Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Blooddog: Elektrifikacia BB-ZV - jej hlavny vyznam som videl hlavne v zavedeni veacsieho mnozstva priamych vlakov osobnej dopravy zo smeru NZ a Bratislava a znizeni casu zastavenia vo ZV, cim by vzniklo rychle spojenie. Vzhladom k tomu, ze ZSSK nejak zaspalo, vyuzite drotov sa nejako minulo ucinkom..., ale ako pisal Enrico, je to na viac rokov, takze mozno ak sa zmenia ludia hore, to bude lepsie. Mozno je na Slovensku viacej trati zrelych na elektrifikaciu (napr. Leopoldov-NR alebo Banovce-HE), ale BB-ZV nebola az taka zla volba. Este mam vyhradu k celkovej modernizacii, mohla sa zvysit tratova rychlost aspon na 120 a na casti trate pridat aj druha kolaj, co by malo priaznivy vplyv na meskania vlakov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/141004/
Zdravím. Prepáčte, ale prepočítavať "účinnosť" motorového a elektrického rušňa sa mi zdá fakt od veci... Elektrifikácia je vo veľkej miere investíciou do životného prostredia, ktorá sa v princípe NEROBÍ len pre EKONOMICKÚ výhodnosť... okrem toho sa elektrifikácia nestavia na päť rokov, takže argumentovať, že "aj tak TERAZ nemáme na to súpravy" je scestné - ako povedal Blooddog: "vsetko má nejakú postupnosť".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140973/
to bloodog: Nemozes sa na to pozerat, ze budme radi, ze sa nieco spravilo. To je ako keby som trat Levoca - Spisska Nova Ves zdvojkolajnil, elektrifikoval, rekonstruoval na 160 km/hod a hovoril, ze vsak budme radi, ze sa nieco spravilo.
Neviem, ja si myslim, ze by som na trati BB - ZV ovela radsej videl moderne motorove supravy (desiro, ....) nez stare lamina s rozheganymi vagonmi pod drotami ....
Neviem, ja si myslim, ze by som na trati BB - ZV ovela radsej videl moderne motorove supravy (desiro, ....) nez stare lamina s rozheganymi vagonmi pod drotami ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140966/
to almedia: To je velmi diskutabilne. Ucinnost modernych motorovych lokomotiv je vyssia ako ucinnost elektrickych (musime totiz zapocitat aj vyrobu a distribuciu el. energie).
Jasne, pravda je ta, ze elektrina stoji ovela menej ako motorove paliva. Na druhej strane, ak zapocitame naklady na elektrifikaciu .... aka je navratnost. (nepocitame ale napriklad most pred BB, ktory bolo treba vymenit ci uz je elektrika alebo by nebola).
Jasne, pravda je ta, ze elektrina stoji ovela menej ako motorove paliva. Na druhej strane, ak zapocitame naklady na elektrifikaciu .... aka je navratnost. (nepocitame ale napriklad most pred BB, ktory bolo treba vymenit ci uz je elektrika alebo by nebola).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140965/
Blooddog: Veď práve - a aký zmysel mala vlastne tá investícia, keď muselo byť každému vopred jasné, že ju nebude možné poriadne využiť? Však aj tie chystané nové elektrické jednotky budú v prevádzke najskôr o niekoľko rokov, ak vôbec niekedy...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140928/
Almeida: Lenže aby sa prejavili tie nižšie prevádzkové náklady (o čom aj tak v prípade porovnania vlakov 840 / 240 + 2 x Bh silne pochybujem), musel by najprv po tej trati jazdiť dostatočný počet vlakov s vozidlami elektrickej trakcie - čo v prípade trate BB-ZV akosi neplatí...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140923/
Nuz, myslim si, ze je to na solidnu studiu co sa tyka aj elektrifikacie aj zdvojkolajnenia. Totiz, vyznam to ma skutocne tam, kde intenzita dopravy opravnuje uvazovat o dvojkolajke resp o elektrifikovani. Napriklad Ostava - Opava bolo elektrifikovane ale bez zdvojkolajnenia. A to aj napiek tomu, ze su to radovo ovela vacsie mesta ako ZV a BB.
Monzo sa mylim, ale na trati BB - ZV asi bude cestujucim jedno, ci idu 24 alebo 22 minut. Podla mna je pre nich podstatne to, co dalej. Ako sa na stanicu dostanu a ako sa dostanu zo stanice.
Myslim si, ze na kratke vzdialenosti zeleznicna doprava autobusovej proste konkurovat nemoze, navyse ked medzi ZV a BB je stvorprudovka ....
Vyhodu to ma len pre tych, co byvaju blizko stanic resp maju problematicke autobusove spojenie.
Tak isto je v spicke vlak vyhodou oproti natrieskanemu autobusu.
Preto si myslim, ze Trat BB - ZV je elektrifikovana uplne zbytocne - za tie prachy radsej mohli nakupit dalsie moderne motorove jednotky co by bolo urcite lepsie ...
Monzo sa mylim, ale na trati BB - ZV asi bude cestujucim jedno, ci idu 24 alebo 22 minut. Podla mna je pre nich podstatne to, co dalej. Ako sa na stanicu dostanu a ako sa dostanu zo stanice.
Myslim si, ze na kratke vzdialenosti zeleznicna doprava autobusovej proste konkurovat nemoze, navyse ked medzi ZV a BB je stvorprudovka ....
Vyhodu to ma len pre tych, co byvaju blizko stanic resp maju problematicke autobusove spojenie.
Tak isto je v spicke vlak vyhodou oproti natrieskanemu autobusu.
Preto si myslim, ze Trat BB - ZV je elektrifikovana uplne zbytocne - za tie prachy radsej mohli nakupit dalsie moderne motorove jednotky co by bolo urcite lepsie ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140880/
mirkobb,
presne tak. Spomínal som to viackrát, ale spomeniem to znovu. Pre úsek BB - ZV by malo dvojkolajnenie ovela vacsi efekt ako elektrifikacia (tym nechcem povedat, ze elektrifikacie je blbost). A to, ze momentalne su trakcne stlpy tam, kde by eventualne v buducnosti mohla byt druha kolaj, je sakra velka absurdita. vsak co, projektanatov zaujimal dany status quo a troska mysliet do buducnosti by bol asi prilis velky luxus. Vsak sme dost bohati na to, aby sme to potm komplet prerobili.
presne tak. Spomínal som to viackrát, ale spomeniem to znovu. Pre úsek BB - ZV by malo dvojkolajnenie ovela vacsi efekt ako elektrifikacia (tym nechcem povedat, ze elektrifikacie je blbost). A to, ze momentalne su trakcne stlpy tam, kde by eventualne v buducnosti mohla byt druha kolaj, je sakra velka absurdita. vsak co, projektanatov zaujimal dany status quo a troska mysliet do buducnosti by bol asi prilis velky luxus. Vsak sme dost bohati na to, aby sme to potm komplet prerobili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140876/
Ad mikinko: Mas pravdu, cestujuceho zaujima hlavne cas a nezanedbatelny je aj komfort dopravy. To uplne stacili na tomto useku 840-ky, v porovnani s kredencami, co tu teraz jazdia uplny luxus, ale taktiez aj "nizkopodlazne" riesenie 840-ky bolo vyhovujuce(system "vysavac", rychla vymena ludi dnu a von), co aj prispievalo ku kratkym casom statia na jednotlivych zastavkach. Takymto sposobom by sa dala dosiahnut jazdna doba medzi konecnymi asi 22 minut, co uz pre ludi zacina byt zaujimave!! Ale, co ked sa musia vlaky krizovat casto aj dvakrat(kvoli absencii druhej kolaje), potom je uz fakt jedno, ci sa vezies "na koni, alebo tave"(elektrikou alebo dizlom)! Inak ma fakt ta elektrifikacia zmysel(ak neberiem do uvahy ekologizaciu a modernizaciu zab. zariadeni) len kvoli tym par preprahom v dialkovej preprave, co je zalostne malo v porovnani s vynalozenymi prostriedkami na nu!
Este jednu otazku pre znalych tejto problematiky: O kolko by bolo drahsie polozenie druhej kolaje aspon v useku medzi Vlkanovou a Sliacom(keby ju boli projektanti uz naprojektovali spolu s tou elektrifikaciou)??
Neviem(ale asi nebudem daleko od pravdy), ze nie o moc viac, ako bude stat prekladka tych trakcnych stlpov(ktore niekto zlomyselne naprojektoval a umiestnil do rezervy pre druhu kolaj), ked sa niekedy v buducnosti rozhodnu predsa len to zdvojkolajnit!?
Este jednu otazku pre znalych tejto problematiky: O kolko by bolo drahsie polozenie druhej kolaje aspon v useku medzi Vlkanovou a Sliacom(keby ju boli projektanti uz naprojektovali spolu s tou elektrifikaciou)??
Neviem(ale asi nebudem daleko od pravdy), ze nie o moc viac, ako bude stat prekladka tych trakcnych stlpov(ktore niekto zlomyselne naprojektoval a umiestnil do rezervy pre druhu kolaj), ked sa niekedy v buducnosti rozhodnu predsa len to zdvojkolajnit!?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140839/
a este doplnok : kazdemu cestujucemu je jedno, akej farby je jeho vozen a aka lokomotiva ho taha (ci E alebo D).
Lokomotiva a trakcia ma vyznam len pre samotnu ZSSK - efektivita, naklady, spolahlivost, ....
Takze ja si myslim, ze drvivej vacsine cestujucich je jedno, ze do BB jazdia pod drotami ...
Lokomotiva a trakcia ma vyznam len pre samotnu ZSSK - efektivita, naklady, spolahlivost, ....
Takze ja si myslim, ze drvivej vacsine cestujucich je jedno, ze do BB jazdia pod drotami ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140759/
to rasťo: Presne si to vystihol.
ZSSK ale aj Cargo uplne zabudli, ze je tu konkurencia. A treba si uvedomit, ze ludia prestali vlakmi cestovat nie kvoli nejakemu snobizmu, ze pozri sa, ja na to auto mam. Ludia si sposob dopravy vyberaju zasadne podla kriterii dostupnosti, spolahlivosti, casovych moznosti, rychlosti a ceny. Akonahle ludia zistia, ze je pre nich lepsie cestovat vlakom, tak nim cestovat budu. Na to si ale treba zistit, kedy a kde budu ludia vlakom radi cestovat.
A ak ZSSK prepasie obrovksu moznost teraz, ked su velke problemy na cestach lebo este nie je v najhorsich usekoch hotova D1, tak uz to nebude NIKDY.
Ja som napriklad za cele roky nezaznamenal akykolvek naznak marketingovych aktivit ZSSK, ziadny prieskum ani nic podobne.
Ak niekto bude namietat, ze vsak bolo, tak ja o tom neviem. Marketing a prieskumy totiz nesmieme robit na stanici, ale tam kde mame potencionalnych zakaznikov.
Ked si totiz tlacim reklamu na CL, je to rovnake, ako by som reklamu na praci prasok mal len na pracom prasku a nikde inde.
ZSSK ale aj Cargo uplne zabudli, ze je tu konkurencia. A treba si uvedomit, ze ludia prestali vlakmi cestovat nie kvoli nejakemu snobizmu, ze pozri sa, ja na to auto mam. Ludia si sposob dopravy vyberaju zasadne podla kriterii dostupnosti, spolahlivosti, casovych moznosti, rychlosti a ceny. Akonahle ludia zistia, ze je pre nich lepsie cestovat vlakom, tak nim cestovat budu. Na to si ale treba zistit, kedy a kde budu ludia vlakom radi cestovat.
A ak ZSSK prepasie obrovksu moznost teraz, ked su velke problemy na cestach lebo este nie je v najhorsich usekoch hotova D1, tak uz to nebude NIKDY.
Ja som napriklad za cele roky nezaznamenal akykolvek naznak marketingovych aktivit ZSSK, ziadny prieskum ani nic podobne.
Ak niekto bude namietat, ze vsak bolo, tak ja o tom neviem. Marketing a prieskumy totiz nesmieme robit na stanici, ale tam kde mame potencionalnych zakaznikov.
Ked si totiz tlacim reklamu na CL, je to rovnake, ako by som reklamu na praci prasok mal len na pracom prasku a nikde inde.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/140758/