Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
"Ďalej by malo byť prioritou aj to, aby aj regióny južnej časti slovenska mali rovnakú šancu na rýchly pohyb do BA a KE, nielen severná štreka cez ZA"
Na to netreba elektrifikáciu, ale v prvom rade zvýšenie dnes zúfalého počtu spojov - stačí sa pozrieť, ako po elektrifikácii dopadla doprava do BB. Ak tam aj po elektrifikácii ostane rovnako smiešny počet spojov ako teraz, aj tak bude väčšina ľudí stále cestovať autami a busmi, takže ani výrazné zníženie celkovej spotreby ropy akosi nenastane. Mimochodom na elektrifikovanej trati BA-ZV má dnes Gemeran úplne rovnakú cestovnú rýchlosť ako na neelektrifikovanej trati ZV-KE, takže obľúbený argument elektrofilov o tom, že elektrická trakcia je vždy rýchlejšia, tu tiež neplatí...
Na to netreba elektrifikáciu, ale v prvom rade zvýšenie dnes zúfalého počtu spojov - stačí sa pozrieť, ako po elektrifikácii dopadla doprava do BB. Ak tam aj po elektrifikácii ostane rovnako smiešny počet spojov ako teraz, aj tak bude väčšina ľudí stále cestovať autami a busmi, takže ani výrazné zníženie celkovej spotreby ropy akosi nenastane. Mimochodom na elektrifikovanej trati BA-ZV má dnes Gemeran úplne rovnakú cestovnú rýchlosť ako na neelektrifikovanej trati ZV-KE, takže obľúbený argument elektrofilov o tom, že elektrická trakcia je vždy rýchlejšia, tu tiež neplatí...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127537/
Presne tak, treba elektriku...nielen preto, že el.mašiny vytiahnu viac ako 100kmph, ale aj kvoli tomu, že ta ropa tu nebude donekonečna, tak netreba byť úzkoprsý a vidieť aj ďalej ako na špičku nosa /kam však vedenie železníc tiež nedovidí/
Ďalej by malo byť prioritou aj to, aby aj regióny južnej časti slovenska mali rovnakú šancu na rýchly pohyb do BA a KE, nielen severná štreka cez ZA.
Ono tie rýchliky na trase BA-ZH-ZV-LC-RV-KE nie sú až tak nevyužité, ako to vyzeralo z plánov na škrtanie spojov, ktorý prezieravo železnica zverejnila v decembri.
Taký R Poľana, Horehronec /ide cez BR/ či Gemeran by boli alternatívou aj pre Blavákov a Košičanov pri ceste na druhý koniec republiy. Preto tie trapné prerpahy v ZV/BB by sa v rpíapde elektrifikácie mohli zrušiť. Určite by sa najprv mala zatrolejovať trať ZV-LC-RV-KE a hneď nato Leopoldov-TO-PE-PD.
Btw.: je pravda, ako to železnice sľubovali, že do PD bude chodiť jeden pár R s klimatizovanými vozňami? či postalo len pri výlevoch z huby...
Ďalej by malo byť prioritou aj to, aby aj regióny južnej časti slovenska mali rovnakú šancu na rýchly pohyb do BA a KE, nielen severná štreka cez ZA.
Ono tie rýchliky na trase BA-ZH-ZV-LC-RV-KE nie sú až tak nevyužité, ako to vyzeralo z plánov na škrtanie spojov, ktorý prezieravo železnica zverejnila v decembri.
Taký R Poľana, Horehronec /ide cez BR/ či Gemeran by boli alternatívou aj pre Blavákov a Košičanov pri ceste na druhý koniec republiy. Preto tie trapné prerpahy v ZV/BB by sa v rpíapde elektrifikácie mohli zrušiť. Určite by sa najprv mala zatrolejovať trať ZV-LC-RV-KE a hneď nato Leopoldov-TO-PE-PD.
Btw.: je pravda, ako to železnice sľubovali, že do PD bude chodiť jeden pár R s klimatizovanými vozňami? či postalo len pri výlevoch z huby...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127535/
ad rasto:
elektrifikacia moze pomoct aj v "zahusteni" premavky na streke... Iste nebudeme elektrifikovat Plesivec-Slavosovce (tusim 2-3 Mn/den)
ale suhlasim, ze nie LEN do elktrifikacie treba davat peniaze (ale AJ)
Priority vidim:
1) Koridor
Nove HDV (napr Talent, esus (47x CD; mozno aj v uprave 57x nieco na sposob 840, Deziro)
3) Nove/reko vozne A(B)mz na vmax 200
4) Premyslena reko trati, pripadne uvaha o vystavbe novych
elektrifikacia moze pomoct aj v "zahusteni" premavky na streke... Iste nebudeme elektrifikovat Plesivec-Slavosovce (tusim 2-3 Mn/den)
ale suhlasim, ze nie LEN do elktrifikacie treba davat peniaze (ale AJ)
Priority vidim:
1) Koridor
Nove HDV (napr Talent, esus (47x CD; mozno aj v uprave 57x nieco na sposob 840, Deziro)
3) Nove/reko vozne A(B)mz na vmax 200
4) Premyslena reko trati, pripadne uvaha o vystavbe novych
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127508/
Nemáme kam inde dávať peniaze, len do pripečenej elektrifikácie trate, kde chodí bežne 12 vlakov s klasickým HDV v čele za deň (4 páry R, 2 páry Pn, dnes + 3 páry Pn odklony)...
Nákup nových vozdiel, výstavba nových zastávok, to sa z eurofondov nedá, treba robiť takéto inteligentné projekty.
Nákup nových vozdiel, výstavba nových zastávok, to sa z eurofondov nedá, treba robiť takéto inteligentné projekty.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127364/
SplinterX: Myslim, ze v nejakom fore niekto uz pastol linky na nejake projekty, ktore su viac vo faze pripravy, ako nedajboze realizacie alebo aspon kopania robosmi do kolajnic.
Co si ja pamatam, tak to je:
Elektrifikacia ZV - Filakovo (AC)
V stadiu sci-fi: (plany regionalneho rozvoja)
Banovce Nad Ondavou - Humenne (DC)
Leopoldov - Nitra (AC)
Surany - Prievidza (veeelkeee sci-fi, AC)
O nicom inom neviem.
Co si ja pamatam, tak to je:
Elektrifikacia ZV - Filakovo (AC)
V stadiu sci-fi: (plany regionalneho rozvoja)
Banovce Nad Ondavou - Humenne (DC)
Leopoldov - Nitra (AC)
Surany - Prievidza (veeelkeee sci-fi, AC)
O nicom inom neviem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127321/
Ja tiež zastávam názor že elektrif. Le-NR by bola prínosom,možno väčším ako BB-ZV,dokonca by sa po takejto štreke prešiel aj elektrický nákl.vlak.
Na Slovensku by bolo ešte vhodné vzhladom k os. doprave elektrifikovať Humenné-Bánovce n .o.,Holíč-Skalica.
Výnimočne musím súhlasiť aj s Branom ,asi ťažko sa dočkáme toho ,že sa vybuduje nová rýchlotrať Trnovec-NR,ale tiež NESUHLASIM s názorom že NR-BA po železnici sa nedá konkurovať dialnici BA-NR.Dnes najrýchlejší spoj Turancar jazdí NR-BA za 75 min.Nikde inde nestojí.Ostatné busy 90-120 min.
Na budúci rok sa skončí prestavba BA-LE takže aj s okuliarnikom /750,754/
sa jazdná doba bude dať stihnúť za 90 min to nie je sci fi,to je realita.S tým že vlak bude stáť aj v Hlohovci,Leop.TT,
Ďalšia možnosť je využiť OBB /bohvie ako to bude po liberalizacii dopr. trhu v os.doprave/OBB majú Herculesy t.j. diesle na rýchl.160 km/h/alebo "len" 140?/
S takýmito HDV jazdná doba BA-NR napr. s jedným zastavením v TT by bola 65 min.Takáto možnosť by bola ďaleko realnejšia ako si myslieť že mesto Nitra si postaví železnicu...
Na Slovensku by bolo ešte vhodné vzhladom k os. doprave elektrifikovať Humenné-Bánovce n .o.,Holíč-Skalica.
Výnimočne musím súhlasiť aj s Branom ,asi ťažko sa dočkáme toho ,že sa vybuduje nová rýchlotrať Trnovec-NR,ale tiež NESUHLASIM s názorom že NR-BA po železnici sa nedá konkurovať dialnici BA-NR.Dnes najrýchlejší spoj Turancar jazdí NR-BA za 75 min.Nikde inde nestojí.Ostatné busy 90-120 min.
sa jazdná doba bude dať stihnúť za 90 min to nie je sci fi,to je realita.S tým že vlak bude stáť aj v Hlohovci,Leop.TT,
Ďalšia možnosť je využiť OBB /bohvie ako to bude po liberalizacii dopr. trhu v os.doprave/OBB majú Herculesy t.j. diesle na rýchl.160 km/h/alebo "len" 140?/
S takýmito HDV jazdná doba BA-NR napr. s jedným zastavením v TT by bola 65 min.Takáto možnosť by bola ďaleko realnejšia ako si myslieť že mesto Nitra si postaví železnicu...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127016/
Ja tiež zastávam názor že elektrif. Le-NR by bola prínosom,možno väčším ako BB-ZV,dokonca by sa po takejto štreke prešiel aj elektrický nákl.vlak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127015/
RailFun: ja ako zeleznicny maniak a fanusik som si vzdy prial, aby trat mojej izbe blizka bola zadratovana (Leo-Nr) ale ked sa tak nad tym zamyslim, na co mi tu bude kabel nad hlavou, ked bude sluzit zachvilku maximalne tak holubom a tak som si radsej zacal zelat nech radsej nieje trolej, ale viacej vlakov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127013/
lostrail:
to mas pravdu; bolo by to vyhodnejsie ale uz som sa tu kdesi vyjadril, ze je to scifi, zvlast ak v hlavach mnohych zodpovednych za dopravu su piliny, alebo triesky z podvalov
Rychlotrat do NR z Ga (Sale) - to by bol ideal. A este vacsie opodstatnenie by bolo, ak by sa to potiahlo dalej do Ziaru n/H (N. Bane, ci kozaroviec) Ale to by som vela chcel....
to mas pravdu; bolo by to vyhodnejsie ale uz som sa tu kdesi vyjadril, ze je to scifi, zvlast ak v hlavach mnohych zodpovednych za dopravu su piliny, alebo triesky z podvalov
Rychlotrat do NR z Ga (Sale) - to by bol ideal. A este vacsie opodstatnenie by bolo, ak by sa to potiahlo dalej do Ziaru n/H (N. Bane, ci kozaroviec) Ale to by som vela chcel....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/127009/
Ja by som spojil prievidzu s vrutkami... nova trat v useku Nitrianske Pravno - Klastor pod Znievom... ta trat by sa zisla... A kedze sme v casti elektrifikacia trati, tak by sme ju aj zadrotovali...
sorry, mal som chut si len tak nieco napisat... ale teraz vazne. naozaj by sa taka trat zisla, i ked elektrifikacia by zalezala od toh, kam z PD by sa este potiahla...
sorry, mal som chut si len tak nieco napisat... ale teraz vazne. naozaj by sa taka trat zisla, i ked elektrifikacia by zalezala od toh, kam z PD by sa este potiahla...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/126664/
Brano: Ved chodia niektore vlaky za 1:44 (Nitran), teda 15 minut uz nemoze byt problem.
Ale inak taka trat Sered - Nitra by vobec nemusela byt megalomanska (podla mojho posledneho vypoctu), stacila by shitova rychlost 90km/h, elektrifikovat by som doporucil uz len z toho dovodu, ze 60km z celkovych 92km je uz dnes pod elektrikou a ten posledny usek by vyzeral ako ZV-BB (lenze tam sa elektrifikaciou nic nevyriesilo) a obycajna lamina z BA by pekne zasla do Nitry.
Ta trat SA-NR, to som si nevymyslel, to si vymysleli pani na magistrate v NR (TAKY SUPER TRAT POSTOVIME, SLOTA BUDE OCA VYVALOVAT), len som to tak trochu rozpracoval....
P.S. Ty asi tiez nemozes dnes spat....
Ale inak taka trat Sered - Nitra by vobec nemusela byt megalomanska (podla mojho posledneho vypoctu), stacila by shitova rychlost 90km/h, elektrifikovat by som doporucil uz len z toho dovodu, ze 60km z celkovych 92km je uz dnes pod elektrikou a ten posledny usek by vyzeral ako ZV-BB (lenze tam sa elektrifikaciou nic nevyriesilo) a obycajna lamina z BA by pekne zasla do Nitry.
Ta trat SA-NR, to som si nevymyslel, to si vymysleli pani na magistrate v NR (TAKY SUPER TRAT POSTOVIME, SLOTA BUDE OCA VYVALOVAT), len som to tak trochu rozpracoval....
P.S. Ty asi tiez nemozes dnes spat....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/126655/
A este mi neda pokoj cestovny cas Cez Trnavu a Sered.
Volakedy davno, ked som bol este pekny a mlady, asi tak 4 roky dozadu, sa medzi Trnavou a Blavou prehanali rychliky pomerne rychlo (co dnes a este dlho zrejme nebude) a cestovny cas z BA trval 26 minut. To bola na trati rychlost 120km/h a bol dokonceny Dzurindov usek TT - Cifer.
Budem ratat s tymto casom.
Vzdialenost: 46km
Ako vieme, zlty expres pride za cca 1:20 z BA do NR. BA-TT trva asi 50 minut.
Trnava - Nitra (priamo, po R1)
Cestovny cas busom: 30 minut
Teraz mi chyba udaj, aka je obmedzena rychlost na trati TT - Sered dnes. Budem predpokladat, ze je to 100km/h (taka rychlost je z Leopoldova), a este tomu uberiem 10 a dostanem: 90km/h
Podla Addamsovej stranky ma tato trat celkom 15km.
Budem preto uvazovat jednoducho pre trat Sered - NR, vzdialenost 31km.
Povedzme, ze tati trat nebude koridorova, bude jednokolajna a jej obmedzena rychlost bude opat 90km/h (to sa dnes ani neoplati stavat, ked tak, bude tam minimalne 120, ale narocky komplikujme)
Predpokladam dalej, ze rychlik bude stat v Trnave a potom az v Nitre. V Nitre bude trat zaustena od Surian.
Priemerna rychlost je teda vypocitana pomerne rychlo a jednoducho: 90km/h.
Pre vzd. 46km a rychlost 90km je cestovny cas: 32 minut
26 minut + 2min. v Trnave + 32minut = 1 hodina cestovneho casu
A ak trat bude dovolovat 120km/h?
Potom: 46/120 = 22minut, t.j. spolu 50 minut.
Este k trati Sala - Nitra:
V Koncepcii Rozvoja je navrhovana elektrifikacia striedavym systemom, 25kV/50Hz.
Volakedy davno, ked som bol este pekny a mlady, asi tak 4 roky dozadu, sa medzi Trnavou a Blavou prehanali rychliky pomerne rychlo (co dnes a este dlho zrejme nebude) a cestovny cas z BA trval 26 minut. To bola na trati rychlost 120km/h a bol dokonceny Dzurindov usek TT - Cifer.
Budem ratat s tymto casom.
Ako vieme, zlty expres pride za cca 1:20 z BA do NR. BA-TT trva asi 50 minut.
Trnava - Nitra (priamo, po R1)
Cestovny cas busom: 30 minut
Teraz mi chyba udaj, aka je obmedzena rychlost na trati TT - Sered dnes. Budem predpokladat, ze je to 100km/h (taka rychlost je z Leopoldova), a este tomu uberiem 10 a dostanem: 90km/h
Podla Addamsovej stranky ma tato trat celkom 15km.
Budem preto uvazovat jednoducho pre trat Sered - NR, vzdialenost 31km.
Povedzme, ze tati trat nebude koridorova, bude jednokolajna a jej obmedzena rychlost bude opat 90km/h (to sa dnes ani neoplati stavat, ked tak, bude tam minimalne 120, ale narocky komplikujme)
Predpokladam dalej, ze rychlik bude stat v Trnave a potom az v Nitre. V Nitre bude trat zaustena od Surian.
Priemerna rychlost je teda vypocitana pomerne rychlo a jednoducho: 90km/h.
Pre vzd. 46km a rychlost 90km je cestovny cas: 32 minut
26 minut + 2min. v Trnave + 32minut = 1 hodina cestovneho casu
A ak trat bude dovolovat 120km/h?
Potom: 46/120 = 22minut, t.j. spolu 50 minut.
Este k trati Sala - Nitra:
V Koncepcii Rozvoja je navrhovana elektrifikacia striedavym systemom, 25kV/50Hz.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/126653/
lostrail: Mne zasa ako škrabanie cez hlavu pripadajú tvrdenia o tom, že železnica by mohla časovo konkurovať busom len v prípade megalomanských novostavieb tratí, alebo po ich elektrifikácii. Pritom BA-NR za cca 1,5 hodiny by sa dalo zvládnuť už aj na súčasnej trati (zastavenia v TT, Leopoldove a Hlohovci, bez preprahu v Leopoldove), dokonca aj vtedy, ak by ten vlak ťahali dnes používané okuliarniky - a v prípade použitia moderných vozidiel s vyššou rýchlosťou by sa dal čas ešte o čosi skrátiť. Pritom by na rozdiel od busu nestojaceho nikde bola ešte obslúžená TT aj Hlohovec. A hlúpy tarif nemá naozaj s elektrifikáciou ani s trasovaním tratí nič spoločné...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/126652/
Ja som tiez za aby sa elektrifikovalo, ale... Povedzte mi, co je pre ZSR vyhodnejsie. Investovat napriklad do modernizacie zabezpecovacieho zariadenia, zvysit tym priepustnost trate (vo vacsich nakladoch zdvojkolajnenie niektorych usekov) a znizit naklady na prevadzku alebo udrzbu zastaraleho systemu, k tomu mensi pocet pracovnikov a tym dalsie setrenie (aj ked to by som dal skor do uvodzoviek), ...alebo na druhej strane elektrifikovat a tym si k tomu celemu staremu srotu este prihodit naklady na udrzbu TV a s tym spojene naklady (mimoriadnosti, poruchy... bla bla)?
Pritom ako sme videli, ich slavna elektrifikacia nepriniesla nic prevratne, akurat to, ze sa neprepriaha v ZV ale v BB. Nepoviem, keby sa ZV elektrikou spojil s inym zadratovanym uzlom, malo by to o moc viac vyhod, ale takto... Kazdy dopravca musi aj tak pouzit pri preprave tymto usekom diesel a omnoho viac by im vyhovovalo, keby nemuseli absolvovavat tolko prestojov, alebo byt ucasni X-krizovani v kazdej druhej stanici a podobne...
tot moj skromny laicky nazor