Virtuálny GVD
Miesto pre vaše alternatívne cestovné poriadky.
splinterX, prečo nie organizátor/ regulátor? Pokiaľ budú v SAD a ZSSK ľudia z doby boľševika posadnutý jedinečnosťou svojich firiem, tak sa nikdy nedohodnú.
Zámčan, v konečnej verzii by to bolo dosť drahé, ale:
- v prvej fáze sa dá výrazne skvalitniť to, čo je (bez zvýšenia vstupov ten 40% nárast výkonov)
- to si vynúti rast tržieb bez zvýšenia nákladov => priestor na ďalší "multiplikátor" v raste výkonov (dopravnej práce) = toto je cesta v CZ
- výberové konania na dopravcov - zefektívnenie
- zrušenie súbežných busov - pokles nákladov + rast tržieb = zdroje pre ucelený systém
- pokryté (dnešnými) dotáciami zo ŠR, kraja, obcí
Toto je cesta ako systém zavádzať postupne bez zvýšených dotácií. A za cca 5-10 rokov sa tento model dá dosiahnuť. Platí, čím neskôr sa začne, tým to bude zdĺhavejšie a drahšie.
Celé sa to dá obísť tým, že sa na 5 rokov bude nalievať raz toľko peňazí a na konci bude dotácia zhodná s dnešnou, ale pochybujem, že sa nájde zbytočných 15mld na dobu 5 rokov...
Zámčan, v konečnej verzii by to bolo dosť drahé, ale:
- v prvej fáze sa dá výrazne skvalitniť to, čo je (bez zvýšenia vstupov ten 40% nárast výkonov)
- to si vynúti rast tržieb bez zvýšenia nákladov => priestor na ďalší "multiplikátor" v raste výkonov (dopravnej práce) = toto je cesta v CZ
- výberové konania na dopravcov - zefektívnenie
- zrušenie súbežných busov - pokles nákladov + rast tržieb = zdroje pre ucelený systém
- pokryté (dnešnými) dotáciami zo ŠR, kraja, obcí
Toto je cesta ako systém zavádzať postupne bez zvýšených dotácií. A za cca 5-10 rokov sa tento model dá dosiahnuť. Platí, čím neskôr sa začne, tým to bude zdĺhavejšie a drahšie.
Celé sa to dá obísť tým, že sa na 5 rokov bude nalievať raz toľko peňazí a na konci bude dotácia zhodná s dnešnou, ale pochybujem, že sa nájde zbytočných 15mld na dobu 5 rokov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370437/
RAsťo čisto teoreticky orientačne náklady na takýto system a porovnanie s terajšími nákladmi..máš?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370431/
autobusy by mali pokryvat linky kde su pomale alebo ziadne trate a mala frekvencia cestujucich
ZSSK a SADky by mali v tomto intenzivnejsie spolupracovat. Takato spolupraca by bola vyhodna pre oboch. Ja doveziem ludi k Tvomu autobusu a ty dovez k mojmu vlaku...
ZSSK a SADky by mali v tomto intenzivnejsie spolupracovat. Takato spolupraca by bola vyhodna pre oboch. Ja doveziem ludi k Tvomu autobusu a ty dovez k mojmu vlaku...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370429/
Železničné busy sú nesystémový krok, teda ak tu chceme mať naďalej štát v štáte alias jednu veľkú čiernu diera, ktorá bude mať monopol na verejnú dopravu v tomto štáte, tak prosím.
Cestou je úplná liberalizácia, ale pod jednotnou taktovkou - jednotný koordinačný orgán (cca ako KORDIS v JMK, ROPID v PID apod.) a jednotný tarifný systém. Inými slovami niečo ako IDS na celoštátnej úrovni.
Potom ide o to vytvárať linkové vedenie - dôraz na kapacitu dlhšie a exponovanejšie ramená = vlak a ostatné bus.
V celom probléme je potrebné odbúrať systém vl.km. = pri dnešných vstupoch sa dá odvoziť odhadom o polovicu viac výkonov, pri ďalšom zvyšovaní by sa museli zvyšovať vstupy.
Konkrétne linky, ilustračne s číslovaním (len vnútroštátna doprava):
E1: Bratislava - Žilina - Košice - Humenné (v úseku KE-HE ako IR)
E2: Bratislava - Žilina - Košice (v úseku ZA- KE zastavuje ako IR)
E3: Bratislava - Banská Bystrica - (Brezno)
E4: Bratislava - Nové Zámky - Komárno (NZ-KN ako Os)
IR5: Bratislava - Žilina - Martin
IR6+7: Žilina - Banská Bystrica - Zvolen - Košice - Prešov
IR8: Bratislava - Leopoldov - Prievidza
IR9: Bratislava - Nitra
sieť RE (okolie BA, KE)
> Holíč - Bratislava - Šaľa
> Trnava - BA
> Bardejov - Prešov - Košice
> Komárno - Nitra - Topoľčany - Trenčín (?)
(E = EC+Ex, IR = R, RE = Zr)
doplnkové (expresné) autobusové linky:
EB1: Dunajská Streda - Šaľa - Nitra - Levice - Lučenec
EB2: Prievidza - Žilina
EB3: Trenčín - Prievidza - Zvolen
EB4: Banská Bystrica - Ružomberok - Dolný Kubín - Námestovo (?)
EB5: (Banská Bystrica ?) - Brezno - Poprad
EB6: Nitra - Banský Bystrica,...
Nasledujúce linky viezť minimálne v 2h intervale. Je to celé len orientačne, ale postavené na tom, že klasické diaľkové autobusové linky (a vo všeobecnosti súbehy) by skončili. Výhľadovo niektoré v 1 h (hlavne 1h R BA - ZA a 1h Ex/IC BA - ZA; 1h BA - NR, 1h KE - HE, 1h ZA - BB) a možno až 30min (BA-NR).
Optimálna prípojnosť (vždy a všade) je možné docieliť len pri 30min takte všetkých liniek (od mikroregio po štát), inak to vždy bude postavené na báze kompromisov.
Rekonštrukcia tratí - určite BB-BR (žiaľ, je tragicky pomalá), elektrifikácia HE-BnO, inak zab.zar. 140+150; pre prímestkú dopravu rekonštrukcia BA-DS atď.
Cestou je úplná liberalizácia, ale pod jednotnou taktovkou - jednotný koordinačný orgán (cca ako KORDIS v JMK, ROPID v PID apod.) a jednotný tarifný systém. Inými slovami niečo ako IDS na celoštátnej úrovni.
Potom ide o to vytvárať linkové vedenie - dôraz na kapacitu dlhšie a exponovanejšie ramená = vlak a ostatné bus.
V celom probléme je potrebné odbúrať systém vl.km. = pri dnešných vstupoch sa dá odvoziť odhadom o polovicu viac výkonov, pri ďalšom zvyšovaní by sa museli zvyšovať vstupy.
Konkrétne linky, ilustračne s číslovaním (len vnútroštátna doprava):
E1: Bratislava - Žilina - Košice - Humenné (v úseku KE-HE ako IR)
E2: Bratislava - Žilina - Košice (v úseku ZA- KE zastavuje ako IR)
E3: Bratislava - Banská Bystrica - (Brezno)
E4: Bratislava - Nové Zámky - Komárno (NZ-KN ako Os)
IR5: Bratislava - Žilina - Martin
IR6+7: Žilina - Banská Bystrica - Zvolen - Košice - Prešov
IR8: Bratislava - Leopoldov - Prievidza
IR9: Bratislava - Nitra
sieť RE (okolie BA, KE)
> Holíč - Bratislava - Šaľa
> Trnava - BA
> Bardejov - Prešov - Košice
> Komárno - Nitra - Topoľčany - Trenčín (?)
(E = EC+Ex, IR = R, RE = Zr)
doplnkové (expresné) autobusové linky:
EB1: Dunajská Streda - Šaľa - Nitra - Levice - Lučenec
EB2: Prievidza - Žilina
EB3: Trenčín - Prievidza - Zvolen
EB4: Banská Bystrica - Ružomberok - Dolný Kubín - Námestovo (?)
EB5: (Banská Bystrica ?) - Brezno - Poprad
EB6: Nitra - Banský Bystrica,...
Nasledujúce linky viezť minimálne v 2h intervale. Je to celé len orientačne, ale postavené na tom, že klasické diaľkové autobusové linky (a vo všeobecnosti súbehy) by skončili. Výhľadovo niektoré v 1 h (hlavne 1h R BA - ZA a 1h Ex/IC BA - ZA; 1h BA - NR, 1h KE - HE, 1h ZA - BB) a možno až 30min (BA-NR).
Optimálna prípojnosť (vždy a všade) je možné docieliť len pri 30min takte všetkých liniek (od mikroregio po štát), inak to vždy bude postavené na báze kompromisov.
Rekonštrukcia tratí - určite BB-BR (žiaľ, je tragicky pomalá), elektrifikácia HE-BnO, inak zab.zar. 140+150; pre prímestkú dopravu rekonštrukcia BA-DS atď.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370422/
Ad brano:
Alebo tak.. moja uvaha vychadzala z toho, ze ja tak cestujem na Liptov a do Tatier, pokial nejdeme autom a z toho, ze v pondelok so mnou isla skupinka deti do tabora z Komarna..
Zeleznicne busy sa pytaju aj na spojenie PD-ZA, PD-MT (vlakom cez Hornu Stubnu je to pomaly raz tak dlho a min. o 30% drahsie), BR-Lipt. Hr.-LM, Revuca-Cervena Skala-PP, Roznava-Hnilec-SNV..
Alebo tak.. moja uvaha vychadzala z toho, ze ja tak cestujem na Liptov a do Tatier, pokial nejdeme autom a z toho, ze v pondelok so mnou isla skupinka deti do tabora z Komarna..
Zeleznicne busy sa pytaju aj na spojenie PD-ZA, PD-MT (vlakom cez Hornu Stubnu je to pomaly raz tak dlho a min. o 30% drahsie), BR-Lipt. Hr.-LM, Revuca-Cervena Skala-PP, Roznava-Hnilec-SNV..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370390/
splinterX: V úseku BB-BR mi nepríde trať nijako tragicky pomalá, Horehronec to zvláda za 46 minút s tromi zastávkami (Brusno, Podbrezová, Chvatimech), bus so zastávkami v Brusne a Podbrezovej za cca 40 minút, teda časový rozdiel je minimálny. Ale dalo by sa uvažovať o buse BB-BR-PP kvôli priamemu spojeniu bez nutnosti prestupu v BR.
Ešte ma napadá, že ďalším vhodným kandidátom na busovú linku integrovanú so železnicou by mohol byť ZV-ZH-PD-ZA.
Ešte ma napadá, že ďalším vhodným kandidátom na busovú linku integrovanú so železnicou by mohol byť ZV-ZH-PD-ZA.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370377/
"NZ, LV smer Tatry a Liptov"
NZ, KN, NR smer Tatry a Liptov - nebolo by lepším riešením urobiť linku (KN)-NZ-NR-Leopoldov/TN s prípojmi na R v Leopoldove/TN? LV - tu asi vlak do BB a odtiaľ bus - stačí jeden prestup oproti dvom prestupom v BB a Vrútkach.
Keď už tu spomíname busy - vedeli by ste si vo výhľade predstaviť busy v réžii ZSSK, ktoré by boli tarifne aj grafikonom previazané s vlakmi, niečo podobné ako busy prevádzkované ÖBB na linke Graz-Klagenfurt? Práve relácia BB-RK, prípadne BR-PP mi pripadá ako celkom vhodný kandidát na takéto riešenie.
NZ, KN, NR smer Tatry a Liptov - nebolo by lepším riešením urobiť linku (KN)-NZ-NR-Leopoldov/TN s prípojmi na R v Leopoldove/TN? LV - tu asi vlak do BB a odtiaľ bus - stačí jeden prestup oproti dvom prestupom v BB a Vrútkach.
Keď už tu spomíname busy - vedeli by ste si vo výhľade predstaviť busy v réžii ZSSK, ktoré by boli tarifne aj grafikonom previazané s vlakmi, niečo podobné ako busy prevádzkované ÖBB na linke Graz-Klagenfurt? Práve relácia BB-RK, prípadne BR-PP mi pripadá ako celkom vhodný kandidát na takéto riešenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370370/
Hovoril som o rychlikoch.. skor by som sa pytal, ci je postacujuci pocet IC vlakov..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370364/
Ad splinterX:
V useku BA-TN je vlakov malo, v useku TN-ZA mozno, mozno staci a ZA-KE je bez debaty postacujuci stav.
V useku BA-TN je vlakov malo, v useku TN-ZA mozno, mozno staci a ZA-KE je bez debaty postacujuci stav.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370361/
Ad Rasto, metal779:
Schvalne som uviedol len vlak od BB, ale nikomu nenapadla moznost NZ, LV smer Tatry a Liptov. Ono ked porovname moznosti autobusovej dopravy medzi spominanymi regionmi, ziadna slava z pohladu rychlosti, pocetnosti, pohodlia, bezpecnosti, poctu prestupov a ceny. Ja si radsej si vyberam vlak..
Ad Dodi:
Vzhladom na "presnost" EC z Ciech ma z vlastnej skusenosti "netrapi" dlhsi prestup v BA..
Schvalne som uviedol len vlak od BB, ale nikomu nenapadla moznost NZ, LV smer Tatry a Liptov. Ono ked porovname moznosti autobusovej dopravy medzi spominanymi regionmi, ziadna slava z pohladu rychlosti, pocetnosti, pohodlia, bezpecnosti, poctu prestupov a ceny. Ja si radsej si vyberam vlak..
Ad Dodi:
Vzhladom na "presnost" EC z Ciech ma z vlastnej skusenosti "netrapi" dlhsi prestup v BA..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370357/
Rasťo: a tu narážame na problém, že nie je možné mať prípoje absolútne všade. Preto by pri vnútroštátnej doprave bodol 1h takt, čo je krajne nereááááálne... ak by sa u nás úplatnil aspoň ten 2h takt, bol by to dôvod na oslavu.
Teraz ma tak napadá, že tá neprípojovosť v BA medzi EC z ČR a Ex na BB nemusí byť taká tragédia, ak by sa spravili prípoje v NZ (2h takt Os NZ - LC), no a zo Žiaru, Zvolena a Bystrice sa môže chodiť cez Žilinu
Teraz ma tak napadá, že tá neprípojovosť v BA medzi EC z ČR a Ex na BB nemusí byť taká tragédia, ak by sa spravili prípoje v NZ (2h takt Os NZ - LC), no a zo Žiaru, Zvolena a Bystrice sa môže chodiť cez Žilinu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/370356/
odkedy funguje Zilinsky IDS, zrusili sa subezne spoje, vytazenost spojov sa zvysila, coho nasledkom bolo znizenie cestovneho a pritiahnutie cestujucich do vlakov a autobusov
myslim ze znizenie cestovneho ZA - rajec z 28 na 22Sk a zvysenie poctu cestujucich vo vlakoch z 22 000 na 35 000 mesacne hovori za vsetko