Dopravné správy

Bratislavská náhradná autobusová stanica funguje

Náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici zažila prvý deň ostrej prevádzky. Prvý autobus síce odchádzal už v nedeľu o 04.00 ráno na letisko Schwechat a ďalej do Viedne. Skutočný nápor však stanica zažila až v pondelok, keď za prácou či do školy počas pracovných dní dochádzajú do hlavného mesta stovky ľudí a cez stanicu prejde priemerne 1 531 spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lovochemie má první lokomotivu řady 741.7

Největší český výrobce hnojiv, lovosická Lovochemie, doplnila svou flotilu posunovacích lokomotiv o řadu 741.7 z produkce společnosti CZ LOKO. Jde o komplexně modernizovaný stroj řady 740 z lokomotivního parku Lovochemie, který, na rozdíl od svého předchůdce, provozovatelům přináší razantní snížení nákladů na provoz a údržbu. Hlavně díky vysoké provozní spolehlivosti a prodlouženým servisním cyklům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regionálne nočné spoje BID počas Bielej noci

Počas tohtoročného podujatia Biela noc, ktoré sa uskutoční v noci z 7. na 8. októbra 2017, budú návštevníkom z Bratislavského kraja k dispozícii mimoriadne nočné spoje, ktoré ich prepravia z podujatia domov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Monopol Kapsche na železnici se vrací

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) obnovila po více než dvouleté pauze pokrývání tuzemské železnice signálem GSM-R. Zakázky opět míří za společností Kapsch CarrierCom, nikdo jiný se do soutěže nepřihlásil. Nový kontrakt  získal Kapsch na pokrytí tratí mezi Českými Velenicemi, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm.  a Plzní. SŽDC za zakázku zaplatí 270 milionů korun. To je o necelý milion korun méně, než byla odhadovaná cena podle projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie bratislavskej MHD počas Bielej noci

Počas podujatia Biela noc, ktoré sa uskutoční v noci zo 7. na 8. októbra 2017, bude zabezpečená posilová doprava na linkách MHD v čase medzi 23:30 a 1:30 nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravě má pomoci zákon o liniových stavbách

Politiky trápí pomalá výstavba dálnic. Exministr dopravy z ODS Zbyněk Stanjura přišel s tím, že by pomoci mohla inspirace u sousedů v Německu. Zákon by určil klíčové stavby, které by měly prioritně zelenou a jejich stavba by měla probíhat rychleji. Podle šéfa ANO Andreje Babiše jsou lidé frustrovaní z toho, že nemáme dálnice. A rychlovlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deň otvorených dverí v DP Banská Bystrica

Po 7 rokoch opäť otvára Dopravný podnik svoje brány verejnosti. V sobotu 7. októbra 2017 od 10:00 sa v areáli vozovne v Kremničke koná Deň otvorených dverí Dopravného podniku mesta Banská Bystrica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá tunel na koridoru u Nelahozevsi

Správa železniční dopravní cesty se chystá odstranit úzké hrdlo na prvním koridoru v Nelahozevsi. Kvůli nedostatečným rozměrům zde provoz omezují tři krátké tunely, jejichž původ sahá až do roku 1848. Železničáři zvažují dvě varianty zásahu. Pravděpodobnější je ražba nového půlkilometrového paralelního tunelu, kam by se se svedla jedna kolej a druhá by zůstala ve stávající stopě. Vyloučeno ale není ani rozšíření starých tunelů za provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K výstavbe TIP Lužianky

1. Poprosím Vás o informáciu, ako pokračuje výstavba TIP Lužianky - aké práce sa už zrealizovali a kedy by mal byť terminál hotový?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

SŽDC zrychlí trať z Prahy do Nymburka

Přes čtyři miliardy korun plánuje investovat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do zlepšení trati mezi Prahou a Nymburkem v úseku mezi nádražím Praha – Vysočany a Mstěticemi. Součástí projektu je i modernizace vysočanského nádraží nebo vybudování nové zastávky Rajská zahrada.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať do Karlovej Vsi vznikla pre nákladné vlaky

Električková trať do Karlovej Vsi je v súčasnosti najvyťaženejšou spomedzi všetkých tzv. radiál. V špičke na nej jazdia 4 linky spolu v intervale 2 minúty každým smerom. Od začiatku prevádzky električiek v roku 1895 končila električková doprava v Podhradí pri dnešnom kostolíku Najsvätejšej trojice. Pokračovanie trate smerom k Mlynskej doline sa síce plánovalo v roku 1919 v rámci vybudovania tzv. Okružnej trate (nakoniec nerealizovanej), no za vznik tejto trate napokon vďačíme úplne iným zámerom, ktoré s osobnou dopravou nemali veľa spoločného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba plzeňského hlavního nádraží pokročila

Správa železniční dopravní cesty slavnostně ukončila první část modernizace plzeňského hlavního nádraží. Cílem projektu bylo upravit stanici tak, aby mohla plnohodnotně vykonávat funkci nejdůležitější křižovatky v regionu v rámci III. tranzitního koridoru a současně křižovatky pro jednotlivé tratě, které jsou součástí transevropské dopravní sítě.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Projekt „Študuj dopravu“ úspešne pokračuje

Projekt, ktorý si dáva za cieľ zvýšiť záujem verejnosti o štúdium na stredných odborných školách v oblasti dopravy a techniky, pokračuje v Bratislave. Žiakom základných škôl, ktorí si ešte nevybrali stredoškolské štúdium, tak môžu v rozhodovaní napomôcť dni kariérneho poradenstva, kde sa môžu viac dozvedieť o rôznych povolaniach v oblasti železničnej a cestnej dopravy. Projekt „Kam po skončení základnej školy - ŠTUDUJ DOPRAVU,“ zastrešuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR spolu s tromi železničnými spoločnosťami a s Múzeom dopravy, strednými odbornými školami dopravnými v Martine, Trnave a Bratislave. Prezentácia učebných odborov v oblasti dopravy sa uskutoční 6. – 7. októbra 2017 v čase od 9:00 hod. do 13:00 hod. v Múzeu dopravy v Bratislave na Šancovej 1/A.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno kupuje 10 trolejbusů Škoda 26Tr

Škoda Electric dodá do Brna deset moderních trolejbusů. Tamní dopravní podnik uzavřel s plzeňským výrobcem smlouvu na dodávku trolejbusů typu Škoda 26Tr za necelých 130 milionů korun. Jedná se o ekologická dvanáctimetrová vozidla s bohatou výbavou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Študuj dopravu a uplatni sa v dopravnom priemysle

V priestoroch Múzea dopravy na Šancovej ulici v Bratislave sa v dňoch 6. – 7. októbra 2017 uskutočnia Dni kariérneho poradenstva s názvom Študuj dopravu. Podujatie ponúka kvalitný program hlavne žiakom základných škôl, ktorých nabáda, aby si vybrali štúdium so zameraním na dopravu a našli svoje budúce povolanie v tomto odvetví. Akcia sa uskutoční v interiéri aj exteriéri múzea počas oboch dní v čase od 09:00 do 13:00. Vstup na podujatie je voľný.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední parní víkend v Lužné u Rakovníka

Na tento víkend 7. a 8. října připravilo ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka tradiční akci „Poslední parní víkend“, kterou se stylově rozloučí s letošní parní sezónou. Z pražského hlavního nádraží pojede do Lužné parní vlak a parní jízda je připravena také na trati z Lužné do Kolešovic. Atraktivní program je přichystaný i v samotném areálu muzea, které bude otevřené od 9:30 do 17:00 hodin.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě a také na
webu Českých drah.

Nové vozidlá pre DPMŽ dodá Solaris a Škoda

Víťazi verejných súťaží na dodávku nových nízkopodlažných klimatizovaných naftových autobusov a elektrobusov s dĺžkou 11,9 až 12,2 m, vypísaných 12. júna 2016, sú známi. Tender na dodávku 14 autobusov s naftovým pohonom vyhrala poľská spoločnosť Solaris Bus & Coach, ktorá pre DPMŽ vyrobí vozidlá Solaris Urbino 12 (4. generácie). Cena jedného autobusu je 239 980 € bez DPH, cena všetkých 14 vozidiel je tak 3 359 720 € bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejkratší tunel SŽDC je blíže rekonstrukci

Projekt rekonstrukce železničního úseku ve Středočeském kraji mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí, kde vlaky projíždí nejkratším tunelem v Česku, získal kladný posudek o vlivu na životní prostředí EIA. Trať se tak přiblížila započetí rekonstrukce, která by měla dle plánu začít v roce 2020 a skončit o pět let později.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Čadca – Turzovka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 5. októbra 2017, v čase od 7.30 h do 17.00 h, realizovať výlukové práce v úseku Čadca – Turzovka. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizuje oprava a údržba železničného priecestia. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP0062. Na priecestí sa vykoná výmena priecestnej konštrukcie, okrem toho sa vykoná výmena podvalov, bagrovanie štrkového lôžka, výmena koľajníc v dĺžke 60m, dodatočne zváranie a zriadenie 6m prejazd. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky přebírají cestující autobusům

Cestování regionálními autobusy je pro lidi čím dál méně atraktivnější, naopak přibývá cestujících ve vlacích. Ukazují to poslední data ze statistik dopravy za první pololetí letošního roku. Ta potvrzují trend posledních roků: železnice láká čím dál více cestujících, naopak lidí v autobusech objednávanými kraji ubývá.

Celou zprávu najdete na této stránce.