Železničné zabezpečovacie zariadenia
Vo viacerých fórach sa objavujú otázky súvisiace s činnosťou, konštrukciou alebo vlastnosťami železničných zabezpečovacích zariadení alebo ak chcete - signalizačných zariadení, ako sa im hovorí v Európskej únii. Preto si myslím, že samostatná diskusná téma venovaná tejto dôležitej časti železničnej infraštruktúry má svoj význam. Tu sa môžu objavovať nielen otázky a odpovede z oblasti konštrukcie zab.zar., ale aj informácie o nových zariadeniach inštalovaných na našich železniciach.
Podradené diskusné témy
Ja by som sa chcel spytat znalych problematiky, ze preco sa aj v sucasnosti stavaju nove releove stanicne zabezpecovacie zariadenia? Konkretne ma prekvapila nova releovka v Cremosnom. Pouziva sice pocitadla osi, ale je to releovka AZD. Ved taka hrca relatok musi byt vyrobne nakladnejsia ako elektronika. Vyvedie ma niekto z omylu?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89948/
BEA, neurážaj sa prosím. Išlo mi v podstate o to, že vidím ako sa danej téme rozumieš (nemám problém priznať, že lepšie ako ja) a preto neverím, žeby si nevedela napísať ten text svojimi slovami, ba i lepšie ako je originál. Vzhľadom na Tvoje schopnosti sa mi to zdalo "lacné". Ak sa na toto chceš uraziť, tak nedbám.
Na Tvoju otázku odpovedám - áno. Videl som rôzne zabzar, a výnimočne som na niektorých mal aj možnosť postaviť si jednu-dve vlakové cesty. Napriek tomu, ako som tu už písal, sa im venujem skôr všeobecne. Popri iných oblastiach - zberateľstvo, vozidlá hnacie, vozidlá ťahané, história, umelé stavby, trate, prevádzka, nehody ... sa to akosi ani veľmi nedá.
Na Tvoju otázku odpovedám - áno. Videl som rôzne zabzar, a výnimočne som na niektorých mal aj možnosť postaviť si jednu-dve vlakové cesty. Napriek tomu, ako som tu už písal, sa im venujem skôr všeobecne. Popri iných oblastiach - zberateľstvo, vozidlá hnacie, vozidlá ťahané, história, umelé stavby, trate, prevádzka, nehody ... sa to akosi ani veľmi nedá.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89947/
BEA99: Hlboko si cenim fandu, zenu, a este viac ak sa zaujima o problematiku zel. zab. zar. Pretoze tieto zar. su naozaj velmi zaujimave ale cisto pre laika su dost zlozite na pochopenie. Neviem na akej vedomestnej urovni zo zab. zar. si konkretne Ty (skola, prax atd.), pretoze z prispevkov si mna osobne a ako tu citam aj vicerich urcite nepresvedcila.
Uz som sa tu raz v inom fore vyjadril, ze som zastancom aby sa pisalo iba pravda a nie niejake "domyslacky".
Take ako viem ako to funguje lebo som to videla, v terminologii zab. zar. neobstoji. Co vsetko som videl ako funguje ale neviem ........ .
Kolkokrat si si "sahla na zive zab. zar. a urobila obsluhu" .
Nepracujem na zeleznici ale uz som mal moznost obsluhovat najma elektromechaniku a aj releovku ale aj ine zab. zar.
Viem ti ti odsypat ako pracuje aj jedno aj druhe. Rad poradim kedykolvek.
Skus mi napisat aku skolu strednu a aj vasoku mas vystudovanu do posty.
P.S. Zaujali ma tvoje hradlove zavery na fotkach, vedela by si aj nam popisat ktory prvkov je ktory ?
Dakujem
Uz som sa tu raz v inom fore vyjadril, ze som zastancom aby sa pisalo iba pravda a nie niejake "domyslacky".
Take ako viem ako to funguje lebo som to videla, v terminologii zab. zar. neobstoji. Co vsetko som videl ako funguje ale neviem ........ .
Kolkokrat si si "sahla na zive zab. zar. a urobila obsluhu" .
Nepracujem na zeleznici ale uz som mal moznost obsluhovat najma elektromechaniku a aj releovku ale aj ine zab. zar.
Viem ti ti odsypat ako pracuje aj jedno aj druhe. Rad poradim kedykolvek.
Skus mi napisat aku skolu strednu a aj vasoku mas vystudovanu do posty.
P.S. Zaujali ma tvoje hradlove zavery na fotkach, vedela by si aj nam popisat ktory prvkov je ktory ?
Dakujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89939/
Dodi
videl si ty naživo ako v skutočnosti pracuje elektromechanické zabezp.zariadenie a aká je vobec manipulácia s ním?! Možno ten príspevok nebol dokonalý a napriek tomu viem presne ako toto zariadenie pracuje a ako sa ovláda pretože som to neraz videla ... a bolo mi to myslím aj veľmi dobre vysvetlované. Príspevok bol zovšeobecnený.Skús napísať ty ako pracuje také elektromechanické zabezpečovacie zariadenie. A ináč len tak mimochodom chcela som tam niečo napísať k tým obrázkom.. ešte malá otázočka o čo ti vlastne šlo?!
videl si ty naživo ako v skutočnosti pracuje elektromechanické zabezp.zariadenie a aká je vobec manipulácia s ním?! Možno ten príspevok nebol dokonalý a napriek tomu viem presne ako toto zariadenie pracuje a ako sa ovláda pretože som to neraz videla ... a bolo mi to myslím aj veľmi dobre vysvetlované. Príspevok bol zovšeobecnený.Skús napísať ty ako pracuje také elektromechanické zabezpečovacie zariadenie. A ináč len tak mimochodom chcela som tam niečo napísať k tým obrázkom.. ešte malá otázočka o čo ti vlastne šlo?!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89919/
Dodi. a práve za tú druhú časť by som jej dal tú trojku, pretože je v nej dosť neprasností.
Vihorlat: TNŽ 34 2610 má názov Železničné svetelné návestidlá.
Článok 201 hovorí, že poradie svetiel je zhora dole naledovné:
a) svetelný kríž neplatnosti
b) ukazovatel skrat. zabrzdnej vzdial. s jedným pruhom
c) 1.žlté svetlo
d) zelené svetlo
e) červené svetlo
f) biele svetlo
g) 2.žlté svetlo
h) 1.zelený pruh
i) žltý pruh
j) 2.zelený pruh
k) ukazovateľ rýchlosti
l) ukazovatel skrat. zabrzdnej vzdial. s dvomi pruhmi
Ten istý článok tiež hovorí, že na návestidlách. kde môžu svietiť súčasne dve žlté svetlá sa biele svetlo umiestňuje nad červené svetlo.
V Kútoch to ale tak nie je (neviem prečo). Nemám po ruke schémaťák, ale podľa výkresov je biela pod červenou. Vo výrobnom programe AŽD som ani také 4-svetlové návestidlo nenašiel (s bielou nad červenou).
Článok 211 tej istej TNŽ hovorí o vzdialeností medzi svetlami. Min vzdialenosť stredov dvoch svetiel je 0,0012 požadovanej dohľadnosti návestného znaku. Pre dosiahnutie sa môžu vkladať nielen ďalšie svetla ale aj dištančné vložky.
Pre návestidlá AŽD platí:
dve rovnaké svetlá nad sebou - dohľadnosť 160m
dve rôzne svetlá nad sebou - dohľadnosť 250m
dve svetlá oddelené nesvietiacim svetlom - dohľadnosť 400m
Dve rovnaké svetlá tesne nad sebou tak môžu byť do rýchlosti 48km/h. Potom sa už miusí vložiť slepé svetlo alebo iné svetlo (robí sa to ale stále).
Dve rôzne svetlá potom môžu byť tesne nad sebou do rýchlosti 75km/h a dve oddelené do 120km/h.
Vihorlat: TNŽ 34 2610 má názov Železničné svetelné návestidlá.
Článok 201 hovorí, že poradie svetiel je zhora dole naledovné:
a) svetelný kríž neplatnosti
b) ukazovatel skrat. zabrzdnej vzdial. s jedným pruhom
c) 1.žlté svetlo
d) zelené svetlo
e) červené svetlo
f) biele svetlo
g) 2.žlté svetlo
h) 1.zelený pruh
i) žltý pruh
j) 2.zelený pruh
k) ukazovateľ rýchlosti
l) ukazovatel skrat. zabrzdnej vzdial. s dvomi pruhmi
Ten istý článok tiež hovorí, že na návestidlách. kde môžu svietiť súčasne dve žlté svetlá sa biele svetlo umiestňuje nad červené svetlo.
V Kútoch to ale tak nie je (neviem prečo). Nemám po ruke schémaťák, ale podľa výkresov je biela pod červenou. Vo výrobnom programe AŽD som ani také 4-svetlové návestidlo nenašiel (s bielou nad červenou).
Článok 211 tej istej TNŽ hovorí o vzdialeností medzi svetlami. Min vzdialenosť stredov dvoch svetiel je 0,0012 požadovanej dohľadnosti návestného znaku. Pre dosiahnutie sa môžu vkladať nielen ďalšie svetla ale aj dištančné vložky.
Pre návestidlá AŽD platí:
dve rovnaké svetlá nad sebou - dohľadnosť 160m
dve rôzne svetlá nad sebou - dohľadnosť 250m
dve svetlá oddelené nesvietiacim svetlom - dohľadnosť 400m
Dve rovnaké svetlá tesne nad sebou tak môžu byť do rýchlosti 48km/h. Potom sa už miusí vložiť slepé svetlo alebo iné svetlo (robí sa to ale stále).
Dve rôzne svetlá potom môžu byť tesne nad sebou do rýchlosti 75km/h a dve oddelené do 120km/h.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89909/
štb, ten vysoko odborný príspevok (teda aspoň jeho prvú časť) nám BEA takmer doslova okopírovala zo stránky http://www.vyhrevna-vrutky.sk/SK/Zab_tech.htm
Po zvyšku som nepátral.
Po zvyšku som nepátral.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89905/
štb to sú veľmi dobré knižky.
PetoN chcem sa spýtať ak môžem, my na SK máme niekde normatívne stanovené poradie svetiel na svetelných hlavných návestidlách?, a druhá otázka, súčasne svietiace dve svetlá na svetelnom návestidle už nemusia byť oddelené jedným nesvietiacim svetlom - príklad, návesť "rýchlosť 40 a opakovanie návesti výstraha" - 3 svetlá žltá-biela-žltá - žltá s bielou môžu svietiť hneď vedľa seba? Lebo čo som videl fotky z Kútov tak tam cestové návestidlá deliace koľaj na dve časti majú len 4 svetlá a tá návesť by na nich svietiť mala a rovnako na plániku Leopoldova cestové návestidlá na 9.koľaji s rovnakým účelom ako tie v Kútoch majú tiež len 4 svetlá... Ďakujem za odpoveď, prípadne aj Tomino sa môže vyjadriť.
PetoN chcem sa spýtať ak môžem, my na SK máme niekde normatívne stanovené poradie svetiel na svetelných hlavných návestidlách?, a druhá otázka, súčasne svietiace dve svetlá na svetelnom návestidle už nemusia byť oddelené jedným nesvietiacim svetlom - príklad, návesť "rýchlosť 40 a opakovanie návesti výstraha" - 3 svetlá žltá-biela-žltá - žltá s bielou môžu svietiť hneď vedľa seba? Lebo čo som videl fotky z Kútov tak tam cestové návestidlá deliace koľaj na dve časti majú len 4 svetlá a tá návesť by na nich svietiť mala a rovnako na plániku Leopoldova cestové návestidlá na 9.koľaji s rovnakým účelom ako tie v Kútoch majú tiež len 4 svetlá... Ďakujem za odpoveď, prípadne aj Tomino sa môže vyjadriť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89886/
BEA99:
To je čo ten Tvoj príspevok?
Podľa mňa je to referát študenta 3.ročníka strednej školy na tému zab.zar. Ja byť profesor tak zaň dostaneš najlepšiu trojku. Veď to nemá hlavu ani pätu!!!
Na koľkých školách si vyštudovala zabezpečovaciu techniku, že píšeš takéto vysoko odborné príspevky? Odporúčam najprv naštudovať príslušnú literatúru. Na začiatok odporúčam Ing.Dušan KRIŽAN: Zabezpečovacia technika I. a II. časť
To je čo ten Tvoj príspevok?
Podľa mňa je to referát študenta 3.ročníka strednej školy na tému zab.zar. Ja byť profesor tak zaň dostaneš najlepšiu trojku. Veď to nemá hlavu ani pätu!!!
Na koľkých školách si vyštudovala zabezpečovaciu techniku, že píšeš takéto vysoko odborné príspevky? Odporúčam najprv naštudovať príslušnú literatúru. Na začiatok odporúčam Ing.Dušan KRIŽAN: Zabezpečovacia technika I. a II. časť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89884/
nie je typický el. mech. riadiaci prístroj. Z pôvodnej techniky tam zostali len závery výmen. Návestidlá v L. Miluláši stavia výpravca, čo v pôvodnej elmechanike robí signalista, aj svetelné , na príkaz výpravcu. Sú tam aj úpravy na úväzok na AB, čo pôvodný Rank nepoznal, lebo používali hradlový poloautoblok
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89883/
"PRÁVE TOTO ZARIADENIE ZABEZPEČUJE podľa mňa predovšetkým náhradu reléových zabezpečovacích zariadení pre použitie pre kolajové vlečky ako aj na železnici. Je elektronické môže byť aj modulárne s programovateľnosťou."
Co to tu je? Ako moze elektromechanika nahradzat releovku to uz vobec tomu nerozumiem. A vobec releovka urcite nema ziadne operatorske stanice alebo PC . Skus napisat v ktorej stanici je taka releovka ?
Jedine, ze ten text by chcelo trosku ucesat do urcitej postupnosti, potom si to trosku viem predstavit
- elektromechanika
- releovka
-elektronicke - (modularne)
trebars aj s PC
Dalej vonkajsia cast, moze byt.
Vnutorna sa skor nazyva ovladacia.
Co to tu je? Ako moze elektromechanika nahradzat releovku to uz vobec tomu nerozumiem. A vobec releovka urcite nema ziadne operatorske stanice alebo PC . Skus napisat v ktorej stanici je taka releovka ?
Jedine, ze ten text by chcelo trosku ucesat do urcitej postupnosti, potom si to trosku viem predstavit
- elektromechanika
- releovka
-elektronicke - (modularne)
trebars aj s PC
Dalej vonkajsia cast, moze byt.
Vnutorna sa skor nazyva ovladacia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89881/
Elektromechanické zabezpečovacie zariadenie :
toto známe zariadenie pochádza z 19. a 20. . Tento typ zariadení patrí dodnes medzi najčastejšie používané zabezpečovacie zariadenia v sieti ŽSR. Pôvodná konštrukcia je , ktorá bola je charateristická použitím mechanických prestavníkov na ovládanie výmen, mechanických vchodových a odchodových návestidiel. Prvky v koľajisku ovláda výhybkár (signalista) stavadlovými pákami zo závislého stavadlového prístroja umiestneného v domci v blízkosti ovládaných prvkov. Prácu jednotlivých stavadlových prístrojov riadi a koordinuje . Rankov riadiaci prístroj umiestnený na pracovisku výpravcu.
Bezpečnosť zariadenia je zaistená použitím mechanicky predimenzovaných mechanizmov, ktoré zaisťujú vzájomné blokovanie ovládacích prvkov tak, aby človek pracujúci s týmto zariadením chybou alebo omylom nemohol vykonať úkony, ktoré by potenciálne mohli ohroziť bezpečnú jazdu vlaku stanicou - napríklad dovoliť protismerný vchod vlakov na rovnakú staničnú koľaj, prestaviť výmenu pod idúcim vlakom alebo tesne pred ním.
poznáme aj iné druhy zabezpečovacích zariadení ako aj automatizované zabezpečovacie zariadenia
PRÁVE TOTO ZARIADENIE ZABEZPEČUJE podľa mňa predovšetkým náhradu reléových zabezpečovacích zariadení pre použitie pre kolajové vlečky ako aj na železnici. Je elektronické môže byť aj modulárne s programovateľnosťou. Delí sa na Vonkajšie a Vnútorné. VONKAJŠIE : sú tam zahrnuté ja výmeny, návestidlá a kolajové obvody, ktoré zabezpečujú súvis medzi chodom vlaku a zabezpečovacím zariadením. Vnútorné rozdelenie zabezpečovacieho zariadenia je zložené z výkonnej a riadiacej časti. Výkonná časť má reléové prvky zariadenia. Riadiaca časť sa skladá ešte z ďalších 2 častí.1.riadenia predstavujú dve operátorské stanice kde sa nachádzájú personálne PC a 2 procesné automaty, ktoré riadia výkonné prvky.
toto známe zariadenie pochádza z 19. a 20. . Tento typ zariadení patrí dodnes medzi najčastejšie používané zabezpečovacie zariadenia v sieti ŽSR. Pôvodná konštrukcia je , ktorá bola je charateristická použitím mechanických prestavníkov na ovládanie výmen, mechanických vchodových a odchodových návestidiel. Prvky v koľajisku ovláda výhybkár (signalista) stavadlovými pákami zo závislého stavadlového prístroja umiestneného v domci v blízkosti ovládaných prvkov. Prácu jednotlivých stavadlových prístrojov riadi a koordinuje . Rankov riadiaci prístroj umiestnený na pracovisku výpravcu.
Bezpečnosť zariadenia je zaistená použitím mechanicky predimenzovaných mechanizmov, ktoré zaisťujú vzájomné blokovanie ovládacích prvkov tak, aby človek pracujúci s týmto zariadením chybou alebo omylom nemohol vykonať úkony, ktoré by potenciálne mohli ohroziť bezpečnú jazdu vlaku stanicou - napríklad dovoliť protismerný vchod vlakov na rovnakú staničnú koľaj, prestaviť výmenu pod idúcim vlakom alebo tesne pred ním.
poznáme aj iné druhy zabezpečovacích zariadení ako aj automatizované zabezpečovacie zariadenia
PRÁVE TOTO ZARIADENIE ZABEZPEČUJE podľa mňa predovšetkým náhradu reléových zabezpečovacích zariadení pre použitie pre kolajové vlečky ako aj na železnici. Je elektronické môže byť aj modulárne s programovateľnosťou. Delí sa na Vonkajšie a Vnútorné. VONKAJŠIE : sú tam zahrnuté ja výmeny, návestidlá a kolajové obvody, ktoré zabezpečujú súvis medzi chodom vlaku a zabezpečovacím zariadením. Vnútorné rozdelenie zabezpečovacieho zariadenia je zložené z výkonnej a riadiacej časti. Výkonná časť má reléové prvky zariadenia. Riadiaca časť sa skladá ešte z ďalších 2 častí.1.riadenia predstavujú dve operátorské stanice kde sa nachádzájú personálne PC a 2 procesné automaty, ktoré riadia výkonné prvky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89861/
No v návestnom predpise sa nikto nedočíta to, čo má svietiť na návestidle v závislosti na rýchlosti v priľahlom obvode výhybiek, na vzdialenosti k nasledujúcemu návestidlu a návesti nasledujúceho návestidla. Ono tá bratislavská reléovka bola uvedená do činnosti ešte v plartnosti starej TNŽ kde tie tabuľky návestenia boli, ale zrejme projektant tomu nevenoval pozornosť. To isté je aj v T.Teplej čo ja viem, v inej stanici zas na cestovom návestidle bliká "Očakávajte 40" pričom nasledujúce návestidlo je za ním takých 200 m.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89299/
Vihorlat: Je vec názoru, či normy majú byť rámcové alebo detailné. Detailná norma totiž práve obmedzuje to, čo si navrhoval v prípade toho priecestia u Vás. Pri písaní normy nemôže nikto dopredu predpokladať, čo prinesie vývoj, aké nové typy zariadení sa objavia a preto sme sa snažili práve o normy upravujúce len základné rámce bezpečnosti.
Čo sa týka tabuľky návestenia, myslíme si, že je to úloha prevádzkovateľa dráhy (ŽSR) vo svojom návestnom predpise stanoviť dovolené kombinácie návestných znakov. Preto sme túto tabuľku nedali do normy o staničných zabezpečovacích zariadeniach a dokonca ani do normy o návestidlách. Pracovníkom ŽSR sme odporučili dať tieto tabuľky do inovovaného návestného predpisu. Že sa to v Ž1 neobavilo, za to fakt nemôžeme. Tá kombinácia návestných znakov v Bratislave (a obávam sa, že nielen tam) je podľa mňa len nepochopenie návestného predpisu, jeho nerešpektovanie alebo ja neviem čo zo strany projektanta, konštruktéra, dodávateľa, ...
Čo sa týka tabuľky návestenia, myslíme si, že je to úloha prevádzkovateľa dráhy (ŽSR) vo svojom návestnom predpise stanoviť dovolené kombinácie návestných znakov. Preto sme túto tabuľku nedali do normy o staničných zabezpečovacích zariadeniach a dokonca ani do normy o návestidlách. Pracovníkom ŽSR sme odporučili dať tieto tabuľky do inovovaného návestného predpisu. Že sa to v Ž1 neobavilo, za to fakt nemôžeme. Tá kombinácia návestných znakov v Bratislave (a obávam sa, že nielen tam) je podľa mňa len nepochopenie návestného predpisu, jeho nerešpektovanie alebo ja neviem čo zo strany projektanta, konštruktéra, dodávateľa, ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/89268/
ďakujem aj tebe za tvoje slová cením si že si to napísal ako si myslel viem v niektorých veciach máš pravdu a necháme to radšej tak radšej sa budém snažiť vás niečím zaujímavým prekvapiť.