Bratislavský železničný uzol
Diskusia o tratiach, staniciach a depách na území hl.m. Bratislavy.
http://www.rail.sk/arp/slovakia/ba/zelmapba.htm
Zaujímavé články:
História železničnej stanice Bratislava - Petržalka
Dopravno-urbanistická štúdia prepojenia železničných koridorov
- Textová časť
- Grafická časť
Samostatné diskusie o niektorích staniciach:
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Podradené diskusné témy
sita, Bratislavske noviny, 7.5.2009, 13:43 - Na trase Bratislava Hlavná stanica a Bratislava Nové Mesto budú počas piatka a soboty v časoch od 6:15 do 9:30 a od 11:00 do 17:00 vylúčené spoje. Dôvodom je stav trate, informovala manažérka pre komunikáciu s médiami Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Dana Hurtová.
Železnice zároveň prosia cestujúcich, aby venovali zvýšenú pozornosť upozorneniam vlakového personálu v dotknutých vlakoch, staničným hláseniam a výveskám v železničných staniciach.
Počas výluk budú zrušené určené vlaky osobnej dopravy v úseku Bratislava Nové Mesto - Bratislava hlavná stanica a opačne bez náhradnej osobnej dopravy, respektíve pôjdu odklonom cez stanicu Bratislava Rača.
Ide o:
- rýchliky 271/270, ktoré budú končiť a vychádzať v stanici Bratislava hl.,
- IC 405 a IC 402 budú prepravené vo svojich trasách (práce na výluke budú prerušené)
- osobné vlaky zo smeru od a do Dunajskej stredy:
Os 4324 pôjde do stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 4326 do stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 4325 zo stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 4346 pôjde do stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 4345 pôjde zo stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača,
- osobné vlaky zo smeru od a do Kútov:
Os 2005 pôjde zo stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 2015 (len v sobotu) zo stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 2014 zo stanice BA Nove Mesto bude bez náhrady odrieknutý.
Železnice zároveň prosia cestujúcich, aby venovali zvýšenú pozornosť upozorneniam vlakového personálu v dotknutých vlakoch, staničným hláseniam a výveskám v železničných staniciach.
Počas výluk budú zrušené určené vlaky osobnej dopravy v úseku Bratislava Nové Mesto - Bratislava hlavná stanica a opačne bez náhradnej osobnej dopravy, respektíve pôjdu odklonom cez stanicu Bratislava Rača.
Ide o:
- rýchliky 271/270, ktoré budú končiť a vychádzať v stanici Bratislava hl.,
- IC 405 a IC 402 budú prepravené vo svojich trasách (práce na výluke budú prerušené)
- osobné vlaky zo smeru od a do Dunajskej stredy:
Os 4324 pôjde do stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 4326 do stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 4325 zo stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 4346 pôjde do stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 4345 pôjde zo stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača,
- osobné vlaky zo smeru od a do Kútov:
Os 2005 pôjde zo stanice Bratislava hl. cez Bratislavu Rača
Os 2015 (len v sobotu) zo stanice Bratislava hl. bude bez náhrady odrieknutý
Os 2014 zo stanice BA Nove Mesto bude bez náhrady odrieknutý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/350273/
Na http://www.telecom.gov.sk/files/doprava/zeleznica/studia/03c_KOMPLEXNY_DOPRAVNO_URBAN_NAVRH_var_2.pdf som nasiel par zaujimavosti:
- trat Petrzalka nakl.st. - Kittsee (takmer cela po starej trase)
- trat (asi v tuneli) Hl.stanica - (priamo) - Filialka - Ruzinovska - Letisko - triangel Vanory
- bezuvratova trat Slovany - Briezky (avsak s oblukom tesne pred Predmestim)
- bezuvratova trat Filialka - Lamac (avsak mimo Slovany, hl.st. a Zel.stud.)
- trat z depo "metra" k trati 1 435 mm pri Jarovciach
- trat Petrzalka nakl.st. - Kittsee (takmer cela po starej trase)
- trat (asi v tuneli) Hl.stanica - (priamo) - Filialka - Ruzinovska - Letisko - triangel Vanory
- bezuvratova trat Slovany - Briezky (avsak s oblukom tesne pred Predmestim)
- bezuvratova trat Filialka - Lamac (avsak mimo Slovany, hl.st. a Zel.stud.)
- trat z depo "metra" k trati 1 435 mm pri Jarovciach
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/349601/
metal779: aha, a ja ze co sa mi tu povaluje nejaka jedna zabudnuta nula. Tu ju mate:
0
0
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/346192/
pre bežných ľudí je vlak a električka taká istá sranda chodiaca po koľajách a z toho vyplývajú nevedomosti novinárov. Pravidelne o tejto téme čítam v tlači a ja sám neviem, čo presne má kde jazdiť...
to čo podľa novinárov má byť v Petržalke sa inak ako mačkopes nedá nazvať. Najčastejšie sa to opisuje ako, že mesto spraví most pre električky a trať do Petržalky, ktorá sa následne prerobí na vlakovú a električky prestanú jazdiť...
to čo podľa novinárov má byť v Petržalke sa inak ako mačkopes nedá nazvať. Najčastejšie sa to opisuje ako, že mesto spraví most pre električky a trať do Petržalky, ktorá sa následne prerobí na vlakovú a električky prestanú jazdiť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/346151/
Ja by som elektricku s normalnou zeleznicou nemiesal. Petrzalka by mohla mat novopostavenu normalnerozchodnu mestsku trat kludne aj s 25 kV ~. Po nej by premavali vlaky cez tunel do centra, kde by bolo vybudovane dobre napojenie na ostatne typy MHD v planovanych staniciach a zastavkach. Tak by sa vyhlo vlakoelektrickovym mackopsom. Keby sme v Petrzalke budovali 100 mm, bud by sa musela budovat obojzivela trat cez Dunaj alebo tych zlozitych "krizovani" by bolo viac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/346149/
čo sa týka električiek a vlakov v jednom, ja sa zas obávam, či by trať pod električkami s transformátorom na 25kV (tiež pár ton) vydržala. Napr. na Kamennom námestí je taká veľká nechutná asfaltová náplasť, čo sa trať prepadala. Na hmotnosť električiek s tranformátormi by sa museli komplet prerobiť trate v BA
najlepší systém je odolený električkový a vlakový okruh, teraz fakt neviem, či chcú trepať do Petržalky na rýchlodráhu najskôr električky a potom vlaky, celé to znie tak nejasne. Ja som za električky 600Vjsm 1000mm, na vlak nech sa prestupuje na križovaniach...
najlepší systém je odolený električkový a vlakový okruh, teraz fakt neviem, či chcú trepať do Petržalky na rýchlodráhu najskôr električky a potom vlaky, celé to znie tak nejasne. Ja som za električky 600Vjsm 1000mm, na vlak nech sa prestupuje na križovaniach...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/346135/
Tiez nemyslim, ze by mali elektricky v BA kedykolvek vyuzivat trate pre vlaky a mam na to hned zopar dobrych dovodov:
1. Nevidim ziadne prace ani som nepocul o novsich projektoch ohladom zmeny rozchodu elektriciek na normalny
2. Trakcna sustava: 600V = vs. 25 000V ~, toto neda dokopy ani Copperfield, predovsetkym by ma zaujimalo, kolko z objemu elektricky by muselo zaberat to trafo, BTW pridte 30.4. na Trafo do Mlynskej...
A teraz podme riesit trosku rozchod a co by mohlo byt keby:
Viem si pre elektricky v tuneli a na nepristupnych estakadach, ci nasypoch predstavit napajanie 600V = z tretej kolajnice. Ak by zostal zachovany 1m rozchod, kolajova splietka by bola nechutne komplikovana. Tretia kolajnica bez napatia by zabezpecovala rozchod voci krajnej a este by bolo treba osadit stvrtu - napajaciu, ktora by bola tahana po vonkajsej strane.
V miestach vyhybiek by bolo akesi neutralne pole, kadial by elektricky prechadzali zotrvacnostou - pripadne na bateriu (talianske elektricky celymi namestiami jazdia na bateriu a dobre je) a ked prejdu zas len na svoju trat, tak vysunu zberac a zase papaju stavu z troleja.
Inak si to pri sucasnom stave veci neviem predstavit. Dalsou vyhodou tohto riesenia je aj moznost osadenia separe hmotnostnych spinacov a kolajovych obvodov pre elektricky na tretiu kolajnicu (bez napatia). Tym by sa vyriesil problem rozsahu snimacov pre vlaky a elektricky, t.j. problem s dimenzovanim ZZ. Sklbenie do jedneho systemu by prebehlo na logicko/softverovej urovni.
Ale aj tak zuri kriza, takze nejaky posun v tejto veci nepredpokladam vobec...asi ani tunel nezacnu robit...
1. Nevidim ziadne prace ani som nepocul o novsich projektoch ohladom zmeny rozchodu elektriciek na normalny
2. Trakcna sustava: 600V = vs. 25 000V ~, toto neda dokopy ani Copperfield, predovsetkym by ma zaujimalo, kolko z objemu elektricky by muselo zaberat to trafo, BTW pridte 30.4. na Trafo do Mlynskej...
A teraz podme riesit trosku rozchod a co by mohlo byt keby:
Viem si pre elektricky v tuneli a na nepristupnych estakadach, ci nasypoch predstavit napajanie 600V = z tretej kolajnice. Ak by zostal zachovany 1m rozchod, kolajova splietka by bola nechutne komplikovana. Tretia kolajnica bez napatia by zabezpecovala rozchod voci krajnej a este by bolo treba osadit stvrtu - napajaciu, ktora by bola tahana po vonkajsej strane.
V miestach vyhybiek by bolo akesi neutralne pole, kadial by elektricky prechadzali zotrvacnostou - pripadne na bateriu (talianske elektricky celymi namestiami jazdia na bateriu a dobre je) a ked prejdu zas len na svoju trat, tak vysunu zberac a zase papaju stavu z troleja.
Inak si to pri sucasnom stave veci neviem predstavit. Dalsou vyhodou tohto riesenia je aj moznost osadenia separe hmotnostnych spinacov a kolajovych obvodov pre elektricky na tretiu kolajnicu (bez napatia). Tym by sa vyriesil problem rozsahu snimacov pre vlaky a elektricky, t.j. problem s dimenzovanim ZZ. Sklbenie do jedneho systemu by prebehlo na logicko/softverovej urovni.
Ale aj tak zuri kriza, takze nejaky posun v tejto veci nepredpokladam vobec...asi ani tunel nezacnu robit...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/346110/
Tieto 2 stavby viac-menej nesuvisia: spociatku sice bola snaha o koordinaciu a zavedenie elekticiek do tunela, ale bud sa to bude riesit az ked bude tunel pred dokoncenim alebo ani to nie.
Stary most je v stave, ktory sa vsetci boja povedat nahlas ...
Tunel asi nikoho netlaci , resp. neohrozuje, co o St.moste asi nikto nepovie ...
Stary most je v stave, ktory sa vsetci boja povedat nahlas ...
Tunel asi nikoho netlaci , resp. neohrozuje, co o St.moste asi nikto nepovie ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/345615/
Bezúvraťové spojenie hl.st. - Filiálka (projekt) som videl aj ja, ale muselo by sa to viesť cez Mladú gradu a LIdl na Račianskej, niečo by sa tam malo búrať tak z toho nebude nič...
preto sa pýtam, lebo sem tam sa v médiách objaví nejaká tá správa, ale žiadna zmienka o začiatku prác
btw. tento týždeň sa začalo pracovať na Starom moste, prieskumným vrtom do piliera č.5
preto sa pýtam, lebo sem tam sa v médiách objaví nejaká tá správa, ale žiadna zmienka o začiatku prác
btw. tento týždeň sa začalo pracovať na Starom moste, prieskumným vrtom do piliera č.5
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/345545/
lostrail:
Bezuvratovu trat hl.st. - Filialka som videl aj aj, mozno ju aj kdesi na HDD mam, ale najst ju asi nedokazem.
splinterX:
Samozrejme ze sa na tom par kamaratov politikov nabali, ale na Slovensku by skor bolo divne, keby nie ...
Projekt aj s bubakmi su schvalene v Bruseli, takze dost pochybujem, ze by sa cosi planovalo zastavit ...
Bezuvratovu trat hl.st. - Filialka som videl aj aj, mozno ju aj kdesi na HDD mam, ale najst ju asi nedokazem.
splinterX:
Samozrejme ze sa na tom par kamaratov politikov nabali, ale na Slovensku by skor bolo divne, keby nie ...
Projekt aj s bubakmi su schvalene v Bruseli, takze dost pochybujem, ze by sa cosi planovalo zastavit ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/344982/
len pripomienka, ze hned po nastupe tejto vlady, este v 2006 ziskala exklusivnu zmluvu na postavanie priestorov nad filialkou nahodou skupina J&T ;) to len na margo veci ...
skoda, keby tam bolo nebodaj 10 hran, tak je to super mat takto v strede a blizko aj autobusov hlavnu stanicu ..
skoda, keby tam bolo nebodaj 10 hran, tak je to super mat takto v strede a blizko aj autobusov hlavnu stanicu ..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/334166/
aquila: Dakujem za pripomenutie, aj ked som si takmer uplne isty, ze som videl nakres BEZUVRATOVEHO spojenia Filialky a Hl.St. Cize trat by vychadzala z juzneho zhlavia Filialky a napojila by sa na severovychodne zhlavie Hl.St.
Ale som rad, ze tento napad zostal iba napadom.
Apropo investori a priestor Filialky - nezda sa Vam, ze nakoniec sa im to po tolkych rokoch aj podarilo?
Ved ak by naozaj zvitazil zdravy rozum, mohla tu byt naozaj seriozna stanica, ktora by pravdaze nebola len o 4 kolajach (take Vinohrady + Predmestie a sme vybaveni), ale podstatne vacsia a hlavne z hladiska obsluzitelnosti predychatelnejsia. Kazdy z nas videl studiu, co ma vyrast NAD Filialkou - Obchody, Administrativa a zase len nieco, kde sa tocia prachy.... takze chvalit samospravu, ze tam umiestnila stanicu je scestne. Dodajme k tomu fakt, ze pri porovnani moznosti velkej stanice a toho, co sa ide robit, t.j. jedna vacsia zastavka + more a dalsie more nablyskanych farebnych obchodov, restik, proste vsetkeho, co vysava nase penazenky, je hned jasne, ze to investori vyhrali na celej ciare...
No ved tam teda dame nejaku stanicu, aby sa nepovedalo... Svojim sposobom ide tiez o "PPP" projekt, aj ked nie podla klasickej schemy. To iste plati pre predstanicne namestie, nove Nivy (po vystupe z busu este treba prejst cez nekonecne nakupne koridory nad hlavou...) a vobec vsetky projekty "ex-mafianskeho, teraz DEVELOPERSKEHO" charakteru.
Ale som rad, ze tento napad zostal iba napadom.
Apropo investori a priestor Filialky - nezda sa Vam, ze nakoniec sa im to po tolkych rokoch aj podarilo?
Ved ak by naozaj zvitazil zdravy rozum, mohla tu byt naozaj seriozna stanica, ktora by pravdaze nebola len o 4 kolajach (take Vinohrady + Predmestie a sme vybaveni), ale podstatne vacsia a hlavne z hladiska obsluzitelnosti predychatelnejsia. Kazdy z nas videl studiu, co ma vyrast NAD Filialkou - Obchody, Administrativa a zase len nieco, kde sa tocia prachy.... takze chvalit samospravu, ze tam umiestnila stanicu je scestne. Dodajme k tomu fakt, ze pri porovnani moznosti velkej stanice a toho, co sa ide robit, t.j. jedna vacsia zastavka + more a dalsie more nablyskanych farebnych obchodov, restik, proste vsetkeho, co vysava nase penazenky, je hned jasne, ze to investori vyhrali na celej ciare...
No ved tam teda dame nejaku stanicu, aby sa nepovedalo... Svojim sposobom ide tiez o "PPP" projekt, aj ked nie podla klasickej schemy. To iste plati pre predstanicne namestie, nove Nivy (po vystupe z busu este treba prejst cez nekonecne nakupne koridory nad hlavou...) a vobec vsetky projekty "ex-mafianskeho, teraz DEVELOPERSKEHO" charakteru.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/333399/
Kto ma zaujem, moze dotvorit ...