Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Ta elektrifikacia bude mat zmysel, ked sa potiahne dalej(BR,MT), no a este vacsie keby sa bola urobila(aspon ciastocne) druha kolaj. Tak potom by to uz(v kombinacii so spominanymi lahkymi elektrickymi jednotkami) mohlo byt vyuzite ako "rychlodraha"(S-bahn) medzi BB, ZV, ZH, popr. DT.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141440/
to mikinko: k tej účinnosti a ekológii... závisí to aj od toho, ako sa elektrina vyrába-či sa spaľuje uhlie alebo ju produkuje vodná, veterná či jadrová elektráreň, ktoré elektrinu do siete dodávajú STÁLE, bez ohľadu na to, či ju nejaký el. vláčik v tej chvíli spotrebuje alebo nie. Ak teda ide pod drôtom motorka, tak to v praxi znamená, že: 1. vyrábame elektrinu do luftu (a v horšom prípade sviníme životné prostredie V MIESTE VÝROBY) a 2. si sviníme ešte aj okolie trate, tj. životné prostredie V MIESTE SPOTREBY.
Tendencia je samozrejme postupne zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov, čo je samozrejme otázka viacerých rokov (desaťročí), no aj elektrifikácia sa, ako som už napísal, robí s výhľadom na viac rokov (desaťročí).
Takze o ekologickom prínose elektrickej trakcie, či už momentálnom alebo budúcom, by som rozhodne nepochyboval.
Tendencia je samozrejme postupne zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov, čo je samozrejme otázka viacerých rokov (desaťročí), no aj elektrifikácia sa, ako som už napísal, robí s výhľadom na viac rokov (desaťročí).
Takze o ekologickom prínose elektrickej trakcie, či už momentálnom alebo budúcom, by som rozhodne nepochyboval.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141403/
to rasto: Jasne, ja viem ze Matovce boli elektrifikovane kvoli ŠRT.
A je jednoznacne pravidlo - ak uz niekde droty SU, potom nie je nic horsie ako tam jazdit motorovu trakciu. Preto by az na super vynimky NEMALA motorova lokomotiva alebo vozen co robit na Elektrifikovanej trati ....
A je jednoznacne pravidlo - ak uz niekde droty SU, potom nie je nic horsie ako tam jazdit motorovu trakciu. Preto by az na super vynimky NEMALA motorova lokomotiva alebo vozen co robit na Elektrifikovanej trati ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141401/
ad Rasto
Kiez by sa dvojhodiny takt stal skutocnostou, aj ked ako ukazuje vyvoj poslednych 2-3 GVD, tak sa spojenie BB a BA len a len zhorsuje, o pripojoch ani nehovoriac. Bohuzial, ZSSK sa na tejto trati pohybuje v bludnom kruhu "menej cestujucich ->menej spojov-> menej cestujucich.....". A vyzera to tak, ze na to aby sa tento bludny kruh pretrhol, nema nikto z kompetentnych dost odvahy.
Kiez by sa dvojhodiny takt stal skutocnostou, aj ked ako ukazuje vyvoj poslednych 2-3 GVD, tak sa spojenie BB a BA len a len zhorsuje, o pripojoch ani nehovoriac. Bohuzial, ZSSK sa na tejto trati pohybuje v bludnom kruhu "menej cestujucich ->menej spojov-> menej cestujucich.....". A vyzera to tak, ze na to aby sa tento bludny kruh pretrhol, nema nikto z kompetentnych dost odvahy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141316/
Neviem prečo by mal byť dvojhodinový takt na vysoko perspektívnej relácii BB - BA fantasmagóriou...
mikinko, elektrikfikácia do Maťoviec sa robila ešte v dobe, keď to význam ešte malo, dnes tam chodí 1 pár Mn so 751 a cca 1 pár Pn s dvojičkou a 4 páry Os s 810. Na Strážske je nákladná doprava intenzívnejšia odhadom nejaké 4 páry vlakov + nejaké rýchliky. Čiže tam to až tak katostrofálne nevyzerá, ale určite som radšej za nákup nových vozidiel, resp. rekonštrukciu zab. zar. po celom Slovensku.
mikinko, elektrikfikácia do Maťoviec sa robila ešte v dobe, keď to význam ešte malo, dnes tam chodí 1 pár Mn so 751 a cca 1 pár Pn s dvojičkou a 4 páry Os s 810. Na Strážske je nákladná doprava intenzívnejšia odhadom nejaké 4 páry vlakov + nejaké rýchliky. Čiže tam to až tak katostrofálne nevyzerá, ale určite som radšej za nákup nových vozidiel, resp. rekonštrukciu zab. zar. po celom Slovensku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141286/
K tomu vyznamu elektrifikacie a nakupu novych vozidiel - cestujucemu je jedno, ci nad nim trci pantograf alebo vyfuk. Vsima si hlavne pohodlie a dalsie aspekty. A tak je clekom mozne, ze ked uz sme elektrifikovali a stale len basnime o novych vozidlach, tak ked konecne dojde aj na tie nove vozidla tak uz mozno nebude ani koho vozit ....
K tej elektrifikacii - nevidel by som to len cierno-bielo, ze elektrifikacia je vzdy len to najlepsie riesenie.
Vo velkom sa pre celu EU vyrabaju Desira, ..... a to znamena, ze nielen u nas ale aj inde si dokazali spocitat, ze su trate a relacie, kde je motorova trakcia ovela vyhodnejsia ako elektrifikacia trati.
A preto je elektrifikacia vhodna len na trate so zodpovedajucim dopravnym zatazenim a zodpovedajucou nadveznosotu dalsich trati.
Rovnako je platne, ze samotna osobna doprava tazko vytvori podmienky rentability elektrifikacie. Ovela dolezitejsia je nakladna doprava. Vid aj Elektrika po Banovce ... ta tam nie je kvoli par vlakom do Humenneho. Ta je tam kvoli tomu, ze trat do Matoviec sa stala nevytazenou a kedze uz boli vsetky trafostanice hotove, tak sa len na nedaleku kolaj hodili stlpy a droty. Ziadne velke investicie to neboli. Kdezto potiahnutie do HE by znamenalo financne dost narocnu vystavbu dalsich trafostanic ....
K tej elektrifikacii - nevidel by som to len cierno-bielo, ze elektrifikacia je vzdy len to najlepsie riesenie.
Vo velkom sa pre celu EU vyrabaju Desira, ..... a to znamena, ze nielen u nas ale aj inde si dokazali spocitat, ze su trate a relacie, kde je motorova trakcia ovela vyhodnejsia ako elektrifikacia trati.
A preto je elektrifikacia vhodna len na trate so zodpovedajucim dopravnym zatazenim a zodpovedajucou nadveznosotu dalsich trati.
Rovnako je platne, ze samotna osobna doprava tazko vytvori podmienky rentability elektrifikacie. Ovela dolezitejsia je nakladna doprava. Vid aj Elektrika po Banovce ... ta tam nie je kvoli par vlakom do Humenneho. Ta je tam kvoli tomu, ze trat do Matoviec sa stala nevytazenou a kedze uz boli vsetky trafostanice hotove, tak sa len na nedaleku kolaj hodili stlpy a droty. Ziadne velke investicie to neboli. Kdezto potiahnutie do HE by znamenalo financne dost narocnu vystavbu dalsich trafostanic ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141206/
to enrico: A kedze oba typy maju negativny vplyv na ekologiu, potom je UCINNOST jednou z najdolezitejsich velicin - pretoze mi vyjadruje, kolko ineho zdroja energie (ktory v kazdom pripade negativne posobi na ekologiu) potrebujem na pohyb vozidiel. A teda cim vyssia ucinnost, tym vyssie ekologicke pozitiva.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141205/
to Enrico: Elektricka trakcia je ekologickejsia LEN V MIESTE PREVADZKY. Motorova trakcia rozptyluje male vplyvy na zivotne prostredie an velku polochu, elektricka trakcia sustreduje velke vplyvy na zivotne prostredie do jednej lokality (ELEKTRAREN). A elektrarne maju tiez velmi negativne dopady na ekologiu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141204/
S nakupom novych vozidiel sa pocita tiez uz pekne davno....ale snad sa to teraz uz podari (na rozdiel od roku 2002).
Tazko pisat nieco prave k trati ZV-BB.
Podla mna tam odflakli nasledovne veci:
- Projekt nezahrnal modernizaciu (a zrychlenie) trate
- Projekt nezahrnal ciastocne zdvojkolajnenie trate, cim by sa zvacsila priepustnost
- Navyse stlpy el. trakcie boli umiestnene do rezervy pre druhu kolaj
Cize sa tym nedosiahlo prakticky nic, co sa dnes da realne vyuzit. A tato elektrifikacia bude mat vyznam iba vtedy, ked drot pojde aj dalej. Ci uz na Brezno alebo na Martin. Skor by som to videl na to Brezno kvoli vyske investicii (nie, ze by som to chcel, ale zrejme nasi pravoverni sa rozhodnu prave takto...)
A samozrejme sa k tomu musi zodpovedne postavit aj dopravca. Inak mozeme tahat droty, kam sa nam len zachce a nic z toho nebude...
Tazko pisat nieco prave k trati ZV-BB.
Podla mna tam odflakli nasledovne veci:
- Projekt nezahrnal modernizaciu (a zrychlenie) trate
- Projekt nezahrnal ciastocne zdvojkolajnenie trate, cim by sa zvacsila priepustnost
- Navyse stlpy el. trakcie boli umiestnene do rezervy pre druhu kolaj
Cize sa tym nedosiahlo prakticky nic, co sa dnes da realne vyuzit. A tato elektrifikacia bude mat vyznam iba vtedy, ked drot pojde aj dalej. Ci uz na Brezno alebo na Martin. Skor by som to videl na to Brezno kvoli vyske investicii (nie, ze by som to chcel, ale zrejme nasi pravoverni sa rozhodnu prave takto...)
A samozrejme sa k tomu musi zodpovedne postavit aj dopravca. Inak mozeme tahat droty, kam sa nam len zachce a nic z toho nebude...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141180/
Chapem, ze nie je dostatok (resp. nie su ziadne) lahkych elektrickych jednotiek, ale napriklad u vlakov, ktore nezacinaju vo ZV, by to problem nebol, keby sa zaviedli priame vlaky do BB, pri troche zdraveho rozumu by sa obeh vozidiel zajdenim az do BB a speat do ZV predlzil tak maximalne o hodinu. Logicky: nie je vyhodnejsie, keby rusen stal v BB 10 minut namiesto zbytocnej necinnosti 50 minut vo ZV? Tie cisla som len strelil, nepoznam obehy HV v okoli ZV a NZ, ale nepredpokladam zeby sa rusne z NZ vo Zvolene tak rychlo otocili. Uz som to tu pisal o tej modernizacii a elektrifikacii trate, mohlo to byt urcite lepsie, ale uz sa to pohnojilo a stym sa neda velmi nic robit ( nie su a ani tak skoro nebudu). GVD a racionalizacia obehu HV by sa vsak dala uskutocnit...
Ekologicky efekt zeleznice (aj neelektrifikovanej) je nespochybnitelny, dal by sa vsak este viac znasobit, keby bol dostatok predovsetkym (lahkych a elektrickych) motorovych jednotiek.
Ekologicky efekt zeleznice (aj neelektrifikovanej) je nespochybnitelny, dal by sa vsak este viac znasobit, keby bol dostatok predovsetkym (lahkych a elektrickych) motorovych jednotiek.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141179/
Rasťo:
- fakt, že TERAZ jazdí 80% vlakov BB-ZV v nezávislej trakcii ešte neznamená, že treba celú elektrifikáciu ako takú zniesť pod čiernu zem... Ako som povedal, neelektrifikuje sa na rok alebo dva - a s nákupom nových súprav sa v dohľadnej dobe beztak počíta.
- a ohladne toho 2 hod. taktu IC cez ZV... tak pardon, ale kto tu potom píše "fantasmagórie"?
Ale inak nič v zlom. Mňa tiež štve, že nechodí na ZV-BB viac elektrických vláčikov.
- fakt, že TERAZ jazdí 80% vlakov BB-ZV v nezávislej trakcii ešte neznamená, že treba celú elektrifikáciu ako takú zniesť pod čiernu zem... Ako som povedal, neelektrifikuje sa na rok alebo dva - a s nákupom nových súprav sa v dohľadnej dobe beztak počíta.
- a ohladne toho 2 hod. taktu IC cez ZV... tak pardon, ale kto tu potom píše "fantasmagórie"?
Ale inak nič v zlom. Mňa tiež štve, že nechodí na ZV-BB viac elektrických vláčikov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141139/
Blooddog, jednotlivé členské krajiny môžu eurofondy čerpať na pripravené a schválené projekty. Za to, že v Maďarsku niekto rozmýšľal a pripravil projekt na valný nákup nových vozidiel je ich výhodou. Naši odborníci boli schopní pripraviť skvelé projekty elektrifikácie trate BB - ZV alebo ZV - KE. To že to títo exoti pohnojili je, žiaľ, nepríjemná realita.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141092/
Zase tu podaktorí píše fantasmagórie, takže
-> akože sa eurofondy nemohli využiť na nákup nových vozidiel, u MÁV sa z eurofondov v posledných rokoch masovo kupujú nové Talenty, Flirty, Desirá, to len v tomto podguráženom štáte nie je možné
-> elektrifikácia je ohromný ekologizačný projekt, keď 80 % vlakov naďalej jazdí v motorovej trakcii. Železnica je sama o sebe oproti cestnej doprave značne ekologickejšia, či už ide mašinka papká elektiku z drôtov, alebo naftu.
-> ZSSK má nedostatok vozidiel, ale prečo, lebo jej skvelí manažéri pri zostave toho bordelu, ktorý často ospevujú ako najlepší intergalaktický GVD, neberú absolútne ohľad na potrebu vozidiel. Druhou vecou sú ešte rozumnejší obehári ZSSK, ktorí tomu neekonomickému chlievu dávajú korunu. Preto to vyzerá tak, že turnusová potreba vozidiel je pod vedením týchto osôb odhadom 30 % nad optimálnou úrovňou.
-> beriem elektifikáciu do BB v prípade zavedenia 2h taktu IC vlakov na ramene BA - ZV, potom by sa investícia využila, ale pri šaškovaní s priamymi vozňami vo Zvolene elektrifikácia nie je potrebná.
-> mnohí používate skonstatelé dogmatické myslenie, elektrifikácia je najprínosnejšia vec, aká v železničnej doprave môže nastať.
-> akože sa eurofondy nemohli využiť na nákup nových vozidiel, u MÁV sa z eurofondov v posledných rokoch masovo kupujú nové Talenty, Flirty, Desirá, to len v tomto podguráženom štáte nie je možné
-> elektrifikácia je ohromný ekologizačný projekt, keď 80 % vlakov naďalej jazdí v motorovej trakcii. Železnica je sama o sebe oproti cestnej doprave značne ekologickejšia, či už ide mašinka papká elektiku z drôtov, alebo naftu.
-> ZSSK má nedostatok vozidiel, ale prečo, lebo jej skvelí manažéri pri zostave toho bordelu, ktorý často ospevujú ako najlepší intergalaktický GVD, neberú absolútne ohľad na potrebu vozidiel. Druhou vecou sú ešte rozumnejší obehári ZSSK, ktorí tomu neekonomickému chlievu dávajú korunu. Preto to vyzerá tak, že turnusová potreba vozidiel je pod vedením týchto osôb odhadom 30 % nad optimálnou úrovňou.
-> beriem elektifikáciu do BB v prípade zavedenia 2h taktu IC vlakov na ramene BA - ZV, potom by sa investícia využila, ale pri šaškovaní s priamymi vozňami vo Zvolene elektrifikácia nie je potrebná.
-> mnohí používate skonstatelé dogmatické myslenie, elektrifikácia je najprínosnejšia vec, aká v železničnej doprave môže nastať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141072/
Uz som to tu raz zverejnil, su od Stadlera ako 840-ky, takze urcite tam budu unifikovane splocne diely(z fotografie je to zrejme), no a su uz aj skusenosti s opravami 840-tiek vo Zvolene a Vrutkach.
Takze mikinko, mozno to nie su Talenty, ale stacili by aj tieto..
Inak, myslim, ze aj k 840-kam bola moznost pouzit stredny kontajner na elektricku trakciu, alebo sa mylim..?