Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
S kamarádem se chystáme do stavby vlastního dekodéru. Tak v první fázi studujeme, jak fungují firemní fýrobky a chceme být lepší :). jedna věc, na kterou jsme zatím narazili je, co dělá dekodér, když se na chvilku přeruší napájení. Například když lokomotiva přejede přes úsek s horším odběrem proudu. Setrvačník jí sice přes to místo přetáhne zase na kolej pod napětím, ale dekodér je chvilku bez proudu. Uvažujeme, co by měl dekodér správně dělat. V nejhorším případě se dekodér vyresetuje a zase začína nabíhat od nuly. Jedno řešení, které jsme vymysleli, je takové, že dekodér bude obsahovat kondenzátor, který ho na tu chvíli podrží, aby si pamatoval svůj stav (ale kondenzátor je veliký). Druhé řešení je takové, že součástí dekodéru bude paměť, do které se bude ukládat informace o aktuálním stavu. Ta je sice malá a informaci si podrží dlouhou dobu, ale má omezený počet zápisů za svoji životnost. Nevíte, jak tohle řeší konkurence ? :).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/101372/
Dakujem za informacie. Ja bysom to teda pre jasnost ještě trocha konkretizoval. Moje kolajisko (vlakodrom) už tu je známe, len som ho podla vašich podnětov upravil, aby vlaky chodili "odnikekad niekam", no točny som sa nevzdal, pre istotu posielam schému. Tuná budu súčasne chodit 4, maximálně 5 rušňov. Pre digitálny provoz si chcem kupit CompactSet (COMPACT, dekodér LE1025A a LE1025E, spínací dekodér LS 110 a transformátor TR100). To je hádam optimálna varianta pr toto kolajisko. Preto snad nebudem žiadný zosilovač (bootster) potrebovat a budem kolajisko jednoducho na niekolkych miestach napajat z COMPACtu, čo myslite?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/99783/
to jki, vypravec: Prerusenie kolaji by som nevidel ako univerzalnu POTREBU. Prerusenie kolaji my pouzivame len z dvoch nevyhnutnych dovodov - kolajova slucka na falosnej dvojkolajke a indikacia obsadenia prudovym snimacom - tam je vsak prerusena len jedna kolaj, druha je priebezna na celom kolajisku.
Ak je ale layout navrhnuty ako priebezny a na indikaciu sa pouzivaju napriklad optocidla, kolaje NIE JE NUTNE, dokonca by som povedal NIE JE DOBRE zbytocne prerusovat.
Preto by som doplnil len to, ze "kolaje by mali byt prerusene" len ak je to nevyhnutne.
Co sa tyka napajania - vzdialenost napajacich bodov si myslim zavisi aj od kvality kolajiva. Napriklad my pouzivame Roco-line a v pohode si vystacime aj kazde 3-4 metre. Takisto to zavisi aj od pouzitych kolajnic. Ak pouzivas 920 mm, resp pajkovane flexace, da sa aj viac metrov. Na druhej strane, ak je to skladacka z kratkych kolajnic (oblukov, rovnych, zhlavie stanice), potom to skutocne moze klesnut aj na metre - dva.
Co sa tyka bosterov - len na doplnenie - pripajaju sa na miesta podla toho, aka je tam ocakavana zataz. A tak sa moze stat, ze na velkej stanici, kde moze byt v "jazde" naraz aj 4-5 lokomotiv, nemusi stacit len jeden, a na celu vedlajsiu trat, kde sa budu nahanat len kratke manipulaky a motoraky ti vystaci jeden. Zavisi to teda aj od rozsahu prevadzky, stupani a klesani, "kategorie trate" a tym padom od ocakavanych suprav (masinka ma urcite iny odber s 3 voznami na klesani ako 8 voznovy rychlik s tou istou masinkou na stupani 15-30% v plnej rychlosti). Dalo by sa povedat, ze pouzitie zosilnovacov podlieha podobnym principom ako stavba meniarni ne elektrifikovanych tratiach.
Ak je ale layout navrhnuty ako priebezny a na indikaciu sa pouzivaju napriklad optocidla, kolaje NIE JE NUTNE, dokonca by som povedal NIE JE DOBRE zbytocne prerusovat.
Preto by som doplnil len to, ze "kolaje by mali byt prerusene" len ak je to nevyhnutne.
Co sa tyka napajania - vzdialenost napajacich bodov si myslim zavisi aj od kvality kolajiva. Napriklad my pouzivame Roco-line a v pohode si vystacime aj kazde 3-4 metre. Takisto to zavisi aj od pouzitych kolajnic. Ak pouzivas 920 mm, resp pajkovane flexace, da sa aj viac metrov. Na druhej strane, ak je to skladacka z kratkych kolajnic (oblukov, rovnych, zhlavie stanice), potom to skutocne moze klesnut aj na metre - dva.
Co sa tyka bosterov - len na doplnenie - pripajaju sa na miesta podla toho, aka je tam ocakavana zataz. A tak sa moze stat, ze na velkej stanici, kde moze byt v "jazde" naraz aj 4-5 lokomotiv, nemusi stacit len jeden, a na celu vedlajsiu trat, kde sa budu nahanat len kratke manipulaky a motoraky ti vystaci jeden. Zavisi to teda aj od rozsahu prevadzky, stupani a klesani, "kategorie trate" a tym padom od ocakavanych suprav (masinka ma urcite iny odber s 3 voznami na klesani ako 8 voznovy rychlik s tou istou masinkou na stupani 15-30% v plnej rychlosti). Dalo by sa povedat, ze pouzitie zosilnovacov podlieha podobnym principom ako stavba meniarni ne elektrifikovanych tratiach.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/99708/
to: Vypravec: dokonca je to žiadúce. A nielen napájať na viacerých miestach, ale aj použitie viac boosterov na rôzne sekcie koľajiska. Booster potom môže byť slabší (stačí napr. 1,5 -2A) čo pri náhodnom skrate nespôsobí škodu ani na koľajnici ani v mašine. Ideálne je ťahať pozdĺž koľaje hrubú dvojlinku a v cca metrových intervaloch prepojiť s koľajnicami. Túto dvojlinku potom na jednom mieste pripojiť na booster. Treba sa snažiť nerobiť slučky, teda koľaje by mali byť prerušené (aj tak je vhodné dávať dilatačné medzery). Zároveň sa tak vytvára možnosť zaradiť v budúcnosti do úsekov snímače obsadenosti koľají.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/99642/
Ja by som mal tiež dotazok holedne digitálu. Ked som si vytvaral kolajiska v analogovom ovladaní, napájal som kolajisko na viacerých miestach. Jazdné vlastnosti boli lepšie. Je také niečo vhodné zrobit aj u digitálného ovladania lebo je to zbytočné? Lebo u digitálu nie je možné?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/99599/
Súhlasím s NNN. Považujem ho za jedného z najlepších odborníkov na DCC na Slovensku. Súhlasím aj s tým, že mnoho technických informácii môžu zmiasť začiatočníkov v DCC, ale na druhú stranu ak budú mať chybné informácie od začiatku môže to vies k falošnej ilúzií.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98419/
Ked sa tak divam na obsah diskusie, mam taku obavu, ze aj tak nikomu nepomoze v zaciatkoch pri hladani vhodneho systemu na ovladanie kolajiska. Zabieha sa tu do technickych detailov, ktore nemaju pri prvotnom rozhodovani zasadny vyznam, debata sa zvrhne ja invektivy NNN kontra zvysok sveta. Pravdu povediac, uz davno tato debata stratila vobec nejaku hlavnu myslienku.
Povodne to mala byt, podla mna, resers, co je k dispozicii, co ma ake vyhody a nevyhody, aby sa nasiel nejaky vhodny riadiaci system pre klubove kolajisko.
Ak chceme dalej diskutovat na tuto temu, prosim. Ale je na citatelovi, aby sa rozhodol, ktory nazor si vyberie za najblizsi svojmu.
Ja osobne vsak prestavam citat a uznavat nazory prezentovane sposobom,
ktory som tu kritizoval, bez ohladu na to, ci su alebo nie su pravdive.
Ak ma niekto problem zniest nazor inych, je to jeho problem a mal by sa nad sebou zamysliet.
Vratime sa k povodnej myslienke, alebo sa tu budeme hadat s NNN?
Povodne to mala byt, podla mna, resers, co je k dispozicii, co ma ake vyhody a nevyhody, aby sa nasiel nejaky vhodny riadiaci system pre klubove kolajisko.
Ak chceme dalej diskutovat na tuto temu, prosim. Ale je na citatelovi, aby sa rozhodol, ktory nazor si vyberie za najblizsi svojmu.
Ja osobne vsak prestavam citat a uznavat nazory prezentovane sposobom,
ktory som tu kritizoval, bez ohladu na to, ci su alebo nie su pravdive.
Ak ma niekto problem zniest nazor inych, je to jeho problem a mal by sa nad sebou zamysliet.
Vratime sa k povodnej myslienke, alebo sa tu budeme hadat s NNN?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98412/
NNN: Co keby si tak nekomentoval nieco, co nie je urcene Tebe?
Pokial budes pouzivat kladivo na kazdy iny nazor a mentorovat,
nikam cela diskusia nepovedie. Ukludni sa to az vtedy, ked sa prestanes hrat na najmudrejsieho. Tvoje modelarske kvality nepopieram, ovsem
sposob jednania s ludmi je v Tvojom pripade neakceptovatelny.
Pokial budes pouzivat kladivo na kazdy iny nazor a mentorovat,
nikam cela diskusia nepovedie. Ukludni sa to az vtedy, ked sa prestanes hrat na najmudrejsieho. Tvoje modelarske kvality nepopieram, ovsem
sposob jednania s ludmi je v Tvojom pripade neakceptovatelny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98404/
jki - máš úplnu pravdu, už len založ odnož Talibanu. Každá dobrá ulica, resp. štvrť má svojí mistni drbnu, ŽM Teba. Nuž rozdávaj svoje "praktické" skúsenosti s IBX zo stovky stretnutí v Nemecku. Ja na jalové nekonečné nikam nevedúce mentorovanie čas nemám. Viem ho využiť aj nekonečne zmysluplnejšie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98177/
Jaro prepáč, ale nekomunikujem s tebou, lebo to sa naozaj nedá. Jediné čo robím je, že upozorním ostatných v tejto konfere, že tvoje niektoré tvrdenia doslova mätú čitateľa. Aj keď si "FREMO FRED je v jadre nelegálna možnosť" myslel vo vzťahu k IBX, tak nemáš celkom pravdu, lebo ak si oba "ctia" špecifikáciu, tak je to "legálne". Fred si ju určite ctí. A podľa skúsenoestí z nemecka IBX nemá židen problém s FRED-om - overené na stovkách stretnutí FREMO a desiatkami IBXov a stovkách fredov. A osočovanie z "mentorovania a rýpania" tu odznelo niekoľkokrát z tvojich odpovedí.... Skús dovoliť aj ostatným vyjadriť svoj názor, nikto z nás nemá "patent" na rozum, ale existujú všeobecne uznávané fakty, ktoré sa snažím prezentovať....
Rád by som počul názor ostatných....
Rád by som počul názor ostatných....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98167/
To jki - Jozef s Tebou nie je komunikácia možná, pretože Ty si vytrhávaš vety a slová z kontextu do spojení, ktoré si sám fabrikuješ.
Nepísal som, že FREMO FRED je "nelegálna možnosť" ako taká, ale vo VZŤAHU k IBX. Pokiaľ máš problém stiahnúť si manuál a prečítať si ho, tak o čom chceš neustále diskutovať. Tebe ergo nejde o diskusiu, ale o mentorovanie a rýpanie.
Keď toľko mentoruješ tak by si monol a mal vedieť, že aj celosvetovo akceptované profesionálne protokoly (FMZ, atď.) pre priemyselné aplikácie majú odchylky podľa firemného prevedenia. Jadro sa dodržuje, ale každý voľný bitík sa využíva na vlastné modifikácie, umožňujúce komparatívnu výhodu voči konkurencii. Ja nie som tvorca ani zástupca výrobcu IBX, len užívateľ, ktorí sa snaží z neho vymačkať maximum a nezničiť ho. Smeruj teda svoje výhrady a mentorské rady na výrobcu fy Uhlenbrock, GmbH. Ostatne k IBX je vlastný FRED Uhlenbrock, preto je proti obchodníckej logike podporovať FREMO FRED-a. Ty IBX nemáš a mne vyhovuje aj ono kostrbaté pripájanie FREMO FRED-a. Hazardom sa jednoducho vyhnem na základe varovaní dohľadu systému.
Nepísal som, že FREMO FRED je "nelegálna možnosť" ako taká, ale vo VZŤAHU k IBX. Pokiaľ máš problém stiahnúť si manuál a prečítať si ho, tak o čom chceš neustále diskutovať. Tebe ergo nejde o diskusiu, ale o mentorovanie a rýpanie.
Keď toľko mentoruješ tak by si monol a mal vedieť, že aj celosvetovo akceptované profesionálne protokoly (FMZ, atď.) pre priemyselné aplikácie majú odchylky podľa firemného prevedenia. Jadro sa dodržuje, ale každý voľný bitík sa využíva na vlastné modifikácie, umožňujúce komparatívnu výhodu voči konkurencii. Ja nie som tvorca ani zástupca výrobcu IBX, len užívateľ, ktorí sa snaží z neho vymačkať maximum a nezničiť ho. Smeruj teda svoje výhrady a mentorské rady na výrobcu fy Uhlenbrock, GmbH. Ostatne k IBX je vlastný FRED Uhlenbrock, preto je proti obchodníckej logike podporovať FREMO FRED-a. Ty IBX nemáš a mne vyhovuje aj ono kostrbaté pripájanie FREMO FRED-a. Hazardom sa jednoducho vyhnem na základe varovaní dohľadu systému.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98159/
ja neviem ako sa mám chovať v tejto konfere, porsím teda účastníkov aby sa vyjadrili k nasledovnej veci: v konfere odznie úplne nezmyslený názor. Ak na neho zareagujem, strhen sa ešte nezmyslenejšia polemika. Tak nechať radšej účastníkov v omlye?
Konkrétne: NNN uvádza:"FREMO FRED je v jadre nelegálna možnosť. Režim disp. systém neponúka, preto ťažko hovoriť o chovaní sa mimo normy. "
Toto tvrenie je nepravdivé. Frem Fred je postavený podľa legálne zverejnenej normy firmy Digitrax (autor Loconetu). Jeho HW a SW aú voľne k dispozícii, a nevzťahujú sa na ne žiadne ochrany autorských práv. A tiež režím Dispatch (priradenie adresy) je detailne popísané v špecifikácii Loconetu. Naopak, IBX je ten čo "preberá" normu a má vlastné špecifické odchýlky.
Už sa teším čo sa tu strhne za flamewar
Konkrétne: NNN uvádza:"FREMO FRED je v jadre nelegálna možnosť. Režim disp. systém neponúka, preto ťažko hovoriť o chovaní sa mimo normy. "
Toto tvrenie je nepravdivé. Frem Fred je postavený podľa legálne zverejnenej normy firmy Digitrax (autor Loconetu). Jeho HW a SW aú voľne k dispozícii, a nevzťahujú sa na ne žiadne ochrany autorských práv. A tiež režím Dispatch (priradenie adresy) je detailne popísané v špecifikácii Loconetu. Naopak, IBX je ten čo "preberá" normu a má vlastné špecifické odchýlky.
Už sa teším čo sa tu strhne za flamewar
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/98123/
Mikinko, omyl možnosti IBX a SW TrainController (chybne Railco) sú obrovské a potom je tu ešte SW Viessmann (Windigiped, ? pozri na mojom webe). Logickými podmienkami ide uvariť skoro všetko. Do podmienok ide našiť polohy výhybie, stavy čidiel (v tom je VŠETKO), náveste ba aj "polohu" iného vlaku (cestovný poriadok). Vlaková cesta je samozrejmosť. Ja to mám poriešené trochu "obchvatom" kvôli DB návestnej sústave. tlačidlom nastavím vlakovú cestu (v nej sú zašité všetky potrebné podmienky) a potom príde návest voľno. Kým nie je vlaková cesta urobená, návest voľno nemožno dať. Rozbeh vozidla sa primárne nastavuje u lok. (parametre), odchodová rýchlosť pri návesti. Ja ju volím akože nižšiu (musí sa to nakalibrovať podľa reálu) a po výjazde zo zhlavia, keď zhadzujem náveste, súbežne pridám rýchlosť. Trochu dá zabrať smerovosť, ale po konečnom počte pokusov sa to podarí.
Inak KMŽ Brno má vlastný SW kompatibilný s IBX. Mieru kompatibility posúdiť neviem. Posledným "tromfom" TrainCon. je makro, t.j. vlastné prvky a rutiny.
Inak KMŽ Brno má vlastný SW kompatibilný s IBX. Mieru kompatibility posúdiť neviem. Posledným "tromfom" TrainCon. je makro, t.j. vlastné prvky a rutiny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/97961/
to NNN : Vdaka za vycerpavajuce info. Myslim, ze mi to v niektorych oblastiach pomohlo pri rieseni probemov ovladania, predovsetkym:
- posunovacie zalohy (loko) v hlavnej stanici budu mat napevno "svojho" fredyho
- slucku budem riesit prepinacom v stanici (kedze slucka nie je "priama slucka) ale je v nej aj skryta stanica, ktora je principialne NEPREJAZDNA (neda sa postvit sucasne aj vchod a odchod) - nema to totiz zmysel aby sa mi vlak, ktory prave z viditelnej casti kolajiska odisiel sa po pol minute vratil z opacneho smeru. Preto pri prepinani volby VCHOD/ODCHOD sa zaroven vykona prepnutie napajania stanicnych kolaji (kedze aj prudovemu indikatoru je uplne jedno, ktory vodic ide cez neho, kedze je to striedavy prud) - tak ci tak som mal na kruhovom prepinaci na plosaku este jeden prepinaci kontakt volny
- SW - kedze je to moj konicek, pohram sa s tym. Je to ako stavba modelov - sa sa to kupit, da sa to zohnat, ale staviame ich preto, ze nas to tesi. A to iste pri mne plati pri programovani ..... Jasne, na zaciatok zakladne funkcie a potom budem pridavat. Napriklad, IBX doklaze indikovat obsadenie S88, ma ovladanie prislusenstva a loko, ale nedoklaze tieto veci skombinovat - do IBX aj ked ma RouteControl nedokazem nahodit zavislost, ze danu vlakovu cestu nie je mozne postavit ak je nejaky vystup na S88 obsadeny a este to aj prepojit so zastavenim, resp. rozbehom vozidla ...
- ovladanie jazdy vozidiel v skrytej stanici necham na PC s tym, ze vchodove aj odchodove zhlavie bude chranene prerusenim napajania (kym nebude postavena vlakova cesta) a ochod bude davat "vypravca" skrytej stanice tlacitkom pripojenym na S88, kde sa podla grafikonu cez PC "vypravi" stanoveny vlak .....
- posunovacie zalohy (loko) v hlavnej stanici budu mat napevno "svojho" fredyho
- slucku budem riesit prepinacom v stanici (kedze slucka nie je "priama slucka) ale je v nej aj skryta stanica, ktora je principialne NEPREJAZDNA (neda sa postvit sucasne aj vchod a odchod) - nema to totiz zmysel aby sa mi vlak, ktory prave z viditelnej casti kolajiska odisiel sa po pol minute vratil z opacneho smeru. Preto pri prepinani volby VCHOD/ODCHOD sa zaroven vykona prepnutie napajania stanicnych kolaji (kedze aj prudovemu indikatoru je uplne jedno, ktory vodic ide cez neho, kedze je to striedavy prud) - tak ci tak som mal na kruhovom prepinaci na plosaku este jeden prepinaci kontakt volny
- SW - kedze je to moj konicek, pohram sa s tym. Je to ako stavba modelov - sa sa to kupit, da sa to zohnat, ale staviame ich preto, ze nas to tesi. A to iste pri mne plati pri programovani ..... Jasne, na zaciatok zakladne funkcie a potom budem pridavat. Napriklad, IBX doklaze indikovat obsadenie S88, ma ovladanie prislusenstva a loko, ale nedoklaze tieto veci skombinovat - do IBX aj ked ma RouteControl nedokazem nahodit zavislost, ze danu vlakovu cestu nie je mozne postavit ak je nejaky vystup na S88 obsadeny a este to aj prepojit so zastavenim, resp. rozbehom vozidla ...
- ovladanie jazdy vozidiel v skrytej stanici necham na PC s tym, ze vchodove aj odchodove zhlavie bude chranene prerusenim napajania (kym nebude postavena vlakova cesta) a ochod bude davat "vypravca" skrytej stanice tlacitkom pripojenym na S88, kde sa podla grafikonu cez PC "vypravi" stanoveny vlak .....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/97807/
To mikinko : už sa to ukľudnilo, teda je priestor pre užívateľské skúsenosti s IBX. Primárne pre IBX sú tieto možnosti externých ovládačov :
- FRED (Uhlenbrock) s možnosťou prepínania adries (naraz 4 vložené) a istým sledovaním jazdy (LED). Preberanie je jasné - inicializácie v "menu" a po zastrčení sa prihlási. Navolením adresy sa zvolená mašina preberá. Princíp tohto ovládača (rozhrania LocoNet) je taký, že vozidlo je mimo kontroly (= ovládania z centrály a TÝM aj PC !). Dôvod naprosto logický, zamedzenie dvojitej manipulácie.
- IB-Control (Art. Nr. 65400), pult s dvojicou ovládačov a tlačidlami ako IBX, ale bez centrály, pripojenie cez LocoNet
- IRIS, infra pripojiteľný ručný ovládač s možnosťou ovládania príslušenstva aj vozidiel. Vozidla sa ovládajú nepohodlne, neprirodzenie tlačidlami +, -
- DAISY, sofistikovaný ovládač/centrála (so zosíkom) s možnosťou ovládať vozidlá aj príslušenstvo vrátane programovania, indikácia smeru pohybu a rýchlosti
Cenovo je najlacnejší FRED asi po 65 Eur. FREMO FRED je v jadre nelegálna možnosť. Režim disp. systém neponúka, preto ťažko hovoriť o chovaní sa mimo normy. Pripojenie FREMO FRED-a je však možné a možno svojské (nie všetky nuansy som prezentoval). IBX má však oddelené rozhranie LocoNet pre FRED-ov. Popis stavby FRED-a takmer so všetkým vrátane upgrade mám na webe. Súčasne upozorňujem na dátum vzniku FRED-a, 03/1998, t.j. takmer 2 roky pred zahájením výroby IBX. Ovládač MERG je principiálne k IBX nepripojiteľný. Je to len a len skrinka s ovládacími prvkami prepojená káblikom s centrálou. Pri odpojení sa preruší prúdová slučka a ovládané vozidlo zastane.
Prečo externý ovládač ? Lebo má 1000 + 1 výhodu, napr. :
- možno ho vziať do ruky a sledovať vozidlo či už v nejakom úseku alebo situácii
- ovládanie z relatívne ľubovoľného miesta s dobrým výhľadom
- posun
- jazdenie systémom rušňovodič
- efektívnejšie ovládanie, kolečka IBX sú dosť nepružné a aj dosť kazové, poťák si človek vymení aj sám, ale I ovládač ....,
atď.
Ad vlastný SW - v žiadnom prípade nemienim nikoho podceňovať, ale nie je to nosenie dreva do lesa ? IBX je síce dosť flexybilný vďaka multiprokolovosti, no stále je to jednoúčelové zariadenie/centrála na obsluhu vozidiel (ovládanie, nastavovanie, "diagnostika"), ovládanie príslušenstva a zber informácií z koľajiska. Z pohľadu IBX je aj PC len periféria, ktorá vďaka SW môže nahradiť niektoré ovládacie prvky. Na jazdenie je "pult strojvodcu", pre príslušenstvo a zber informácií SW "ovládací panel". Oproti zákl. funkcii centrály sú tam DCC náveste, prípadne ovládanie točne (iba Märklin a Fleischmann) a režimy sledovania vozidiel na trati, ktoré sú prihlásené do SW. V princípe môže mať vlastný SW len kozmeticky iný dizajn. Príkazy musí posielať podľa normy DCC NMRA, resp. LocoNet a S88, rovnako príjmať informácie z koľajiska. Inak povedané - akúkoľvek novú/inú funkciu, ktorú IBX nepodporuje je zbytočné do SW PC vkladať. Všetko je viac, menej nalinkované. Iný môže byť dizajn SW (okná), prípadne tam možno vložiť viac logických podmienok pri stavaní vlakových ciest a pod. Neviem, či to stojí za tú námahu. Je totiž kopec aj amatérskych SW (nejaké linky mám na webe - Bazár, DCC doma).
Digitálne riadenie je filozoficky dosť iné od dispečerskej klasiky systému riadenia porezaných koľají a často je dosť ťažko preklopiť a "objavovať " riešenia šité pre digi.
P.S.
Aj na webe MERG je slučkový modul. Naozaj však postačí nejaký indikátor/čidlo a obyčajné relé. Indikátoru ide priradiť totiž príkaz vrátane oneskorenia.
- FRED (Uhlenbrock) s možnosťou prepínania adries (naraz 4 vložené) a istým sledovaním jazdy (LED). Preberanie je jasné - inicializácie v "menu" a po zastrčení sa prihlási. Navolením adresy sa zvolená mašina preberá. Princíp tohto ovládača (rozhrania LocoNet) je taký, že vozidlo je mimo kontroly (= ovládania z centrály a TÝM aj PC !). Dôvod naprosto logický, zamedzenie dvojitej manipulácie.
- IB-Control (Art. Nr. 65400), pult s dvojicou ovládačov a tlačidlami ako IBX, ale bez centrály, pripojenie cez LocoNet
- IRIS, infra pripojiteľný ručný ovládač s možnosťou ovládania príslušenstva aj vozidiel. Vozidla sa ovládajú nepohodlne, neprirodzenie tlačidlami +, -
- DAISY, sofistikovaný ovládač/centrála (so zosíkom) s možnosťou ovládať vozidlá aj príslušenstvo vrátane programovania, indikácia smeru pohybu a rýchlosti
Cenovo je najlacnejší FRED asi po 65 Eur. FREMO FRED je v jadre nelegálna možnosť. Režim disp. systém neponúka, preto ťažko hovoriť o chovaní sa mimo normy. Pripojenie FREMO FRED-a je však možné a možno svojské (nie všetky nuansy som prezentoval). IBX má však oddelené rozhranie LocoNet pre FRED-ov. Popis stavby FRED-a takmer so všetkým vrátane upgrade mám na webe. Súčasne upozorňujem na dátum vzniku FRED-a, 03/1998, t.j. takmer 2 roky pred zahájením výroby IBX. Ovládač MERG je principiálne k IBX nepripojiteľný. Je to len a len skrinka s ovládacími prvkami prepojená káblikom s centrálou. Pri odpojení sa preruší prúdová slučka a ovládané vozidlo zastane.
Prečo externý ovládač ? Lebo má 1000 + 1 výhodu, napr. :
- možno ho vziať do ruky a sledovať vozidlo či už v nejakom úseku alebo situácii
- ovládanie z relatívne ľubovoľného miesta s dobrým výhľadom
- posun
- jazdenie systémom rušňovodič
- efektívnejšie ovládanie, kolečka IBX sú dosť nepružné a aj dosť kazové, poťák si človek vymení aj sám, ale I ovládač ....,
atď.
Ad vlastný SW - v žiadnom prípade nemienim nikoho podceňovať, ale nie je to nosenie dreva do lesa ? IBX je síce dosť flexybilný vďaka multiprokolovosti, no stále je to jednoúčelové zariadenie/centrála na obsluhu vozidiel (ovládanie, nastavovanie, "diagnostika"), ovládanie príslušenstva a zber informácií z koľajiska. Z pohľadu IBX je aj PC len periféria, ktorá vďaka SW môže nahradiť niektoré ovládacie prvky. Na jazdenie je "pult strojvodcu", pre príslušenstvo a zber informácií SW "ovládací panel". Oproti zákl. funkcii centrály sú tam DCC náveste, prípadne ovládanie točne (iba Märklin a Fleischmann) a režimy sledovania vozidiel na trati, ktoré sú prihlásené do SW. V princípe môže mať vlastný SW len kozmeticky iný dizajn. Príkazy musí posielať podľa normy DCC NMRA, resp. LocoNet a S88, rovnako príjmať informácie z koľajiska. Inak povedané - akúkoľvek novú/inú funkciu, ktorú IBX nepodporuje je zbytočné do SW PC vkladať. Všetko je viac, menej nalinkované. Iný môže byť dizajn SW (okná), prípadne tam možno vložiť viac logických podmienok pri stavaní vlakových ciest a pod. Neviem, či to stojí za tú námahu. Je totiž kopec aj amatérskych SW (nejaké linky mám na webe - Bazár, DCC doma).
Digitálne riadenie je filozoficky dosť iné od dispečerskej klasiky systému riadenia porezaných koľají a často je dosť ťažko preklopiť a "objavovať " riešenia šité pre digi.
P.S.
Aj na webe MERG je slučkový modul. Naozaj však postačí nejaký indikátor/čidlo a obyčajné relé. Indikátoru ide priradiť totiž príkaz vrátane oneskorenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/97323/
... Obrázok neprešiel, nuž nabudúce. Popis je však na http://zmrail.webpark.sk.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/97257/