Dopravné správy

Skontrolujte si platnosť košickej mestskej karty!

Pripomíname cestujúcim, aby si nezabudli skontrolovať platnosť mestskej karty, ktorú využívajú na cestovanie v MHD. Keďže DPMK v spolupráci s mestom Košice začal nové Mestské karty vydávať 1.januára 2013, o niekoľko týždňov sa skončí 5-ročná doba platnosti tisíckam cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Tampere

Transtech Oy, dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, dodá až 65 nových moderních vozidel pro finské město Tampere. Vozidla budou sloužit na nově budované trati, která bude postavena v roce 2021. Tampere zúčinilo opci na moderní tramvaje ForCity Smart Artic v počtu devatenácti tramvají, včetně full servisu. Hodnota kontraktu je 2,7 miliardy korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

SAD Žilina nasadila 30 nových autobusov

Spoločnosť SAD Žilina nasadila na najvyťaženejšie linky v regiónoch Žilina, Martin, Čadca 30 nových autobusov Iveco Crossway, ktoré budú v nepretržitej prevádzke celý týždeň. Autobusy nahrádzajú podľa hovorkyne SAD Žilina Ivany Strelcovej staršie, technicky aj morálne zastarané typy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DÚ schválil pražskou trolejbusovou trať

Po dlouhých 45 letech se vrací trolejbusová trať do systému veřejné dopravy v Praze. Protože trolejbusový provoz spadá dle zákona do drážního provozu, musel Drážní úřad posuzovat, zda technické provedení tratě vyhovuje všem platným normám. Zároveň bylo posuzováno i trolejbusové vozidlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svetelná signalizácia na priecestí v obci Dolný Bar

Žiadala by som informácie ohľadom vybudovania svetelnej signalizácie na železničnom priecestí v obci Dolný Bar. Dostali sme informácie o tom, že ŽSR realizuje na železničnom priecestí vybudovanie svetelnej signalizácie. Môžete nám to potvrdiť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Sofie

Společnost Škoda Transportation vyhrála zakázku na dodávku třinácti moderních tramvají pro Sofii. Hlavní město Bulharska získá tramvaje ForCity Classic, které již slouží v provozu například v maďarské Miskolci nebo turecké Konye. Hodnota zakázky je zhruba 610 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 21. a 22. októbra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizuje oprava  jednokoľajného priecestia v km 49,227. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP2293. Priecestie sa nachádza v obci Kútniky – časť Blažov. Práce budú pozostávať z výmeny koľajového roštu, štrkového lôžka, poškodenej žliabkovej výdrevy a asfaltového povrchu. Dôvodom realizácie prác je celkový stav priecestia. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Libni bude zastavovat více vlaků

Cestující zejména z východních částí Prahy čeká od nového jízdního řádu podstatně větší výběr dálkových vlaků, které zastaví na nádraží Praha – Libeň. Nově tu budou zastavovat všechna pendolina i vlaky RegioJetu ve směru z Ostravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozlúčka s Detskou železnicou už zajtra

Príďte sa rozlúčiť so sezónou na detskú železnicu v Košiciach. V sobotu 21. októbra od 11-tej do 16-tej hodiny na vás čakajú pestrofarebné parné jazdy, vyzdobené vagóniky, strašidlá, tvorivé dielne, pre gurmánov chutná hokajdo polievka a TEKVICOVÁ SOBOTA.

Odchody vlaku zo stanice Čermeľ: 11:20, 13:20 a 15:20.

Detskú historickú železnicu podporili: Mesto Košice, Kimex, Inžinierske stavby Košice, WGS a Rádio Košice.

Nezabudnite, rozlúčka so železničkou v Čermeľskom údolí už túto sobotu.

Vlárská dráha slaví 130 let

Vlárská dráha, tedy trať Brno – Veselí nad Moravou – Vlárský průsmyk – Trenčianská Teplá, oslaví v sobotu 21. října 130 let své existence. V rámci oslav vypraví České dráhy z Brna parní vlak tažený lokomotivou nazývanou Šlechtična. Na vybraných pravidelných vlacích pak budou během dne nasazené historické motorové vozy a lokomotivy. Kromě parního vlaku nasadí České dráhy na pravidelné spoje historické motorové vozy „Krokodýl“ a „Kredenc", nebo dieslovou lokomotivou Bardotka s historickými vozy na vybraných spěšných vlacích. Příznivci železnice se mohou těšit také na jízdu nákladního vlaku v čele s historickou lokomotivou „Sergej“.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Vodič kamiónu opäť nerešpektoval PZZ

Vodiči osobných a nákladných áut, aj napriek neustálemu apelovaniu zo strany Železníc Slovenskej republiky
(ŽSR), naďalej nerešpektujú spustenú výstražnú svetelnú a zvukovú signalizáciu na železničných priecestiach.
Riskujú tak nielen svoj život, ale aj životy ľudí vo vlakoch. Dôkazom toho je aj posledná udalosť, ktorá sa stala
6.10.2017 v ranných hodinách v Žiari nad Hronom, na železničnom priecestí s jedinečným identifikačným
číslom (JIČ) SP 0789, so zvukovou a svetelnou signalizáciou a závorami. Vodič kamiónu vošiel na priecestie
v čase, keď už bola zvuková a svetelná signalizácia v činnosti. Cez priecestie nestihol prejsť a po uzatvorení
závor zostal kamión zaseknutý medzi nimi. Keď to zbadali cestujúci, ktorí čakali na osobný vlak na železničnej
zastávke, začali bezradnému vodičovi pomáhať a zodvihli závoru tak, aby mu umožnili cez priecestie prejsť.
Túto situáciu videl z diaľky rušňovodič osobného vlaku, ktorému sa podarilo vzhľadom na menšiu rýchlosť, cca
400 metrov pred priecestím, vlak zastaviť. Hrozivo vyzerajúca situácia sa tak len vďaka duchaprítomnosti
cestujúcich a rušňovodiča neskončila tragédiou
.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přidají další vozy na spojích Praha – Ostrava

České dráhy posílí od pátku expresní spojení mezi Prahou a Ostravou o další vozy. Důvodem je velká poptávka cestujících.

Od pátku posílí o dva vozy například spoje InterCity Opava z Prahy na severní Moravu a přímé nedělní spojení Ostravska Opavy s Prahou expresy Vladislav Vančura a Roháče.  Kapacita vlaků tak stoupne z 350 na 470 míst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 41. týždeň

V uplynulom týždni Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidovali jedinú zrážku civilnej osoby s vlakom. K zrážke došlo v úseku Veľké Kostoľany - Piešťany. Po príchode rýchlika do železničnej stanice (ŽST) Nové Mesto nad Váhom našiel rušňovodič pod súpravou vlaku časť ľudského tela. Nehodu aktuálne vyšetruje PZ SR. Zmeškaných  bolo 6 vlakov celkovo 190 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kontejnerový terminál v Malešicích?

V Praze-Malešicích by v budoucnu mohl vyrůst kontejnerový terminál. Zástupci rakouského železničního dopravce Rail Cargo Group chtějí jednat se zástupci Prahy o podobě projektu. Projekt v současné době prochází procesem posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). S výstavbou nesouhlasí zástupci některých městských částí, ale i místní obyvatelé. Petici proti výstavbě terminálu podepsalo již 1900 místních.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňský kraj: Obyvatelé vybrali modrou variantu

PLZEŇSKÝ KRAJ - Více než měsíc mohli obyvatelé Plzeňského kraje svým hlasováním ovlivnit barevnou podobu nových vlakových souprav RegioPanter, které od prosince 2018 budou jezdit na trati Plzeň - Horažďovice. Vybírat mohli obyvatelé kraje ze tří barevných variant, a to zelené, modré a šedé. Vyhrála modrá...

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPP: Lítačka na splátky a náprava černých pasažérů

Černí pasažéři, kteří dostanou v pražské MHD pokutu, budou moci zaplatit jen její polovinu, pokud si do pěti dní od jejího uložení zakoupí roční kupon. Prozatím jde o zkušební provoz do konce ledna 2018.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Wi-Fi ve stanicích pražského metra

Cestující se přes wi-fi v metru dozví informace z provozu MHD a mohou surfovat po internetu. Připojení k internetu funguje ve stanici Florenc na trase B a C. Na trase B pak je ještě na Náměstí Republiky a Smíchovském nádraží a na trase C na Hlavním nádraží a Pražského povstání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ťok připustil zavedení režijek i u soukromníků

Čelní střet o režijní jízdenky na dráze mezi ministerstvem dopravy a železničními odbory se odsunul na povolební týden, ačkoliv první schůzka obou stran byla plánována už na týden minulý. Ministr dopravy Dan Ťok přitom deníku Zdopravy.cz potvrdil jednoznačný záměr zrušit režijky v komerčních vlacích Českých drah, tedy dálkových spojích mezi Prahou a Ostravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Provoz na JHMD nově řídí SŽDC

Provoz na dvou tratích společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) od půlnoci řídí zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihlava reorganizuje MHD, chybí ale řidiči

Konec linky BI, návrat trolejbusu D a nová trasa F. Jihlava chystá největší změnu v městské hromadné dopravě za posledních více než dvacet let. Začátkem prosince spustí nové trolejbusové linky. MHD v Jihlavě tím najezdí víc kilometrů, dopravní podnik má však už teď nedostatek řidičů.

Celou zprávu najdete na této stránce.