Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Všetkým kritikom železnice v USA by som odporučil nájsť si na nete štatistiky podielu železnice na nákladnej doprave v USA a v toľko vychvaľovanej EÚ. Ja som za pár minút našiel asi toto: v roku 2002 bol podiel železnice na nákladnej doprave v tonokilometroch v USA asi 40%, v EÚ-25 (vrátane "nových" členských štátov) asi 16%, v EÚ-15 ("starí" členovia) asi 13%. Akýkoľvek ďalší komentár je myslím zbytočný... V osobnej doprave je podiel železnice v USA skutočne mizivý, ale to súvisí do veľkej miery s veľkosťou krajiny a hustotou osídlenia. Zjednodušene povedané - ťažko očakávať, že niekto bude cestovať zo západného pobrežia USA na východné niekoľko dní vlakom, keď tam môže byť lietadlom za pár hodín, resp. ťažko prevádzkovať osobné vlaky na prérii, kde je akurát každých 10 míľ jedna farmárska rodina (v husto osídlených oblastiach USA ako severovýchodné pobrežie osobná železničná doprava existuje a dokonca sú tam aj elektrifikované trate).
Čo sa týka takmer 100% podielu elektrifikovaných tratí vo Švajčiarsku - ten má svoj pôvod v časoch 1. a 2. svetovej vojny, keď bol problém s dovozom uhlia z vojnou postihnutých európskych štátov (Švajčiarsko nemá vlastné zásoby uhlia ani ropy, ale horský terén umožňuje efektívnu výrobu elektriny vo vodných elektrárňach) a svoje zohral aj vysoký podiel horských tratí a s tým spojené problémy s prevádzkou parnej trakcie v dlhých tuneloch.
Asi myslis na rusenie frekvencii.. 25kV 50Hz rusi stare kolajove obvody, kt. maju rovnaku, resp. podobnu frekvenciu (tusim..) a preto sa musia prerobit na 75Hz.. podobny problem je teraz s Pendolinami v Cechach, kt. na tratiach elektrifikovanych 25kV 50Hz rusia pre zmenu tych 75Hz.. no kvoli 6 jednotkam nikto nebude prerabat kolajove obvody, preto sa to riesi nejakymi filtrami.. nie som technicky zdatny, ale rozoberalo sa to v diskusii o Pendolinach..
ad Čmoudík
Ve Švýcarsku jsou všechny tratě elektrifikované. Výjimku tvoří trať společnosti STB Laupen - Gümmenen, kde se ovšem nejezdí, resp. trať Schaffhausen – Erzingen, která je ovšem tratí DB. Poslední elektrifikovanou tratí byla trať Koblenz – Waldshut DB v rámci převzetí výkonů DB > SBB. SBB ani BLS, resp. další železniční společnosti vůbec nemají traťové motorové lokomotivy, které by zajišťovaly vozbu při mimořádnostech nebo výlukách … motorová trakce se tam pouze při posunu. Prostě se tam musí organizace práce této skutečnosti přizpůsobit.