Železničné zabezpečovacie zariadenia
Vo viacerých fórach sa objavujú otázky súvisiace s činnosťou, konštrukciou alebo vlastnosťami železničných zabezpečovacích zariadení alebo ak chcete - signalizačných zariadení, ako sa im hovorí v Európskej únii. Preto si myslím, že samostatná diskusná téma venovaná tejto dôležitej časti železničnej infraštruktúry má svoj význam. Tu sa môžu objavovať nielen otázky a odpovede z oblasti konštrukcie zab.zar., ale aj informácie o nových zariadeniach inštalovaných na našich železniciach.
Podradené diskusné témy
lacino.h:
ešte raz:
1. Vypnuté boli maximálne tak 3 - 4 oddiely AB medzi Račou a Svätým Jurom. ďalej na koridore bol poloautoblok, v staniciach stavadlá pomaly z čias Jeho c. a k. Výsosti Františka Jozefa II. Aký je rozdiel jazdiť na hubu na PAB a ETCS?? Akurát pár goríl môže jazdiť 160 a keď sa vznesie požiadavka na povinný ETCS plus prirodzená výmena vozového parku, nemusí to byť problém
2. Čo má vozový park dopravcov spoločné s parametrami dopravnej cesty??
ešte raz:
1. Vypnuté boli maximálne tak 3 - 4 oddiely AB medzi Račou a Svätým Jurom. ďalej na koridore bol poloautoblok, v staniciach stavadlá pomaly z čias Jeho c. a k. Výsosti Františka Jozefa II. Aký je rozdiel jazdiť na hubu na PAB a ETCS?? Akurát pár goríl môže jazdiť 160 a keď sa vznesie požiadavka na povinný ETCS plus prirodzená výmena vozového parku, nemusí to byť problém
2. Čo má vozový park dopravcov spoločné s parametrami dopravnej cesty??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656639/
nevyznám sa vôbec v autách a na aký benzín idú a ak mám pravdu povedať ani ma to nezaujíma. Trošku sa vyznám v železnici a v železničnej prevádzke. Nepoznám snáď železnicu v európe ktorá vypne FUNGUJÚCI systém zabezpečenia. NA Slovensku sa to robí bežne. Nech Ti napíšu rušňovodiči ako zvýšil ten náš slávny koridor stupeň zabezpečenia z ich strany! Koľko mašín s ETCS má ZSSK? - Odpoveď zopár! Koľko Cargo? Odpoveď nula!! Kúpi si Cargo ETCS? Odpoveď načo?my nikdy 160 jazdiť nebudeme!!! Stupeň zabezpečenia trate je taký slabý ako ten najslabší článok na trati. To znemená takmer nulový. Zo to ETCS mohol byť autoblok Bratislava - Púchov aj pozlátený, rýchliky by mohli jazdiť aspoň 140 km/h , rýchlikové esá 362 by nemuseli voziť osobné vlaky a stupeň zabezpečenia by bol omnoho vyšší lebo takmer všetky rušne na trati Bratislava - Púchov majú mobilnú časť VZ. A s tým obabraním zo stany západu má 362.001 pravdu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656631/
lacino.h
1. favorit bolo prvé čs auto schopné jazdiť na bezolovnatý benzín, posledné auto vyžadujúce olovnatý benzín bola Škoda 135 (rok 1987)
2. Hoc favoritov bolo relatívne malé množstvo, musela sa aj v ČSSR vyvinúť technológia výroby bezolovnatého benzínu aj viesť distribučné kanály pre pár desaťtisíc áut v 15miliónovom Československu. Olovnatý benzín sa u nás prestal vyrábať asi v roku 1990, náhrady olovnatého sa predávali tak do roku 2005 ako Uni 91
3. Najlogickejšie riešenie je nechať dožiť všetky staré mašiny a na nových vyžadovať ETCS a národný modul (Mirel, LS90 a tak) kvôli zostávajúcim tratiam s kódovaním LVZ
1. favorit bolo prvé čs auto schopné jazdiť na bezolovnatý benzín, posledné auto vyžadujúce olovnatý benzín bola Škoda 135 (rok 1987)
2. Hoc favoritov bolo relatívne malé množstvo, musela sa aj v ČSSR vyvinúť technológia výroby bezolovnatého benzínu aj viesť distribučné kanály pre pár desaťtisíc áut v 15miliónovom Československu. Olovnatý benzín sa u nás prestal vyrábať asi v roku 1990, náhrady olovnatého sa predávali tak do roku 2005 ako Uni 91
3. Najlogickejšie riešenie je nechať dožiť všetky staré mašiny a na nových vyžadovať ETCS a národný modul (Mirel, LS90 a tak) kvôli zostávajúcim tratiam s kódovaním LVZ
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656627/
metal779: Čo bráni? Keď by už nič iné, tak určite samotný systém európskej legislatívy. Sami si postavili podmienky tak, aby ich splnili jedine oni. Lebo sa spýtam opačne... si myslíš, že v AŽDčku, Škodovke a pod. sú tak blbí ľudia, a majú tak blbé produkty, žeby na základe úplne objektívnej demokracie mali dnes problém presadiť svoje produkty na európsky železničný trh?
Stojím si za tým a o pár rokov na to prídu všetci, že navonok doplacajúce silné a bohaté ekonomiky alá Nemecko, Francúzsko z nás v konečnom dôsledku časom viac získajú ako do nás teraz investujú.
To je axiom! Inak by nikdy neboli silné a bohaté. Ale to už je zbytočná filozofia, ktorá nás zas raz odklonila od technickej podstaty zab. zar.
lacino.h: Niet čo dodať, moja reč.
Stojím si za tým a o pár rokov na to prídu všetci, že navonok doplacajúce silné a bohaté ekonomiky alá Nemecko, Francúzsko z nás v konečnom dôsledku časom viac získajú ako do nás teraz investujú.
To je axiom! Inak by nikdy neboli silné a bohaté. Ale to už je zbytočná filozofia, ktorá nás zas raz odklonila od technickej podstaty zab. zar.
lacino.h: Niet čo dodať, moja reč.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656626/
splinterX:nemyslel som nové vozidlá. tam by to mala byť samozrejmosť. ak nie tak za tuposť obstarávateľov nemôžem. Myslím KAŽDÉ VOZIDLO - POVINNE. Ak nie tak nech sa vytvoria tie slučky čo tu spomína 362.001 alebo niečo podobné čo bude komunikovať s VZ. Ani ten benzín do toho favoritu Ti neprestali predávať zo dňa na deň. Tí naši dedovia a otcovia to nebudovali len z roztopaše že nevedeli kde minúť veľké miliony ako to dnes nevieme my. Na blbosti sa nájdu miloiony a na rozumné veci nie sú tisíce.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656624/
Popravde čo bráni v rámci celej EÚ prijať smernicu v štýle " každé nové obstarané HVD z fondov EÚ po 1.1. 20xx a každé nové HDV schválené na prevádzku v každom členskom štáte po 1.1. 20xx musí mať plne funkčnú vozidlovú časť ETCS" a pod.?? Podobne ako cestná doprava prežila prechod na bezolovnatý benzín, pričom keď sa zaviedol v ČSSR v roku 1988 naň mohli jazdiť iba favority a od tohto momentu sa nedovážali ani nevyrábali autá s benzínovými motormi s "mäkkými" sedlami ventilov..??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656621/
metal779 čo bráni žsr napísať do predpisov že každý dopravca na trati žsr MUSÍ MAŤ FUNKČNÚ VYSIELAČKU a MOBILNÚ ČASŤ ETCS??? A neni to ETCS patentovo chránené?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656620/
362.001 ja veľmi dobre chápem čo máš na mysli ale len keď si vezmeš len ten náš slávny koridor. Čo sa zmenilo za posledných 20-30 rokov? Okrem ťažkej obnovy trate nič. Tie ostrovné nástupišťa tam mali byť už pred 20 rokmi. Ale áno zrušili sa priecestia - ľudia sa viac nachodia a navozia lebo nie miesto každého vznikol podchod alebo nadchod - ale to už tam malo byť pred 20 rokmi.čo sa ale zmenilo v zabezpečení zo strany rušňovodiča? Okrem toho že na diaľkovo ovládanej trati MUSÍŠ mať vysielačku alebo mobil NIČ. Keď sadne hmla , husto sneží a pod hľadáš tie návestidlá rovnako ako pred tými 20 rokmi a keď prehliadneš predzvesť tak dopadneš podobne ako váš kolega v Tepličke. Aj tam bol kód pred modernizáciou a teraz nie je. A to sa začne modernizovať trať Púchov - Žilina a UAB sa zruší budú AH-čka a samozrejme s ETCS a ty s tým peršingom po považí pri hmlách uvidíš veľké h..no. A bude to pokračovať aj ďalej na východ. A bude aj horšie!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656617/
nacotoje: Mohol by si podrobnejšie popísať význam Tebou použitého smajlu?
Snáď, aby som bol úplný, zabudol som popísať ešte jednu možnosť: Pokiaľ je privolávačka na odchodovom (teda kryjúcom obvod výmen) návestidle a dovoľuje jazdu na traťovú koľaj bez autobloku alebo iných hlavných návestidiel bez samostatnej predzvesti, je to pre rušňovodiča presne to isté ako návať "40 a voľno".
K tomu kódovaniu.. nechcel som vytvoriť dojem, že si to predstavujem nejak jednoducho, práve naopak, rád si dám vysvetliť od zabezpečovákov všetky úskalia tohto riešenia;
Každopádne ako poučený lajk v líniovom systéme, ktorý sa budoval v Československu, vidím obrovský potenciál ďalšieho upgrade-ovania. Ako naznačil Aleš_Liesk., a ja osobne som tiež toho mienenia, že na súčasný líniový kód bolo možné navešať X ďalších rozšírujúcich informácii, ktoré by modernejšie typy rušňových VZ-tiek vedeli prečítať. A ako som už kdesi písal dávnejšie, obrovská výhoda toho by tkvela v tom, že aj ten súkromník s 55 ročnou bobinou a jej LS IV-kou by vždy prečítal aspoň tie 4 základné návesti. Teraz ten, kto nemá mobilku ETCS, ide totálne na hubu. Všetko alebo nič.
Nuž ale..
na jednu stranu nám Únia toho na prvý pohľad veľa zasponzorovala, preplatila, podporila rozvoj, alebo ako sa hovorí: "nenávratne do nás investovala", no na stranu druhú cielene zabila domáci mozgový a výrobný potenciál a pod rúškom trendových termínov ako interoperabilita či globalizácia, a teda nám rafinovane vnútila produkty svoje.
Je otázka skôr filozofická, či sme tým danajským darom v podobe Eurofondov viac získali alebo stratili.
Každopádne k tomu, čo sme "dostali".. jedno je isté, ani kura nezahrabe zadarmo.
Snáď, aby som bol úplný, zabudol som popísať ešte jednu možnosť: Pokiaľ je privolávačka na odchodovom (teda kryjúcom obvod výmen) návestidle a dovoľuje jazdu na traťovú koľaj bez autobloku alebo iných hlavných návestidiel bez samostatnej predzvesti, je to pre rušňovodiča presne to isté ako návať "40 a voľno".
K tomu kódovaniu.. nechcel som vytvoriť dojem, že si to predstavujem nejak jednoducho, práve naopak, rád si dám vysvetliť od zabezpečovákov všetky úskalia tohto riešenia;
Každopádne ako poučený lajk v líniovom systéme, ktorý sa budoval v Československu, vidím obrovský potenciál ďalšieho upgrade-ovania. Ako naznačil Aleš_Liesk., a ja osobne som tiež toho mienenia, že na súčasný líniový kód bolo možné navešať X ďalších rozšírujúcich informácii, ktoré by modernejšie typy rušňových VZ-tiek vedeli prečítať. A ako som už kdesi písal dávnejšie, obrovská výhoda toho by tkvela v tom, že aj ten súkromník s 55 ročnou bobinou a jej LS IV-kou by vždy prečítal aspoň tie 4 základné návesti. Teraz ten, kto nemá mobilku ETCS, ide totálne na hubu. Všetko alebo nič.
Nuž ale..
na jednu stranu nám Únia toho na prvý pohľad veľa zasponzorovala, preplatila, podporila rozvoj, alebo ako sa hovorí: "nenávratne do nás investovala", no na stranu druhú cielene zabila domáci mozgový a výrobný potenciál a pod rúškom trendových termínov ako interoperabilita či globalizácia, a teda nám rafinovane vnútila produkty svoje.
Je otázka skôr filozofická, či sme tým danajským darom v podobe Eurofondov viac získali alebo stratili.
Každopádne k tomu, čo sme "dostali".. jedno je isté, ani kura nezahrabe zadarmo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656614/
V Rakúsku sú tie plošiny takmer na každej stanici.Nie na všetkých vlakoch jazdia nízkopodlažné vozne.
362.001-je to dobrý nápad ale na Slovensku nemá šancu. Na tom by sa asi nedalo tak debre "NABALIŤ" ako na ETCS. Tu už stovky ľudí špekulujú ako sa to nedá urobiť. Bezpečnosť pracovníkov a cestujúcich nikoho nezaujíma. Prečo? LEBO MEDVEĎ. Ak máš strýka v nebi a ponúkneš tučné provízie...
362.001-je to dobrý nápad ale na Slovensku nemá šancu. Na tom by sa asi nedalo tak debre "NABALIŤ" ako na ETCS. Tu už stovky ľudí špekulujú ako sa to nedá urobiť. Bezpečnosť pracovníkov a cestujúcich nikoho nezaujíma. Prečo? LEBO MEDVEĎ. Ak máš strýka v nebi a ponúkneš tučné provízie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656577/
Existuje take nariadenie 1371/2007/ES o pravach a povinnostiach cestujucich v zel. doprave, na zaklade ktoreho sa toho tuna este udeje vela veci, o ktorych si budu ludia mysliet, ze su prepychom. Tak napr. v sucasnosti sa obstaravaju mobilne plosiny, ktorymi sa bude na vybranych ZST zabezpecovat prisun imobilnych cestujucich k suprave vlaku - to este len bude cirkus.
netýka sa to len staníc, v ktorých nie sú bezbariérové podchody či výťahy??
netýka sa to len staníc, v ktorých nie sú bezbariérové podchody či výťahy??
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656561/
....Na Slovensku uz privolavacka neobmedzuje na jazdu podľa rozhladu, je to z predpisoveho hľadiska v podstate normálna dovolujuca navest. V obvode výmen je ekvivalentom navesti 40 a výstraha, na hl. navestidlach nekryjucich obvod výmen odpovedá navesti voľno, pokiaľ je zlucene s predzvesťou ďalšieho navestidla, tak samozrejme výstraha.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656540/
Aleš_Liesk.: Ďakujem za prvú funduvanu technickú odpoved, o ktoru som v uvode pýtal.Na Slovensku uz privolavacka neobmedzuje na jazdu podľa rozhladu, je to z predpisoveho hľadiska v podstate normálna dovolujuca navest. V obvode výmen je ekvivalentom navesti 40 a výstraha, na hl. navestidlach nekryjucich obvod výmen odpovedá navesti voľno, pokiaľ je zlucene s predzvesťou ďalšieho navestidla, tak samozrejme výstraha.
Ešte teda by ma zaujímala technická realizovatelnost káblových VZ slučiek v staniciach s počítačmi naprav plus možné prevádzkové úskalia... Je mi jasne, že to nemôže byť na tratiach s permisivnym významom navesti stoj, aby sa nestalo, že dojde k precitaniu kódu dovolujucej navesti dalsim vlakom, ktorý vstúpil do priestoroveho oddielu, keďže kód v kabli logicky nebude vysuntovany prvou osou vlaku predošlého. Hoc teda aj v staniciach su vjazdy na obsadený koľaj, prípadne odjazdy viacerých vlakov z jednej koľaje; tam by bol s kodovanim problém. Kazdopadne viem, že takéto slucky nie príliš rozsirene u nás fungujú, hlavne v dopravniach na zhlaviach (určite trebárs dlhé roky medzi Margecanami a Lodinou) a nik to zatiaľ neukradol.. preto mi to aj behalo po rozume.
Myslím, že ak by šlo len o to, celistvosť kabelovych sluciek by sa snáď dala kontrolovať viacerymi spolahlivymi a energetický nenarocnymi metódami, trebárs vysielaním a spätnym meranim napatovych impulzov.
Ešte teda by ma zaujímala technická realizovatelnost káblových VZ slučiek v staniciach s počítačmi naprav plus možné prevádzkové úskalia... Je mi jasne, že to nemôže byť na tratiach s permisivnym významom navesti stoj, aby sa nestalo, že dojde k precitaniu kódu dovolujucej navesti dalsim vlakom, ktorý vstúpil do priestoroveho oddielu, keďže kód v kabli logicky nebude vysuntovany prvou osou vlaku predošlého. Hoc teda aj v staniciach su vjazdy na obsadený koľaj, prípadne odjazdy viacerých vlakov z jednej koľaje; tam by bol s kodovanim problém. Kazdopadne viem, že takéto slucky nie príliš rozsirene u nás fungujú, hlavne v dopravniach na zhlaviach (určite trebárs dlhé roky medzi Margecanami a Lodinou) a nik to zatiaľ neukradol.. preto mi to aj behalo po rozume.
Myslím, že ak by šlo len o to, celistvosť kabelovych sluciek by sa snáď dala kontrolovať viacerymi spolahlivymi a energetický nenarocnymi metódami, trebárs vysielaním a spätnym meranim napatovych impulzov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656504/
Dle mého mají smyčky problém s nepřizpůsobivými občany, dále většina stanic, kde by přicházely smyčky do úvahy, není vybavena kolejovými obvody (ale na koridoru jsou počítače náprav, podobně by to šlo vyřešit i na ostatních tratích ... ale kopání). Návrh ale má problematický bod s přivolávačkou - kódovat na ní cokoliv jiného než Stůj je nepřípustné (m.j. i proto, že Přivolávačka může kdykoliv v podstatě regulérně zmizet a ve stanicích je nutno očekávat překážku třeba hned za návěstidlem). Možná by to šlo vyřešit kmitavým červeným kódem. U Mirela by šlo i poznat, jestli se jedná o smyčku (a ne kol. obvod), kdyby se při začátku kódování "na chvíli" pustila nějaká zatím nepoužívaná frekvence, třeba 90 Hz (smyčka s tím na rozdíl od kolejnic problém nemá). Tímto by si ty chytřejší systémy zjistily, že jsou nad smyčkou a platí třeba konstantní vzdálenost 1000 m.
Hlavní problém ale vidím v legislativě a financování.
Hlavní problém ale vidím v legislativě a financování.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656494/
362.001 - múdro píšeš, väčšinu podpisujem. Ale márne. Slovensko, okrem všeobecnej mentálnej predispozície, má tú smolu, že tu nie je žiada významná projekčná či stavebná firma, ktorá by si dokázala niečo významnejšie vylobovať. Lebo čo si budeme vravieť, v žiadnej pseudodemokratickej krajine nevládne prezident, vláda, parlament, ale rozne záujmové skupiny. Na rozdiel od ČR, kde firmy ako AŽD, EŽ, SUDOP, SKANSKA, EUROVIA, ... si svoje dokážu presadiť, hoci teraz to už nie je také okaté ako voľakedy (povedzme, že ŽOS Vrútky, ale to je mimo infraštruktúru). A tým pádom je železničná infraštruktúra na pokraji záujmu všetkých vládnucích garnitúr za posledných 20 rokov. A pokial tu táto pseudodemokracia bude, tak to bude aj ďalších 20 rokov. A preto možeš mať 1000 perfektných nápadov ako zachrániť 1000 ľudských životov, pokiaľ na to nebudeš mať politické/ekonomické krytie, tak nič nezmožeš. Bohužiaľ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656384/
To je snáď nevydarený vtip, nie? Alebo ďalšia ukážka totálneho nekompetentizmu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/656382/
Mne trať Bratislava - Púchov opisovať nemusíš. Tie tri oddiely ÚAB majú tiež svoje obete.
Pýtam sa ešte raz - ČO SA ZMENILO ? A možem si aj odopvedať : Okrem pár IC vlakov s gorilami na spôsobe zabezpečenia NIČ!!!