Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Dvojkolajnit/elektrifikovat - kazda trat je osobita, v pripade Filakova elektrika, v pripade Bystrice dvojkolajka (stacil by uske Sliac - Radvan) a potom mozno elektrifikovat.
Len tak napisem, ze preco sa trat Zvolen - Filakovo neelektrifikovala, ale ciastocne dvojkolajnila, lebo kompetentnym doslo, ze z dovodu priepustnosti je lepsia najpr. dvojkolajka, lebo ak by sa nerobila, museli by sa rozsirovat stanice a zase by to bolo onicom (myslim cakania pri krizovaniach).
Dovolim si male upresnenia k radu 560. Pokial viem, technicku zakladnu maju v Trnave a su na hranici zivotnosti, udajne aj dost poruchove a narocne na udrzbu.. a tak je predislokovanie do Zvolena podla mna nerealne.. pyta si to nove jednotky..
V osobnej doprave - málo rušňov a nepredpokladám nasadzovanie rušňov 812 alebo 750 rušňami 240/263/242, kvôli ich malému počtu; a 812 sú zrejme nasadzované na menej vyťažených vlakoch, a na tých spojoch, ktoré chodia rovno zo Zvolena do Brezna/Vrútok tiež nepredpokladám prepriahanie v Banskej Bystrici, čiže úspora času bude aj v osobnej dorpave minimálna (možno predĺžia zvolenské rýchliky do Bystrici, ale to môžu kľudne spraviť aj teraz, som skeptický), môžno tam dajú 560 a možno urobia kyvadlovku do Levíc, ale pri súčasnom počte vlakov a priepustnosti na trati Levice - Hr.Dúbrava mi to pripadá ako vtip...
A tak mi napadá, že keď sa tak oháňaš veľkými úsprami pri rozbehu vlakov, tak neviem, či nie je náhodou lacnejší a rýchlejší 1 alebo 2 rozbery vlaku s dízlom, ako s elektrikou 4 rozbehy + 3 križovania..
Nick, ty si veľmi za elektrifikáciu, opisoval som ti, že priepustnosť výrazne nezvýši elektrifikácia (na dvojkoľajke hej, na jednokoľajke nminimálne), a keď by ste chceli urobiť kyvadlovú dopravu čo i len Levice - Zvolen, tak zistíte, že to nie je možné, lebo nie je miesto na križovanie, ak by ste chceli zostaviť grafikon osobnej dopravy, aby vlaky prichádzali do LV a ZV na 5.30,6.30,7.30 tak zistíte, že to kvôli mizernej priepustnosti nie je možné.
Elektrifikácia má výhody, že zníži cestovný čas a hlavne zefektívni dopravu, ale mne je úplne jedno, či vlak medzi bodom A a B za 10 alebo 15 min, keď ho tadiaľ jednoducho nemôžem pustiť, lebo trať je neustále obsadená. Keď už vravíte, že R medzi Žilinou a Piešťamni stiahol 50 min, tak napr. MV 812 má jazdné doby identické s 240 a medzi Dúbravou a Beňadikom stiahla 10 min. V prímestkej osobnej doprave je úplne jedno, či máte dízel, alebo elektriku, v nákladnej je elektrika jednoznačne pozitívnejšia, ale opäť sa vracia k priepustnosti, že väčšina záleží na nej...
K trati Hr.Dúbrava - N.Zámky, traťová rýchlosť sa od.r. 1987 zvýšila len v úseku Nová Baňa - Žarnovica, inak je to všetko rovnako, 100 - NZ-ŠU, Lok-Kozmále, ŽA-ŽC, 80/70 - ŠU-Lok, Kozmále-ŽA, ŽH-HD. Pri rekonštrukcii zabezpečovacích zariadení boli renovované v žst. Bánov, Úľany, Hul, Podháj., Beša, Pial, Lok, Kozár, Baňa, Žarn., Hliník - TESTy, reléovky; stanica kalná má reléovku cestovného typu, v žst. Šurany a Hr.Dubrava - elektromechanika, žst.Žiar ?, Levice - bastard (na Kalnú odchodové náv + ústredne st.výh, smer Koz. - ručne stav.výh), Kozmalovce,Beňadik - ručne stav.výh + rýchlostná sústava, Výh Voznica, Tek.Breznica - ručne stav.výhybky, vchod a odchod náv. - bez výhybkárov - fungujú ako Hr., Výh Suť - už AH.... Tieto rekonštrukcie boli robené koncom 80-tych a zač. 90-tych rokov, no neviem prečo sa úsek Levice - Nové Zámky rekonštruoval na vyšší štandard ako úsek Levice - Hr.Dúbrava, kde je priepustnosť znížená.
Zelena mas v pravdu. Pri trati 120 vsak okrem elektrifikacie umoznilo skratenie jazdnej doby este aj zvysenie tratovej rychlosti BA - Puchov zo 100 na 120 km/h. Kym 754 jazdili 100, 363jky jazdia v tychto usekoch 120 km/h. Ale urcite mas pravdu v rozdielnej dynamike jazdy diesela (cca 1300 kW) a elektriky (cca 3700 kW).
Robo, nemyslim si ze toto by bol nepriestrelny problem. Mam osobne skusenosti s krizovanim 832 a 531 v stanici Lok, kde sme sa krizovali bez zastavenia jednej ci druhej supravy. A nebola to nahoda, pretoze som toto krizovanie zazil niekolko krat. Na dvojkolajnych usekoch su vybudovane aj automaticke hradla, niekde aj na jednokolajnych. Samozrejme v takej Voznici by bolo treba urobit rekonstrukciu a nahradit rucne stavanie vymen automatikou a hned sa vyhybna da pouzivat efektivne. Vsetko je to o , ale aj tak si stale myslim, ze ked sa chce tak sa da vzdy
Hlavné trate zvládali za komunizmu niekoľkonásobne väčšiu záťaž a neboli ani elektrifikované a ani dvojkoľajné. Napr. na trati Kozárovce - Zvolen jazdilo cca 30-40 párov nákl.vlakov/ 24 hod, teraz ich do 7, čize päťnásobný pokles.
Na Fiľakovo to bolo približne rovnako a teraz je to tam tiež približne rovnako a tá trať má celkom slušnú priepustnoť, takže ja očakávam, že po elektrifikácii sa nejaké hradlá ešte z rušia, taký je totiž súčasný trend...