Dopravné správy

Aktivisti: BSK potrebuje kvalitnú dopravu

V sobotňajších župných voľbách si obyvatelia krajov zvolia nových županov a krajských poslancov, ktorí budú kraje spravovať päť rokov. Minulý týždeň sme zverejnili odpovede kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, kde sme sa pýtali na spôsoby, akými chcú zlepšiť verejnú dopravu. Následne sme požiadali aktivistov z občianskej iniciatívy Lepšia doprava o ich vlastnú analýzu programov jednotlivých kandidátov. Aktivisti zároveň vydali tlačovú správu, kde hovoria o problémoch verejnej dopravy a spôsobe ich riešenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V listopadu levněji s ČD do Bratislavy a Německa

České dráhy připravily na měsíc listopad zvláštní cenovou akci pro cesty do Bratislavy a do Německa. Včasné jízdenky Evropa pro vybrané vlaky přes železniční přechod Břeclav – Kúty pro cesty z různých míst České republiky do Bratislavy a přes železniční přechod Děčín – Bad Schandau do různých míst v Německu budou v listopadu za zvýhodněné ceny, např. z Prahy do Bratislavy od 239 Kč, z Brna do Bratislavy od 133 Kč ve vybraných vlacích nebo z Prahy do Berlína od 372 Kč, z Brna do Drážďan od 372 Kč, z Ostravy do Berlína od 505 Kč ve všech přeshraničních dálkových vlacích.

Tato cenová akce je platná pouze pro období od 1. listopadu do 30. listopadu 2017 a umožňuje navštívit Bratislavu nebo nejrůznější destinace Německu v čase před začátkem adventu. Počet jízdenek je pro jednotlivé spoje a dny omezen, nabídka je platná do vyprodání kontingentu jízdenek. Předprodej byl zahájen. Tato cenová akce je v rámci nabídky Včasná jízdenka Evropa a platí u ní obvyklé podmínky pro tuto nabídku.

České dráhy nabízejí Včasné jízdenky Evropa pro levné cestování do stovek destinací především v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku, do vybraných míst v Polsku a lze je využívat také pro cesty do slovinské Lublaně a do některých míst v Dánsku, Belgii nebo v Nizozemí.

Kapacita voľných miest v „dušičkových“ vlakoch

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas „dušičkového“ obdobia posilňuje dopravu. Vzhľadom na zvýšený záujem o cestovanie vlakmi v tomto období bude v stredu 1. novembra na trase Košice 14:25 – Bratislava hl. st. 20:20 vypravený mimoriadny rýchlik. Uvedený vlak s označením R 11610 ponúka dostatočný počet voľných miest. ZSSK navyše posilňuje dopravu 30 posilovými vlakmi, pridávaním vozňov na IC vlaky (19 vozňov) a rýchliky (98 vozňov) a operatívne a s ohľadom na technické možností sú posilňované i niektoré pravidelné vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První vodíková tramvaj světa jezdí v Číně

První komerčně provozovaná vodíková tramvaj na světě v pátek vyjela na koleje města Tchang-šan na severovýchodě Číny, napsala agentura Nová Čína. Souprava čínského výrobce CRRC absolvovala na své trase během prvního dne několik cest a odvezla celkem 300 cestujících. Tramvaj podle čínské agentury neprodukuje žádné zplodiny, vypouští pouze vodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otrasný čin na železničnej stanici v Hongkongu

K otrasnému činu sa odhodlal muž idúci po peróne. Ako zmyslov zbavený z ničoho nič sotil do koľajiska ženu oblečenú v reflexnej veste. Situácia je zachytená na video. Incident sa odohral na železničnej stanici Yuen Long v Hongkongu. Muž strčil odzadu do nič netušiacej 59-ročnej ženy. Silným nárazom dopadlo rovno na koľajnice. Po otrasnom čine si pokojne vykračoval ďalej, akoby sa nič nestalo

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD od prosince omezí noční vlaky

Od příštího jízdního řádu se cestujícím omezí možnost cestování nočními vlaky. Dvojice spojů do Krakova a Varšavy bude od změny řádů 10. prosince v Bohumíně spojena do jednoho vlaku, který obslouží obě města. Express Metropol z Berlína od nového řádu pojede jen mezi Prahou a Budapeští.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 43. týždeň

V uplynulých siedmych dňoch zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri zrážky civilnej osoby s vlakom. Vo všetkých troch prípadoch išlo, žiaľ, o smrteľnú nehodu. Zrážky sa stali v úseku Kamenica nad Sabinov- Veľký Šariš, Veľké Kozmálovce – Levice a Ružomberok - Ľubochňa. Zmeškaných  bolo 10 vlakov celkovo 436 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SBB patnáctiletou koncesi zatím nezískají

Vedení Švýcarských spolkových drah (SBB) prožívá v těchto dnech zklamání. Tamní dopravní regulátor BAV (Bundesamt für Verkehr) oznámil, že zatím podniku neprodlouží koncesi na dálkovou dopravu o 15 let. SBB jako monopolní dopravce na dálkových linkách žádaly o prodloužení koncese v září, neboť ta nynější vyprší v polovině prosince s koncem platnosti jízdního řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kapacita voľných miest v „dušičkových“ vlakoch

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas obdobia okolo Sviatku všetkých svätých posilňuje dopravu. Z dôvodu zvýšeného záujmu o prepravu v tomto období bude v stredu 1. novembra vypravený mimoriadny rýchlik R 11610 na trase Košice 14:25 – Bratislava hl. st. 20:20. Tento mimoriadny vlak disponuje ešte dostatočnou kapacitou voľných miest pre cestujúcu verejnosť. Okrem toho ZSSK posilňuje dopravu dohromady 30 posilovými vlakmi, pridávaním vozňov na IC vlaky (19 vozňov) a rýchliky (98 vozňov) a operatívnym posilňovaním vybraných pravidelných vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezistátní dálková doprava ČD v GVD 2018

10. prosince 2017 vstoupí v platnost v celé Evropě nový železniční jízdní řád 2018. České dráhy provozují mezistátní spoje v kooperaci se svými zahraničními partnery a společně připravily řadu vylepšení a změn. Mezi hlavní novinky mezinárodního jízdního řádu 2018 lze uvést:

- Bude zaveden větší počet přímých spojů Praha - Mnichov, místo 4 pojede 7 párů spojů v dvouhodinovém intervalu, také se zkrátí cesta z Prahy do Mnichova, u některých spojů až o 20 minut.

- Zrychlí se cestování mezi Prahou a Berlínem, k prvnímu zrychlení dojde již v prosinci a k dalšímu urychlení spojení dojde od léta, cesta mezi centrem Prahy a Berlína se zkrátí na cca 4 h. 8 minut, mezi stanicemi Praha-Holešovice a Berlin Südkreuz pak dokonce pod 4 hodiny.

- Nový název Metropolitan označí všechny spoje operované soupravami ČD na lince Praha - Brno - Bratislava - Budapešť, vlaky v Budapešti budou jezdit jako v minulosti na nádraží Nyugati pu. (Západní nádraží) a cesta se zkrátí přibližně o 15 minut na 6 h. 26 min.

- Expres Cracovia na trase Praha - Krakov bude jezdit celoročně, dosud jezdil pouze sezónně.

- V celé Evropě pokračuje racionalizace noční dopravy, což se dotýká i spojů na území České republiky.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Počasie obmedzilo dopravu na viacerých tratiach

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že z dôvodu extrémnej zmeny počasia bola v nedeľu 29. októbra 2017 počas celého dňa prerušená doprava na viacerých tratiach Slovenska. Prerušená alebo obmedzená bola v nedeľu i doprava z Českej republiky, Rakúska a Maďarska smerom na Slovensko. Určité obmedzenia v doprave pretrvávajú aj počas pondelka 30. októbra. Zamestnanci ZSSK a Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) museli prijímať rôzne krízové opatrenia na zabezpečenie prevádzky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unipetrol má prvního Vectrona

Společnost Unipetrol Doprava převzala první ze tří lokomotiv Siemens Vectron. Její vozový park prochází výraznou modernizací, tento týden přebírá i první dieselovou lokomotivu EffiLiner 1600 od CZ Loko. Nákup je součástí postupné obnovy vozového parku společnosti Unipetrol Doprava. Další dva Vectrony Unipetrol přebere na jaře příštího roku, druhého Bizona, což je přezdívka lokomotivy EffiLiner 1600 ještě do konce letošního roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiči RegioJetu zakladajú odbory

Rušňovodiči vlakov českého súkromného dopravcu RegioJet sa usilujú o vznik odborárskej organizácie. Chcú založiť bunku v celoštátnej Federácii strojvodcov. Spoločnosť v reakcii na počínanie rušňovodičov uviedla, že im nedávno zvyšovala platy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jaroměř se loučí s lokomotivou „Conrad Vorlauf“

Železniční nadšenci se v Jaroměři loučí s lokomotivou Conrad Vorlauf z roku 1873. Považují za nespravedlnost, že s nimi vlastník Národní technické muzeum neprodloužil nájemní smlouvu. Stroj, do něhož investovali při opravách vlastní miliony, převezou do Chomutova. Muzeum oponuje, že snahu o dohodu mělo, oprava v Jaroměři se navíc prý zbytečně vlekla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Knihy na cestu vlakom v žst. Rožňava

Zdravím, na Železničnej stanici v Rožňave už nejaký čas funguje zaujímavý projekt - Knihy na cestu vlakom, kde Gemerská knižnica ponúka cestujúcim knihy a časopisy, ktoré si môžu vziať a nemusia ich vrátiť. V tejto súvislosti posielam pár otázok. 1. Ako sa pozeráte na túto aktivitu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vichr zastavil vlaky na koridoru z Prahy do Ostravy

Vichřice a spadané stromy zastavily vlaky na hlavním železničním koridoru z Prahy do Olomouce, Ostravy, na Slovácko a dále do Polska a na Slovensko. Provoz je přerušen mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. Jak informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, náhradní doprava zatím zajištěna není. Komplikace jsou od rána na desítkách regionálních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počasie obmedzilo dopravu na tratiach ŽSR

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že nepriazeň počasia v nedeľu 29. októbra v popoludňajších a večerných hodinách ochromila železničnú dopravu na viacerých tratiach najmä západného Slovenska, ako aj vo Vysokých Tatrách. Na viacerých miestach aktuálne zamestnanci správcu infraštruktúry opravujú poškodené trolejové vedenie a odstraňujú popadané stromy. Prerušená a obmedzená bola aj vlaková doprava na dvoch úsekoch vo Vysokých Tatrách. Vzhľadom na náročnosť situácie na celom Slovensku, prosíme cestujúcich o trpezlivosť a ospravedlňujeme sa za spôsobené meškania a nepríjemnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vichr zastavil (nejen) čtvrtý železniční koridor

Silný vítr dnes výrazně komplikuje železniční dopravu, železničáři dokonce hovoří o největší kalamitě za poslední léta. Zřejmě největší potíže musejí řešit na čtvrtém koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi, kde byly na několika místech poškozeny troleje a provoz zcela zastaven. Drahám se nepodařilo dojednat náhradní autobusovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na linkách TSK začali jazdiť nové autobusy

Po cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) jazdí od piatka na linkách prímestskej autobusovej dopravy 15 autobusov novej generácie. Osem z nich je nízkopodlažných, umožňujúcich pohodlnejšie nastupovanie starším cestujúcim, prípadne matkám s kočíkmi

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Nákladovým nádražím Žižkov pojedou tramvaje

Tramvaje by na pražském Žižkově mohly z Olšanské ulice jezdit do prostoru nové čtvrti za nákladovým nádražím jeho průčelní budovou. Vyplývá to ze zprávy komise dopravního podniku (DPP), která byla vypracována pro Institut plánování a rozvoje (IPR). Toto řešení bude nyní zahrnuto do připravované změny územního plánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.