Dopravné správy

Terminály integrovanej prepravy v Bratislave

Venujem sa téme Terminálov integrovanej osobnej prepravy. Preto ma zaujíma v akom je štádiu riešenie siedmich nových vlakových zastávok (Devínska Nová Ves, Lamačská brána, Patrónka, Mladá Garda, Trnávka, Ružinov, Vrakuňa). Pôvodne sa rátalo so začatím výstavby v roku 2017, s tým, že by zastávky mali byť vybudované do roku 2020.  Stav k začiatku roka bol však taký, že cez leto sa malo začať len s vyhlásením súťaže na zhotoviteľa zastávok Devínska Nová Ves a Vrakuňa a následne sa malo rozhodnúť, ktoré ďalšie zastávky je možné vybudovať. Je vybudovanie terminálov integrovanej osobnej prepravy stále aktuálne?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Kvůli ETCS prý hrozí zánik řady lokálek

Hustá železniční síť v České republice může v příštích letech výrazně prořídnout, a to především kvůli masivnímu rušení lokálek. K němu nepřímo povede už schválený unijní čtvrtý železniční balíček, který mimo jiné počítá s povinným zaváděním jednotného železničního zabezpečovače ETCS a komunikačního systému GSM-R na všech tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Množia sa podvody s automatmi na lístky DPB

Dopravný podnik Bratislava (DPB) zaznamenal problémy s podvodníkmi manipulujúcimi s výdajným miestom multifunkčných automatov. Obohatiť sa chcú totiž na cestujúcich, ktorí si kupujú za hotovosť cestovné lístky. Upozorňuje na to DPB na svojom webe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaják natočil svůj střet s autem

Řidič tramvaje zveřejnil na svém blogu střet s autem, který se odehrál 26. října v Praze 7. Nehodu zachytila videokamera, kterou vozí v kabině. Na záznamu je vidět, že přestože tramvaj brzdila a zvonila, řidič osobního auta zřejmě vůbec nevnímal okolí a vjel tramvaji do cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V úseku Párnica – Kraľovany sa začala výluka

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) komplexne rekonštruujú priecestie, ktoré sa nachádza v obci Párnica. Preto bude v dňoch od utorka do 14. novembra v úseku Párnica – Kraľovany vlaková výluka. TASR o tom informovala zástupkyňa riaditeľky odboru komunikácie Generálneho riaditeľa ŽSR Ivana Popluhárová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavy 150 let tratě Bakov nad Jizerou – Česká Lípa

České dráhy vypraví v sobotu 11. listopadu v rámci oslav 150 let od zahájení provozu na trati Bakov nad Jizerou – Česká Lípa zvláštní parní vlaky. Bohatý doprovodný program je připravený ve stanicích Česká Lípa, Nový Bor a Doksy. Z Doks přes Českou Lípu do Nového Boru a zpět pojede parní vlak tažený lokomotivou „Kafemlejnek“, z České Lípy do Nového Boru, Doks a zpět vyrazí historický vlak tažený lokomotivou „Šlechtična“.

Další informace včetně jízdního řádu a programu v jednotlivých stanicích najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 44. týždeň

Počas 44. týždňa evidovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) štyri zrážky civilnej osoby s vlakom. V troch prípadoch išlo o smrteľnú nehodu. Smrteľné zrážky sa stali v úseku Veľké Kostoľany – Piešťany, Holiša – Lučenec a Štrba - Svit. V železničnej stanici (ŽST) Žilina počas vchádzania rýchlika na druhé nástupište spadol cestujúci bežiaci po nástupišti medzi nástupište a vlakovú súpravu, následkom čoho došlo u dotyčného k odrezaniu časti oboch nôh. Zmeškaných  bolo celkovo 22 vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po stopách unikátní železnice v Praze

V prvním dílu seriálu Zaniklé tratě zamíříme asi na nejznámější dráhu s pohnutým osudem. Jednokolejná spojnice pražských Vysočan a Těšnovského nádraží byla součástí Rakouské severozápadní dráhy. Provoz byl zahájen 4. října 1873. Poslední vlak pak odjel z Těšnova 1. července 1972.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlasujte za detské ihrisko na detskej železnici!

Od 6. do 19. novembra (do 24:00) prebieha verejné bezplatné hlasovanie Nadácie VÚB, v ktorom sa  uchádzame o vaše hlasy. Ak v hlasovaní uspejeme, na stanici v Čermeli pribudne novučičké detské ihrisko, ktoré spríjemní chvíle čakania našim najmenším pasažierom...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD ukázaly vnější podobu svých Vectronů

České dráhy odhalily, jak budou vypadat lokomotivy Siemens Vectron v jejich barvách. Nasadí je na linku z Prahy do Berlína a Hamburku, zůstanou u tradiční modrobílé kombinace. Oficiálně firma půjčené vectrony na deset let představí v příštích týdnech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Hurbanovo – Bajč

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú dňa 7. až 9. novembra 2017, v čase od 8.00 h do 13.50 h, realizovať výlukové práce v úseku Hurbanovo – Bajč. V rámci tejto výluky v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizuje zváranie koľajníc. Dôvodom prác je  odstraňovanie defektoskopických chýb. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se zbavují reklamní společnosti Railreklam

Státní dopravce České dráhy (ČD) chtějí prodat většinový podíl ve správci reklamy na železnici Railreklam menšinovému majiteli firmy, společnosti Expiria. Dráhy mají nyní v Railreklamu podíl 51 procent a Expiria zbývajících 49 procent. Hodnotu transakce firmy nesdělily, podle serveru dostanou dráhy 50 až 60 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MHD Nitra konečne bez rušení spojov

Ako na svojom webe informovala spoločnosť ARRIVA NITRA a.s., všetky linky mestskej hromadnej dopravy v Nitre už premávajú podľa platných cestovných poriadkov. Obsadené sú všetky služby, vrátane záložných vozidiel. S plánovanými výpadkami spojov sa preto neuvažuje. Z tohto dôvodu už na stránkach nenájdete zoznamy nevypravených spojov ako doposiaľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U ruské vesnice reznou parní lokomotivy

Hřbitov u ruské vesnice Shumkovo se nepodobá žádnému jinému. Místo náhrobních kamenů a lidských ostatků na něm totiž spočívají zrezivělé lokomotivy, které koleje brázdily ještě v polovině minulého století. Jelikož se mezi nimi nachází spousta artefaktů, nadšenci se snaží o jejich zachování i případnou renovaci. Nikomu se ale do starých lokomotiv nechce investovat peníze, a tak jen podléhají zubu času a přitahují hlavně zvědavé turisty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z diskuse k článku:

Mohl by nám autor vysvětlit, proč název ruské vesnice Шумково napsal v češtině s anglickou transkripcí? Snad by v češtině mělo být napsáno "Šumkovo". Nebo už jsou páni redaktoři tak zblblí angličtinou, že už českou transkripci nezvládnou?

ŽSR realizujú opravy železničných priecestí

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v 44. týždni opravy železničných priecestí v úsekoch Hnúšťa –
Tisovec a Breznička Lučenec. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava
.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historický článek o „uších“ parních lokomotiv

Od roku 1922 bylo v Německu postaveno pro říšské dráhy několik set lokomotiv se čtyřmi spojenými nápravami; lokomotivy dopravují v kopcovitých krajích rychlíky a osobní vlaky. Vedle mohutné konstrukce budí pozornost zvláštní plechy, upevněné vpředu nad válci po levé i po pravé straně kotlu. Plechy těmi se sice celkový obraz stroje nepovznáší, avšak jsou, jak dále uvidíme, přece jen nutné z určitých důvodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať ŽSR 182 Štrba – Štrbské Pleso

Ozubnicová železnica (OŽ) Štrba – Štrbské Pleso je jednou z dvoch ozubnicových železníc nachádzajúcich sa na Slovensku. Spája obce Štrbské Pleso s Tatranskou Štrbou. Trať obsahuje jedinú zastávku Tatranský Lieskovec. V sieti ŽSR nesie označenie ako železničná trať č. 182.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legendární Vindobona se vrací, ale ne do ČR

Tři roky po konci názvu Vindobona pro vlaky mezi Německem a Rakouskem přes Česko se jedno z nejznámějších jmen u dálkových vlaků znovu vrací na koleje. Česku se ale vyhne: půjde o rychlovlak ICE mezi Vídní a Hamburkem. Ten jezdí sice už od roku 1998, teď poprvé ho rakouské a německé dráhy pojmenují jako Vindobonu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

János Feketeházy – mostár zo Šale

... 31.10.2017, uplynulo presne 90 rokov od úmrtia jedného z najznámejších mostárov a konštruktérov bývalého Uhorska, ktorého konštrukcie a mosty patria dodnes medzi unikátne diela nielen v strednej Európe. János Feketéházy bol synom Dominika Černohausa (neskôr premenovaného na Feketeházy-ho), pôvodom z Čiech a Anny Fekete, pôvodom z Maďarska. Svoje detstvo aj starobu prežil v meste Šaľa, kde v roku 1927 nakoniec aj zomrel. Väčšinu svojho života teda prežil v Uhorsku a preto polemiky, či bol Slovák, Čech, alebo Maďar nebudem komentovať a to aj z dôvodu že mosty, ktoré navrhoval, majú v prvom rade ľudí spájať a nie rozdeľovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci nestihli opravu žitavského nádraží

Poprvé po více než deseti letech vážně hrozí, že době adventu nepojedou přímé vlaky mezi Libercem a Drážďany. Důvodem je výrazné prodloužení doby opravy žitavského nádraží. Rozsáhlá výluka, která komplikuje železniční provoz už od srpna, měla původně skončit dnes. Dodavatelská firma, která měla přestavbu nádraží provést, termín nestihla.

Celou zprávu najdete na této stránce.