Dopravné správy

Košický železničný cintorín

Vlakový cintorín, aj tak by sa dalo nazvať miesto, kde skončili vagóny, rušne, ale aj iná železničná technika. Železničné vozidlá „parkujú“ na niekoľkých slepých koľajach pri odbočke doprava od hlavnej trate v smere od centra, za železničnou stanicou Barca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha omlazuje park autobusů

Sto padesát nízkopodlažních kloubových a padesát standardních autobusů nakoupí do pěti let pražský dopravní podnik. Ten podepsal smlouvu s českou firmou SOR Libchavy, která dodávku nových autobusů získala v tendru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Meškajúce žlté vlaky na juhu stoja štát milióny

Niektorí cestujúci využívajúci žlté vlaky súkromného dopravcu RegioJet na trati medzi Bratislavou a Komárnom sú zúfalí. Denne pri dochádzaní za prácou do hlavného mesta musia počítať s preplnenými meškajúcimi vlakmi. V niektorých prípadoch sa tiež stane, že spoj vynechá úplne. Štát dotuje prevádzku súkromných vlakov ročne miliónmi eur. Súkromného vlakového dopravcu RegioJet môže tiež za problémy so spojmi pokutovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB Schenker přepravil obří náklad do Egypta

Přeprava sto tisíc tun materiálu o objemu 400 tisíc metrů krychlových zaměstnávala v posledních týdnech německý DB Schenker, který do konce září realizoval přepravy obřích komponentů, některých až o váze 500 tun. Všechny komponenty, včetně osmi plynových turbín, směřovaly na stavbu tří obřích elektráren společnosti Siemens AG v Egyptě. Každý z osmi bloků v každé elektrárně bude přitom složen z 248 obřích dílů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto bude prevádzkovať trnavskú MHD?

Trnava zrušila verejné obstarávanie na prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy. Jediný uchádzač s cenovou ponukou približne 6,5 milióna eur na dva roky vysoko prekročil cenové očakávania radnice. Komisia na vyhodnocovanie ponúk označila predloženú ponuku za neprijateľnú. Dlhoročná zmluva s terajším dopravcom, spoločnosťou Arriva, končí 31. decembra tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express plánuje vlaky mezi Prahou a Berlínem

Již měsíc provozuje LEO Express obnovené spojení Locomore mezi Berlínem a Stuttgartem. Společnost hlásí velký zájem ze strany cestujících a podle informací partnera FlixBus více než 80procentní obsazenost spojů. Plánuje spojení s Prahou a hledá v Česku pro německou linku zaměstnance na celou řadu pozic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako posilniť vlaky medzi Bratislavou a D. Stredou

Ministerstvo dopravy začalo rokovania o posilnení dopravy na trati medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou. Spoje na tejto trase vypravuje súkromný dopravca RegioJet s dotáciou od štátu. "Spolu so spoločnosťou RegioJet vykonal rezort dopravy v uplynulých týždňoch rozsiahly prieskum o vyťaženosti jednotlivých vlakov," priblížila hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká. Prieskum podľa jej slov ukázal nárast cestujúcich, a to najmä v ranných vlakoch do Bratislavy

Celú správu nájdete na tejto stránke.

36 let vlaků TGV

Francouzské dráhy SNCF si [...] připomínají výročí spuštění první linky vlaků TGV. Před 36 lety 27. září 1981 vyrazil na první jízdu s cestujícími rychlovlak na trasu z Paříže do Lyonu. Rychlostní maximum na trati bylo tehdy 260 kilometrů v hodině, dnes je 300 kilometrů v hodině. V rychlovlaku cestovalo 300 lidí. Dnes síť linek TGV obsluhuje na 230 měst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka dopravy na košickej rýchlodráhe

V pondelok 2. októbra 2017 a v utorok 3. októbra 2017 od 7:00 do 8:00 a od 13:00 do 18:00 bude z dôvodu požiadavky spoločnosti Východoslovenská distribučná, a.s.  prebiehať energetická výluka električkovej rýchlodráhy v úseku OC Optima – Vstupný areál U. S. Steel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exministr dopravy a fosfor z Kazachstánu

Bývalý šéf resortu dopravy Antonín Prachař (za ANO) v minulosti opakovaně pomohl firmě Fosfa při převozu jejího materiálu. Nyní bude s touto společností úzce spolupracovat jako poradce šéfa jejího představenstva Ivana Baťky. Šlo o poměrně významnou pomoc. Na převoz fosforu z Kazachstánu do Česka udělil v roce 2014 dvakrát výjimku, protože najatý vlakový dopravce – firma AWT – měl k dispozici vozy, které neodpovídaly tehdejším normám. Převoz fosforu pro firmu Fosfa tak mohl být nebezpečný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Takmer 150 tisíc ľudí vo „vlakoch za polovicu“

Tohtoročný Európsky týždeň mobility 2017 sa stretol s mimoriadnym úspechom aj u cestujúcich vlakmi. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ponúkala v týždni od 18. do 22. septembra 2017 mimoriadne zľavy vo výške 50 % z obyčajného cestovného do 2. triedy na všetky prímestské a regionálne vlaky kategórie Os a REX, čo je 1247 spojov denne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC kupuje za čtvrt miliardy měřicí kolejový vagón

Správa železniční dopravní cesty koupí od společnosti NDCon Logic za 276 milionů korun bez daně z přidané hodnoty (334,7 milionů korun s DPH) měřící kolejový vůz pro diagnostiku železničního svršku. NDCon Logic byl jediným účastníkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava železničného priecestia v Handlovej

Minulý týždeň bola v Handlovej opravovaná časť železničného priecestia na štátnej ceste I/9. Podľa vyjadrenia kraja sa vykonala rekonštrukcia odvodňovacieho zariadenia a tento úsek cesty vo Vašej správe a v správe SSC, ktorú samozrejme, tak isto požiadam o vyjadrenie. Tento úsek cesty, konkrétne prejazd cez koľaje, bol pred nedávnom opravovaný, preto sa chcem opýtať, z akého dôvodu sa na ňom opätovne pracovalo. Tak isto som si všimla, že práce boli už ukončené, sú v pláne ďalšie opravy (napríklad druhá strana cesty)?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Výluka na trati Brno - Přerov

Od 2. do 13. října má Správa železniční dopravní cesty naplánovanou výluku na trati č. 300 (Brno - Přerov - (Bohumín)). Omezení je pak v úseku Křenovice horní nádraží - Přerov.

České dráhy proto budou muset přistoupit k následujícím opatřením:

  • Po dobu výluky budou rychlíky relace Brno hl. n. – Bohumín nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Hulín a opačně.

Tyto spoje pojedou ve dvou linkách:
 linka Z – obsluhuje stanice Vyškov na Moravě a Kojetín; z Brna odjíždí dříve oproti pravidelnému jízdnímu řádu;
 linka Ex – přímá linka z Brna do Hulína a opačně.
V Hulíně je pak u linek přestup z/na vlaky směr Ostrava a Bohumín.

  • Po dobu výluky budou vlaky kategorie R a Sp relace Brno hl. n. – Olomouc hl. n. – Šumperk/Jeseník nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Nezamyslice a opačně.

Osobní vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Vyškov na Moravě – Přerov a opačně. V Přerově pak není návaznost mezi autobusy a vlaky ve směru Olomouc a opačně.
Na těchto spojích není v úseku Brno - Ostrava po dobu výluky zajištěna služba ČD minibar. Naopak přeprava jízdních kol je u rychlíků zajištěna nákladním automobilem (nakládku a vykládku zavazadla si cestující zajišťuje sám).

Více informací najdete na webu Českých drah: https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/3377/

Alstom a Siemens sa dohodli na spojení

Nemecká priemyselná spoločnosť Siemens a jej francúzsky konkurent Alstom sa dohodli na spojení svojich železničných aktivít. Vznikne tak „nový európsky šampión“ v tejto oblasti, ktorý bude schopný lepšie odolávať rastúcej čínskej konkurencii v podobe štátnej CRRC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Končí ražba nejdelšího železničního tunelu v ČR

Obří stroj Viktorie končí u Plzně s ražbou nejdelšího železničního tunelu v Česku. Čtyřkilometrový tunel za víc než dvě miliardy korun je součástí modernizace trati mezi Plzní a Rokycany. Tunel má pro každý směr svůj vlastní tubus. První stavbaři dokončili vloni. Dnes poprvé se razicí štít stroje objevil na konci druhého, severního tunelového tubusu, v němž zbývá prorazit posledních 50 metrů

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné priecestie v Párnici

Čo stavajú ŽSR na železničnom priecestí v Párnici na Orave, dôvod a kedy to bude hotové?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Hitlerova trať Náchod - Kudowa Zdrój nevydržela

Přeshraniční železniční spojka mezi Náchodem a polskými lázněmi Kudowa vznikla roku 1945 k Hitlerovým narozeninám pro zásobování fronty. Velmi rychle však vzala zasvé. Projelo tudy jen několik vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena cestovných poriadkov bystrickej MHD

Ako bolo avizované pri otváraní novej autobusovej stanice, od 1. októbra 2017 začne na stanicu premávať aj MHD. V tejto súvislosti boli cestovné poriadky liniek MHD zmenené nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD stáhly budějovické páry k nevůli místních jinam

Za velkou nespravedlnost považují jihočeští příznivci železniční historie nejnovější krok Českých drah, které rozhodly o přemístění českobudějovických parních lokomotiv Kafemlejnek (310.093, rok výroby 1901) a Bugatka (556.0506, rok výroby 1958) jinam.

Celou zprávu najdete na této stránce.