Bratislavský železničný uzol
Diskusia o tratiach, staniciach a depách na území hl.m. Bratislavy.
http://www.rail.sk/arp/slovakia/ba/zelmapba.htm
Zaujímavé články:
História železničnej stanice Bratislava - Petržalka
Dopravno-urbanistická štúdia prepojenia železničných koridorov
- Textová časť
- Grafická časť
Samostatné diskusie o niektorích staniciach:
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Podradené diskusné témy
Aj keby si do tretej kontroloval vstup, tak tam ti tie osoby potom vojdu, nepomoze policia ani SBS, pretoze ich vyhodia a oni sa vratia. To chce systemovo tychto ludi riesit, pretoze do noclaharne nejdu- nemohli by pit, casto uz su hlboko v zavislosti- takze by ich trebalo zbavit zodpovednosti a zatvorit, kde by prebiehala liecba resp by dozili svoj zivot nejak dostojne. Lenze na to nas socialny system nie je nastaveny a chybaju aj peniaze- neziskovky to asi uplne robit nemozu, viem, ze Vincentky v Kosiciach mali nejake obmedzene kapacity a starali sa o tychto ludi, ale ta kapacita nestaci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919341/
Asi tak... Alebo ísť na tú noc do hotela. Jednoducho, pri nočných presunoch si to treba celé dobre naplánovať a mať aj plán B. Letisko je s ohľadom na charakter prevádzky a neustálu prítomnosť bezpečnostných zložiek v úplne inom režime než železničná stanica. Netvrdím, že riešením nemôže byť non-stop prevádzka čakárne na železničnej stanici. Nakoniec, niekde to ide, inde nie. Čo tvrdím, že aby to dávalo zmysel, bolo by treba spraviť účinné opatrenia, aby sa eliminovali potenciálne problémoví ''návštevnící'' a potom odolávať aj prípadnému verejnému tlaku, ktorý by nepochybne prišiel. Lebo mám(e) dôvody sa domnievať, že ono by to v našich luhoch a hájoch bolo skôr tak, že mimovládky a lepšoľudia by zrejme nezačali tlačiť na kamošov na magistráte, aby niekde poblíž otvorili nejaké nízkoprahové ubytovanie pre asociálov, ale začali by tlačiť na železnice, aby sa nesprávali ''diskriminačne''. Bodaj by som sa v tomto mýlil!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919340/
Ja si naozaj tiež myslím, že stanica v hlavnom meste nie je Svidník ani Dolný Kubín. A preto by s ohľadom na spoje ňou prechádzajúce mala mať nepretržitú prevádzku. Najmä ak dôvodom, prečo to tak nie je, sú asociali. Teda nedopravný dôvod. Ako to riešia soudruzi na západe?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919334/
páni, tak ste mi odpovedali tak, ako ste odpovedali
ďakujem za názory a mienky
a teraz mi odpovedze reálne len na túto otázku
ak prídem o 23.00 - 02.00 na letisko do Viedne, odtiaľ mi ide spoj do Bratislavy, a ja s batožinou a kuframi a malými deťmi sa ocitnem v Bratislave v čase, keď niet kam,......a teplá noc je už tam.....
KDE MÁM PREČKAŤ ČAS DO OTVORENIA ŽELEZNIČNEJ STANICE
ďakujem za názory a mienky
a teraz mi odpovedze reálne len na túto otázku
ak prídem o 23.00 - 02.00 na letisko do Viedne, odtiaľ mi ide spoj do Bratislavy, a ja s batožinou a kuframi a malými deťmi sa ocitnem v Bratislave v čase, keď niet kam,......a teplá noc je už tam.....
KDE MÁM PREČKAŤ ČAS DO OTVORENIA ŽELEZNIČNEJ STANICE
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919331/
na margo osoby s lístkom alebo bez lístku - čisto technicky: AD1 - lístok BID platí aj na vlaky, čiže s necvaknutým lístkom na MHD, kde nie je napísaný ani spoj, ani čas, môže cestujúci tvrdiť, že čaká na spoj kamkoľvek... AD2 mnoho bezdomovcov kvôli psychickým poruchám majú nárok na bezplatnú prepravu ako invalidi, čiže si vie zdarma kúpiť lístok hocikde a hocikoľko... Takže mať lístok pri sebe je takmer irelevantné...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919329/
Samozrejme, máš právo ísť do supermarketu aj o druhej v noci, keď je zatvorený... a potom, keď ťa čapnú, máš právo nevypovedať. :D
Vráťme sa do reality. Ani nápad s turniketmi nie je optimálny, pretože čo alebo kto zabráni zapáchajúcej intoxikovanej socke, aby si kúpila lístok do najbližšieho tarifného bodu, nech sa môže cez noc usalašiť v čakárni? Áno, samozrejme, kombinácia turniket + SBS alebo hliadka PZ SR vyvádzajúca osoby obťažujúce ostatných cestujúcich, by už bola lepšou kombináciou, ale už ste to písali: nielen, že by to bolo dosť nákladné opatrenie, ale následný shitstorm, ktorý by rozpútali podaktoré mimovládky a všelijakí lepšoľudia, sa dobrovoľne nechce podstupovať nikomu. Nielen u nás, ale ani na západ od nás. Aj tam majú režim, keď na noc jednoducho zavrú krám a bodka. Teda, niekde zavrú (Rím, Benátky) a inde ani celkom ine...
Iná situácia nastáva, keď sú vonku kruté mrazy a nechceme zbierať po uliciach zamrznutých ľudí. Lenže tu sa bavíme o individuách, ktoré okupujú stanice celoročne, lebo je to pre nich jednoducho komfortné. Kam až to vedie, ak sa nepríjme nejaký rozumný režim, sme videli pár rokov nazad napr. na ŽST Bratislava - Predmestie. Kto si pamätá, ten vie, o čom hovorím. A teda, BA HL ST je po tejto stránke ''zážitkom'' aj dnes. Áno, situácia by zrejme vyzerala inak, o kus lepšie, keby mesto kdesi poblíž otvorilo napríklad nejaké nízkoprahové centrum, ale progresívna klika má celkom iné záujmy v danej lokalite, než systémovo riešiť individuá obťažujúce nejakých ''cépečkárov'' a ''batôžkárov''. A vlastne, čo si pamätám, za predchádzajúcich primátorov to nebolo výrazne lepšie.
Vráťme sa do reality. Ani nápad s turniketmi nie je optimálny, pretože čo alebo kto zabráni zapáchajúcej intoxikovanej socke, aby si kúpila lístok do najbližšieho tarifného bodu, nech sa môže cez noc usalašiť v čakárni? Áno, samozrejme, kombinácia turniket + SBS alebo hliadka PZ SR vyvádzajúca osoby obťažujúce ostatných cestujúcich, by už bola lepšou kombináciou, ale už ste to písali: nielen, že by to bolo dosť nákladné opatrenie, ale následný shitstorm, ktorý by rozpútali podaktoré mimovládky a všelijakí lepšoľudia, sa dobrovoľne nechce podstupovať nikomu. Nielen u nás, ale ani na západ od nás. Aj tam majú režim, keď na noc jednoducho zavrú krám a bodka. Teda, niekde zavrú (Rím, Benátky) a inde ani celkom ine...
Iná situácia nastáva, keď sú vonku kruté mrazy a nechceme zbierať po uliciach zamrznutých ľudí. Lenže tu sa bavíme o individuách, ktoré okupujú stanice celoročne, lebo je to pre nich jednoducho komfortné. Kam až to vedie, ak sa nepríjme nejaký rozumný režim, sme videli pár rokov nazad napr. na ŽST Bratislava - Predmestie. Kto si pamätá, ten vie, o čom hovorím. A teda, BA HL ST je po tejto stránke ''zážitkom'' aj dnes. Áno, situácia by zrejme vyzerala inak, o kus lepšie, keby mesto kdesi poblíž otvorilo napríklad nejaké nízkoprahové centrum, ale progresívna klika má celkom iné záujmy v danej lokalite, než systémovo riešiť individuá obťažujúce nejakých ''cépečkárov'' a ''batôžkárov''. A vlastne, čo si pamätám, za predchádzajúcich primátorov to nebolo výrazne lepšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919327/
Kino a supermarket sú súkromné majetky.
Nie je to so železničnou infraštruktúrou tak ako v Česku, že zo zákona patrí štátu a ŽSR ju iba spravujú? A aj keby ju vlastnili priamo, ŽSR sú 100 % vlastnené štátom.
Na druhej strane, ani na obecný úrad ta nepustia o druhej v noci.
Nie je to so železničnou infraštruktúrou tak ako v Česku, že zo zákona patrí štátu a ŽSR ju iba spravujú? A aj keby ju vlastnili priamo, ŽSR sú 100 % vlastnené štátom.
Na druhej strane, ani na obecný úrad ta nepustia o druhej v noci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919326/
nadler: ak sa mi zachce o druhej ráno ísť do supermarketu a bude zavreté, mám zákonné právo sa dožadovať aby otvorili? Ak chcem o 02:30 hod ísť do kina mám na to zákonné právo atď. Nemáš žiadne právo! Budova je majetkom ŽSR a majú právo určiť kedy a do akých priestorov môžeš vstúpiť. Tak ako všade inde. Neobmedzene v hocijakej dobe, počasia a času máš právo sa zdržiavať iba na chodníkoch. Aj vo väčšine parkov je obmedzený čas návštev. Ba i v ZOO, verejných WC aj na cintorínoch apod. Takže nerob zbytočnú anarchiu. Už sa k tejto téme vyjadrovať nebudem !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919325/
allegro - prosím čítaj čo píšem
ak príde niekto z toho preferovaného a toľkokrát ospevovaného letiska na hlavnú stanicu do BA - nezamieňaj prosím pojmy letisko a krčma
laco - mimovládky nie sú vláda, buď tu máme zákony, alebo nemáme a žiadni tajtrlíci z mimovládiek ich neudú porušovať, na to sú potom vodné delá a iné prostriedky, ak ja platím dane štátu a štát má zabezpečiť poriadok, tak to je dané, ako povedal veľký faraón Ramzes, ''Co je dáno, budiš psáno, a co je psáno, budiš vykonáno''
tu sa všetci len vyhovárajú ako to neurobiť
no tak tam na noc napochoduje skupina kukláčov, postavia ich pred všetky vchody do železničnej budovy, a budú legitimizovať a kontrolovaľ ľudí, ak máš lístok, nech sa páči, ak nemáš lístok tak choď
Ak ja mám lístok na prvý vlak z Bratislavy do Viedne, a o druhej ráno prídem na železničnú stanicu hoci aj preto, lebo idem od frajerky s ktorou som sa pohneval, nie som opitý a inak vulgárny, mám zákonné právo počkať si v čakárni na vlak
ak vystúpim v Bratislave z diaľkového autobusu, ktorý príde ráno o druhej, a pokračujem ďalej vlakom.....
ak idem z kultúrneho podujatia, ktoré skončilo hlboko po pol noci....
ak idem z nejakej súkromnej prednášky či čoho či zo seansy....
ak idem z kavierne, kde sme mali pomaturitné strutnutie a ktorú o druhej zatvorili....
ale ako som povedal
ak príde niekto z toho preferovaného a toľkokrát ospevovaného letiska na hlavnú stanicu do BA - nezamieňaj prosím pojmy letisko a krčma
laco - mimovládky nie sú vláda, buď tu máme zákony, alebo nemáme a žiadni tajtrlíci z mimovládiek ich neudú porušovať, na to sú potom vodné delá a iné prostriedky, ak ja platím dane štátu a štát má zabezpečiť poriadok, tak to je dané, ako povedal veľký faraón Ramzes, ''Co je dáno, budiš psáno, a co je psáno, budiš vykonáno''
no tak tam na noc napochoduje skupina kukláčov, postavia ich pred všetky vchody do železničnej budovy, a budú legitimizovať a kontrolovaľ ľudí, ak máš lístok, nech sa páči, ak nemáš lístok tak choď
Ak ja mám lístok na prvý vlak z Bratislavy do Viedne, a o druhej ráno prídem na železničnú stanicu hoci aj preto, lebo idem od frajerky s ktorou som sa pohneval, nie som opitý a inak vulgárny, mám zákonné právo počkať si v čakárni na vlak
ak vystúpim v Bratislave z diaľkového autobusu, ktorý príde ráno o druhej, a pokračujem ďalej vlakom.....
ak idem z kultúrneho podujatia, ktoré skončilo hlboko po pol noci....
ak idem z nejakej súkromnej prednášky či čoho či zo seansy....
ak idem z kavierne, kde sme mali pomaturitné strutnutie a ktorú o druhej zatvorili....
ale ako som povedal
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919323/
Tak je rozdiel medzi ''má to Lidl'' a ''má to Lidl v SN'', všakže, tak sa nehádajte ;) Pretože tieto turnikety sú iba na niektorých predajniach (väčšinou sa dopĺňajú pri nejakej rekonštrukcii či prestavbe).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919319/
@nadler
Problém je v tom, že keby policajti začali vyháňať bezdomovcov, tak by sa tam nahrnuli ľudia z mimovládnych organizácii a bránili by tomu. Zisťovali by si adresy, mená a fotky policajtov (policajta máš právo zo zákona vyfotiť) a terorizovali by ich - hlavne na sociálnych sieťach. Myslím že také peklo nechce podstúpiť žiaden policajt. A toto už mimovládky párkrát urobili.....
Problém je v tom, že keby policajti začali vyháňať bezdomovcov, tak by sa tam nahrnuli ľudia z mimovládnych organizácii a bránili by tomu. Zisťovali by si adresy, mená a fotky policajtov (policajta máš právo zo zákona vyfotiť) a terorizovali by ich - hlavne na sociálnych sieťach. Myslím že také peklo nechce podstúpiť žiaden policajt. A toto už mimovládky párkrát urobili.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919316/
nadler, pokiaľ viem, tak ak príde zmeškaný vlak do BA a cestujúci stratia prípoj, pustia ich do vestibulu, aby počkali na prvý ranný prípoj a tak je to aj inde na západe. Aj v Ríme po poslednom vlaku povyháňajú ľudí, ktorí nemajú tam čo hľadať a robí sa do rána veľké upratovanie, podobne je to aj vo Viedni. Ti tu argumentuješ, že osoba príde neskoro z krčmy a na stanici si pospinká do prvého vlaku. Poradím nech sa zdvihne zo stoličky skôr, aby stihol ešte posledný vlak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919312/
allegro, railfun
- na margo Vašej úvahy Vás s prosbou prosím o vykonanie mňou zadanej domácej úlohy pre Vás
Viedeň - podstatne viac asociálov v meste, HBF zamknutá?
Salzburg - zamknutá?
Berlín - zamknutá?
Warszava - zamknutá?
Budapešť - zamknutá?
prosím a vyguglenie a o odpoveď, ďakujem
to Bratislava nevie prijať s požiadavkou na ministerstvo vnútra 20 ľudí, ktorí by ako ozbrojená služba vykonávali stály dozor na Bratislavskej stanici? robili by dvanástky, na jednej smene piati, 20 ľudí, to je 500 dní dovolenky, čiže vždy by tam boli minimálne traja, a bol by poriadok, tu neexistujú výhovorky, tu je nezáujem, a také otázky, že kto by ich platil.....KTO? platí mnohé iné všakovaké nezmysly?
no a kto nemá lístok, toho tam nepustia, kde je už aj v tak silne zdehonestovanej a zneváženej ústave Slovenskej republíky Právo na ''uchovávanie'' bezdomovcov a asociálov? Oni tu nemajú čo robiť nielen v noci ale ani cez deň, na kilometer sa nesmú priblížiť !!!!!! Výhovorky, že sú tam, a že kde majú ísť a neviem čo.....no tak nech si ich ubytuje Bratislavský magistrát alebo riaditeľstvo ŽSR, viete si predstaviť, že by zahraničné firmy tolerovali pobyt bezdomovcov a asociálov v ich areáli počas nočných hodín? Viete si predstaviť, že by v budobách ministerstva v nočných hodinách niekto toleroval polihovanie bezdomovcov na chodbách? Bezdomovcov vytvorila štátna politika, tak štátni úradníci majú povinnosť sa o nich postarať (keď ich vedeli rôzne organizácie a dobrotníci pripraviť o byty, domy, ubytovne, o prácu.......)
- na margo Vašej úvahy Vás s prosbou prosím o vykonanie mňou zadanej domácej úlohy pre Vás
Viedeň - podstatne viac asociálov v meste, HBF zamknutá?
Salzburg - zamknutá?
Berlín - zamknutá?
Warszava - zamknutá?
Budapešť - zamknutá?
prosím a vyguglenie a o odpoveď, ďakujem
to Bratislava nevie prijať s požiadavkou na ministerstvo vnútra 20 ľudí, ktorí by ako ozbrojená služba vykonávali stály dozor na Bratislavskej stanici? robili by dvanástky, na jednej smene piati, 20 ľudí, to je 500 dní dovolenky, čiže vždy by tam boli minimálne traja, a bol by poriadok, tu neexistujú výhovorky, tu je nezáujem, a také otázky, že kto by ich platil.....KTO? platí mnohé iné všakovaké nezmysly?
no a kto nemá lístok, toho tam nepustia, kde je už aj v tak silne zdehonestovanej a zneváženej ústave Slovenskej republíky Právo na ''uchovávanie'' bezdomovcov a asociálov? Oni tu nemajú čo robiť nielen v noci ale ani cez deň, na kilometer sa nesmú priblížiť !!!!!! Výhovorky, že sú tam, a že kde majú ísť a neviem čo.....no tak nech si ich ubytuje Bratislavský magistrát alebo riaditeľstvo ŽSR, viete si predstaviť, že by zahraničné firmy tolerovali pobyt bezdomovcov a asociálov v ich areáli počas nočných hodín? Viete si predstaviť, že by v budobách ministerstva v nočných hodinách niekto toleroval polihovanie bezdomovcov na chodbách? Bezdomovcov vytvorila štátna politika, tak štátni úradníci majú povinnosť sa o nich postarať (keď ich vedeli rôzne organizácie a dobrotníci pripraviť o byty, domy, ubytovne, o prácu.......)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/919309/
Soudruzi na Západe to riešia tak, že riešia príčinu, nie následok. Napríklad takto: https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/674380-kollarove-byty-su-iba-slabym-odvarom-vieden-je-raj-pre-najomnikov-na-rade-moze-byt-bratislava/
Kdežto my príčinu neriešime, my ju už 34 rokov úspešne prehlbujeme.
Pre objektivitu musím dodať, že soudruzi na Západe (obzvlášť v tom vynikla jedna súdružka z NDR) si dosiahnuté výsledky značne pohnojili pozvaním nadmerného počtu inžinierov a doktorov, z ktorých sa vykľuli skôr niečo ako gynekológovia amatéri...
Btw. v r. 2000 som priletel do Budapešti na Ferihegy II posledným lietadlom tesne pred polnocou a vzápätí som bol nemilosrdne vyhodený aj s 25 kg batožinou na chodník. Letisková hala sa vtedy ešte na noc zatvárala, od polnoci tuším až do štvrtej rána. Pozrel som ich stránky teraz, píšu, že už je letisková hala otvorená non stop.