Dopravné správy

Plán DB pomenovať vlak po A. Frankovej narazil

Plán nemeckých železníc pomenovať vysokorýchlostný vlak po mladej nemeckej Židovke Anne Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického rasového prenasledovania, vyvolal rozsiahlu polemiku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo vypravuje vlak „Marie Terezie“

V polovině října se v nabídce dopravce ČD Cargo objevil nový produkt. Vlak spojující města Brno a Budapešť byl pojmenovaný po rakouské arcivévodkyni a české a uherské královně Marii Terezii. První zkušební vlak se na cestu z Brna do Budapešti vydal v pátek 13. října 2017. Na realizaci vlaku spolupracují dopravci ČD Cargo a Rail Cargo Hungary, vše koordinuje společnost CD Cargo Slovakia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V pražskom metre zažila peklo!

Cestujúcu v metre chcel svojím mužstvom ohúriť približne 30-ročný úchylák. Sadol si vedľa nej, vytiahol svoju pýchu a začal sa ukájať. Vystrašená žena stihla chlípne konanie nadržaného muža nasnímať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mercedes na broušení kolejí v hledáčku policie

Sága pražské firmy, v níž se na korunu příliš nehledělo, má pokračování, které bude opět řešit policie. Hlavním „hrdinou“ zůstává bývalý ředitel Pražské strojírny Vladimír Říha, který bez vědomí zbytku vedení firmy objednal stroj na úpravu kolejí za více než sto milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škodu Transportation zrejme kúpi holding EPH

Českú strojársku skupinu Škoda Transportation podľa českých médií prevezme Energetický a priemyselný holding (EPH) Daniela Křetínského. Škoda Transportation tak nakoniec pravdepodobne nebude mať čínskeho majiteľa. Blízko nákupu stredoeurópskeho lídra v oblasti výroby vlakov sa ocitol Daniel Křetínský so svojím EPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová trať na trase mezi Čínou a Evropou

Na Kavkaze se otevřela nová cesta pro dopravu zboží z Číny do Evropy. Po železnici se na místo dostane do patnácti dnů. Stavba této „střední hedvábné stezky“ nabrala velké zpoždění. Na trasu se budou moci vydat i cestující. Počkat si však musejí do příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Správa o bombe v rýchliku ZSSK bola falošná

Zastavenie vlaku a pyrotechnickú prehliadku rýchlika 604 Dargov v Kysaku si vo štvrtok (2.11.) ráno vyžiadala poplašná správa o údajnej bombe. Rýchlik na trati medzi Košicami a Bratislavou tak meškal 103 minút. Anonym krátko ráno podľa polície zavolal na tiesňovú linku 112 z telefónneho čísla, ktoré bolo v čase hovoru lokalizované v katastri obce Kysak v okrese Košice okolie. Bombovú hrozbu oznámil so slovami "Do vlaku číslo šestka do Košice je bomba, bomba".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vypraví první „Youtuberský vlak“

České dráhy dnes [3. 11. 2017] spustili* prodej jízdenek do svého prvního youtuberského vlaku. Prvních sto míst rychle zmizelo, další půjdou do prodeje v příštích dnech. České dráhy zveřejnily dnes i jeho trasu: 25.11. se jednotka railjet vypraví po delší době opět na jih, pojede do Českých Budějovic přes Tábor a zpět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

*) Poznámka redakce VLAKY.NET: Jůtuberáci jsou moderní, pravopis už méně, že pane Sůro?

Výluka v úseku Bratislava hl. stanica – Vajnory

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 4. až 15. novembra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Bratislava hl.st. – odb. Močiar – Bratislava Vajnory. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizuje oprava koľajového lôžka vybraných výhybiek a ich prípojných polí na Odbočke Močiar. Práce budú pozostávať z pokládky koľajových polí a výhybiek, výmeny podvalov vo výhybkách, obnovy štrkového lôžka, opravy geometrickej polohy koľaje, výhybiek a zvárania. Práce vykonajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha má pátou nejlepší MHD na světě

Pouze čtyři města na světě mají podle mezinárodní studie kvalitnější veřejnou dopravu než Praha. České metropoli jen těsně uniklo nejlepší hodnocení, o vítězství přišla kvůli častým zácpám a znečišťování ovzduší. V konkurenci stovky měst dopadla nejlépe MHD v Hongkongu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podrobnosti o elektrobusoch pre DP Bratislava

Ako sme už informovali, víťazom verejnej súťaže na dodávku nových elektrobusov pre Bratislavu sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy. Z uzatvorenej kúpnej zmluvy vyplýva, že firma SOR dodá do Bratislavy 2 malé elektrobusy SOR EBN 8 a 16 veľkých 12-metrových elektrobusov SOR NS 12 Electric. Cena menšieho elektrobusu je 488 000 €, väčšieho 589 000 €, spolu teda všetky autobusy budú stáť 10,4 mil. € bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodu Transportation už Číňané nechtějí?

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského koupí podle médií plzeňskou strojírenskou skupinu Škoda Transportation. Podle odhadů by cena měla přesáhnout deset miliard korun. Podle informací zpravodajských portálů iDNES.cz a  euro.cz koupí energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského plzeňskou strojírenskou skupinu Škoda Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od decembra spojí Petržalku s Rajkou vlak

Od decembra bude medzi bratislavskou mestskou časťou Petržalka a maďarskou obcou Rajka vlakové spojenie. Riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun informoval, že v súčasnosti železnice pracujú aj na projekte prepojenia Petržalky regionálnymi vlakmi s mestskou časťou Bratislava - Nové Mesto a na novú sieť prímestských vlakov smerujúcu z Bratislavy - Nového Mesta do Senca a Trnavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Party“ tramvaj získala ocenění na Designbloku

Koncept „party“ tramvaje T3 Coupé z dílny pražského dopravního podniku (DPP) a studia Anna Marešová designers získal cenu za mimořádný počin na pražské výstavě Designblok. Na akci byl k vidění návrh tramvaje a vizualizace interiéru s barem a tanečním parketem ve virtuální realitě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Víkendová výluka liniek 3 a 5 DPB

... počas víkendu 4. - 5. novembra 2017 nebudú pre opravu priecestia Pionierska premávať električkové linky 3 a 5 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany - Rača. Náhradnú dopravu zabezpečí autobusová linka X3 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany a električková linka X3 v úseku Vozovňa Krasňany - Rača.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric dodá do Pardubic 15 trolejbusů

Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation dodá patnáct trolejbusů do Pardubic. Tamní dopravní podnik dá za dvanáctimetrová vozidla typu 30 Tr více než 150 milionů korun. „Jde o jednu z větších dodávek v rámci České republiky v poslední době. Současný kontrakt navazuje na předchozí dodávky trolejbusů pro Pardubice, které jsme realizovali v minulých letech,“ uvedl obchodní manažer Škody Electric Radek Kap.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Ivanka pri Nitre - Komjatice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 4. a 5. novembra 2017 realizovať výlukové práce v úseku Ivanka pri Nitre - Komjatice. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizujú práce na jednokoľajnom priecestí v km 17,910. Jedinečné identifikačné číslo (JIČ) priecestia je SP0802. Priecestie sa nachádza v obci Veľký Kýr, ulica Na Sihoti. Práce vykonajú ŽSR dodávateľským spôsobom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Německu jezdí první autobus bez řidiče

Bavorské lázeňské městečko Bad Birnbach má novou technologickou atrakci. Dopravce Deustche Bahn začal na pravidelné lince jezdit malým autobusem bez řidiče, který přepravuje cestující na zhruba 700 metrů dlouhé lince od nádraží k lázním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiči v štátnych a súkromných firmách

Musia mať výborný zrak a sluch, mali by počuť aj veľmi nízke tóny. Mnohé choroby, ktoré majú bežní ľudia, ich môžu vyradiť z pracovného konkurzu. Musia mať správny psychologický profil. Potrebujú adekvátne vzdelanie, ku ktorému ešte absolvujú celoročný intenzívny kurz a ukončia ho štátnou záverečnou skúškou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD chce vrátit na Švestkovou dráhu každodenní provoz

Trať mezi Lovosicemi a Mostem může být už za rok ukázkou vzkříšení vlaků na některých již odepsaných tratích.
Společnost AŽD Praha, která loni koupila trať přezdívanou Švestková dráha, jako nepotřebnou od Správy železniční dopravní cesty, chystá její další opravy. Začíná jednat s Ústeckým krajem, aby se na ní vrátil každodenní pravidelný provoz
.

Celou zprávu najdete na této stránce.