, který se podle svědectví cestujících ukájel ve vlaku mířícím do Liberce. Vlakem jelo několik lidí včetně dětí, někteří výtržníka zachytili na mobilní telefony a záznamy předali policii. Ta v rámci pátrání zveřejnila fotku podezřelého, k dispozici má i video.

Celou zprávu najdete na této stránce.