Dopravné správy

ZSSK zrušila súťaž na prenájom lôžkových vozňov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zrušila súťaž, v rámci ktorej si chcela prenajať 23 kusov klimatizovaných lôžkových vozňov s možnosťou uplatnenia opcie na ďalších 13 kusov takýchto vozňov. Prenájom mal byť na obdobie ôsmich rokov a predpokladaná cena bola stanovená na 47 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak ČD k výročí vzniku Československa

Ve státní svátek 28. října vypraví České dráhy historický vlak z Prahy-Braníka na Křivoklát a do Lužné u Rakovníka, který pojede u příležitosti výročí vzniku Československé republiky. Souprava bude sestavená z historických vozů a v jejím čele pojede lokomotiva „Šlechtična“ z roku 1948. Odjíždět bude z Prahy-Braníka v 9:13.

Na hradě Křivoklát bude připraven bohatý program, který začíná už v 10:00 hod. Hudební část programu zahájí kapela Eldorado v 10:30 hod. trampskými písněmi. Třicet minut po poledni dojde ke slavnostnímu odhalení benzinové pumpy a ve 13:30 hod. se uskuteční slavnostní akt k výroční vzniku první republiky. Odpoledne zahraje Velký dechový orchestr.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout automobilové veterány. Nebudou chybět stánky s rozmanitým zbožím a návštěvníci budou moci potkat četníky i legionáře v dobových uniformách. Celý den budou probíhat prohlídky hradu. Vstupné do nádvoří hradu bude zdarma.

V parním vlaku bude možné zakoupit občerstvení a upomínkové předměty se železniční tématikou.

Jízdní řád a ceník jízdného najdete v přiloženém plakátu a také na webu https://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1823-parni-jizda-k-vyroci-vzniku-prvni-republiky.

ZSSK žiada od štátu viac vlakokilometrov

Cestujúci, ktorí využívajú vlaky, by mohli mať v budúcnosti viac možností. Od ministerstva dopravy ďalšie spoje žiada štátna Železničná spoločnosť Slovensko. Súhlas ministerstva je dôležitý, keďže štát si cezeň objednáva verejnú dopravu. Naposledy sa vlaky pridávali v roku 2014, keď vládny Smer presadil bezplatné cestovanie pre študentov a dôchodcov. Vtedy do cestovného poriadku pribudlo 105 nových spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahu bude křižovat „party“ tramvaj T3 Coupé

V dílnách pražského dopravního podniku vznikne tramvaj, která má ambici stát se komerčním tahákem hlavního města. Legendární vůz s označením T3 získá za sedm a půl milionu designově přitažlivou vizáž. Zhruba za rok ji dopravce začne pronajímat – například pro firemní večírky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako prekonať nedostatok vodičov

Podľa prezidenta združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Pavla Jančoviča chýba v doprave približne 1200 vodičov.  
"Medzi vodičmi je hlboký nedostatok. To neplatí len u slovenských dopravcov, to platí aj v okolitých krajinách," opísal Jančovič na tlačovej konferencii v Bratislave. Členovia združenia by tak podľa jeho slov okamžite vedeli umiestniť 1200 autobusárov alebo kamionistov

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá velké opravy koridorů z konce 90. let

Necelých dvacet let poté, co některé úseky na prvním, druhém a třetím železničním koridoru prošly rozsáhlou modernizací, chystá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opět velké investice do těchto úseků. Jde o místa, která už teď ohrožují plynulost provozu, protože trať je ve špatném stavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 160 Košice - Rožňava

Železničná trať Zvolen – Košice (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 160) je jedno, na niektorých úsekoch dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Zvolen a Košice. Zaujímavosťou trate je dvojaká trakcia na koncových úsekoch ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklohráčkem s „bardotkou“ do Zlonic

Populární víkendový vlak pro velké i malé uzavře svou čtvrtou sezónu ve velkém stylu. V sobotu 28. října odpoledne vyjede z Prahy do Zlonic v čele s historickou motorovou lokomotivou přezdívanou bardotka. Ta kromě výletního vlaku plného hraček a her poveze navíc i patrový vůz se zásuvkami a Wi-Fi, který se na této trase objeví vůbec poprvé. Cílem výletníků bude Železniční muzeum ve Zlonicích, které zakončí letní sezónu speciálním programem.

Více naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nová železničná zastávka v Kysuckom Novom Meste

Je pravda, že ŽSR pristúpili na požiadavku a vybudujú v Kysuckom Novom Meste zastávku pre zamestnancov firmy Schaeffler?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD koupily správce jízdních řádů IDOS

České dráhy v úterý definitivně získaly strategickou firmu Chaps, o níž dlouhodobě usilovaly.Jde o společnost provozující jízdní řády, z nichž veřejnosti je nejznámější server Idos. Kupní cena se pohybuje přibližně ve výši 400 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Dušičkové“ vlaky ZSSK sa postupne zapĺňajú

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaznamenáva zvýšený dopyt po cestovných lístkoch a miestenkách vo východo-západnom smere v období okolo Sviatku všetkých svätých. Práve z tohto dôvodu vypraví ZSSK mimoriadny rýchlik v piatok 27. októbra 2017 na trase Bratislava hl. st. 13:34 – Košice 19:37. V opačnom smere bude druhý mimoriadny rýchlik vypravený v stredu 1. novembra Košice 14:25 – Bratislava hl. st. 20:20. Okrem mimoriadnych a posilových vlakov ZSSK operatívne pridáva ďalšie vozne aj k vlakom kategórie InterCity. Z dôvodu veľkého záujmu posilnila vlaky kategórie InterCity o 19 vozňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD - Telematika získala zakázku SŽDC

Společnost ČD - Telematika navrhne a dodá řešení technického pasportu infrastruktury pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), jehož součástí je i pasport železničního svršku. SŽDC požaduje vybudování unifikovaného podnikového informačního systému a ČD - Telematika, která tuto zakázku ve výběrovém řízení vyhrála, bude po implementaci systému zajišťovat další dva roky jeho provozní podporu.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 42. týždeň

Počas 42. týždňa zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri zrážky civilnej osoby s vlakom. Vo všetkých troch prípadoch išlo, žiaľ, o smrteľnú nehodu. Zrážky sa stali v úseku Kamenica nad Cirochou – Humenné, Lipovník – Rožňava a Veľké Bielice – Veľké Uherce. Zmeškaných  bolo 7 vlakov celkovo 684 minút, v úseku Kamenica nad Cirochou – Humenné bola tiež zavedená náhradná autobusová doprava (NAD). Okrem týchto tragických prípadov bola v ŽST Liptovská Teplá nájdená mŕtvola muža vo veku približne 45 rokov v stane vedľa koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC pokračuje v rekonstrukci vybraných nádraží

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila první rozsáhlejší investice do nádražních budov ve východních a západních Čechách. Správce drážní infrastruktury zaplatí za realizaci stavebních projektů v Hradci Králové hlavním nádraží, Turnově a Sokolově celkem 88 milionů korun. Jde o první ze seznamu přibližně 150 výpravních budov, jejichž rekonstrukci hodlá SŽDC provést do roku 2022. Další rozsáhlé opravy nádraží budou v dohledné době následovat i v ostatních krajích.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

 

Posilnenie vlakov ZSSK počas Dušičiek

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dôvodu očakávaného zvýšeného záujmu cestujúcich posilní dopravu počas „dušičkového“ obdobia celkovo o 2 mimoriadne rýchliky a 30 posilových vlakov. Od piatka 27. októbra do stredy 1. novembra 2017 vypraví ZSSK dohromady 2 vlaky kategórie EuroCity, 12 rýchlikov, 14 regionálnych rýchlikov a 4 regionálne expresy. Najviac vlakov pôjde v nedeľu 29. októbra a v stredu 1. novembra, kedy ZSSK očakáva zo strany cestujúcich najväčší záujem o prepravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změna času se dotkne osmi nočních vlaků ČD

V noci ze soboty 28. na neděli 29. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Kvůli této změně bude osm nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Přehled vlaků ČD, kterých se změna času na území České republiky dotkne, najdete v přiložené tiskové zprávě.
 

Rekonštrukcia priecestia v Košťanoch nad Turcom

... chcem Vás poprosiť o informácie o rekonštrukcii železničného priecestia, ktoré sa robí v Košťanoch nad Turcom v tieto dni. 1. Odkedy - dokedy bude priecestie neprejazdené?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Škoda Vagonka dokončila dodávku EJ 575 pro Litvu

Poslední jednotka z nové série dvoupodlažních souprav EJ 575 vyrobená ve společnosti Škoda Vagonka v Ostravě dorazila k zákazníkovi do litevského Vilniusu. Ostravská dceřiná společnost Škody Transportation postupně Litevským drahám dodala celkem tři dvoupodlažní soupravy EJ 575 za 750 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Situácia hlavnej stanice v Bratislave

V akom štádiu je riešenie sporu ohľadom vypovedania zmluvy a prebrania pozemkov, ktoré mal Transprojekt v prenájme od ŽSR? Akceptoval Transprojekt vypovedanie zmluvy? Transprojekt žiadal o stretnutie so ŽSR. Už sa konalo toto stretnutie? Ak áno, aký bol jeho výsledok?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Kapsch získal další velkou zakázku SŽDC

Společnost Kapsch Carrier Com vyhrála další zakázku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na pokrytí české železnice signálem GSM-R. Za 293,8 milionů korun zabezpečí trať z Českých Budějovic do Plzně. Vyplývá z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek.  SŽDC ve věstníku zřejmě omylem vyplnila ve formuláři text , který odpovídá jiné, dříve zadaná zakázce na pokrytí tratě z Českých Velenic do Horního Dvořiště přes České Budějovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.