GVD 2009 [ARCHIV]
Za chvilu sa nam rozbehne priprava noveho GVD 2009.
Myslim si ze je tam co menit.
Aky mate nazor vy? Co by ste radi zmenili?
http://vlaky-sk.wz.cz
Presny harmonogram tvorby GVD najdete na strankach ZSR v sekcii marketing - sietove vyhlasenia
Navrh GVD ŽSR 2009 ZO SEPTEMBRA http://vlaky-sk.wz.cz
Táto diskusná téma je ukončená a nie je v nej možné pridávať diskusné príspevky.
ENrico, náhodou český aj slovenský takt sa dajú veľmi jednoducho zjednotiť a dokonca na seba aj dobre naväzujú. Vlaky z ČD prichádzajú do Žiliny v pol hodinu (ideálny čas na prípoje pre regionálne vlaky), v Kysaku sú krátko pred štvrť (ideálny čas na prípoje smer Prešov, kde si v pol. čo je ideálny čas na odchod vlakov smer Lipany, Bardejov a Vranov), v Košiciach si o pol (vhodný čas na prípoje smer regio. Moldava a na Zr vlak smer Humenné - kde sme opäť v pol.hodinu - ideálny čas na prípoje smer Medzilaborce a Snina).
Jediné, čo by som zmelil, je posun týchto vlakov o 1 hodinu, a to spôsobom, že by takt medzi Prahou a Hranicami ostal nezmenený a ďalej by sa vlaky vymenili smer Ostrava/Vsetín, s tým, že napr. Ex 121 by išiel nasledovne: Praha 10:06 - Žilina 15:30 - Kysak 18:10 - Košice 18:20.
Vlaky z Čiech cez Čadcu (X:30) tiež pasujú, detto Břeclav - Kúty (X:00)...
Problémom je Eurotakt medzi Prahou - Bratislavou a Budapešťou, ktorý je v súčasnej podobe pre Slovensko nevhodný.
Zámčan, aj tri vlaky môžu byť (a aj by byť mali) v takte, to znamená, že vlak by išiel každé 4 hodiny, je to určite lepšie aj z hľadiska prípojov, ktoré môžu byť napr. v dvojhodinovom takte, bez toho, aby sa rozviazali prípoje od týchto vlakov.
Slovenské IC vlaky by bolo najvhodnejšie upraviť nasledovne:
Bratislava 5:20 - Trnava 5:50 - Trenčín 6:30 - Žilina 7:30 - Kysak 10:10 - Košice 10:20 - 10:40 - 12:20 Humenné, + takto každé 4 hodiny, opačne podľa princípov taktu, z HE 3:40, 7:40, 11:40, 15:40...
Jediné, čo by som zmelil, je posun týchto vlakov o 1 hodinu, a to spôsobom, že by takt medzi Prahou a Hranicami ostal nezmenený a ďalej by sa vlaky vymenili smer Ostrava/Vsetín, s tým, že napr. Ex 121 by išiel nasledovne: Praha 10:06 - Žilina 15:30 - Kysak 18:10 - Košice 18:20.
Vlaky z Čiech cez Čadcu (X:30) tiež pasujú, detto Břeclav - Kúty (X:00)...
Problémom je Eurotakt medzi Prahou - Bratislavou a Budapešťou, ktorý je v súčasnej podobe pre Slovensko nevhodný.
Zámčan, aj tri vlaky môžu byť (a aj by byť mali) v takte, to znamená, že vlak by išiel každé 4 hodiny, je to určite lepšie aj z hľadiska prípojov, ktoré môžu byť napr. v dvojhodinovom takte, bez toho, aby sa rozviazali prípoje od týchto vlakov.
Slovenské IC vlaky by bolo najvhodnejšie upraviť nasledovne:
Bratislava 5:20 - Trnava 5:50 - Trenčín 6:30 - Žilina 7:30 - Kysak 10:10 - Košice 10:20 - 10:40 - 12:20 Humenné, + takto každé 4 hodiny, opačne podľa princípov taktu, z HE 3:40, 7:40, 11:40, 15:40...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287507/
Enrico
no nie so všetkým súhlasím,nemôžeš 3 páry IC dať do taktu lebo sú tu "iba"tri páry.Inak ja v tom vidím problem,že každá žel.správa si spraví svoj takt a medzištátna doprava sa často krát musí tomu prispôsobovať.Z pohľadu "sily" je na tom najhoršie ZSSK,ktorá na rozdiel od iných žel.správ môže počúvať argumenty buď to pôjde takto a keď nie presmerujeme to inakade.Slovensko sa dá skrátka obísť aj pri ceste zo severu na juh,aj zo smeru východ-západ.
Čo sa týka vyťaženosti EC vlakov na 130 teraz v letnom období je dostatočné a nepotrebujú zastavovanie či už v Galante alebo v Šali kvôli frekvencii.
no nie so všetkým súhlasím,nemôžeš 3 páry IC dať do taktu lebo sú tu "iba"tri páry.Inak ja v tom vidím problem,že každá žel.správa si spraví svoj takt a medzištátna doprava sa často krát musí tomu prispôsobovať.Z pohľadu "sily" je na tom najhoršie ZSSK,ktorá na rozdiel od iných žel.správ môže počúvať argumenty buď to pôjde takto a keď nie presmerujeme to inakade.Slovensko sa dá skrátka obísť aj pri ceste zo severu na juh,aj zo smeru východ-západ.
Čo sa týka vyťaženosti EC vlakov na 130 teraz v letnom období je dostatočné a nepotrebujú zastavovanie či už v Galante alebo v Šali kvôli frekvencii.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287392/
Rasťo:
Degradácia značky IC/EC v podobe ČD - tie vlaky sú takej kategórie kvôli počtu zastavení, jazdných dôb a pod., čím sú odlišnej od pomalej diaľkovej dopravy.
Lenže presne na to tu máme kategóriu Expres. IC/EC by malo znamenať nielen rýchlosť (ako Ex), ale aj určitý minimálny štandard. ZSSK sa to darí, ČD na to kašlú, dokonca to začali využívať systematicky na- mierne povedané- zavádzanie cestujúcich. Ďalej to tu už nebudem rozoberať, môj názor a argumenty som už niekoľkokrát prezentoval.
K tomu taktu IC - snáď by nebol taký problém dať tie tri naše IC-čka do taktu. Len sa pýtam, čo by bolo potom, ak by náš takt Wien-Košice kolidoval s taktom ČD... A máme tu podobný problém. Ak by bol neprípoj, museli by sme zasa posúvať polohu IC-čka do "netaktu"... atď.
Takt alebo netakt, tvorba grafikonu ZSSK mi niekedy fakt pripadá, akoby sme čakali, čo navrhnú MÁV, ČD, PKP, OeBB a ZSSK potom len bezradne pritakáva. U nás žiadny súdny človek nenechá zstavovať EC v Galante a Šali, len aby si poriešil vnútroštátnu dopravu-hoci z pohľadu ZSSK by tieto vlaky (najmä na trati 130) takto mohli byť oveľa viac vyťažené a ušetrili by sa vnútroštátne R.
Naproti tomu, OeBB nemá problém zastavovať IC-čko v Kittsee, aby doňho nastúpili v priemere 2 ľudia... ČD zasa nemá problém zastaviť EC/EN v kdeakej , ak potrebuje suplovať vnútroštátny R.
Degradácia značky IC/EC v podobe ČD - tie vlaky sú takej kategórie kvôli počtu zastavení, jazdných dôb a pod., čím sú odlišnej od pomalej diaľkovej dopravy.
Lenže presne na to tu máme kategóriu Expres. IC/EC by malo znamenať nielen rýchlosť (ako Ex), ale aj určitý minimálny štandard. ZSSK sa to darí, ČD na to kašlú, dokonca to začali využívať systematicky na- mierne povedané- zavádzanie cestujúcich. Ďalej to tu už nebudem rozoberať, môj názor a argumenty som už niekoľkokrát prezentoval.
K tomu taktu IC - snáď by nebol taký problém dať tie tri naše IC-čka do taktu. Len sa pýtam, čo by bolo potom, ak by náš takt Wien-Košice kolidoval s taktom ČD... A máme tu podobný problém. Ak by bol neprípoj, museli by sme zasa posúvať polohu IC-čka do "netaktu"... atď.
Takt alebo netakt, tvorba grafikonu ZSSK mi niekedy fakt pripadá, akoby sme čakali, čo navrhnú MÁV, ČD, PKP, OeBB a ZSSK potom len bezradne pritakáva. U nás žiadny súdny človek nenechá zstavovať EC v Galante a Šali, len aby si poriešil vnútroštátnu dopravu-hoci z pohľadu ZSSK by tieto vlaky (najmä na trati 130) takto mohli byť oveľa viac vyťažené a ušetrili by sa vnútroštátne R.
Naproti tomu, OeBB nemá problém zastavovať IC-čko v Kittsee, aby doňho nastúpili v priemere 2 ľudia... ČD zasa nemá problém zastaviť EC/EN v kdeakej , ak potrebuje suplovať vnútroštátny R.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287368/
Je to presne tak. Je rel. zlava BA-ZV, kde je rovnaka cena s NZ aj bez. Ostatne relacie su "nespravodlive".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287354/
Rasťo
Iste je to tak že relačná zľava Bratislava-Zvolen je jedno či ide cez Kopec,alebo NZ cena rovnaká.Avšak do iných miest sa počíta asi presný počet km.Inak samozrejme je to nesprávne a nespravodlivé....
Iste je to tak že relačná zľava Bratislava-Zvolen je jedno či ide cez Kopec,alebo NZ cena rovnaká.Avšak do iných miest sa počíta asi presný počet km.Inak samozrejme je to nesprávne a nespravodlivé....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287351/
Degradácia značky IC/EC v podobe ČD - tie vlaky sú takej kategórie kvôli počtu zastavení, jazdných dôb a pod., čím sú odlišnej od pomalej diaľkovej dopravy. Na druhej strane je zastaralý vozidlový park ČD, jeho vysoké denné behy a sústavné zvyšovanie výkonov v osobnej doprave. V tomto sa produktivita ZSSK a ČD nedá ani porovnať.
Dá sa tvrdiť, že s ČD sú už na úplnej hrane a bezpodmienečne musia investovať do vozidiel.
Reakcia k výrokom o GVD,
- k výhradám v trasovaní EC vlakov na ČD a ich posun pre potreby slovenskej vnútroštátnej dopravy: Zatiaľčo slovenské IC vlaky jazdia v úplne nesystémových polohách, české Ex, EC majú presné systémové polohy a jazdia v 1-2h takte, takže posunúť sa musí 1 slovenský nesystémový vlak a nie "všetky vlaky medzi Olomoucou a Vsetínom"...
- prečo Poľana cez NZ - je to veľmi logický krok, pri nočnom spoju na čase prepravy nezáleží a navyše to vylepší nočné spojenie BA s NZ a tiež spojenie z NZ do východnej časti štátu.
Uznanie cestovného lístku mimo NZ pri ceste cez NZ - neverím tomu, žiadne usmernenie zrejme neexistuje, cca pred pol rokom som to riešil, odpoveď zo strany ZSSK, ministerstvo s týmto krokom nesúhlasí a žiada lístky na presný počet km, max. nejakú relačnú zľavu...
A pri nedávnej kúpe cestovného lístka BA - LV cez NZ, ma nikto na nič neupozornil a nikto nič neobjasňoval.
Dá sa tvrdiť, že s ČD sú už na úplnej hrane a bezpodmienečne musia investovať do vozidiel.
Reakcia k výrokom o GVD,
- k výhradám v trasovaní EC vlakov na ČD a ich posun pre potreby slovenskej vnútroštátnej dopravy: Zatiaľčo slovenské IC vlaky jazdia v úplne nesystémových polohách, české Ex, EC majú presné systémové polohy a jazdia v 1-2h takte, takže posunúť sa musí 1 slovenský nesystémový vlak a nie "všetky vlaky medzi Olomoucou a Vsetínom"...
- prečo Poľana cez NZ - je to veľmi logický krok, pri nočnom spoju na čase prepravy nezáleží a navyše to vylepší nočné spojenie BA s NZ a tiež spojenie z NZ do východnej časti štátu.
Uznanie cestovného lístku mimo NZ pri ceste cez NZ - neverím tomu, žiadne usmernenie zrejme neexistuje, cca pred pol rokom som to riešil, odpoveď zo strany ZSSK, ministerstvo s týmto krokom nesúhlasí a žiada lístky na presný počet km, max. nejakú relačnú zľavu...
A pri nedávnej kúpe cestovného lístka BA - LV cez NZ, ma nikto na nič neupozornil a nikto nič neobjasňoval.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287293/
J0HnZ: No vieš, práveže niektorí pracovníci CARGA sa k ZSSK stavajú dosť macošsky. A v tomto ich postoji ich výdatne povzbuduje práve tá skutočnosť, že ZSSK je v podstate odkázaná na CARGO, čo sa týka údržby. A ak je niekto na niekoho odkázaný, potom to tak vyzerá... Preto rozhodne podporujem, aby aspoň depá v Bratislave a Košiciach prešli celé pod ZSSK, čím by aspoň osobná diaľková doprava bola aspoň trošku sebestačná, čo sa týka údržby. Mmch., kde sa v Bratislave robí údržba??? Existujú nejaké haly (niečo ako v Prahe na DKV), kde sa vozne umývajú, príp. fekálna koľaj a pod.? Ak áno, kde také niečo je? Kde sa čistia súpravy? Istého času sa čosi robilo aj v Rači - ešte pred modernizáciou si pamätám, že tam pobehovali tetušky s kýblami, dokonca tam mali unimo bunku a v koľajisku bola naťahaná voda... Ake ako je to dnes...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287232/
splinter, Robo: Vzhladom k tomu, ze to robia v podstate ludia, co to robili aj predtym, dokonca este za ZSR, by som samotny princip osetrovania voznov Cargom nezatracoval ... samotna kvalita prace a jej kontrola je problemom druhym, a zrovna napr. u kosickych voznov to bolo podla mojho skromneho nazoru problemom aj pred oddelenim Carga ...
ZSSK si to sama robit nemoze, nedisponuje priestormi, ludmi ani technikou (pri rozdeleni pripadlo Cargu) ... v Bratislave ze vraj uz ale urcite posuny nastali, no az tak precizne som to nesledoval ... niekto znalejsi urcite doplni ...
ZSSK si to sama robit nemoze, nedisponuje priestormi, ludmi ani technikou (pri rozdeleni pripadlo Cargu) ... v Bratislave ze vraj uz ale urcite posuny nastali, no az tak precizne som to nesledoval ... niekto znalejsi urcite doplni ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287226/
Návrh radení pre GVD 2009 by sa nenašiel??? Už by snáď niečo mohlo byť známe...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287188/
ináč nechápem, prečo ososbné vozne musí ošetrovať nákladný dopravca. To ako keby mi počítač opravovala stavebná firma. Netrvdím, že by to nevedeli, ale namiesto serióznej práce je to skôr dodr...nie?? To si radšej nemôže ZSSk robiť (radšej) sama??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/287014/
diskusia na K-reporte je uplna strata casu. citam ju denne, ale snazim sa pridavat prispevky minimalne.
keby sme na CD poslali vlak s voznami Ampz a Bmz ZSSK (kiezby sme ich raz mali...), tak na K-reporte najdu 1527 dovodov, preco ich Bmee a stare, zasrate spinave B v uprave bE su pohodlnejsie ako tie nase vozne...
keby sme na CD poslali vlak s voznami Ampz a Bmz ZSSK (kiezby sme ich raz mali...), tak na K-reporte najdu 1527 dovodov, preco ich Bmee a stare, zasrate spinave B v uprave bE su pohodlnejsie ako tie nase vozne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/286996/
Ale už to máš že ČD by museli svoj takt z Hranic zmeniť...Ak sa nemýlim ENricovi ide o to aby bol z IC vnútro Košice-Blava v Žiline prípoj na EC smer Praha cez Púchov.V navrhovanom GVD tam prípoj nie je ,ale je prípoj od vnútro R vlakov Košice-Bratislava čo sa mu zdá asi nedostatočné.Ja len svoj názor ,že pre českého turistu môže byť prípoj na obyčajný R vlak zaujímavejší ako na IC ktoré zastavuje len v Mikuláši a poprade.Obyčajným R vlakom môže ísť aj Vrútky,Ružomberok,Spišská atĎ.. to ale neznamená že by sa to nedalo spraviť.......
Ďalej Eurotakt v čom je pre Slovensko nevhodný (Praha-Budapest).Neviem čo tým myslíš ,či to že nie sú prípoje od vnútro R vlakov zo smeru Žilina a Zvolen (aj keď ten Zvolen by sa dal spraviť),alebo či narážaš že by bol vhodný dvojhodinový takt Praha-Bratislava,ktorý má úskalie v tom že v tom prípade by vypadla relácia berlín-Bratislava alebo Berlín-Wien.Ja sa prikláňam k názoru že naozaj asi dvojhodinový takt by bol asi lepším riešením aj za cenu že by sa možno prišlo o priame spojenie s Berlinom.Inak navrhovaný GVD je dobre spracovaný na prípoje v Breclavi,takže uvažovať o iných polohách by zrejme znamenalo rozbitie prípojov v Breclavi.Na druhej strane v budúcom GVD sú odchody z Blavy skoro kvôli prácam na ČD (desaťminutový pobyt v breclavi) takže realne by mal byť odchod z Blavy na XX.20 a to by bol prípoj už aj od Žiliny.