Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
A čo Ba hl. st.? Tá ďalšie vlaky naviac poberie? Kedyže sa to začne niečo robiť s 130, aby tie kvantá vlakou čo sa tam chystajú neboli obmedzované rezaním hrán?
A najzásadnejšia otázka, keby aj Arabela zajtra otočí prstňom a infraštruktúra je do troch dní hotová, zmení sa systém objednávania dopravy? Lebo keď sa zavedú nové vlaky BA - NT čo hodina, tak odkiaľ sa na ne vezmú vlkm?
A najzásadnejšia otázka, keby aj Arabela zajtra otočí prstňom a infraštruktúra je do troch dní hotová, zmení sa systém objednávania dopravy? Lebo keď sa zavedú nové vlaky BA - NT čo hodina, tak odkiaľ sa na ne vezmú vlkm?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748664/
otazka c.1: trat 120 a jej kapacita je schopna pojat Ex z Nr????? podla vsetkeho ano. (spokojne nech sa vyjadria vypravcovia z toho useku , budem im vdacny)
- ja by som osobne preferoval takuto kombinaciu: peniaze "vrazit" do komplet obovy Leo-NR a Leo-PD s novym ZZ a zvacsenim Vmax podla moznosti do 120 (140 ak by si to trasovanie same pytalo) , netahat pavucinu (v zhladom na objem dopravy, cenu udrzby-navratnost v nekonecne). vsadit na mot. jednotky, ktore sa daju rychlo spojit-rozpojit aby na kor. jazdili spojene.
ak s kapacitou kor. na 120-ke to je naozaj obmedzujuce (aj vyhladovo na zahustrnu dopravu NR-BA), tak by som tu novu spojku bral, ale peniaze na "pavucinu" urcite radsej dat do opravy trate a noveho ZZ do PD.
- ja by som osobne preferoval takuto kombinaciu: peniaze "vrazit" do komplet obovy Leo-NR a Leo-PD s novym ZZ a zvacsenim Vmax podla moznosti do 120 (140 ak by si to trasovanie same pytalo) , netahat pavucinu (v zhladom na objem dopravy, cenu udrzby-navratnost v nekonecne). vsadit na mot. jednotky, ktore sa daju rychlo spojit-rozpojit aby na kor. jazdili spojene.
ak s kapacitou kor. na 120-ke to je naozaj obmedzujuce (aj vyhladovo na zahustrnu dopravu NR-BA), tak by som tu novu spojku bral, ale peniaze na "pavucinu" urcite radsej dat do opravy trate a noveho ZZ do PD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748662/
Zámčan: Ale ja sa cely cas iba snazim vysvetlit, ze sa v tej studii porovnavaju dve uplne ine veci. Nova trat na 160 (pricom aj po stavbe 2018-2020 tam ETCS hned nebude bez modernizacie 130, aspon sa to predpoklada) s povodnou optimalizovanou tratou na 120, pricom sa tam planuju projektovat take hokus pokusy, akoby mala byt na 200. Ja sice prikladam prepocet, ktory sice nie je adekvatny dynamike a zastavovaniam, ale predsa. Prepocitany je zo statickeho rychlostneho profilu a bez zastavovania vlaku. Tie sa nateraz mozu zanedbat, pretoze pomer obsluhujucich dopravnych/tarifnych bodov je relativny a vyssi pocet sice zvysi cestovne casy a znizi atraktivnost o nejake minutky, ale zasa efekt obluznosti uzemia je vacsi (myslene na vyssi pocet zastaveni cez Leo)
Takze porovnanie:
1.stl - vypocet tj novej trate NR-Trnovec so sucasnym pokracovanim do BA
2.stl - vypocet tj novej trate NR-Trnovec s pokracovanim zmodernizovanej 130-tky
3.stl - vypocet tj optimalizovanej trate NR-Leo, ale porovnatelnej rychlosti na 160 s nejakymi obmedzeniami, ktore realne mozu obmedzit staticky rychlostny profil, s vyuzitim sucastneho koryta
4.stl - vypocet tj optimalizovanej trate realne porovnatelnej s novou stratou, tzn. komplet na 160 (pri ekonomickych ukazovateloch skor nerealne, aspon okolo Andaca) a pre porovnanie s trasou cez trnovec, kde je uvazovana 160 po odb. Mociar som potiahol 160 z Jura po Racu (inak zanedbatelne).
Vysledky su viditelne dole. Kym za sucasneho riesenia (1. a 3. stlpec) su tj porovnatelne na urovni 40min, za maximalistickeho riesenia je rozdiel cca 6min. Nie je to sice uplne dobre adekvatne prepocitanie, ale orientacne. Tak sa pytam, je SR tak bohata, aby koli 6 minutam robila aj optimalizaciu existujucej trate, aj stavbu novej? SR ma problemy udrzat dopravu na existujucej sieti, preto to nazyvam fantasmagoria, ludom sa mozu noziky otvarat vo vacku ked v inych kutoch SR bojuju s peticiami za znovuotvorenie uzavretych usekov pre osobnu dopravu a tutok treba stavat koli "6min" a par vlakom uplne novu (+ nove pozemky a bla bla). Kdezto priblizne vysledky sa daju dosiahnut aj na sucasnej streke (ja viem, 160 pojde vo velkej miere mimo sucasneho trasovania, ale predsa ...). A co sa tyka PD, tak vzhladom na to, kde krizuje 140 trat 141 nepredpokladam, ze by PD rychliky presmerovali na NR a Trnovec. Lebo ak sa hrame na par minutiek, tak potom cez Zbehy a Leo to bude jednoznacne rychlejsie.
A co sa tyka Metransu, nebojim sa, ze by o 10r nefungoval. Skor sa pri takychto studiach bojim, ci budu o tolko rokov este nejaki cestujuci vyuzivat VOD-ŽD. Metrans si bude na sever vozit vlaky cez BA, ano, ale dalej po Ferdinandke, to nefantazirujem, to je pravda.
Takze porovnanie:
1.stl - vypocet tj novej trate NR-Trnovec so sucasnym pokracovanim do BA
2.stl - vypocet tj novej trate NR-Trnovec s pokracovanim zmodernizovanej 130-tky
3.stl - vypocet tj optimalizovanej trate NR-Leo, ale porovnatelnej rychlosti na 160 s nejakymi obmedzeniami, ktore realne mozu obmedzit staticky rychlostny profil, s vyuzitim sucastneho koryta
4.stl - vypocet tj optimalizovanej trate realne porovnatelnej s novou stratou, tzn. komplet na 160 (pri ekonomickych ukazovateloch skor nerealne, aspon okolo Andaca) a pre porovnanie s trasou cez trnovec, kde je uvazovana 160 po odb. Mociar som potiahol 160 z Jura po Racu (inak zanedbatelne).
Vysledky su viditelne dole. Kym za sucasneho riesenia (1. a 3. stlpec) su tj porovnatelne na urovni 40min, za maximalistickeho riesenia je rozdiel cca 6min. Nie je to sice uplne dobre adekvatne prepocitanie, ale orientacne. Tak sa pytam, je SR tak bohata, aby koli 6 minutam robila aj optimalizaciu existujucej trate, aj stavbu novej? SR ma problemy udrzat dopravu na existujucej sieti, preto to nazyvam fantasmagoria, ludom sa mozu noziky otvarat vo vacku ked v inych kutoch SR bojuju s peticiami za znovuotvorenie uzavretych usekov pre osobnu dopravu a tutok treba stavat koli "6min" a par vlakom uplne novu (+ nove pozemky a bla bla). Kdezto priblizne vysledky sa daju dosiahnut aj na sucasnej streke (ja viem, 160 pojde vo velkej miere mimo sucasneho trasovania, ale predsa ...). A co sa tyka PD, tak vzhladom na to, kde krizuje 140 trat 141 nepredpokladam, ze by PD rychliky presmerovali na NR a Trnovec. Lebo ak sa hrame na par minutiek, tak potom cez Zbehy a Leo to bude jednoznacne rychlejsie.
A co sa tyka Metransu, nebojim sa, ze by o 10r nefungoval. Skor sa pri takychto studiach bojim, ci budu o tolko rokov este nejaki cestujuci vyuzivat VOD-ŽD. Metrans si bude na sever vozit vlaky cez BA, ano, ale dalej po Ferdinandke, to nefantazirujem, to je pravda.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748661/
Zámčan: neviem prečo stále hovoríš o tom, že medzi BA a TT sa viac vlakov nezmestí.... Veď aj keby je problém na tom úseku, tak stále je lacnejšie pridať AH a dokonca aj viac AH v úseku môže byť už takže stačilo by chcieť a vyjde to lacnejšie ako 500 000 000 € na trať z Trnovca do Nitry. Pri tom porovnávaní jazdných dôb nezabudni na to, že ETCS by na tú novú trať dali ŽSR až keď bude úseku BA - SA hotový, takže rátaj v celej trase 120, ďalej trať Leo - NR by miestami určite zniesla viac ako 120, ďalej spojením BA - SA - NR obídeš TT ... pri súčasnej trati, zastavení TT, Leo, HC, Luž a 160 po koridore ti to vyjde cca 70 minút a už to je kratšie ako bus BA - NR pričom vlak obslúži oveľa viac ľudí ...;
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748659/
Ano Haldo prepočital......usek BA-NR cez Leo je 98 km,usek cez Trnovec bude cca 90 km.
Ex z Nitry cez Leopoldov do Ba aj ked bude rychlost 120 z Lužianok do Leo čo skôr vyzera že zostane 100km|hod s jednym zastavenim v TT ,lebo prechadzat TT by bol asi nezmysel
Odch NR 6.00-TT-6.35-36-BA Hl.st 7.00. rychlost Nr-leop 120 dalej 160.
Ako by taky vlak vyzeral cez novu spojku
NR 6.00-Trnovec prechod 6.16 -Ba hl 6.52 rychl.odb Krškany -odb Horny Jatov 160 dalej 120 resp 140
Zoberme si zastavujuce R vlaky
Nr 6.00-Luž 6.07-08-zbehy obec 6.11-Hlohovec 6.26-27-Leo 6.32-33-TT. 6.44-46-BAHL.ST 7.16
NR 6.00-Sala 6.26-27-Ga 6.34-35-Ba hl 7.09. Rychlost 120 km v oboch pripadoch.
Pričom v useku BA-TT nie je kapacita na nove R vlaky museli by sa použiť existujuce trasy napr Rexov a to by znamenalo aj zastavovanie navyse Pezinok,Senkvice......
No a čo sa tyka Metransu ten predovsetkym potrebuje zvyšit kapacitu v useku DS- BA teda zdvojkolajnenie.....nova spojka z GA do DS by mu pomohla len pri nakl.vlakoch smer Zilina a opät ako sa bude vyvijat Metrans .....je schopny garantovat nakl vlaky aj o 10 rokov? Bude ta firma ešte existovat.? Mozno ano ale aj nie ale ludia z Nr budu do BA cestovat aj o 10,20 či 30 rokov.
Ex z Nitry cez Leopoldov do Ba aj ked bude rychlost 120 z Lužianok do Leo čo skôr vyzera že zostane 100km|hod s jednym zastavenim v TT ,lebo prechadzat TT by bol asi nezmysel
Odch NR 6.00-TT-6.35-36-BA Hl.st 7.00. rychlost Nr-leop 120 dalej 160.
Ako by taky vlak vyzeral cez novu spojku
NR 6.00-Trnovec prechod 6.16 -Ba hl 6.52 rychl.odb Krškany -odb Horny Jatov 160 dalej 120 resp 140
Zoberme si zastavujuce R vlaky
Nr 6.00-Luž 6.07-08-zbehy obec 6.11-Hlohovec 6.26-27-Leo 6.32-33-TT. 6.44-46-BAHL.ST 7.16
NR 6.00-Sala 6.26-27-Ga 6.34-35-Ba hl 7.09. Rychlost 120 km v oboch pripadoch.
Pričom v useku BA-TT nie je kapacita na nove R vlaky museli by sa použiť existujuce trasy napr Rexov a to by znamenalo aj zastavovanie navyse Pezinok,Senkvice......
No a čo sa tyka Metransu ten predovsetkym potrebuje zvyšit kapacitu v useku DS- BA teda zdvojkolajnenie.....nova spojka z GA do DS by mu pomohla len pri nakl.vlakoch smer Zilina a opät ako sa bude vyvijat Metrans .....je schopny garantovat nakl vlaky aj o 10 rokov? Bude ta firma ešte existovat.? Mozno ano ale aj nie ale ludia z Nr budu do BA cestovat aj o 10,20 či 30 rokov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748658/
Thalys:
Tak to asi mal byť nejaký komplex prác, lebo niekde som videl odprezentovanú optimalizáciu Žilina - Rajec s cieľom zabezpečiť IDS Žilina, intervalovú osobnú dopravu s tým, že tam niekedy aj 3 páry Mn. Ten zvuk Čmeláka ráno o 5:57 bol nádherný (smer Rajec), následne Mandarínková Anča o 6:12 to už trúbila od Soliniek až po Zázračie...Záriečie...
To ešte nebol nadjazd...
Tak to asi mal byť nejaký komplex prác, lebo niekde som videl odprezentovanú optimalizáciu Žilina - Rajec s cieľom zabezpečiť IDS Žilina, intervalovú osobnú dopravu s tým, že tam niekedy aj 3 páry Mn. Ten zvuk Čmeláka ráno o 5:57 bol nádherný (smer Rajec), následne Mandarínková Anča o 6:12 to už trúbila od Soliniek až po Zázračie...Záriečie...
To ešte nebol nadjazd...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748651/
Rajec-N.Pravno... v roku 2001 to bola na našej fakulte téma DP, spolužiak si ju vybral. Ja som mal Ružomberok - Banská Bystrica cez Donovaly
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748633/
Rajec - N.Pravno:
Hehehe...čo sa na to ešte nezabudlo? Už nejaké poldruha storočia, čo vtedajší (19.stor.) majiteľ rajeckých kúpeľov prišiel s týmto nápadom...
D.Streda - Galanta:
Ak len pre náklad, tak čo Neded - Kolárovo? (tam by osobáky nikomu nezavadzali...)
Traťovák:
Veľmi správne. To tu jeden mašinfíra hovoril mne, na otázku, či apgrejd Mirelu umožní 140km/h na celej 130, že tak zaplával pri 100km/h, že môžme byť radi, že sa tu ešte jazdí...
Hehehe...čo sa na to ešte nezabudlo? Už nejaké poldruha storočia, čo vtedajší (19.stor.) majiteľ rajeckých kúpeľov prišiel s týmto nápadom...
D.Streda - Galanta:
Ak len pre náklad, tak čo Neded - Kolárovo? (tam by osobáky nikomu nezavadzali...)
Traťovák:
Veľmi správne. To tu jeden mašinfíra hovoril mne, na otázku, či apgrejd Mirelu umožní 140km/h na celej 130, že tak zaplával pri 100km/h, že môžme byť radi, že sa tu ešte jazdí...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748629/
Zámčan: Súkromník povezie vlak tade, kade to má najlacnejšie, že to bude trvať o pol dňa dlhšie, to je mu ver alebo nie, úplne jedno. To len faktická.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748620/
Zamcan: ja som ta (aspon o tom neviem) nemal v umysle pourazat vo svojom prispevku a predpokladam, ze som tak ani neurobil, tak nechapem tvoje reakcie.
Ty si tu studiu videl, alebo si si to aspon prepocitaval? Pytam sa seriozne, ci ma zmysel viest tieto debaty. Lebo vyjadrenie "Najrychlejšie spojenie NR s BA by bolo po tejto novej spojke či sa to niekomu páči alebo nie" sa mi na teba vobec nepodoba a nehodi. S tym modernizovanim dalej suhlasim, PD ako taka si to vyslovene pyta a efekt by bol lepsi ako kdekolvek inde. A to, ako sa uvazuje nehovor mne, ale projektantom a pripomienkovačom ŽSR a ZSSK. Na druhej strane necakaj, ze ti postavia 16km v poli, kde si ZSSK pripomienkovala vo vyhybni pri buku a dube zastavku, pre navstevnikov krmelcov, ze tam zrazu nalinkuju z brucha verejnu osobnu v pol hodinovom intervale + absolutny boom nakladnej. Za monarchie totiz vedeli, co chcu vozit, kde chcu vozit, proste mali jasnu predstavu. Dnes sa vie len jedno, treba odrbat €, najlepsie na suflikove kominiky papierov a hotovo. Rovnako by som ja tebe mohol povedat, ze pri uvazovani "umyselne dehonestujucom" a-la tvoj druhy prispevok by sa za monarchie nevybudovalo nic. Ked vieme stavat predrazene "4-kolajne VRT" typu D a R potiahnute zivicovym povrchom, da sa vsetko, v tej koncepcii omnoho lepsie. Ani taka spojka DS - Ga nevies, komu by sluzila? Problemy ciganskej streky ti nehovoria nic? Ci tentokrat uvazovanie "komu by aj sluzila dnes" je uz na mieste? Pretoze Metrans sa tam uz teraz sam so sebou nevprace, nie este s Jancurom a to idu M-káči vozit vlaky aj take, ktore este nevozia. A celkom by im vyhovoval koridor Va. Ale vies kedy? Keby sa neuvazovalo na Slovensku tak, ako si to napisal ...
Ty si tu studiu videl, alebo si si to aspon prepocitaval? Pytam sa seriozne, ci ma zmysel viest tieto debaty. Lebo vyjadrenie "Najrychlejšie spojenie NR s BA by bolo po tejto novej spojke či sa to niekomu páči alebo nie" sa mi na teba vobec nepodoba a nehodi. S tym modernizovanim dalej suhlasim, PD ako taka si to vyslovene pyta a efekt by bol lepsi ako kdekolvek inde. A to, ako sa uvazuje nehovor mne, ale projektantom a pripomienkovačom ŽSR a ZSSK. Na druhej strane necakaj, ze ti postavia 16km v poli, kde si ZSSK pripomienkovala vo vyhybni pri buku a dube zastavku, pre navstevnikov krmelcov, ze tam zrazu nalinkuju z brucha verejnu osobnu v pol hodinovom intervale + absolutny boom nakladnej. Za monarchie totiz vedeli, co chcu vozit, kde chcu vozit, proste mali jasnu predstavu. Dnes sa vie len jedno, treba odrbat €, najlepsie na suflikove kominiky papierov a hotovo. Rovnako by som ja tebe mohol povedat, ze pri uvazovani "umyselne dehonestujucom" a-la tvoj druhy prispevok by sa za monarchie nevybudovalo nic. Ked vieme stavat predrazene "4-kolajne VRT" typu D a R potiahnute zivicovym povrchom, da sa vsetko, v tej koncepcii omnoho lepsie. Ani taka spojka DS - Ga nevies, komu by sluzila? Problemy ciganskej streky ti nehovoria nic? Ci tentokrat uvazovanie "komu by aj sluzila dnes" je uz na mieste? Pretoze Metrans sa tam uz teraz sam so sebou nevprace, nie este s Jancurom a to idu M-káči vozit vlaky aj take, ktore este nevozia. A celkom by im vyhovoval koridor Va. Ale vies kedy? Keby sa neuvazovalo na Slovensku tak, ako si to napisal ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748618/
Zámčan - a ako dlho tam tá 140 ešte bude? Oňahdy tu niekto písal, že tam hádže jak na húsenkovej dráhe... Neidealizuj si tú trať - normálny by na nej bol 30 min. takt Os v špičke, k tomu R a EC + náklady a zistíš, že to tam nevopcháš, lebo režeš jednú hranu za druhou...
Na ŽSR je toľko roboty, viac jak na troch kostoloch, aby ich trate nepripomínali skanzen (pravda, miesto petrolejok sa používa elektrika - fantastický pokrok), že podobné projekty sú rovnaké, akoby som mal v obývačke plasnivé steny, ale kúpil by som si BMW. Dovodov, prečo si ho musím kúpiť by sa našlo...
Na ŽSR je toľko roboty, viac jak na troch kostoloch, aby ich trate nepripomínali skanzen (pravda, miesto petrolejok sa používa elektrika - fantastický pokrok), že podobné projekty sú rovnaké, akoby som mal v obývačke plasnivé steny, ale kúpil by som si BMW. Dovodov, prečo si ho musím kúpiť by sa našlo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748615/
Súhlasím s haldom , čítal som tú štúdiu Remingu k elektrifikácií 141, je tam veľa hlúpostí, ktoré sa 12.januára chystáme viacerí pripomienkovať! Pozvánka na verejné prerokovanie správy o hodnotení k stavbe: "ŽSR, Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov - Nitra - Šurany" ktoré sa uskutoční dňa 12. januára 2015 (pondelok) o 16:30 hod. v KD Rišňovce. Verejné prerokovanie sa uskutoční ako spoločné pre obce Rišňovce, Kľačany a Alekšince.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748614/
A čo. sa. tyka fantasmagorii tak cez Fačkovske sedlo nikto tunel stavat nebude...a komu by sluzila trat z DS do GA je tiez zahadou takze tieto projekty porovnavat s NR a novou spojkou pokladam za umyselne dehonestujuce
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748609/
Haldo. Najrychlejšie spojenie NR s BA by bolo po tejto novej spojke či sa to niekomu páči alebo nie,trat 130 je v useku Senec-Sladkovičovo aj na 140 to len na upresnenie a je daleko priechodnejšia ako 120.Kolko nakl vlakov by tade prešlo je čisto v dnešnej dobe hypoteticky ......to nevie dnes nikto čo bude o 10 rokov.,ale nepochybujem že sukromnik pôjde tade kadial sa skôr dostane dalej a 130 s AB je daleko pre nakl dopravu vyhodnejsia ako 120 so zbytočnym a nič neriešiacim pre nakl dopravu ETCS.Ako som ale napisal aj keby sa taky projekt realizoval logicky by bol keby sa pokračovalo v modernizacii dalej za Nitru.....uvazovanie však tam pôjde len 6 parov lebo tak si to projektanti naplanovali je chore....malo by tam jazdit tolko vlakov aby pobralo všetku klientelu ktora dnes jazdi mozno aj stovkou autobusov,keby sa takto uvažovalo v minulostii žiadna trať by sa nepostavila ani za monarchie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748604/
haldo: Je niekde niečo podrobnejšie o súčasnom stave toho projektu? Neviem do akej miery chcú rekonštruovať úsek Šurany-Leo. Tam by sa patrilo aspoň vymeniť zab-zar od Zbehov dole, lebo ak chcú len zvýšiť rýchlosť a natiahnuť pavučinu, tak to sa na to môžu fakt vykašľať.
Celkovo by ma zaujímalo, keby ŽSR dostanú trochu rozum a okrem megalomanských projektov začnú robiť aj menšie, ale užitočnejšie zásahy. Taká výmena zab-zar na našej 140-tke by nemusela byť taká drahá, ale pomohla by veľmi.
Ad Pravno - Rajec: Ten projekt ešte stále žije?
Celkovo by ma zaujímalo, keby ŽSR dostanú trochu rozum a okrem megalomanských projektov začnú robiť aj menšie, ale užitočnejšie zásahy. Taká výmena zab-zar na našej 140-tke by nemusela byť taká drahá, ale pomohla by veľmi.
Ad Pravno - Rajec: Ten projekt ešte stále žije?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748593/
Zámčan: Vôbec nepreháňa ... tá nová trať uvažuje len so 6 pármi R, resp. REX. Celkom bohatá krajina, že si toto môže dovoliť. A co sa tyka nakladnej dopravy, ktoru spominas, ze by mola byt presmerovana, tak 1 pár Pn, aj to nie denne, odbremení BA-TT? Lebo Mn vlak bude musieť z Leo chodiť naďalej na NR a súkromníci si spravia ako im bude najlepšie vyhovovať. A takisto hovorit o tom, ze modernizacia len Leo-NR by nebola vyhodna, je trosku odveci. Za prve, Reming samotny nafukuje bublinu, lebo novu trat robi na 160 + ETCS, ale povodnu streku dimenzuje "iba" na 120, pricom z toho robi koridor na 200 (blbosťami, nie smerovaním) a takyto prehnany pseudokoridor na 120 potom porovnava s novou štrekou na 160 ... a dalsie veci k tomu. Takze ak porovnavat, tak jablka s jablkami, nie jablka s kombajnami. A ze sa to cele zaelektrifikuje, no bravo. Radsej to mali cele zdvojkolajnit. Dve priebezne kolaje v stanici by im mozno zabranili navrhnut na podla ZSR "lokalku" taku bohapusti volovinu ako mimourovnove ostrovne perony, ku ktorym budu vlaky chodit do boku 50km/h. A k tomu priecestia nahradit mimourovnovymi krizeniami, no VRT jak vyšitá. A za druhe, smerom na Leo by hned tie vlaky do BA mohli využit potencial useku do BA, ktory dnes vyuziva stale pramalo vlakov. Kdezto 130-tka sa docka modernizacie kedy? A este akej, to tiez niekomu po prstoch klepnut!
Ak fantazmagorie novych trati, tak potom jednoznacne Nitr.Pravno - Rajec a D.Streda - Galanta
Ak fantazmagorie novych trati, tak potom jednoznacne Nitr.Pravno - Rajec a D.Streda - Galanta
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748578/
Zamcan, myslim, ze aj tie vecne vyluky na trati 150 by asi kazdeho dopravcu odradili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748575/
Tratovak neprehaňaj....tam by určite jazdilo viac vlakov ako 4 Rexy,určite by boli presmerovane prievidzke R vlaky ,v špičke by bol určite hodinovy takt Ba-Nr,možnosť pokračovania os vlakov zo Sale do Nitry,.Určite by došlo aj k zmene vlakotvorby pri nakl vlakoch ktore by namiesto Leopoldova išli po novej spojke čim by sa uvolnila kapacita na preťaženej trati BA-TT.....kde sű už dnes kapacity vyčerpane. Bez zastavenia by mohol potencialny Expres z Ba po novej spojkevdo Nitry prist za 50 min.,so zastaveniami 65 min čo už by priamo konkurovalo dialnici,autobusom....lebo len modernizacia useku NR-Leo by až taka vyhodna pri ceste do Ba nebola či už časovo alebo tarifne cenovo.Samozrejme že plany by mali byť dalej modernizacia jednokolajky do PD alebo prip dalši sci fi projekt pokračovanie z NR do Kozaroviec a tak vytvoriť železničnu alternativu k R 1.Usek trate 150 zo Surian do Loku je velmi pomalý,usek pri Piali s tratovou rychl 50 km....čo k tomu dodať.Preto chce Jančura autobusy do Nitry a BB lebo vlaky tam dnes ani v dohladnej buducnosti nedokazali konkurovať
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/748572/
ci to poberie BA hl. neviem-priznavam , ale nadruhj strane ak by tam jazdili mot. jednotky (pre PD aj NR dokopy) bez potrby obehovania masinou, tak urcite by sa to tam dalo lahsie "vopchat".
v predchadzajucom prispevku som chcel hlavne povedat ze pre zel. dopravu by bola uzitocnejsia oprava trate(s novym ZZ) do PD, ako nezmyselna pavucina. a na druhej strane uplne nezhovadovat napad s tou novomu spojkou.(samozrejme len ak by sa to dalo robit s EU penazi)