Dopravné správy

DPB vyskúša autobus Mercedes-Benz Conecto NGT

Bratislavský dopravný podnik bude v dňoch 3. až 15. novembra 2017 na linkách MHD skúšať prezentačný autobus Mercedes-Benz Conecto NGT, ktorý zapožičala spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia. Ide o 12-metrový nízkopodlažný autobus s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC pošle na aktivisty v Klinice policii

Budova Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově se bude vyklízet silou. Majitel domu, Správa železniční dopravní cesty, už nebude čekat, zda se aktivisté z objektu stáhnou sami. Opuštění budovy jim pravomocně nařídil soud, na místě však stále zůstávají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

 

Oprava električkovej trati na Špitálskej mešká

Keď sa 1. augusta začala rekonštrukcia na električkovej trati na Špitálskej ulici, dopravný podnik sľuboval dokončenie prác za viac ako tri milióny eur do konca októbra. Nestalo sa. Po sťažnosti ministerstva dopravy, podľa ktorého rekonštrukcia nebola povolená v súlade so zákonom, práce v septembri na dva týždne prerušili. Hlavným problémom bola nová zastávka takzvaného viedenského typu smerom do centra pred ministerstvom práce a sociálnych vecí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podíl UniControls na evropském projektu Roll2Rail

V příloze najdete tiskovou zprávu společnosti UniControls, mezinárodně uznávaného dodavatele řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, která se podílela na evropském výzkumném a vývojovém projektu Roll2Rail, který se zaměřil na rozvoj klíčových technologií a překonání překážek pro inovace ve vývoji železničních vozidel. Výsledkem projektu je vývoj technologie pro bezdrátové řízení vlaku, která bude využita v pilotní implementaci v provozu u španělského dopravce.

UniControls byla v rámci projektu členem pracovní skupiny pro bezdrátové vlakové komunikace, která zkoumala možná řešení řízení vlaku bez nutnosti fyzického drátového spojení mezi vozidly a to jak v rámci vlakové soupravy, tak ve vazbě na pozemní systémy. UniControls přispěla svým know-how vlakových datových sítí a oblasti cybersecurity k úspěšnému zakončení projektu završeném laboratorní validací vlakové LTE komunikace. UniControls dodala do testovacího prostředí vlastní komunikační uzel ETBN včetně implementace algoritmů pro dynamické spojování souprav.

Vlakmi ZSSK výhodne do Českej republiky

Je všeobecne známe, že Česko ponúka svojim návštevníkom príjemnú atmosféru, krásne kultúrne pamiatky či bohaté kulinárske zážitky. Špeciálne jeseň vie byť čarokrásna a romantická a príjemne prežitý víkend, napríklad v českej metropole, môže byť dokonalým oddychom. Cestujúci však často nevedia, že ak si do vybraných českých destinácií naplánujú svoj výlet najmenej deň dopredu, z pohodlia domova si môžu zakúpiť cestovné lístky za veľmi výhodné ceny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD a RegioJet vyplatí kompenzace za vichřici

Kromě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) sčítají škody po vichřici i dopravci. Kromě některých poškození na vozidlech vyplatí dva největší dopravci na české železnici, České dráhy a Regiojet, miliony korun zákazníkům jako kompenzace za zpoždění. Zákon jim to v řadě případů nepřikazuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odstávka lanoviek v Lomnici a na Štrbskom Plese

V termíne od 13. novembra do 8. decembra 2017 budú všetky lanovky v stredisku Tatranská Lomnica mimo prevádzky z dôvodu pravidelnej jesennej revízie a údržby. Výnimkou bude predĺžený víkend 17. - 19. novembra a víkend 25. - 26. novembra, kedy budú lanovky na Skalnaté pleso a Lomnický štít v prevádzke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha zahájila stavbu v Podgorici

Společnost AŽD Praha v těchto dnech na základě svého vítězství ve výběrovém řízení zahájila stavbu nového zabezpečovacího zařízení železniční stanice Podgorica. Stavba musí být dokončena do 11. září 2018, což je rekordně krátký čas na zabezpečení hlavního dopravního uzlu v Černé Hoře o 61 výhybkách a 82 návěstidlech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Inteligentné mestá sú budúcnosťou Slovenska

Slovensko je bližšie k takzvaným inteligentným mestám. Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu podporí projekty, ktoré majú mestá v tomto v tomto smere rozvíjať. Úrad pre investície Petra Pellegriniho pripravil dve výzvy, ktoré by mali pomôcť k takzvaným "smart cities", teda inteligentných miest.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žst. Roztoky u Prahy bude bezbariérová

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investuje 184 milionů korun na zajištění bezbariérovosti železniční stanice Roztoky u Prahy. Pro urychlení realizace tohoto projektu plánuje SŽDC využít novelu stavebního zákona, která nově umožní sloučit územní a stavební řízení do jedné žádosti. Rekonstrukce části stanice výrazně ulehčí cestování nejen imobilním spoluobčanům, ale například i maminkám s kočárky. Vedle nových nástupišť a výtahů přinese také modernizaci podchodu. V případě bezproblémové přípravy bude možné stavbu realizovat v roce 2020.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Trest za zabitie v mníchovskom metre

Krajinský súd v Mníchove poslal v piatok na 3,5 roka za mreže 37-ročného muža obžalovaného z ublíženia na zdraví so smrteľným následkom. Súčasne nariadil jeho umiestnenie do zariadenia pre závislých, informuje Bavorský rozhlas (BR). Muž sotil po verbálnej výmene názorov do 87-ročného dôchodcu na nástupišti jednej z mníchovských staníc metra tak nešťastne, že tento utrpel po páde vážne zranenia hlavy, na následky ktorých zomrel v nemocnici po troch mesiacoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

 

Vnitrostátní dálková doprava ČD v GVD 2018

České dráhy dnes v 10 hodin zahájily na svém e-shopu prodej jízdních dokladů a rezervací pro nový jízdní řád platný od 10. prosince 2017. Zároveň jsou od dnešního dne k dispozici rezervace pro nový jízdní řád také na pokladnách v železničních stanicích. Vlastní jízdenky pro období nového jízdního řádu si pak mohli cestující koupit v předprodeji na pokladnách již od první poloviny října.  

Zároveň přinášíme informace o významných změnách v dálkové vnitrostátní dopravě Českých drah.

Od 10. prosince se rozjedou nové "Západní expresy". Počet vlaků mezi Prahou a Plzní stoupne až na 31 spojů každým směrem, ze 4 na 7 přímých spojů stoupne také počet expresů mezi Domažlicemi a Prahou. Větší bude počet přímých spojů také mezi Klatovy a Prahou, nově budou jezdit každé dvě hodiny. Přibude nové večerní spojení Prahy a Chebu.  Dojde také ke zrychlení cest. Nově pojedou expresy z Prahy hl.n. do Plzně hl.n. 1 hod. 25 min, ze Smíchova do Plzně dokonce jen 1 hod. 18 minut. Zkrátí se také cesty do Domažlic nebo Chebu. Po dokončení nové tratě a tunelů u Plzně očekáváme další zkrácení cestovních časů asi o 10 minut. Doba jízdy mezi Prahou a Plzní se pak přiblíží k jedné hodině.  

Lepší soupravy v kvalitě EC/IC budou v novém jízdním řádu nasazeny na rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Most - Karlovy Vary - Cheb. První moderní klimatizované vozy budou zařazeny během JŘ 2018 také do dvou rychlíkových souprav na lince Praha - Kralupy nad Vltavou - Lovosice - Ústí nad Labem - Děčín.

V Ústí nad Orlicí nově zastaví více vlaků, ve městě bude zastavovat většina expresních spojů na lince Praha - Ostrava.

Rychlejší cestování čeká také na obyvatele jižní Moravy. Až o 10 minut se zkrátí cesty mezi Hodonínem a Brnem. Místní obyvatelé tak za týden ušetří téměř hodinu a půl času při dojíždění za prací nebo do školy v Brně. O 6 až 7 minut budou rychlejší také cesty mezi Jihlavou a Brnem. Přibudou také nové spoje na okraji dne mezi Prahou, Brnem a Břeclaví.

Podrobnosti o významných změnách ve vnitrostátní dopravě Českých drah naleznete v přiložené tiskové zprávě
.  

Jesenná revízia pozemnej lanovky na Hrebienok

V termíne od 2. do 24. novembra 2017 počas pracovných dní bude pozemná lanová dráha zo Starého Smokovca na Hrebienok mimo prevádzky z dôvodu pravidelnej jesennej revízie a údržby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino 005 jezdí s knírem aneb Movember 2017

Pro období listopadu je charakteristické padání listí a postupný příchod zimy. Poslední roky je však tento měsíc, zejména na jeho konci, také známý díky „padání“ knírů. Charitativní událost MOVEMBER je celosvětová akce, která několik posledních let probíhá i v České republice. Drážní zaměstnanci sdružení do skupiny s příznačným názvem Drážňáci opětovně tuto charitu podpoří. Kromě zaměstnanců Drážního úřadu podporují Movember drážní organizace, které zaměstnávají desetitisíce železničářů – Správa železniční dopravní cesty a národní dopravce České dráhy.

Obě organizace se snaží upozornit na tuto charitu i širokou veřejnost. Proto České dráhy přišly s jedinečným nápadem. Jedna ze souprav oblíbeného Pendolina je ozdobena v čele slušivým knírem. Ozdobená jednotka Pendolina 680.005, která jako první nedávno prošla omlazovací kůrou, vyjede poprvé právě dnes, 1. listopadu.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ZSSK Cargo hľadá rušňovodičov v regióne Bratislava

ZSSK CARGO príjme do pracovného pomeru ďalších rušňovodičov, a to hlavne pre región Bratislava. Spoločnosť pripravuje budúcich rušňovodičov vo vlastnej réžii na povolanie v kurzoch. Podmienkou pre uchádzačov o zaradenie do kurzu je stredoškolské vzdelanie s maturitou v odboroch: elektrotechnika, strojárstvo, doprava s technickým zameraním, psychická a zdravotná spôsobilosť pre zmyslovú skupinu 1 v zmysle zákona o dráhach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hyperloop za deset let? Klidně dřív

Hyperloop, dopravu uvnitř potrubí s nízkým tlakem, proslavil vizionář Elon Musk. Nápadem se však zabývají i další firmy. Jednou z nich je start-up Hyperloop Transportation Technologies, který se na stavbě svého přepravního systému dohodl na různých místech světa. „Hyperloop lidem vrací tu nejdůležitější věc – čas. To je lidský aspekt, který chci do dopravy přinést,“ říká spoluzakladatel firmy Bibop Gresta.

Celou (placenou) zprávu najdete na této stránce.

Do prístavu v Bratislave smeruje prvý čínsky vlak

Čína sa v najbližších rokoch sústredí na realizáciu dvoch veľkých projektov, China 2025 a novej Hodvábnej cesty. Oba sa týkajú štrukturálnych zmien v rámci ekonomiky v nadväznosti na modernizáciu dopravných ciest smerom do Európy a do Afriky. Pre TASR to uviedol Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave v reakcii na výsledky skončeného 19. zjazdu čínskych komunistov

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať z Brna do Šlapanic a Blažovic zrychlí

Důležitou železniční spojku z brněnské části Slatina do Blažovic přes Šlapanice čeká příští rok velká rekonstrukce. Výsledkem bude především zrychlení vlaků z dnešních 80 kilometrů v hodině na 115 kilometrů v hodině a vznik nové zastávky ve Šlapanicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Račianskej radiále vylúčia električky

Pre opravu električkového priecestia vylúčia v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany v hlavnom meste SR Bratislave premávku električiek. Priecestie budú obnovovať v úseku Pionierska-Račianska-Jarošova. Dotkne sa to liniek č. 3 a 5 v stredu 1. novembra, v sobotu 4. novembra a v nedeľu 5. novembra. Dopravný podnik Bratislava o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vzkříšení osobní dopravy přes přechod v Meziměstí

Nový jízdní řád přinese zajímavou změnu i v regionální přeshraniční dopravě. Po šestnácti letech dojde ke vzkříšení osobní dopravy přes  česko-polský hraniční přechod Meziměstí  – Mieroszów. Důvodem je start nových spěšných vlaků mezi polskou Wrocławí a Adršpachem. Osobní vlaky přes přechod na Broumovsku jezdily naposledy v roce 2003, o deset let později skončil provoz nákladních vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.