Odborné diskusie o koľajových vozidlách
Túto tému zakladám z dôvodu, že v poslednom čase sa v jednotlivých diskusiách o hnacích vozidlách často hovorí len o fotkách a akékoľvek iné otázky ostávajú úplne bez odozvy. Verím, že táto téma bude plniť svoj pravý účel a aj keď mi je jasné že u väčšiny ľudí nevzbudí veľkú pozornosť, snáď si nájde svojich pravidelných čitateľov a priepievateľov.
Podradené diskusné témy
Teraz študujem niektoré veci (netušil som donedávna, ani čo to je EDB!!!) a akonáhle sa stretli trošku múdrejší žel. fanúšikovia a začali sa rozprávať ohľadom mašín a spol, tak som hral úlohu mŕtveho chrobáka. Mohol som tak prikyvovať hlavou. . Tak teraz mám čas, študujem veci, čo ma zaujímajú , zoznamujem sa bližšie s konštrukciou. Zachvíľu budú na rade brzdové systémy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87587/
No fíííha! Už som zošuntovaný dostatočne. Ak sa tu zjavil odborník, rád by som to využil (Nemám vôbec prístup k správnej literatúre, preto mkoje pojmy a dojmy rozoberám sem): Princíp hydromechanického pohonu? (Niečo som našiel študoval a chcem si to ujasniť.) Myslím si správne? Naftový motor poháňa čerpadlo, ktoré núti obiehať kvapalinu (olej). Do tohto obehu je zaradená vrtuľa (alebo niečo podobné - turbína) na ktorú tlačí obiehajúca kvapalina, roztáča ju, a tento krútiaci moment sa prenáša na nápravy. Tým sa loko uvedie do pohybu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87582/
55.lukas:
Maťko je proste borec, ani som to celé nečítal, ale asi mí pravdu, vyzrá to tak múdro.
Keď sa vrátim k dízlom. Šuntujú (wau, taká 775, 776 ide pri tom dotrhať skrutkovku ), principálne tak isto ako elektriky, lenže sa pri tom nezvyšuje VÝKON a to z prozaického hľadiska. Naftový motor je schopný dať pri určitých otáčkach určitý výkon a tomu je jedno, či sú trakčáky zašuntované, alebo nie. Dôležité je, či tú energiu dokáže trakčák spotrebovať. To znamená, že keď dosiahne určité otáčky, kedy je laicky povedané nasýtený budením až ho to začína brzdiť (neber ma doslova), tak sa nejaký ten regulátor, či už elektronický alebo pomocou šuntovacích stykačov (napäťová + prúdová cievka) zopne šunty. Tým poklesne napätie a zvýši sa prúd, takže výkon je rovnaký, ako pred tým. (Hrá tu úlohu aj budenie trakčného generátora, ktoré sa musí prispôsobiť nastavenému výkonu a samozrejme aj to, či už trakčné dynamo alebo alternátorm, nie je až takým "tvrdým" zdrojom el. energie ako trolej...
Maťko je proste borec, ani som to celé nečítal, ale asi mí pravdu, vyzrá to tak múdro.
Keď sa vrátim k dízlom. Šuntujú (wau, taká 775, 776 ide pri tom dotrhať skrutkovku ), principálne tak isto ako elektriky, lenže sa pri tom nezvyšuje VÝKON a to z prozaického hľadiska. Naftový motor je schopný dať pri určitých otáčkach určitý výkon a tomu je jedno, či sú trakčáky zašuntované, alebo nie. Dôležité je, či tú energiu dokáže trakčák spotrebovať. To znamená, že keď dosiahne určité otáčky, kedy je laicky povedané nasýtený budením až ho to začína brzdiť (neber ma doslova), tak sa nejaký ten regulátor, či už elektronický alebo pomocou šuntovacích stykačov (napäťová + prúdová cievka) zopne šunty. Tým poklesne napätie a zvýši sa prúd, takže výkon je rovnaký, ako pred tým. (Hrá tu úlohu aj budenie trakčného generátora, ktoré sa musí prispôsobiť nastavenému výkonu a samozrejme aj to, či už trakčné dynamo alebo alternátorm, nie je až takým "tvrdým" zdrojom el. energie ako trolej...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87581/
Matko, kto tu spominal severnu Ameriku? Leda ak ty s Jankom! Ja som ti sice kamaratsky bonzol, ze boli AJ v USA ale na zvezenie som ta chcel pozvat do Brazilie a Chile tam totiz este jazdia, v Brazilii u spolocnosti FEPASA a v Chile u spolocnosti EFE. Sice u oboch uz len mimoriadne ale da sa to spravit Ked si to uhadol, ci vlastne uguglil mal by som ti povedat tu slubenu historiu. Guglac ti ju neprezradil?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87558/
55.lukas: Nejaké materiály a schémy k šuntovaniu by sa našli, ale nemám ich v elektronickej podobe. Jediné šuntovadlo čo môžem momentálne hodiť na sklo je priteplený Goriloid 350. Sú to schémy, ktoré mi poslal veľkorysý Pipo, tak snáď sa nenaserie.
Hľa, čučme na to.
K sériovo zapojeným statorovým vinutiam M1 + M2 prvej motorovej skupiny je paralelne pripojený šuntovací odpor R3. Do série ho po segmentoch pripájajú jednotlivé stýkače S 35 až S 31 (zrejme zodpovedajúce piatim šuntovacím stupňom).
Aspoň myslím, Gorilu až tak intímne zmáknutú nemám.
Do série so šuntom je pripojená i šuntovacia tlmivka L2.
Toto je v podstate typické pre jednosmerné odporovky (čo v podstate esenciálne Ľudoop 350 je, nech sa tvári bohovsky dvojsystémovo- trafo a usmerňovač mu odporovkový image nevylepšia ) - vykracovať jeden šuntovací odpor do série viacerými stýkačmi, pričom v obvode je šuntovacia tlmivka.
Striedavky (tým myslím mašinky s jednosmernými sériovými motormi typu laminátky- (mašiny s cudzo budenými pohonmi ako 26x, 16x, 36x už nešuntujú, tam tá regulácia prebieha trošku inak)) poväčšinou pripájajú k statoru šuntovacie bočníky (viac kusov) v paralelných vetvách, napr. lamina má tri paralelné šuntovacie vetvy k statoru s troma šuntami v každej z nich, pripájané šuntovacími stýkačmi. No a u týchto striedavkovitých šuntoidov sa šuntovacia tlmivka vypúšťa- vo funkcií ju totiž plnohodnotne zastupuje vyhladzovacia tlmivka.
A ak si sa prešuntoval až sem, k druhej otázke len toľko:
dízle šuntujú tiež, ale tam je to za trochu iných podmienok a účelov. Ja o dízloch absolútne nič neviem. Ale okrem iných sa na tomto webe vyskytuje človiečik menom passion, čo na nich pozná každú skrutku.
Je to prudký borec v tomto obore a pokiaľ mu budeš adresovať túto šuntovaciu otázku, určite Ti bude schopný poskytnúť detailnú odpoveď.
Šuntujte s nami. Resp. kto nešuntuje s nami, šuntuje proti nám.
Double-G one: Uhm. Tak keďže si mi láskyplne pošepol informáciu o ich prevádzkovom stave, predpokladám že dnes už však "Escandalosa" a "Rusa" oddychujú kdesi tam hore, v depe mašinkového neba, hneď za vrátnicou Svätého Péťa.
A jazdia na nich len parchanti čo poslúchali celý rok, pomáhali babičke cez prechod a udržiavali poriadok v záhradke. Čiže ja sa na nich už nezveziem. Pretože ja sa posmrtne odoberiem do úúúúúúúúplne iných končín- nebude tam síce výhľad na modré nebo, avšak veľa veľa tepla. Kam sa hrabe Florida.
JOHnZ: Takže pokiaľ má Rastík svoj ctený dokument a nehodlá zrovna ukradnúť lietadlo- šanca, že ho nejaká americká guma pošle z letiska domov drasticky klesá... Hm.
Hľa, čučme na to.
K sériovo zapojeným statorovým vinutiam M1 + M2 prvej motorovej skupiny je paralelne pripojený šuntovací odpor R3. Do série ho po segmentoch pripájajú jednotlivé stýkače S 35 až S 31 (zrejme zodpovedajúce piatim šuntovacím stupňom).
Aspoň myslím, Gorilu až tak intímne zmáknutú nemám.
Do série so šuntom je pripojená i šuntovacia tlmivka L2.
Toto je v podstate typické pre jednosmerné odporovky (čo v podstate esenciálne Ľudoop 350 je, nech sa tvári bohovsky dvojsystémovo- trafo a usmerňovač mu odporovkový image nevylepšia ) - vykracovať jeden šuntovací odpor do série viacerými stýkačmi, pričom v obvode je šuntovacia tlmivka.
Striedavky (tým myslím mašinky s jednosmernými sériovými motormi typu laminátky- (mašiny s cudzo budenými pohonmi ako 26x, 16x, 36x už nešuntujú, tam tá regulácia prebieha trošku inak)) poväčšinou pripájajú k statoru šuntovacie bočníky (viac kusov) v paralelných vetvách, napr. lamina má tri paralelné šuntovacie vetvy k statoru s troma šuntami v každej z nich, pripájané šuntovacími stýkačmi. No a u týchto striedavkovitých šuntoidov sa šuntovacia tlmivka vypúšťa- vo funkcií ju totiž plnohodnotne zastupuje vyhladzovacia tlmivka.
A ak si sa prešuntoval až sem, k druhej otázke len toľko:
dízle šuntujú tiež, ale tam je to za trochu iných podmienok a účelov. Ja o dízloch absolútne nič neviem. Ale okrem iných sa na tomto webe vyskytuje človiečik menom passion, čo na nich pozná každú skrutku.
Je to prudký borec v tomto obore a pokiaľ mu budeš adresovať túto šuntovaciu otázku, určite Ti bude schopný poskytnúť detailnú odpoveď.
Šuntujte s nami. Resp. kto nešuntuje s nami, šuntuje proti nám.
Double-G one: Uhm. Tak keďže si mi láskyplne pošepol informáciu o ich prevádzkovom stave, predpokladám že dnes už však "Escandalosa" a "Rusa" oddychujú kdesi tam hore, v depe mašinkového neba, hneď za vrátnicou Svätého Péťa.
A jazdia na nich len parchanti čo poslúchali celý rok, pomáhali babičke cez prechod a udržiavali poriadok v záhradke. Čiže ja sa na nich už nezveziem. Pretože ja sa posmrtne odoberiem do úúúúúúúúplne iných končín- nebude tam síce výhľad na modré nebo, avšak veľa veľa tepla. Kam sa hrabe Florida.
JOHnZ: Takže pokiaľ má Rastík svoj ctený dokument a nehodlá zrovna ukradnúť lietadlo- šanca, že ho nejaká americká guma pošle z letiska domov drasticky klesá... Hm.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87538/
No, vraj tych pasov je niekolko asi tri alebo styri druhy to nevedel presne ani kamarat a dokonca spominal aj bordovy. Monty nam predviedol najnovsi ktory je vydavany od 1.1.2006, ja som doteraz videl iba tmavo modry a tmavo zeleny.
Kedysi za prvej republiky sme mali tiez niekolko druhov pasov, ruzovy bol do vsetkych statov sveta.
Kedysi za prvej republiky sme mali tiez niekolko druhov pasov, ruzovy bol do vsetkych statov sveta.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87485/
Matthias: Rasťo GG-1 do USA víza nepotrebuje, je v tej Amerike zrejme až tak dlho, že nafasoval takú (myslím bordovú) knižôčku, s takou tou orlicou jako je na Air-force-one a nápisom "United States of America" a riadok pod tým "passport"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87448/
Ešte mám k tomu poznámočku - je možné niekde zohnať okolo toho nejakú literatúru? Nejaké konkrétne zapojenie, rád by som videl aj ako vyzerá trakčná charakterisitka motora. Lebo teória a prax sa navzájom doplňujú.
Otátzka 2: Je možné šuntovanie využiť aj u diesel-elektrických pohonov?
Otátzka 2: Je možné šuntovanie využiť aj u diesel-elektrických pohonov?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87447/
Mezi regulací elektrické a diesellektrické lokomotivy je jeden zásadní rozdíl: zatímco u elektriky řídíme spotřebič (přímo regulujeme napětí na TM, napětí zdroje je neměnné), princip regulace lokomotivy dieselelektrické spočívá v řízení výkonu zdroje, tedy soustrojí naftový motor - hlavní generátor. Napětí na svorkách generátoru se v různých fázích jízdy značně mění (např. u řady 754 od skoronuly při rozjezdu až po 900V). Té maximální hodnoty se nedosahuje vždy při stejné rychlosti, záleží na momentálním zatížení. Proto je shuntování na dieselech automatické i na nejstaršícjh strojích. A díky tomu přizpůsobování zdroje momentálnímu zatížení si diesel proti elektrice vystačí s daleko menším počtem výkonových stupňů.
Lukas 55: hydromechanika: hydromechanický přenos výkonu je kombinací přenosu hydrodynamického a mechanického. Mechanika je jasná, principem ozubených kol se nebudeme zabývat. Takže hydrodynamika:
Těžko bez obrázků, ale zkusíme to.
Začneme od hadice a krabice od bot na kolekách. Položíme na zem krabicu na kolečkách a do zadní stěny jí napálíme proudem vody z hadice. Na krabicu začne působit síla proudu vody a začne se rozjíždět až dosáhne rychlosti stejné, jakou proud vody ( mínus ztráty, samozřejmě). Síla, kterou je jedoucí krabica schopná vyvinout, ale bude maximálně stejně velká jak síla proudu vody (opět mínus ztráty). Pokud hadicu a krabicupřevedeme do rotačního pohybu, získáme hydrodynamickou spojku. Čerpadlo na jedné straně je místo hadice a turbína na straně druhé místo krabice. Představ si to jako rozkrojený citrón - slupka je plášť spojky, "měsíčky" v jedné půlce jsou lopatky čerpadla a ve druhé lopatky turbíny. Čerpadlo poháněné motorem dává do pohybu hydraulický olej, ten proudí od středu k vnějším okrajům lopatek čerpadla, opouští prostor čerpadla, naráží na lopatky turbíny,předává jí svoji energii a uádí ji do pohybu. Spojka vždycky pracuje se skluzem, tedy rozdílem otáček. Pokud by byly otáčky čerpadla i turbíny stejné, nepřenášel by se žádný moment (krabica jede rychlostí proudu vody, takže na ni nepůsobí jehosíla).
Tolik na rozjezd, teď se dáme do hydrodynamických měničů.
Zase pálíme z hadice do krabice, ale proud vody nenecháme jen tak nečinně prskat do vzduchu, ale budeme ho zastavovat o pevnou desku. Takže voda z hadice narazí na zadní stěnu krabice, působí na ni silou, odrazí se zpět a naráží do pevné desky, která tím díky vzájemnému působení sil zase tlačí na zadní stěnu krabice a výsledná síla působící na krabicu je větší než síla proudu vody (já vím, že teď je tan princip krabice dost kulhavý, ale nic chytřejšího mě nenapadá. Pokud někdo ze ctěných diskutérů má lepší příměr, sem s ním.) Převedeno do rotačního pohybu - čerpadlo zůstává, turbína zůstává, přibývá pevná část - reaktor. Olej z čerpadla vstupuje do turbíny, předává jí energii a po opuštění turbíny naráží na pevné lopatky reaktoru, který tím zpětně působí na turbínu. Hydrodynamický měnič je tedy schopný zvýšit vstupní moment - točivý moment na výstupu je vyšší než na vstupu. Se zvyšujícími se výstupními otáčkamí pak samozřejmě klesá. Hydrodynamická převodovka je pak složená z několika částí (např. ve vozech 850-854 má tři měniče, Desiro - pokud se nepletu má měnič a spojku).
Uf, tož asi tak. Dělené reaktory nebo fígle SRM s reaktory protiběžnými nechme spát. Aspoň zatím.