Dopravné správy

Bratislava má náhradnú autobusovú stanicu

Náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave už od nedele (1.10.) rána slúži verejnosti a plnohodnotne nahradila funkciu doterajšej stanice na Mlynských nivách. Na jej mieste investor HB Reavis plánuje do roku 2020 vybudovať novú autobusovú stanicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mají problémy s RegioPantery

České dráhy nedávno oznámily zadání výroby dalších RegioPanterů ve Škodě Transportation pro vlaky v Plzeňském kraji. Se stejnou elektrickou jednotkou ale má státem vlastněný dopravce problémy s její kvalitou. Podle výrobce jsou ale závady už odstraněny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná výluka v úseku Tvrdošín – Nižná

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 18. septembra až 20. októbra 2017 realizujú výlukové práce v úseku Tvrdošín – Nižná. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku realizuje kompletná rekonštrukcia mostnej konštrukcie železničného mosta v km 50,492. Práce vykonávajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Auto využila poprvé vlak jako reklamu

České dráhy budou na své soupravě poprvé v historii propagovat jiný dopravní prostředek, než vlak. Škoda Auto si objednala polep lokomotivy a tří vagónů s reklamou na nový model Karoq. Reklamu na sobě poveze lokomotiva řady 380 přezdívaná Emil Zátopek, konkrétně 380.004.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Bystričany – Oslany

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 5. októbra 2017, v čase od 7.00 h do 12.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Bystričany – Oslany. V rámci tejto výluky sa v uvedenom úseku zrealizuje zváranie koľajníc a strojný výrub porastu. Dôvodom prác je odstraňovanie defektoskopických chýb, zlepšenie prechodového prierezu koľaje a rozhľadových pomerov na priecestí. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express hlásí vyšší tržby a rostoucí ztrátu

Soukromý železniční dopravce Leo Express přepravil za první pololetí letošního roku 700 tisíc cestujících. Meziroční tržby firmě stouply o 13 procent na 161 milionů korun, uvedla společnost v úterý v tiskové zprávě. Celkově zůstává ve ztrátě, kterou firma zdůvodňuje i nehodou vlaku v Přerově.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Starej Turej otvorili železničné múzeum

Návštevníci železničnej stanice v Starej Turej môžu [...] obdivovať množstvo zachránených a zreštaurovaných železničných exponátov v Železničnom múzeu, ktoré otvorili vďaka miestnym nadšencom. Podľa Viliama Matušku z Občianskeho združenia Železničné múzeum Stará Turá je otvorenie múzea výsledkom dlhoročnej dobrovoľnej činnosti členov združenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podívejte se, jak se přestavovalo pendolino

Všechny soupravy pendolina které jezdí 12 let, dostanou postupně nová sedadla, vizuální informační systém, dětské kino, nové obložení stěn a zmodernizovné WC. Modernizace jedné soupravy vyjde zhruba na 35 milionů korun, uvedl ředitel odboru obchodu osobní dopravy Jiří Ješeta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otestujte, ako ZSSK zlepšuje služby!

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa v októbri reklamnú kampaň s názvom „Zlepšujeme sa, neveríte? Otestujte!“, v ktorej vyzýva cestujúcich, aby testovali jej služby. Zmyslom celoslovenskej kampane je testovanie vybraných služieb ZSSK, ktorá od roku 1996 zmodernizovala takmer polovicu svojej prepravnej kapacity. Špeciálny dôraz sa pritom v kampani kladie na testovanie reštauračných služieb, detských vozňov a autovlakov, ktoré sú populárne najmä na východe Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD na podzimní Floru Olomouc

Tento čtvrtek 5. října začíná na olomouckém výstavišti podzimní etapa jedné z největších zahradnických akcí v zemi, Flora Olomouc. Hlavní expozice v Pavilonu A olomouckého výstaviště letos nese název Návrat ke kořenům. Na přehlídku, zejména ovoce a zeleniny, se mohou zájemci vydat vlakem ČD se zvýhodněnou jízdenku VLAK+ Flora. Tradičně pak návštěvníci na veletrhu najdou i stánek národního dopravce. Výstava potrvá do neděle 8. října.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 39. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) počas uplynulého týždňa evidovali štyri zrážky civilnej osoby s vlakom. Tri z týchto štyroch zrážok boli smrteľné. K trom smrteľným zrážkam došlo v úseku Michaľany – Slovenské Nové Mesto, Šelpice – Trnava a v železničnej stanici (ŽST) Veľké Bielice. V štvrtom prípade došlo k zrazeniu osoby, neoprávnene sa nachádzajúcej v koľaji v úseku Prešov - Veľký Šariš. Následkom zrážky bola osobe amputovaná pravá noha v oblasti predkolenia. Zranený bol odvezený RZP na ďalšie ošetrenie do nemocnice v Prešove. Pri týchto zrážkach bolo zmeškaných spolu 13 vlakov osobnej dopravy o 1142 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet na trase Praha - Brno zhorší dojíždění

Vstup soukromého dopravce RegioJet na železniční trasu Praha - Brno v hodinovém intervalu od 10. prosince zkomplikuje cestování lidem, kteří denně dojíždějí do práce osobními vlaky na tratích mezi Brnem a Břeclaví, Brnem a Letovicemi a Brnem a Tišnovem. U některých vlaků se totiž prodlouží jízdní doba a u některých zanikne přestupní vazba mezi vlaky v Brně-Židenicích ve směrech Letovice a Blansko. Vyplývá to z aktuálního návrhu jízdního řádu pro příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stav chodníka na zastávke Bratislava-Vinohrady

Do redakcie Nového Času nám napísal pohoršený čitateľ, ktorý upozornil na stav chodníka na železničnej stanici Vinohrady v Bratislave. Fotografiu posielam v prílohe. Prosím vás o vyjadrenie. Čitateľ sa obáva, že na nástupišti dôjde kvôli popukanému chodníku k úrazu. 1. Viete o stave tohto chodníka?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Prahu trápí nedostatek P+R parkovišť

Parkovací dům s kapacitou mezi 1500 a 3500 místy na pražském Zličíně by se měl začít stavět v polovině příštího roku. První fáze stavby by pak mohla být dokončená do dvou let. Uvedl to pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný podjazd v Trenčíne

V januári 2016 sa do užívania zaviedol železničný podjazd do Záblatia v Trenčíne. V súvislosti s novým podjazdom bol vybudovaný kruhový objazd a chodníky na ulici Brnianska - Bratislavská. Problémom sú osadené stĺpy, ktoré výrazne znepríjemňujú prechod cez chodníky najmä starším ľuďom, telesne postihnutým a rodičom s kočíkmi.

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nové vlaky RegioJetu rozváží spojení IDS JMK

Vstup RegioJetu na železniční trasu Praha - Brno v hodinovém intervalu od 10. prosince zkomplikuje cestování lidem, kteří denně dojíždějí do práce osobními vlaky na tratích mezi Brnem a Břeclaví, Brnem a Letovicemi a Brnem a Tišnovem. U některých vlaků se totiž prodlouží jízdní doba a u některých zanikne přestupní vazba mezi vlaky v Brně-Židenicích ve směrech Letovice a Blansko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky spoja Slovensko s Jadranom a Baltom

Európska komisia plánuje do roku 2030 naliať do modernizácie železničných koridorov desiatky miliónov eur. Jedným z nich je aj jadransko-baltský koridor. „Musíme spojiť Žilinu a Katovice, a preto sme v máji uskutočnili cezhraničný dialóg s Českou republikou a Poľskom,“ hovorí v rozhovore pre SME koordinátor tohto projektu Kurt Bodewig.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na železnici vznikají další zastávky

Českou železniční síť letos obohatily tři nové zastávky. Zatímco zastávka Havířov Střed je už těsně před otevřením, před několika dny začala stavba nové zastávka Tábor – Měšice. Schválených Drážním úřadem jich je ale podstatně více. Už v létě kvůli výluce otevřela zastávka Praha – Bubny Vltavská.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná stanica Humenné

Železničná stanica Humenné leží na trati číslo 191 Michaľany – Medzilaborce – poľský Lupków. Odbočuje z nej trať číslo 196 do Stakčína. Poloha budovy stanice je vľavo v smere od Michalian. Leží v nadmorskej výške 266 metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soudní projednávání srážky rychlíků se zadrhlo

Soudní projednávání srážky rychlíků, která se předloni stala u Horažďovic na Klatovsku, zbrzdil nečekaný krok obhájců obou obžalovaných. Podali stížnost k Ústavnímu soudu a naznačili, že jim vadí, že příbuzný žalobkyně pracuje na Správě železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.