Dopravné správy

Budova zastávky TEŽ Popradské pleso

Dovolím si požiadať Vás o informáciu v súvislosti s budúcnosťou budovy zastávky Tatranskej elektrickej železnice “Popradské pleso.” Pred pár mesiacmi bola zapísaná do zoznamu kultúrnych pamiatok a v súvislosti s tým vyvstávajú vlastníkovi isté povinnosti. Treba konštatovať, že stanička “Popradské pleso” je dnes v zlom stave. Preto by som sa Vás rád opýtal, či Železnice Slovenskej republiky plánujú rekonštrukciu spomínanej stavby a ak áno, v akom časovom horizonte?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nejkrásnějším nádražím jsou severočeské Doksy

Nejkrásnějším českým nádražím se v letošním roce staly Doksy v Libereckém kraji. Pro nádraží známé především takzvanou Hraběcí čekárnou s vymalovanými obrazy Máchova jezera a zámku v Doksech, ležící na trati mezi Bakovem nad Jizerou a Českou Lípou, hlasovalo 1602 lidí. Na druhém místě v anketě o nejkrásnější nádraží se umístily Třebívlice s 1429 hlasy. Na dnešním vyhlášení výsledků to oznámili pořadatelé ankety z Asociace Entente Florale CZ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvučky v staničnom rozhlase

Robíme na téme o melódiách pri hlásení odchodov a príchodov vlakov na železniciach.
Zaujímalo by nás: 1. Koľko železničných staníc má vlastnú zvučku pri hlásení?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vlak Barguzin je Putinova zbraň pro soudný den

Balistické rakety prorazily ruskou obranu a z Moskvy zbyly jen radioaktivní ruiny, vojenské základny největší země světa se vypařily. O osudu prezidenta Putina, který nedávno nastoupil své šesté funkční období není nic známo, ale to teď není hlavním problémem nepřítele. Kdesi na Sibiři se pohybuje několik vlaků Barguzin s jadernými střelami. Kde mohou být?

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Rači reštaurujú Rolls-Royce medzi rušňami

Železničné múzeum v Bratislave, ktoré pred pár dňami ukončilo svoju hlavnú sezónu, sa môže pochváliť naozaj hodnotnými kúskami. V súčasnosti tunajší milovníci vlakov opravujú lokomotívu z čias prvej republiky, ktorá je považovaná za skutočný klenot medzi strojmi na koľajniciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava koupí nové elektrobusy a minibusy na plyn

Dopravní podnik Ostrava (DPO) rozšíří svoji flotilu o dva nové elektrobusy a tři minibusy na stlačený zemní plyn. Včetně dobíjecích stanic za ně zaplatí přes 50 milionů korun. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. V případě elektrobusů se do soutěže přihlásil jediný dodavatel, společnost Ekova Electric, která patří přímo DPO.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opatrenie proti meškaní MHD v centre Košíc

V záujme zrýchlenia MHD, znižovania meškania a zvyšovania kvality služieb poskytovaných DPMK dochádza v týchto dňoch v centre Košíc k zmene dopravného značenia. Vodiči, ktorí budú mať svoje vozidlá zaparkované pred OD Dargov, (resp. hotelom Double Tree by Hilton), nebudú môcť z parkoviska odbočiť priamo na Štúrovu ulicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnští železniční modeláři vystavují

Jako malý kluk chodil Jiří Veselý s dědečkem sledovat parní lokomotivy na nádraží, dnes už se víc jak 35 let věnuje modelování vlakových tratí a je předsedou Klubu modelářů železnic Brno, který od čtvrtka ukazuje své modelové kolejiště veřejnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K dostavbe uzla Žilina a iným otázkam

ŽSR, Dostavba zriaďovacej stanice Žilina-Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina. V tejto súvislosti by ma zaujímalo nasledovné: Jedná sa o poslednú chýbajúcu súčasť budúceho spojenia 160 km/hod na celom úseku Bratislava - Košice? Pokiaľ nie, čo ešte chýba (v oblasti železničnej infraštruktúry - modernizácie a ETCS, mimo vlakových súprav)?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

 

Amnestie pro černé pasažéry ostravské MHD

Lidé, kteří dluží Dopravnímu podniku Ostrava (DPO) peníze za cestování načerno, mají výjimečnou šanci zbavit se všech svých pokut uložených revizory. Pokud je ovšem zatím neřeší soud nebo už peníze nevymáhají exekutoři. DPO totiž vyhlásil unikátní amnestii, při které je připraven odpustit lidem dlužné miliony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasné neobsluhovanie zastávky DPB Kolmá

Z dôvodu opravy povrchu Panónskej cesty nebudú počas prác linky 91 a 191 zastavovať na zastávke Kolmá smerom do Jaroviec, Rusoviec a Čunova. Ukončenie prác sa očakáva do 2. decembra 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vyhlásí zakázky na desítky nových vozidel

České dráhy vyhlásí v nejbližších měsících veřejné zakázky na desítky nových vozidel. Celkem budou poptávat přes 160 vozidel pro dálkovou a regionální dopravu v předpokládané hodnotě kolem 20 miliard korun.

Záměr managementu již schválila dozorčí rada i řídicí výbor. S vítězi soutěží dopravce podepíše rámcové smlouvy a vozidla odebere pouze v případě, že na jejich nákup získá část prostředků z operačního programu OPD II, nebo se s objednateli dohodne na úhradě nákladů spojených s jejich nasazením.

Více v přiložené tiskové zprávě.

Doprava zadarmo v bratislavskej župe nebude?

Z rozhovoru s bývalým predsedom bratislavského kraja:

Doprava zadarmo je teda v bratislavskej župe pochovaná? "Idea nie je viazaná na jednu osobu, ale viacero, ktoré to môžu pretlačiť. Verím, že myšlienka dopravy zadarmo bude žiť aj naďalej, bez ohľadu na to ako voľby dopadnú. Nemám obavu z toho, že by sa tento projekt nedal ekonomicky v bratislavskom kraji urobiť."

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric dodává trolejbusy do Rumunska

Škoda Electric začala v těchto dnech s expedicí flotily nových trolejbusů, které vyrobila pro dopravní podnik Transurb v rumunském městě Galati. Škoda Electric dodá do Rumunska celkem čtrnáct vozidel typu Škoda 26Tr za zhruba 150 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka na trati Kraľovany – Dolný Kubín – Trstená

Železničnú dopravu na oravskej trati Kraľovany – Dolný Kubín – Trstená obmedzia od soboty do pondelka (11. až 13. novembra) výlukové práce. Medzi obcami Párnica a Kraľovany bude pre rekonštrukciu a opravu priecestia neprejazdná nielen trať, ale aj cesta. Železničná spoločnosť Slovensko preto zabezpečí náhradnú autobusovú dopravu mimoriadne z Dolného Kubína do Ružomberka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Propojení In Karty ČD a Plzeňské karty je hotové

První plnohodnotnou interoperabilitu dvou rozdílných kartových systémů ve veřejné dopravě v České republice dnes společně prezentovaly České dráhy a Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Jedinečné řešení umožňuje se s In Kartou národního dopravce odbavit ve vozech plzeňské MHD a stejně tak s Plzeňskou kartou ve vlacích Českých drah. Zároveň je možné užít elektronické platební prostředky jednoho partnera u partnera druhého. Tím se odstranila další bariéra pro cestování veřejnou dopravou.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka v traťovom úseku Podhájska - Hul

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 45. týždni súvislú výmenu koľajníc v železničnom úseku Podhájska - Hul. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Práce budú vo vyššie spomínanom úseku realizované v dňoch 9. a 10.11.2017 od 7:40 hod. do 12:20 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tarifní změny Českých drah od 10. prosince 2017

Každoročně České dráhy realizují tarifní úpravy k zavedení nového jízdního řádu. V letošním roce to bude od 10. prosince 2017.

V souvislosti s tarifními změnami dojde k malé úpravě cen u obyčejného jízdného a nabídek, které jsou z nich odvozeny (zpáteční, traťové apod.). Zvýšení bude v průměru o 2 % v reakci k očekávané výši inflace v České republice, která by měla dosáhnout v letošním roce úrovně právě kolem 2 %. Tato úprava bude znamenat u obyčejného jízdného (beze slev) pro vzdálenosti 1 – 34 kilometrů zvýšení o 0 až 1 Kč, na vzdálenost 35 – 73 km zvýšení o 1 až 2 Kč a například na vzdálenost 150 km bude toto zvýšení ve výši 5 Kč. U slev typu IN 25 atp. je toto zvýšení v korunách adekvátně nižší.

Zároveň zlevní cestování pro skupiny 6 a více osob, budou zavedeny letní prázdninové jízdenky pro děti za zvýhodněnou cenu a některé další novinky.

Komplexní přehled změn naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rádi bychom také upozornili, že současné ceny jsou platné až do půlnoci 9. prosince 2017 včetně dvouměsíčního předprodeje, to znamená, že za stávající ceny lze zakoupit jízdenky až do začátku února 2018 a v případě využití např. čtvrtletních traťových jízdenek lze za stávající ceny cestovat až do pozdního jara.  

Nová bratislavská križovatka brzdí MHD

Začiatkom októbra 2017 bola sprevádzkovaná svetelná signalizácia na novej križovatke Račianska – Malokrasňanská za Vozovňou Krasňany. Pôvodne bolo v týchto miestach iba neriadené električkové priecestie a priechod pre cyklistov. Cez trať mohli automobily odbočiť len pri ceste z Rače a pri ceste do centra mesta. V súvislosti s developerskou činnosťou v tejto oblasti bola vybudovaná križovatka umožňujúca všetky pohyby, teda aj z centra doľava za vozovňu a spoza vozovne doľava do Rače. Zároveň bola ulica za vozovňou pomenovaná ako Malokrasňanská.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Moldava zústane přes zimu bez vlaků

Provoz vlaků mezi Osekem a Moldavou v Krušných horách zůstane i přes zimu uzavřený. I přes původní optimistické plány se nepodařilo po jarním sesuvu půdy trať dát do pořádku a provoz se vrátí nejdříve na jaře. „Oprava moldavské dráhy se nestihne v dříve avizovaném termínu. Během prací jsme zjistili, že pevný skalní podklad se v části opravovaného náspu nachází ve větší hloubce než předpokládal projekt, což si vyžádalo umístění delších pilotů a kotev,“ vysvětlil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.