Elektronika na modelovom koľajisku
Ako sledujem elektronika sa vyskytuje vo viacerých rubrikách, preto by bolo dobre využiť tuto. Na stránkach internetu sa vyskytuje množstvo rôzných schém, ktoré sú funkčné ale aj dosť chybných. Mohli by sa tu uverňovať, také zapojenia, ktoré sú odskušané a sú funkčné ( prípadne odkazy na ne ), a tak ušetriť aj finančné prostriedky.
- Využívanie logik pre analog alebo DDC napr. rýchlostná sústava, stavanie vlak. ciest, autoblok ap.
to JOhnZ : Na toto som uz ponuku mal. Vsimol si si ale tu cenu. Terazky mame len v jednej stanici 16 5-znakovych odchodovych navestidiel, 5 5-znakovych vchodovych (+ predzvesti a autoblokove predzvesti), dalsich 10 zriadovacich. A to je len jedna stanica. To by som pri standartnom rieseni uz teraz bol bohate nad 15.000 CZK ...... Navyse na dotaz na vyrobcu mi nebolo s urcitostou potvrdene, ze to bude kompatibilne s IBX, potazmo aj s inymi komponentami LDT .....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172383/
mikinko: Návestidlá a podobné celkom dobre rieši toto: http://www.vltava2000.cz/marathon/default.asp?lngDepartmentID=43
Ceny návestných a spínacích dekodérov na príslušenstvo boli sú a budú základným kameňom úrazu celého digitalizovania.
Inak zaujímavé a lacné riešenie PC ovládania návestidiel je použitie LPT portu na ktorý je následne zapojený "číslicový" 8bitový dekodér a každá použitá návesť sa spína cez optočlen a následne je tam taký maličký RC zálohovací obvod a tranzistor, ktorý funguje na odopnutie červenej ... PC pravidelne po určitých intervaloch (zlomky sekundy) rotuje všetky návesti, ktoré majú byť zopnuté a tie RC obvody zabezpečia to, že naraz môže byť teoreticky zopnutých do 30 návestí ...
Ceny návestných a spínacích dekodérov na príslušenstvo boli sú a budú základným kameňom úrazu celého digitalizovania.
Inak zaujímavé a lacné riešenie PC ovládania návestidiel je použitie LPT portu na ktorý je následne zapojený "číslicový" 8bitový dekodér a každá použitá návesť sa spína cez optočlen a následne je tam taký maličký RC zálohovací obvod a tranzistor, ktorý funguje na odopnutie červenej ... PC pravidelne po určitých intervaloch (zlomky sekundy) rotuje všetky návesti, ktoré majú byť zopnuté a tie RC obvody zabezpečia to, že naraz môže byť teoreticky zopnutých do 30 návestí ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172354/
mikinko - skušali sme aj ine, vlastne zapojenie z toho, čo je po zásuvkách (diódy, staré optočleny z dosiek JSP a pod.). Namiesto komparátora LM339N bol použitý operačný zosilňovač a tiež to fungovalo, dokonca na spínanie je to lepšia varianta.
P.S.
Možno sa pojaví tzv. návestno zábrzdný modul s optčlenmi smerovo orientovaný. Rýchlejší vývoj by podnietil šírší záujem.
P.S.
Možno sa pojaví tzv. návestno zábrzdný modul s optčlenmi smerovo orientovaný. Rýchlejší vývoj by podnietil šírší záujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172213/
to markus505 : Nuz, cielom urcite nebolo ta presvedcit, ze to nedokazes. Cielom je skor to co pisal blooddog - radsej to vsetko poriadne zvazit, aby sa predislo skodama usetrilo co najviac penazi pri nakupe.
Na tvojom mieste by som ale nepodliehal pesimizmu - znalost elektrotechniky sa predpoklada povedal by som na uzivatelskej urovni (teda, mas hotove obvody a chces pochopit, ako to funguje, nie vymyslat nove). Takze asi by som skusil sa do toho pomaly pustit a studovat a ucit sa. A s praktickymi otazkami prid do fora a vzdy to nejako poriesime.
P.S. Myslim, ze nikto sa ako super elektrotechnik nenarodil. Vsetci sa to museli naucit a casto aj na vlastnych chybach ......
Na tvojom mieste by som ale nepodliehal pesimizmu - znalost elektrotechniky sa predpoklada povedal by som na uzivatelskej urovni (teda, mas hotove obvody a chces pochopit, ako to funguje, nie vymyslat nove). Takze asi by som skusil sa do toho pomaly pustit a studovat a ucit sa. A s praktickymi otazkami prid do fora a vzdy to nejako poriesime.
P.S. Myslim, ze nikto sa ako super elektrotechnik nenarodil. Vsetci sa to museli naucit a casto aj na vlastnych chybach ......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172117/
No a to je presne to, čo pri stavbe koľajiska nezvládnem. Z elektrotechniky som úplny magor. Asi si budem musieť zohnať nejakého kvalifikovaného makača a vysvetliť mu čo a ako... Mikinkov príspevok (a niekoľko ďalších) ma úspešne presvedčilo, že sám zapojiť koľajisko určite nedokážem... hehehe
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172107/
to Johnz: Nuz, ked skutocne na to mas a nakupis vsetky komponenty od jedneho vyrobcu potom je to ovela jednoduchsie. To nepopieram. Ale uz aj take zapojenie navestidiel od Hosam nie je tak uplne jednoduche - najskor musis mat navestidlo so spravnou polaritou spolocneho vodica (LDT ma ale napriklad moznosti spolocnej anody aj katody), dalej narazis na problem "privolavacky" a dalsich "blikavych" navesti CSD, samozrejme, musis si spravne "prelustit" DE navestne znaky do CSD (teda sa neda len tak jednoducho pripojit zlta k zltej podla prilozenych schem a navodov). Samozrejme, ked si odmyslime, ze pri cenach navestnych dekoderov (od 1300 za dve 5 znakove vyssie) bude asi kazdy hladat alternativnu cestu.
Ale na 99% modelari setria kde sa da - kedze penazi nie je nazvys, tak vzdy kupis to, co je lacnejsie. My napriklad mame prudove snimace od p. Toufara. Stavba jednoducha a rychla, ale pri pripojeni s LDT spatnemu hlaseniu koniec - vsetky useky boli hlasene ako obsadene. A to z jednoducheho dovodu - komparator ma aj v otvorenom stave (ked je na vystupe prakticky nulove napatie) dost velky prudovy prechod, aby to S88 vyhodnotila ako logicku jednotku. A tak nezostavalo nic ine, ako prestudovat schemu a spoznat par suciatkok (nastastie v tomto smere je internet bohaty na katalogove listy) a zistit, ze vystup treba pripojit hned za optoclen, kde su obvody uplne oddelene - a funguje to super.
Naposledy - LDT dekoder prislusenstva - mame kombinaciu motorickych prestavnikov Tillig a klasickcyh placatych roco. Kedze opat setrime tak sme sa rozhodli pouzit jeden dekoder na obe. A motoricke su ovladane bistabilnymi rele. Nanestastie, vystup z dekodera nielen ze nie je striedave napatie ale este ma aj presne opacnu polaritu ako to rele. Takze opat nic ine nezostava ako prekopat dekoder tak, aby sme zmenili polaritu.
Ja viem, toto su len dva pripady, ale my mame elektroinstalaciu hotovu len tak na 30-40%. Pridu dalsie problemy a bude ich treba riesit.
Preto si myslim, ze na pohranie sa doma s jednoduchym ovalom ti znalosti skutocne netreba. Ale ak ides uz robit kolajisko, kde budes musiet zapajat kopec obvodov (napriklad aj take ovladanie priecesti), bez aspon zakladnych znalosti elektrotechniky sa nezaobides.
Ale na 99% modelari setria kde sa da - kedze penazi nie je nazvys, tak vzdy kupis to, co je lacnejsie. My napriklad mame prudove snimace od p. Toufara. Stavba jednoducha a rychla, ale pri pripojeni s LDT spatnemu hlaseniu koniec - vsetky useky boli hlasene ako obsadene. A to z jednoducheho dovodu - komparator ma aj v otvorenom stave (ked je na vystupe prakticky nulove napatie) dost velky prudovy prechod, aby to S88 vyhodnotila ako logicku jednotku. A tak nezostavalo nic ine, ako prestudovat schemu a spoznat par suciatkok (nastastie v tomto smere je internet bohaty na katalogove listy) a zistit, ze vystup treba pripojit hned za optoclen, kde su obvody uplne oddelene - a funguje to super.
Naposledy - LDT dekoder prislusenstva - mame kombinaciu motorickych prestavnikov Tillig a klasickcyh placatych roco. Kedze opat setrime tak sme sa rozhodli pouzit jeden dekoder na obe. A motoricke su ovladane bistabilnymi rele. Nanestastie, vystup z dekodera nielen ze nie je striedave napatie ale este ma aj presne opacnu polaritu ako to rele. Takze opat nic ine nezostava ako prekopat dekoder tak, aby sme zmenili polaritu.
Ja viem, toto su len dva pripady, ale my mame elektroinstalaciu hotovu len tak na 30-40%. Pridu dalsie problemy a bude ich treba riesit.
Preto si myslim, ze na pohranie sa doma s jednoduchym ovalom ti znalosti skutocne netreba. Ale ak ides uz robit kolajisko, kde budes musiet zapajat kopec obvodov (napriklad aj take ovladanie priecesti), bez aspon zakladnych znalosti elektrotechniky sa nezaobides.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172054/
mikinko: Mám za to, že dnes sú fabricky zhotovované súčiastky k dispozícii snáď na všetko a aktivácia aj napr. návestidiel od HOSAMu je už len otázkov pripojenia káblikov podľa návodu ... keď to v sortimente nemajú priamo výrocovia digi systémov tak sa nájdu výrobcovia ako LDT alebo Marathon, ktorí to radi doplnia. Výsledné prerekvizitné a získané znalosti sú potom niekde na úrovni učenia sa narábať so spotrebnou elektronikou, distribútori v poslednej dobe začínajú dodávať návody v češtine, takže už to nie je ani o jazykovej bariére.
Znalosti tiež závisia od toho, čo sa používa. Napr. na taký LENZ je skôr potrebný kvalitný PC programátor, čo napíše ovládací a riadiaci SW, ako elektronik, keďže elektrická časť je tam vyšéfovaná viacmenej veľmi jednoducho.
Znalosti tiež závisia od toho, čo sa používa. Napr. na taký LENZ je skôr potrebný kvalitný PC programátor, čo napíše ovládací a riadiaci SW, ako elektronik, keďže elektrická časť je tam vyšéfovaná viacmenej veľmi jednoducho.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172026/
to GGG: Myslim si, ze vseobecne o DCC clovek nemoze uvazovat ak sa v elektronike nevyzna. Jasne, ked si postavi jednoduchy oval, pripoji trafo a mys, tak v pohode. Ale ked to chce robit serioznejsie - napriklad na kolajisku, potom mu nic ine nezostava. Na kolajisku bude totiz mat kopec prislusenstva, ktore nie su fabricky robene a bude to treba pripojit. Takze urcite sa nevyhne zakladnym znalostiam elektroniky, inak sa pri rieseni problemov nepohne.
Urcite bude musiet poznat, ako principialne obvody DCC funguju.
A myslim si, ze nielen v modelarstve, ale vo vseobecnosti plati, ze ak chcem s niecim seriozne pracovat a pouzivat to, musim poznat ako to funguje (to neznamena, ze musim rozkodovat programy v PIC-aku ).
Urcite bude musiet poznat, ako principialne obvody DCC funguju.
A myslim si, ze nielen v modelarstve, ale vo vseobecnosti plati, ze ak chcem s niecim seriozne pracovat a pouzivat to, musim poznat ako to funguje (to neznamena, ze musim rozkodovat programy v PIC-aku ).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172014/
Igi: ja sa ti snažím vnútiť môj názor? Nevšimol som si. Podľa príspevkov nášho trotlema som akurát došiel k názoru, že je obyčajný ještný a do seba zahľadený človek. To nie sú len príspevky v tomto fóre ale celkovo. A mikinko? To je to isté. Takže ty si mysli svoje a ja si budem myslieť svoje, v poriadku?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/171924/