Dopravné správy

Čo robí električka na chodníku pred tržnicou?

Trnavské mýto už nebude len dôležitým dopravným uzlom, ale aj kultúrnym centrom. Aspoň taká je vízia bratislavských kultúrnych nadšencov. Na parkovisku pred tržnicou neďaleko budovy bývalej stanice konskej železnice totiž pribudol starý električkový vagón. Osadili ho tam aktivisti z občianskeho združenia UM, ktorí v ňom plánujú vytvoriť kultúrne centrum.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prodaly jízdenku na neexistující vlak

České dráhy omylem prodaly cestujícímu jízdenku na neexistující vlak. Ten o nákupu jízdenky informoval prostřednictvím sociální sítě Facebook a uvedl, že jej dopravce prostřednictvím SMS navíc informoval o tom, že zvolený spoj pojede včas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jeden „mravec“ pre ZSSK stojí 1 381 969 €

Cestujúcim v regionálnej doprave pribudne do konca tohto roka osem zmodernizovaných motorových jednotiek. Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) totiž aktuálne modernizuje 16 vyradených starších vozidiel na osem dvojdielnych jednotiek určených na osobnú dopravu na regionálnych tratiach

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hyperloop One je připraven na testování v Nevadě

Inženýři by mohli již brzy v Nevadě uskutečnit rozhodující test futuristické technologie vysokorychlostní přepravy osob prosazované podnikatelem Elonem Muskem a nazývané hyperloop. Musk tuto technologii, která má přepravovat cestující a náklad v kapslích podtlakovými trubkovými tunely, označuje za revoluci v dopravě. Marcy Simonsová, mluvčí společnosti Hyperloop One, která tento systém dopravy vyvíjí, uvedla, že společnost je připravena v příštích několika týdnech poslat do zkušebního provozu v testovacím zařízení v Nevadě kapsli o délce 8,5 metru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K pokračovaní modernizácie považskej trate

Kedy sa začne s rekonštrukciou železničnej zastávky Považská Teplá a aké budú obmedzenia pre cestujúcich pri jej budovaní ?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Londýnské metro bude „genderově neutrální“

Dopravní odbor spravující podzemní dráhu britské metropole oznámil, že jeho zaměstnanci brzy přestanou oslovovat cestující tradičním spojením „dámy a pánové“. Nově bude hlášení uvozovat pozdrav adresovaný „všem“. Změna má signalizovat otevřenost města vůči rozmanitosti občanů i návštěvníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná stanica Rusovce

Železničná stanica Rusovce je železničná stanica v bratislavskej mestskej časti Rusovce v piatom bratislavskom okrese. Je to posledná stanica na území Bratislavy a Slovenska pred maďarskou hranicou a leží na úseku jednokoľajnej elektrifikovanej trati číslo 132 z Bratislavy do maďarskej Rajky. Do roku 1945 bola stanica súčasťou Maďarska a mala názov Oroszvár.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Masarykova nádraží bude výkladní skříň ČD

Budova Masarykova nádraží v Praze by měla projít velkou rekonstrukcí a stát se výkladní skříní Českých drah (ČD), říká v rozhovoru pro Právo generální ředitel ČD Pavel Krtek. Na financování projektu se bude podle něj podílet finanční skupina Penta, která plánuje v okolí nádraží vybudovat novou administrativní čtvrť. Na rekonstrukci by si pak mělo nádraží vydělat svým provozem samo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka liniek DP Bratislava na Repašského ul.

Pre opravu povrchu vozovky na Repašského ul. budú od 18. do 30. júla 2017 autobusové linky 20, 26, 83, 123 a N34 premávať v smere zo Žatevnej na Saratovskú ulicu obchádzkou cez ulicu Pod záhradami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O zkrachovalou vagonku Legios má zájem CSG

Zájem o zkrachovalou lounskou vagonku Legios, která nyní funguje pod názvem Heavy Machinery Services (HMS), projevila společnost Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada. Podle prohlášení, které firma ve středu zaslala na insolvenční soud v Českých Budějovicích, si chce Strnad v první fázi pronajmout výrobní závod v Lounech a po vyřešení insolvence podnik koupit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK dala zmodernizovať vyradené staršie vozidlá

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) dala zmodernizovať do konca tohto roka šestnásť vyradených starších vozidiel na osem moderných dvojdielnych motorových jednotiek, určených na osobnú dopravu na regionálnych tratiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané vyjeli s novým lůžkovým rychlovlakem

Zatímco v Evropě vedl rozmach vysokorychlostních vlaků spíše k zániku nočních spojů, v Číně tamější železnice investují do nových lůžkových vlaků s rychlostí až 250 kilometrů za hodinu. Poprvé mezi Pekingem a Šanghají vyjel i dvoupatrový vlak, který nemá žádné sedačky, pouze lůžka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ARRIVA NITRA pre nedostatok vodičov ruší spoje

Ako informovala spoločnosť ARRIVA NITRA a.s. na svojej internetovej stránke, z dôvodu pretrvávajúceho nedostatku vodičov nebudú môcť byť počas víkendu 15. – 16.7.2017 vykonané nasledovné spoje ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čech odsouzen ve Španělsku za napadení řidiče MHD

Španělský soud poslal v úterý na čtyři měsíce do vězení českého občana, který fyzicky napadl řidiče autobusu městské hromadné dopravy. Odsouzený musí taky zaplatit tučnou pokutu dosahující výše téměř sedmi tisíc eur (183 tisíc korun). Informoval o tom ve středu na svém webu list Diario de Navarra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR si chcú vychovať nových zamestnancov

Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré sú správcom koľají na Slovensku a zamestnávajú takmer 14 000 ľudí, chýbajú mladí ľudia v odborných profesiách. V najbližších 10 rokoch budú potrebovať viac ako 2000 nových zamestnancov. Podľa hovorkyne spoločnosti Martiny Pavlikovej sa ich preto snažia získať aj prostredníctvom duálneho vzdelávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regionální doprava dostane na nové vlaky

Výraznou modernizaci vozového parku na železnici přinese v příštích letech finanční podpora z Operačního programu Doprava, kterou připravilo Ministerstvo dopravy. Dotace v celkovém objemu až 7,7 miliardy korun umožní pořízení několika desítek nových vlakových souprav pro regionální dopravu. O podporu z evropských fondů se mohou ucházet jak jednotliví železniční dopravci, tak i kraje, které regionální železniční dopravu na svém území objednávají a financují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava na Halušky Fest Turecká

V piatok 14. júla a v sobotu 15. júla 2017 sa v Tureckej koná 23. ročník Halušky Festu Turecká (Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek). Na akciu je v sobotu 15. júla 2017 zabezpečená kyvadlová doprava z Banskej Bystrice a zo Starých Hôr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravská firma NH-Trans se spojí s ČD Cargo

Antimonopolní úřad má na stole k posouzení přeskupení podílů u železničních přepravců. Největší tuzemský železniční nákladní dopravce ČD Cargo a ostravská speditérská firma NH-Trans zažádali o spojení obou firem. Fúze má změnit možnosti kontroly nad podnikem Ostravská dopravní společnost. V té už přitom obě společnosti podíl drží: NH-Trans osmdesát procent, ČD Cargo zbytek. A státní podnik chce víc. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát by mal čo najskôr predať ZSSK Cargo

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo pripravuje návrh materiálu „Strategický plán ZSSK CARGO do roku 2022“, ktorý má určiť ďalší rozvoj firmy. Následne má byť predložený ministerstvu dopravy na schválenie. Podľa niektorých odborníkov by však celú firmu mali čo najskôr predať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezd za 10 milionů pro čtyři vlaky týdně

Na více než dva tisíce korun vyjde jedno projetí vlaku přes železniční přejezd v Jablonci nad Jizerou, který v příštích dnech bude modernizovat Správa železniční dopravní cesty. V místě projedou jen čtyři vlaky týdně.

Celou zprávu najdete na této stránce.