Dopravné správy

Reklamné vozidlové novinky DPB

Električka K2S #7103 dostala novú celovozidlovú reklamu na projekt Proxenta Residence. Celovozidlové reklamy boli v uplynulých dňoch odstránené z električiek K2S #7107 (Pro.laika) a #7114 (Týždeň mobility; električka je zároveň po prehliadke).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Víkendová výluka Olomouc - Šternberk

Upozorňujeme na výluku na trati č. 290 Olomouc - Šumperk ve dnech 14. října (od 7:30 hod.) a 15. října 2017 (do 15:30 hod). Přesně jde o úsek Olomouc hl.n. – Šternberk.

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, s.o. bude během víkendu pracovat na udržení technického stavu trati.
Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky všechny vlaky v úseku Olomouc - Šternberk a opačně nahradit náhradní autobusovou dopravou.

Ze stanice Olomouc hl.n. odjíždějí spoje náhradní dopravy dříve než je odjezd vlaku, v opačném směru přijíždí spoje náhradní dopravy do stanice Olomouc hl.n. později. Za všechny vlaky jsou vedeny zrychlené spoje náhradní dopravy (linka P).

Z důvodu odlišné jízdní doby po silničních komunikacích bude po dobu výluky platit odlišný Výlukový jízdní řád (v příloze) náhradní autobusové dopravy, prosíme proto cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit minimálně 72 hodin před plánovaným odjezdem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 221 111 122, e-mail: info@cd.cz. Na tomto pracovišti Vám rovněž poskytneme bližší informace o organizaci dopravy po dobu výluky.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Projekt prestavby Predstaničného námestia končí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) po odstúpení od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt 18. septembra pristúpili k druhému kroku. V závere septembra ŽSR písomne vyzvali spoločnosť Transprojekt na protokolárne odovzdanie pozemkov, ktoré sa uskutočnilo v plánovanom termíne 5. októbra pred bratislavskou hlavnou železničnou stanicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prodává své odstavené jídelní vozy

Sedm jídelních vozů, které přes dva roky nepoužívá, prodává soukromý dopravce RegioJet. Firma se rozhodla je prodat, protože už nezapadají do jejich konceptu nabídky služeb. „Nepočítáme do budoucna s jejich využitím, proto připravujeme jejich prodej,“ řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná trať medzi Nitrou a Bratislavou

Dobrý deň, majú ŽSR vypracovanú novú štúdiu, ktorá by umožňovala výstavbu železničnej trate medzi Nitrou a Bratislavou? Ak áno, aké sú v nej zmeny oproti štúdiu z roku 2014. Koľko by výstavba stála, kadiaľ by trasa viedla, o akú trať by išlo podľa štúdie. Je možné uviesť časový horizont, kedy by Nitra mohla mať priame železničné spojenie s Bratislavou?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Šachový vlak se na kolejích objeví už po sedmé

V pátek 13. října v 10 hodin vyjíždí z Prahy hlavního nádraží Šachový vlak 2017. Letos jeho trasa vede z české metropole do Olomouce, Trenčína, Bratislavy a přes Lednici zpět do Prahy, kam přijede 17. října.  Přihlášeno je 84 hráčů ze 17 zemí. Všechny partie devítikolového turnaje v rapid šachu se odehrají ve vlaku. Startovní listina Šachového vlaku 2017 zahrnuje například hráče z Francie, Švédska, Nizozemska, Belgie, Švýcarska, Německa, Anglie, Ruska, USA, Austrálie a Česka. Hlavní trofejí pro vítěze je skleněná lokomotiva.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Železničnej spoločnosti Slovensko sa darí

Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa prvých osem mesiacov tohto roka darilo a viaceré opatrenia súčasného predstavenstva priniesli svoje ovocie. Narástol aj záujem verejnosti o cestovanie vlakmi, ktoré má v porovnaní s osobnou automobilovou dopravou viacero výhod. K zvýšenej mobilite Slovákov prispel aj pokles nezamestnanosti a hospodársky rast krajiny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinky z pozadí LEO Expressu

Někdejší majitel Hamé Leoš Novotný opustil dozorčí radu soukromého dopravce Leo Express. Firmu ale dál podporuje, podle jeho slov jde jen o formální krok. V čele dozorčí rady  firmy vlastněné jeho synem Leošem Novotným ho nahradil Josef Němeček. Vyplývá to z informací v pololetní zprávě firmy

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 40. týždeň

Počas 40. týždňa Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidovali jedinú zrážku civilnej osoby s vlakom. K zrážke došlo v železničnej stanici (ŽST) Čadca. Muž, ktorého zrazil rýchlik, bol následne prevezený do nemocnice, kde, žiaľ, zraneniam podľahol. Pravdepodobne išlo o samovraždu. Zmeškaný  bol 1 vlak o 68 minút. V úseku Ružomberok – Lisková objavil zamestnanec mŕtve telo mužského pohlavia vedľa koľaje, mimo priechodného prierezu. Príčina usmrtenia je v štádiu vyšetrovania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se modernizace uzlu Pardubice

Centrální komise Ministerstva dopravy schválila záměr projektu modernizace železničního uzlu Pardubice, kterou předložil investor budoucí stavby – Správa železniční dopravní cesty. Modernizace železniční infrastruktury na pardubickém hlavním nádraží přinese snížení hluku a zvýšení rychlosti projíždějících vlaků. Cestujícím budou sloužit opravená ostrovní nástupiště s bezbariérovým přístupem, nový orientační systém, staniční rozhlas, výtahy a eskalátory. Předpokládané investiční náklady přesáhnou 4 miliardy korun. V první fázi bude stavba financovaná z národních zdrojů, očekává se však spolufinancování z prostředků EU. Se začátkem stavby se počítá již v roce 2019, práce potrvají tři roky.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Transsibírskou magistrálou k Bajkalu

V kazašskom Petropavlovsku nastupujem po prvý krát na legendárnu trať Transsibírskej magistrály. Idem len 5 hodín do Omsku, takže mám najlacnejší lístok iba na sedenie, aj tak však platím štyri krát viac ako za rovnakú vzdialenosť v Kazachstane (vyše 10€). Pozdravím sa so sprievodcom, je milý, zbavujem sa predsudkov, ide o mladého potetovaného holohlavého svalovca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přímé železniční spojení Prahy s čínským I-wu

Mezinárodní poskytovatel logistických služeb, společnost cargo-partner rozšířila portfolio svých služeb v oblasti železniční dopravy o nové přímé spojení mezi čínským I-wu a Prahou. Oproti námořnímu servisu lze dopravou po železnici zkrátit přepravní čas na polovinu. První vlak do Prahy vyjel z čínského města I-wu 9. září 2017

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príšerná jazda električkou

Z akcie Biela noc Bratislava 2017 som išiel električkou.  Bola to nová električka a takmer plná.  Spôsob jazdy vodiča električky ma poriadne prekvapil v negatívnom význame slova. Dávnych dobách som kritizoval jazdu vodičov električiek a aj ďalších vodičov MHD. Malo to dva dopady. Prvý v súvislosti s trestným oznámením inou osobou, som bol viac krát predvolaný na políciu.  Druhý pozitívnejší, že DPB v rámci obvyklého školenia vodičov sa venoval aj popísaným prípadom. Odvtedy, až do dnes, som nemohol na vodičov MHD v Bratislave povedať nič zlého.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlovlaky RENFE dostanou konkurenci

Španělsko může být další zemí, kde o přízeň cestujících bude u rychlovlaků bojovat více dopravců. Španělská aerolinka Air Nostrum chce vstoupi do pozemní dopravy a spustit rychlovlaky mezi Madridem, Barcelonou a Montpellierem. Firma už podle španělského listu El Mundo zažádala o potřebná povolení, vyjet chce příští rok. Oficiálně o souhlas žádá společnost Intermodalidad de Levante (Ilsa), která aerolinkám patří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK uzavrela megatender na rušne

Jazda rýchlikom medzi Bratislavou a Košicami sa zrýchli o niekoľko minút. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) totiž vyhodnotila veľký tender na prenájom a údržbu desiatich lokomotív, vyhrala ho lízingová firma S Rail Lease s modernými elektrickými rušňami Vectron od spoločnosti Siemens.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Druhá kolej z Libně do Malešic má kladný posudek

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se po více než dvou letech posuzování vlivu na životní prostředí přiblížila stavbě zdvojkolejnění pražské trati mezi Libní a Malešicemi. Do budoucna by se měla zdvojkolejnit trať až do Hostivaře. Specializovaná firma dokončila zpracování posudku stavby a jejího vlivu na životní prostředí, kde doporučuje ministerstvu životního prostředí stavbu povolit za dodržení určitých podmínek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Register partnerov verejného sektora a ŽSR

Do konca júla sa mali firmy, ktoré podnikajú so štátom, preregistrovať z Registra konečných užívateľov výhod do Registra partnerov verejného sektora. Nie všetci tak urobili. Niektorí podnikatelia však majú stále živé zmluvy. Pokiaľ ich majú a nepreregistrovali sa, je to dôvod na neplnenie zmluvy alebo odstúpenie od nej. Príkladom je odstúpenie ŽSR od zmluvy s firmou Transprojekt. Keďže neexistuje jednotný mechanizmus ani centrálny systém na kontrolu toho, či sa firma, ktorá má „živú“ zmluvu (teda takú, ktorú uzatvorila ešte počas existencie registra užívateľov konečných výhod a trvá aj po 31. júli), právoplatne preregistrovala, poprosil by som o informáciu, akým spôsobom toto kontrolujete?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha posiluje tým revizorů

Cestujících bez jízdního dokladu v Praze každoročně přibývá, dopravní podnik hlavního města proto reaguje. Odstartoval náborovou kampaň, jejímž cílem je posílení sboru revizorů. Ten dnes čítá 145 zaměstnanců na této pozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pre niekoho hlúposť sa mohol vykoľajiť vlak

Doposiaľ neznámi vandali v úseku medzi stanicami Varín – Vrútky poukladali na koľaje pneumatiky. Počas jazdy osobného vlaku, ktorý v stredu poobede smeroval zo Žiliny do Liptovského Mikuláša, ich spozoroval rušňovodič. Našťastie, vďaka jeho duchaprítomnosti a rýchlej reakcii sa zrážke, ktorá mohla mať fatálne následky, podarilo zabrániť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolik doplácí stát na dálkové vlaky ČD

Rychlíky mezi Prahou a Rakovníkem byly i loni nejztrátovějšími dálkovými vlaky v síti Českých drah. Každý kilometr, který tyto rychlíky ujely, znamenal pro České dráhy ztrátu 208,2 Kč. Dopravci ji doplatilo ministerstvo dopravy. O první místo se musely za loňský rok dělit rakovnické rychlíky ještě s rychlíky Praha – Písek – České Budějovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.