Dopravné správy

Do Bratislavy smeruje prvý nákladný vlak z Číny

Do nákladného prístavu v Bratislave smeruje prvý skúšobný čínsky vlak s kontajnermi. V piatok vyráža z čínskeho prístavu Dalian, príchod do prekladiskového terminálu v prístave je naplánovaný o dva týždne neskôr

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC se s aktivisty z Kliniky nedomluvila

Zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Autonomního sociálního centra Klinika se na čtvrtečním jednání nedomluvili na kompromisu ohledně domu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Aktivisté chtějí v budově nadále zůstat a správa trvá na tom aby dům vyklidili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovská MHD počas jesenných prázdnin a sviatkov

Pondelok 30. októbra 2017 a utorok 31. októbra 2017 sú dňami školských jesenných prázdnin. V tieto dni bude MHD premávať podľa cestovného poriadku pre prázdninový pracovný deň

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať z Břeclavi do Znojma čeká zrychlení

Správa železniční dopravní cesty bude příští rok pokračovat s dalším zrychlováním pohraniční tratě z Břeclavi do Znojma. Po již letos zahájené první etapě začali správci železnice soutěžit i druhou etapu, která by měla začít příští rok na jaře. Pro cestující bude znamenat téměř půl roku výluky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prevádzka žilinskej MHD počas jesenných prázdnin

Počas jesenných prázdnin, od pondelka 30. októbra 2017 do utorka 31. októbra 2017, bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školských prázdnin. V režime prevádzky "pracovný deň - školské prázdniny" pôjdu všetky trolejbusové linky a autobusové linky 21 a 22.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka na trati Olomouc - Opava východ

Správa železniční dopravní cesty vyhlásila na trati č. 310 Olomouc - Opava východ ve dnech od 30. října, 8:00 hod. do 5. listopadu 2017, 15:20 hod., výluku v úseku Olomouc hl.n. – Domašov nad Bystřicí (Moravský Beroun).

České dráhy proto musí po dobu výluky všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahradit autobusovou dopravou. S ohledem na delší jízdní doby po silničních komunikacích bude náhradní autobusová doprava organizována dle Výlukového jízdního řádu.

Prosíme cestující o zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

Vlaky kategorie R budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc – Moravský Beroun - Domašov nad Bystřicí a opačně. Přestup cestujících vlak/autobus a opačně je zajištěn v ŽST Moravský Beroun (Cestující z/do ŽST Domašov nad Bystřicí jedoucí ve/ze směru Krnov jedou vlakem).
Vlaky kategorie R neobsluhují stanici Hlubočky-Mariánské Údolí. Cestující ze/do směru Krnov do/ze ŽST Hlubočky-Mariánské Údolí jedou vždy přes stanici Olomouc hl.n., cestující nedoplácí rozdíl jízdného.
U vybraných spojů je umožněna přeprava maximálně 6-ti jízdních kol.

Vlaky kategorie Os budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Hlubočky – Hrubá Voda a Olomouc hl.n. – Domašov nad Bystřicí – Moravský Beroun a opačně.
Náhradní autobusová doprava ve/ze směru Moravský Beroun neobsluhuje mezi stanicemi Olomouc hl.n. až Jívová žádné nácestné stanice a zastávky. Cestující z/do těchto stanic a zastávek jedou vždy přes stanici Olomouc hl.n., cestující nedoplácí rozdíl jízdného.
Náhradní autobusová doprava za vlak Os 3505 neobsluhuje zastávku Jívová. Vlak Os 33502 a náhradní autobusová doprava za vlak Os 33502 po dobu výluky mimořádně obsluhují ŽST Hlubočky.

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Vlaky Leo Express budú jazdiť až do Poľska

Český súkromný dopravca Leo Express získal povolenie na prevádzku osobnej železničnej dopravy v Poľsku. Spoločnosť tak môže predĺžiť železničné spojenie z Prahy do Ostravy o úsek do Krakova. Zatiaľ dopravcu neuviedol, kedy sa tak stane. V novom cestovnom poriadku, ktorý začne platiť od 10. decembra, toto spojenie doteraz zanesené nie je.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurovi strojvedoucí zakládají odbory

Strojvůdci vlaků soukromého dopravce RegioJet usilují o vznik odborářské organizace. Chtějí založit buňku u celostátní Federace strojvůdců. Společnost v reakci na počínání strojvůdců uvedla, že jim nedávno zvyšovaly platy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena času ovplyvní jazdu troch nočných vlakov

Blížiaca sa zmena času v noci zo soboty 28. októbra na nedeľu 29. októbra ovplyvní jazdu troch nočných vlakov štátneho dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). V nedeľu 29. októbra dôjde totiž v skorých ranných hodinách k zmene letného času z 03.00 h na 02.00 h stredoeurópskeho času. „Zmena času ovplyvní jazdu troch nočných vlakov, ktoré vo vybraných staniciach zostanú stáť a po hodine budú pokračovať v ceste tak, aby do cieľa prišli už podľa stredoeurópskeho času,“ priblížil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád 2018 na webu SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila na svých internetových stránkách Jízdní řád osobní železniční dopravy 2018 pro období platnosti od 10. prosince 2017 do 8. prosince 2018. Tabulky s jednotlivými traťovými jízdními řády najdete pod příslušným odkazem na adrese http://www.szdc.cz/.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Košická MHD počas jesenných prázdnin

Počas jesenných prázdnin (30. a 31. októbra 2017) bude MHD premávať nasledovne: Pondelok 30. októbra 2017 a utorok 31. októbra 2017 sú dňami jesenných školských prázdnin. Linky MHD budú v tento deň premávať podľa cestovných poriadkov platných pre „Pracovné dni (školské prázdniny)“. Ak linka nemá v cestovnom poriadku uvedené odchody spojov v režime školských prázdnin, linka bude premávať podľa bežných cestovných poriadkov ako v pracovné dni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová čekárna a zázemí na zastávce Třinec centrum

České dráhy dnes ve spolupráci s městem Třinec slavnostně otevřely pro cestující, kteří využívají vlakovou zastávku Třinec centrum, komfortnější zázemí v podobě nové větší čekárny. Od konce září probíhala ve stávající budově rozsáhlá rekonstrukce, jejímž výsledkem je rozšíření prostor čekárny a vybudování nových výdejen jízdenek.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka v úseku Lehnice - Kvetoslavov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 28. až 30. októbra a 3. novembra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Lehnice - Kvetoslavov. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizuje oprava  jednokoľajného priecestia v km 26,490. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP2121.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád 2018 sjednotí jména vlaků ČD

Od prosince dostanou vlaky Českých drah na vybraných linkách jednotné názvy. V novém jízdním řádu se objeví skupiny vlaků Metropolitan, Západní expres, Jižní expres nebo Slovácký expres. Zákazníci takto označené dálkové spoje snáze najdou v jízdních řádech i při nástupu na nádražích a navíc se mohou spolehnout na to, že v nich bude jednotná a národním dopravcem garantovaná kvalita služeb.

Další podrobnosti o nových názvech vlaků naleznete v přiložené tiskové zprávě.

O změnách v jízdních řádech od 10. prosince 2017 u dálkových spojů Českých drah pak budem informovat v průběhu příštího týdne.

O změnách v jízdních řádech od 10. prosince 2017 u regionálních vlaků Českých drah budeme informovat postupně na přelomu listopadu a prosince.

ZSSK vyhodnotila šesť súťaží na opravy rušňov

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyhodnotil šesť užších súťaží na opravy rušňov. Celkovo by dopravcu tieto práce mali vyjsť na 29,35 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámení o výsledkoch verejných obstarávaní, ktoré boli zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Režijky zůstanou SŽDC i v komerčních vlacích ČD

Ministerstvo dopravy a železniční odbory dnes rozlouskly problém nejbližší budoucnosti režijek. Ty zůstanou po příští dva roky zachovány i v komerčních vlacích Českých drah mezi Prahou a Ostravou, což byl stěžejní požadavek odborů. Podle ministerstva ale nepůjde o státem nařízenou slevu, nýbrž nově o zaměstnanecký benefit. Oproti dnešnímu stavu se tak fakticky změní jediné: Správa železniční dopravní cesty za cesty svých zaměstnanců v komerčních vlacích Českým drahám zaplatí. Úřad to má údajně s vedením obou firem předjednané.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výrub stromov v Prešove pri ulici Urbánková

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadne výrubu stromov v Prešove pri ulici Urbánková (medzi riekou Torysa železničnou traťou v úseku od "starej" železničnej stanice Prešov mesto smerom k žel. priecestiu na Levočskej ulici). V nedeľu tam boli vyrúbané takmer všetky topole, ostalo tam stáť 9 stromov smerom od Levočskej ulice. 1. Chcem sa opýtať, prečo došlo k realizácií výrubu stromov?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Spojení Berlína s Vídní přes ČR je pomalé

Cestujícím na trase Berlín - Vídeň se vyplatí vyhnout českým kolejím. A to doslova velkým obloukem. Podle nového jízdního řádu Deutsche Bahn je rychlejší spojení přes Norimberk, i když cestující musí urazit o zhruba 200 kilometru více. V cíli i tak budou o 30 minut dříve.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Verejná doprava BSK ako téma župných volieb

Počas župných volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 4. novembra 2017, si budú obyvatelia Bratislavského samosprávneho kraja voliť aj predsedu BSK. O post sa uchádzalo až 17 kandidátov, z ktorých sa županom stane ten, ktorý získa najviac hlasov. Funkčné obdobie bude výnimočne až 5-ročné – do roku 2022, kedy sa budú konať spoločne župné aj komunálne voľby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Lounge v Olomouci patří Negrellimu

Průkopníkovi stavby železnic Aloisi Negrellimu se České dráhy rozhodly zasvětit dnes znovu otevřený salonek ČD Lounge na olomouckém hlavním nádraží. Ten během měsíce prošel kompletní rekonstrukcí a nabízí teď cestujícím ještě větší pohodlí.

Národní dopravce se rozhodl každou ze svých 6 ČD Lounge zasvětit osobnosti spjaté se železnicí, nebo regionem - v Olomouci to je Alois Negrelli, který se zasloužil o propojení Olomouce s Vídní, Ostravskem i Prahou a bylo mu propůjčeno i čestné občanství města. Cestující tak mají příležitost dozvědět se při čekání něco o jeho životě a také si užijí většího komfortu. České dráhy vylepšily v těchto moderních čekárnách dětské koutky, k dispozici jsou nabíjecí panely, přebalovací pult, toalety nebo Wi-Fi připojení.

Přestavba a renovace olomoucké ČD Lounge je součástí celorepublikového projektu. V listopadu loňského roku už zástupci Českých drah, města Brna, Jihomoravského kraje a rodiny autora zasvětili ČD Lounge v Brně grafikovi a ilustrátorovi Jiřímu Boudovi. V dubnu tohoto roku následovala pardubická čekárna, která patří staviteli železnic Janu Pernerovi. V červnu se pak pro zákazníky otevřely hned dva salonky v Praze na hlavním nádraží, zasvěcený siru Nicolasi Wintonovi, a v Ostravě hl. n. věnovaný úspěchům manželů Zátopkových.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.