Dopravné správy

Výluka v úseku Lužianky – Nitra

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 10. až 12. októbra 2017, v čase od 8.00 h do 14.00 h, realizovať výlukové práce v úseku Lužianky – Nitra. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú opravné práce súvisiace s údržbou železničného zvršku. Práce budú zahŕňať zváranie koľajníc, strojné podbíjanie koľaje, doplnenie a úpravu štrkového lôžka a strojný výrub porastu. ŽSR vykonávajú opravné práce vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD oceněn za nejlepší vedení společnosti

Předseda představenstva Českých drah (ČD) Pavel Krtek získal ocenění jako nejlepší člen vedení českých firem. Soutěž Best Board & Best Board Member, kterou vyhlašuje Czech Institute of Directors – Institut členů správních orgánů, oceňuje vedení firem, kterým se podařilo dosáhnout mimořádných úspěchů v oboru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NAD medzi Trenčínom a Bánovcami

Pre rekonštrukčné práce bude od utorka 10. októbra do 17. novembra dočasne vylúčená železničná doprava na úseku Trenčín – Bánovce nad Bebravou.Vlaky nahradí autobusová doprava. Ako informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK), v železničných staniciach Trenčín a Bánovce nad Bebravou budú pristavené autobusy. Železničná zástavka Soblahov nebude počas výluky pri vybraných vlakoch obsluhovaná

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exodus volarských strojvůdců ČD ke GWTR

Společnost GW Train Regio už má fakticky všechny potřebné strojvedoucí pro zajištění provozu na šumavských lokálkách, který od 10. prosince přebírá. Ke stejnému datu zaměstná místní strojvedoucí Českých drah, kteří tak hromadně změní zaměstnavatele. Jde možná o největší organizovaný přesun strojvedoucích od národního dopravce k soukromé firmě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hybridné autobusy pre DPMŽ vyrobí Iveco Bus

Po zverejnení víťazov tendrov na dodávku nových naftových autobusov a elektrobusov je známy už aj výsledok verejnej súťaže na dodávku nových nízkopodlažných klimatizovaných hybridných autobusov s dĺžkou 11,9 až 12,2 m, ktorá bola vypísaná 12. júna 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frýdlantské mosty v Ostravě brzy prokouknou

Hezčí, čistší a bezpečnější. Takové by měly být už brzy Frýdlantské mosty, které jsou jedním z nejrušnějších a nejkritizovanějších přestupních dopravních terminálů v centru Ostravy. Do budoucna se počítá s nahrazením mostů okružní křižovatkou, výstavba ale nezačne dříve, než za několik let. Lidem však už dlouho vadí tmavá a špinavá zákoutí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy prišiel o miliardu

Popri sociálnom balíčku chce vláda skresať v budúcom roku deficit verejných financií po prvýkrát pod jedno percento hrubého domáceho produktu (HDP). O dva roky neskôr už chce mať vyrovnané hospodárenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železničář skautským „Hrdinou války“

Když se loni na podzim objevila na webu výzva všem skautům, aby ve svých řadách hledali novodobé hrdiny, ti z Letovic neváhali. V té době už měli zmapovanou historii založení oddílu a z ní jako vzor čněl železničář František Nečas. Naplnil totiž skautský slib bojovat proti násilí a útisku národa a slabých do posledního písmene. Za účast v odboji ho v 37 letech popravili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kuriózna smrť dieťata pod vlakom

04. 10. 2017 19:39 | VIEDEŇ/TASR Malé dievčatko na nástupišti železničnej stanice v Rakúsku dnes zomrelo, keď jej buginu zdvihol zo zeme prúd vzduchu za okoloidúcim vlakom. Informovala o tom polícia. Zranené jednoročné dieťa previezli zo železničnej stanice v obci Puch bei Hallein do nemocnice v neďalekom Salzburgu, kde zraneniam podľahlo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zmrtvýchvstání kořenovské výtopny oceněno

Přes sto let staré výtopně v Kořenově na ozubnicové železnici Tanvald – Kořenov se tento týden dostalo ocenění památkářů. V rámci předávání cen Patrimonium pro futuro získala Železniční společnost Tanvald o.p.s. a projektant Ivan Lejčar zvláštní ocenění ředitelky Národního památkové ústavu. Památkáři tak odměnili loňskou záchranu výtopny, která ještě před několika lety byla zříceninou určenou k srovnání se zemí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Primátor a šéf ŽSR rokovali o Hlavnej stanici

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa stretol s generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martinom Erdössym. Predmetom rokovaní bola aktuálna situácia okolo hlavnej stanice v Bratislave po odstúpení ŽSR od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt, rozvoj koľajovej dopravy v Bratislave či štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odboráři ÖBB bojují proti cizí konkurenci

Nezvyklou kampaň spustili odboráři a hospodářská komora v Rakousku. Jejich iniciativa Řekněte ANO červeno-bílo-červené železnici  varuje před příchodem zahraničních dopravců na železnici. Chtějí, aby provoz zůstal hlavně v rukou státního dopravce ÖBB.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vandali opäť vyčíňali na železnici

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 4. októbra 2017 (...) evidovali v úseku Varín – Vrútky naukladané pneumatiky v koľajisku. Vďaka duchaprítomnosti a rýchlej reakcii rušňovodiča sa našťastie podarilo zrážke zabrániť. Počas jazdy osobného vlaku spozoroval rušňovodič tohto vlaku naukladané pneumatiky v koľajisku, personál vlaku následne odstránil z  koľajiska 10 kusov pneumatík. Túto skutočnosť ohlásil výpravca železničnej stanice (ŽST) Vrútky krátko pred 17. hodinou dispečerovi v Žiline. Na miesto udalosti bola privolaná hliadka polície, tá však páchateľa zatiaľ nenašla. Príčinou udalosti bol pravdepodobne vandalizmus. Osobnému vlaku vzniklo následkom tejto mimoriadnosti 7 minútové meškanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vectrony si ZSSK půjčí od rychlokvašené firmy

Slovenský státem vlastněný dopravce Železničná spoločnosť Slovensko poptávala pronájem moderních elektrických lokomotiv. Nejlepší nabídku podala dosud neznámá slovenská společnost S Rail Lease, která porazila zavedenou německou půjčovnu lokomotiv ELL.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK spúšťa reklamnú kampaň

Reklamná kampaň Zlepšujeme sa, neveríte? Otestujte! bude prebiehať do 15. októbra. Kampaň vyzýva aj na testovanie reštauračných služieb, detských vozňov a autovlakov. [...] Zmyslom celoslovenskej kampane je testovanie vybraných služieb ZSSK, ktorá od roku 1996 zmodernizovala takmer polovicu svojej prepravnej kapacity. Špeciálny dôraz sa pritom v kampani kladie na testovanie reštauračných služieb, detských vozňov a autovlakov, ktoré sú populárne najmä na východe Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke

K výročí vršovického depa

Rakouské státní dráhy začaly nuselskou výtopnu budovat v roce 1882. Následovala výstavba opravní haly a vznik Depa kolejových vozidel Praha. Tam, kde se oddělovala trať Posázavského pacifiku od Dráhy císaře Františka Josefa, dál stojí dvoupatrový vodojem, který dnes slouží jako skladiště

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Senica – Šajdíkove Humence

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 9. až 13. októbra 2017, v čase od 8.00 h do 13.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Senica – Šajdíkove Humence. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú činnosti spojené s údržbou železničnej infraštruktúry – výmena podvalov. Zhotoviteľom prác bude spoločnosť Tempra s.r.o.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ražba nejdelšího tunelu SŽDC dokončena

Stavbaři v sobotu u Plzně prorazili poslední desítky centimetrů zeminy ve druhém tubusu budoucího nejdelšího železničního tunelu v Česku. Bude hlavní částí nové dvojkolejné tratě z Rokycan do Plzně. Vlaky by jím měly jezdit na konci roku 2018, a to až stošedesátikilometrovou rychlostí. Cesta se tak zkrátí o devět minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v cestovnom poriadku ZSSK od 9. októbra

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že z dôvodu postupu stavebných prác na výstavbe koridoru na hlavnej železničnej trati Košice – Žilina – Bratislava pristúpi k mimoriadnej zmene cestovného poriadku s účinnosťou od pondelka 9. októbra 2017. Ukončenie prác zrýchli dva regionálne rýchliky na linke Žilina – Bratislava. Vlaky budú mať zmenené časy príchodu do staníc Púchov, Považská Bystrica a Žilina.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Souboj RegioJetu a Flixbusu jde do dalšího kola

Jet autobusem za korunu, nebo si koupit dvě jízdenky za cenu jedné? Čeští zákazníci si mohou v současnosti vybírat hned ze dvou mimořádných nabídek konkurenčních autobusových dopravců. Souboj RegioJetu (dříve Student Agency) a Flixbusu jde do dalšího kola.

Celou zprávu najdete na této stránce.