Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
Ondro, súhlas. Ja som za elektrizáciu tratí, kde je nejaký potenciál, lebo som si istý, že ceny pohonných látok pôjdu už len hore a pôjdu oveľa rýchlejšie než energia napr. z jadrových elektrární. A zase sú trate, kde ten potenciál je čoraz menší a menší. Nechápem dosť dobre, načo sa živia napríklad lokálky z predminulého storočia pre tých pár ľudí namiesto toho aby sa prostriedky použili na niečo perspektívnejšie. A teraz nemyslím len na koridory. Predsa keď bolo niečo postavené v dobe, keď 90% obyvateľstva pracovalo na poli za svojou dedinou a zvyšných 10% keď potrebovalo cestovať niekam inak tak tých pár kilometrov na zastávku išlo bez reptania. Hoci ja som fanúšik vlakov a toto je vlaková stránka, keď si mám vybrať medzi autobusom a 81x tak idem radšej autobusom. Netvrdím, že teraz treba vpadnúť s autogénom na lokálky, ale nech sa namiesto živenia neperspektívneho radšej dajú peniaze na perspektívnejšie. Keď je na nejakej trati perspektíva pre cestovný ruch, nech sa trať prenajme nejakému združeniu alebo miestnemu klastru cestovného ruchu a môžu tam dosýtosti prevádzkovať nostalgické vlaky pre turistov. Jednoducho si treba povedať, toto treba urobiť lebo to má zmysel a od tohto ruky preč, lebo sú to vyhodené peniaze. A nielen na železniciach ale aj v školstve. Keď povýšime právo trojkára študovať na gymnáziu či právo každého "blba" získať titul a najlepšie z odboru politologického sociálneho manažmentu na jednej zo 40 vysokých škôl nad povinnosť na to mať a niečo dokázať, nikdy sa z marazmu nevyhrabeme...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715323/
choroba slovenského národa je, že chceme napasovať myšlienky a potreby roku 2014 na infraštruktúru pomaly 19.storočia... Stále rozmýšľame v intenciách 363, 263, 757, samovraty, súčasné vedenie tratí a pod. Dokonca ŽSR sú schopné pri rekonštrukcii spraviť zastávku v rovnakej predeli 3 km od dediny ako je dnes...
Aj preto som zástanca úseku Trnovec-Nitra, pretože je to trať, ktorá by mohla mať význam.
skúsim načrtnúť výhody/resp. nevýhody smerov cez Trnovec a cez Hlohovec
Výhody cez Hlohovec
- netreba pozemky, lebo sú
- spojenie Trnavy a Nitry
- nižšie náklady na terénne úpravy
- napojenie Hlohovca
Výhody cez Trnovec
- kratšia trasa cca o 10 km rekonštruovanej trasy a jazda do 60 min.
- napojenie Nitry "zospodu" s možnosťou pokračovania na PD
- stavba môže prebiehať bez výluk
- nová trať zvýši priepustnosť trate 141
- alternatívna trasa v čase výluky 141 a alternatívna trasa pre nákl.vlaky, ktoré by inak blokovali koridor.
- nezávislosť polohy od prípojovosti v SA
- zhustenie rýchleho spojenia Šale a Galanty
Aj preto som zástanca úseku Trnovec-Nitra, pretože je to trať, ktorá by mohla mať význam.
skúsim načrtnúť výhody/resp. nevýhody smerov cez Trnovec a cez Hlohovec
Výhody cez Hlohovec
- netreba pozemky, lebo sú
- spojenie Trnavy a Nitry
- nižšie náklady na terénne úpravy
- napojenie Hlohovca
Výhody cez Trnovec
- kratšia trasa cca o 10 km rekonštruovanej trasy a jazda do 60 min.
- napojenie Nitry "zospodu" s možnosťou pokračovania na PD
- stavba môže prebiehať bez výluk
- nová trať zvýši priepustnosť trate 141
- alternatívna trasa v čase výluky 141 a alternatívna trasa pre nákl.vlaky, ktoré by inak blokovali koridor.
- nezávislosť polohy od prípojovosti v SA
- zhustenie rýchleho spojenia Šale a Galanty
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715320/
vidim ze diskutujuci vela o tych elektrifikaciach chystanych na ZSR nevedia. Kazda elektrifikacia je viacmenej modernizacia trate od trlejov, cez zab. zar, ciastocne kolaj, ostrovne nastupistia az po take somariny ako protihlukove steny. Ze sa to nevola inak, bozska moc.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715315/
Splinťo: Keď Putin zavrie kohútiky, tak nám bude ďalej posielať ten urán do elektrární? To je podľa mňa taká debata ako o vajci a sliepke...
Ako, určite by bola elektrifikácia plus, ale otázne je, či sa nám kvôli tomu menšiemu plus oplatí vysoliť toľké €, keď by sa dali zužitkovať napr na spomínanú výmenu ZZ, alebo opravu množstva tratí, ktoré by si to tiež zaslúžili.
Ako, určite by bola elektrifikácia plus, ale otázne je, či sa nám kvôli tomu menšiemu plus oplatí vysoliť toľké €, keď by sa dali zužitkovať napr na spomínanú výmenu ZZ, alebo opravu množstva tratí, ktoré by si to tiež zaslúžili.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715309/
Hybridné lokomotívy a jednotky sú. Spomeňte si na tú jednotku, čo sa v španielsku vyvalila v tom oblúku necelý rok dozadu. Tá mala na oboch koncoch veľké diesle, ktoré dodávali trakčným motorom energiu, keď neboli napájane z TV. A našlo by sa určite veľa.
Elektrifikácia, neelektrifikácia, bez odstránenia obmedzení ZZ je naprd. A za tým si stojím.
A myslím, že zachádzanie rýchlikov až do NR nie je tiež najšťastnejšie. Bola by to 17 km zachádzka + ešte nejaké tie minúty na obrat súpravy. Spodkom (cez Šurany) je to zase o 34 km ďalej ako teraz.
Ja to vidím na spájanie/prestup v Zbehoch. Ak by sa tam dali 861, tak si viem to spájanie predstaviť celkom rýchlo. Navyše ak by sa niečo zmeškalo, tak nech idú samostatne. Veď pre tú, čo ide načas je v GVD miesto a tá, čo by meškala by musela ísť tak či tak (len spojená s tou načas). Nafty to zožere aj tak rovnako (hádam aerodynamika až toľko nerobí :D).
Elektrifikácia, neelektrifikácia, bez odstránenia obmedzení ZZ je naprd. A za tým si stojím.
A myslím, že zachádzanie rýchlikov až do NR nie je tiež najšťastnejšie. Bola by to 17 km zachádzka + ešte nejaké tie minúty na obrat súpravy. Spodkom (cez Šurany) je to zase o 34 km ďalej ako teraz.
Ja to vidím na spájanie/prestup v Zbehoch. Ak by sa tam dali 861, tak si viem to spájanie predstaviť celkom rýchlo. Navyše ak by sa niečo zmeškalo, tak nech idú samostatne. Veď pre tú, čo ide načas je v GVD miesto a tá, čo by meškala by musela ísť tak či tak (len spojená s tou načas). Nafty to zožere aj tak rovnako (hádam aerodynamika až toľko nerobí :D).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715306/
splinterX:
Ja netvrdim, ze elektifikovat ci neelektrifikovat. Aj ked tu pavucinu mam rad.
V tomto nech vzorom sluzi Svajciarsko.
Ja tu len citam argumenty pre a proti, nedokazdem realne zhodnotit ekonomicke ukazovatele. Chcem iba pripomenut, ze vsetky varianty riesenie maju, dokonca aj take, co by priniesli daco aj pre cestujucich.
Co ma zaraza a nedokazem prezut, ze tu nik neuvazuje dopredu, alebo len malokto. Vacsina sa uspokoji s tym, ze sa cosi neda, nedajboze, ziju v presvedceni, ze to nie je mozne.
To, akoby mi dnes niekto tvrdil, ze citat noviny na mobile sa dnes neda, ze je to dokonca nemozne..... Lebo....eeee...taky mobil este nevidel.....
Ze nase zeleznice sa zabetonovavaju v skanzene a podla mnohych je to OK, ma nenechava chladnym....
Vyhnat vsetkych zelezniciarov do Europy na jeden rok, presnorit europske zeleznice od severu na juh a od ukrajinskej hranice po Atlanticky ocean a potom ich vobec pustit k nejakej praci.
-----------------------------------------------------
Viete, co ma zarazilo na studentoch mojej alma mater (FEI STU)? Onehda robila jedna firma nabor na diplomove prace v zahranici, konkretne v Rakusku. Dokonca stacila anglictina a nemcina nebola nutna. A zaujem? Ziaden!!!!!!!!!!
Ja by som studentov vysokych skol povinne vyhnal na rok do cudziny. Tak, ako kedysi chodili tovarisi. Pretoze inak tu zakapeme na nevzdelanosti....
A vazne uvazujem, ak to takto dalej pojde, ci moje dieta niekedy bude vobec studovat na Slovensku. Ked sa tu nic nezmeni, asi ho vyzeniem do sveta, ked si mi tu sikovnych nevazime...
Ja netvrdim, ze elektifikovat ci neelektrifikovat. Aj ked tu pavucinu mam rad.
V tomto nech vzorom sluzi Svajciarsko.
Ja tu len citam argumenty pre a proti, nedokazdem realne zhodnotit ekonomicke ukazovatele. Chcem iba pripomenut, ze vsetky varianty riesenie maju, dokonca aj take, co by priniesli daco aj pre cestujucich.
Co ma zaraza a nedokazem prezut, ze tu nik neuvazuje dopredu, alebo len malokto. Vacsina sa uspokoji s tym, ze sa cosi neda, nedajboze, ziju v presvedceni, ze to nie je mozne.
To, akoby mi dnes niekto tvrdil, ze citat noviny na mobile sa dnes neda, ze je to dokonca nemozne..... Lebo....eeee...taky mobil este nevidel.....
Ze nase zeleznice sa zabetonovavaju v skanzene a podla mnohych je to OK, ma nenechava chladnym....
Vyhnat vsetkych zelezniciarov do Europy na jeden rok, presnorit europske zeleznice od severu na juh a od ukrajinskej hranice po Atlanticky ocean a potom ich vobec pustit k nejakej praci.
-----------------------------------------------------
Viete, co ma zarazilo na studentoch mojej alma mater (FEI STU)? Onehda robila jedna firma nabor na diplomove prace v zahranici, konkretne v Rakusku. Dokonca stacila anglictina a nemcina nebola nutna. A zaujem? Ziaden!!!!!!!!!!
Ja by som studentov vysokych skol povinne vyhnal na rok do cudziny. Tak, ako kedysi chodili tovarisi. Pretoze inak tu zakapeme na nevzdelanosti....
A vazne uvazujem, ak to takto dalej pojde, ci moje dieta niekedy bude vobec studovat na Slovensku. Ked sa tu nic nezmeni, asi ho vyzeniem do sveta, ked si mi tu sikovnych nevazime...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715304/
Prečo hneď drahé hybridy?? Ja si proste myslím, že elektrifikácia po Nitru zmysel má. Už len preto, že je to na desaťročia a potenciál hustejšej dopravy tam je...ďalšia vec, stačí prejsť do druhého či tretieho kola ukrajinskej krízy a gaspadin Putin zavrie kohútiky a potom bude problém a zrazu budú dobré aj železnice...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715302/
Zamcan:
Hybridna lokomotiva - existuje, akurat neviem, kto ju vyrobil, ale da sa dopatrat - v Amerike taka jazdi, povodu je europskeho. A hovoria Ti nieco lokomotivy last mile?
Zial, na Slovensku sa o zelezniciach vela citat neda, tie ceske casopisy obcas cosi napisu aj o diani vo svete. Na tu potvoru, ja citam hlavne tie nemecke a tam sa clovek rozhodne docita viac... A ked to este vidi na vlastne oci, tak cela argumentacia v tychto debatach, ze sa cosi neda, stoji na vode.
Jednoducho ma prekvapuje, ze aj na vylozene zelezniciarskom fore vladne velakrat nevedomost. Ze zelezniciari niekedy vedia menej, nez jeden trochu streleny fanusik do zeleznic. A to je tragedia....!!!!!!!!!!!!
Hybridna lokomotiva - existuje, akurat neviem, kto ju vyrobil, ale da sa dopatrat - v Amerike taka jazdi, povodu je europskeho. A hovoria Ti nieco lokomotivy last mile?
Zial, na Slovensku sa o zelezniciach vela citat neda, tie ceske casopisy obcas cosi napisu aj o diani vo svete. Na tu potvoru, ja citam hlavne tie nemecke a tam sa clovek rozhodne docita viac... A ked to este vidi na vlastne oci, tak cela argumentacia v tychto debatach, ze sa cosi neda, stoji na vode.
Jednoducho ma prekvapuje, ze aj na vylozene zelezniciarskom fore vladne velakrat nevedomost. Ze zelezniciari niekedy vedia menej, nez jeden trochu streleny fanusik do zeleznic. A to je tragedia....!!!!!!!!!!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715301/
Zamcan: ja som sa niekedy zaujímal že prečo sa nemôže vyrobiť nejaká hybridná lokomotíva.....elektrika+diesel...že to nejde a asi to bude pravda....
Tvoj vyrok je platny vyhradne na Slovensku, pretoze tu nejde nic....
Inak vseobecne neplati, vid moj prispevok, kde spominam BiBi.
Apropos, nemusi to byt nutne lokomotiva, moze to byt ucelena jednotka....
A neviem, co by sa muselo u nas vyvijat, ked CD moze nasadzovat sysle s elektrikami striedavymi, jednosmernymi aj obojpohlavnymi aj so 75x..
To nemozu tieto hlupe zeleznice ani trosku spolupracovat?!
Aha, zabudam, som na Slovensku - specifika.
Najvacsie specifikum je neschopnost....
Tvoj vyrok je platny vyhradne na Slovensku, pretoze tu nejde nic....
Inak vseobecne neplati, vid moj prispevok, kde spominam BiBi.
Apropos, nemusi to byt nutne lokomotiva, moze to byt ucelena jednotka....
A neviem, co by sa muselo u nas vyvijat, ked CD moze nasadzovat sysle s elektrikami striedavymi, jednosmernymi aj obojpohlavnymi aj so 75x..
To nemozu tieto hlupe zeleznice ani trosku spolupracovat?!
Aha, zabudam, som na Slovensku - specifika.
Najvacsie specifikum je neschopnost....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715300/
Zámčan:
R BA x.26 - TT x.56/58 - Leo x.09
IC BA x.37 - TT x.02/04 - Leo x.14
REx BA x.41 - TT x.17/19 - Leo x.30
R BA x.55 - TT x.24/26 - Leo x.37
Os BA x.59 - TT x.46/48 - Leo x.02
alebo
REx BA x.20 - TT x.56/58 - Leo x.09 a proti správnemu môže ísť smer PN vedľa IC a od PN za ním
R BA x.41 - TT x.10/12 - Leo x.23 smer NR/PD
R BA x.26 - TT x.56/58 - Leo x.09
REx BA x.41 - TT x.17/19 - Leo x.30
alebo
REx BA x.20 - TT x.56/58 - Leo x.09 a proti správnemu môže ísť smer PN vedľa IC a od PN za ním
R BA x.41 - TT x.10/12 - Leo x.23 smer NR/PD
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715292/
metal.....ako by si vopchal do úseku BA-TT dve vrstvy BA-Leopoldov-Nitra a ešte zvlášť BA-Leopoldov-Jelšovce-Prievidza.....
stále by sme chceli mať hodinový takt BA-ZA.
Tvoj návrh by možno išiel len vtedy keby tie nitrianske išli v trase a čase dnešných ZR teda aj so zastavením v Pezinku,Šenkviciach...a to zase by išlo na vrub cestovných časov.
stále by sme chceli mať hodinový takt BA-ZA.
Tvoj návrh by možno išiel len vtedy keby tie nitrianske išli v trase a čase dnešných ZR teda aj so zastavením v Pezinku,Šenkviciach...a to zase by išlo na vrub cestovných časov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715290/
úsek Lužianky-Kozárovce pokial sa bude dať v starom telese tam kde sú zosuvy asi v novej....nové by potom bolo napojenie na Hr Beňadikt,dalej už len v starom telese ešte tak sa pokúsiť vylepšiť úsek H Benadikt-Nová Baňa,a zdvojkolajniť HR D-žiar nhr.......
zdalo by sa mi logickejšie postaviť nejaké nové úseky ako ísť rekonštrukciou po trase Šurany-Kozárovce.....
inak som si vypočul ten rozhlasový záznam o zrušení celej trate zo ZM do Lužianok,naša Martina nezvykne kecať,lebo čo povie nemá z vlastnej hlavy...takže plány na rozobratie celej štreky určite sú...nuž vela nevydržala.
zdalo by sa mi logickejšie postaviť nejaké nové úseky ako ísť rekonštrukciou po trase Šurany-Kozárovce.....
inak som si vypočul ten rozhlasový záznam o zrušení celej trate zo ZM do Lužianok,naša Martina nezvykne kecať,lebo čo povie nemá z vlastnej hlavy...takže plány na rozobratie celej štreky určite sú...nuž vela nevydržala.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715289/
Zámčan: Bez novej trate Nitra-Trnovec sa nedá dosiahnuť také riešenie ktoré by uspokojilo všetkých. ani s novou traťou neuspokojíš všetkých ... stále ti zostala bokom Trnava.
Skúsme teda inak:
R BA - TT - Leo - NR
R BA - TT - Leo - Jelšovce - PD
R BA - NZ - NR - Jelšovce - PD (z BA by som viedol aj kvôli tomu, že BA - GA - SA by mali potom hodinový takt R)
- ak by sa oba vlaky do PD spájali v Jelšovciach tak by sa ušetrili sprosté vlkm
- alebo to spraviť tak, že z PD by bol hodinový takt R v preklade na smer NR a BA. V úseku TO - PD by to mohlo čiastočne nahradiť aj Os vlaky.
V neposlednom rade by sme ale nemali zabúdať na to, že aj súčasné Os PD - NR - NZ by vedeli byť o desiatky minút rýchlejšie výmenou ZZ a už to by prinieslo pre spojenie týchto miest kvalitnejšie spojenie.
Skúsme teda inak:
R BA - TT - Leo - NR
R BA - TT - Leo - Jelšovce - PD
R BA - NZ - NR - Jelšovce - PD (z BA by som viedol aj kvôli tomu, že BA - GA - SA by mali potom hodinový takt R)
- ak by sa oba vlaky do PD spájali v Jelšovciach tak by sa ušetrili sprosté vlkm
- alebo to spraviť tak, že z PD by bol hodinový takt R v preklade na smer NR a BA. V úseku TO - PD by to mohlo čiastočne nahradiť aj Os vlaky.
V neposlednom rade by sme ale nemali zabúdať na to, že aj súčasné Os PD - NR - NZ by vedeli byť o desiatky minút rýchlejšie výmenou ZZ a už to by prinieslo pre spojenie týchto miest kvalitnejšie spojenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715286/
Zámčan: súhlasím s Tebou od úseku Nitra - ZM atď... ale ja naozaj nevidím opodstatnenie vykopať a postaviť novú trať - v tej pahorkatine to tiež bude komplikované zosuvmi a tak ďalej - ale to sa dá všetko riešiť, rovnako ako súčasné trate. Uvedomme si dôležitosť a význam, ktoré nám ponúka súčasná trať, napríklad cez TRNAVU - ak zavedieme rozumné spojenie (priamymi vozňami, atď.) východu so západom, počítajme: Prešov, Košice, Zvolen (Banská Bystrica), Nitra, Trnava, Bratislava - 7 univerzitných miest. To sú len študenti, ktorí by sa prepravovali. Na spomínanej trase je mnoho turistických zaujímavostí, pracovných príležitostí a nami diskutované spojenie Nitry a Bratislavy. Uvažujme novú trať teda NR-Trnovec a uvažujme trať NR-Šurany - Trnovec - pri dôslednej optimalizácii trate NR-Šurany (o ktorej sa uvažuje), si myslím, že je to výrazne lacnejšie a efektívnejšie uvažovať spojenie tadiaľ, ako stavať novú, mnohonásobne drahšiu, keď tu máme 2 varianty. Skôr sa treba zamyslieť nad HDV, spôsobom vedenia vlakov, opravou súčasných tratí. Netvrdím, že Tebou navrhovaná trať na Trnovec je scestná, ale myslím si, že možností máme dosť a nevieme si tie dať dokopy - akoby sme naložili s tou treťou - neviem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715284/
existuje nejeden, napr. http://en.wikipedia.org/wiki/ALP-45DP
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715281/
metal to by bola zaujímavá kombinácia....
ja som sa niekedy zaujímal že prečo sa nemôže vyrobiť nejaká hybridná lokomotíva.....elektrika+diesel...že to nejde a asi to bude pravda....
Bez novej trate Nitra-Trnovec sa nedá dosiahnuť také riešenie ktoré by uspokojilo všetkých.Ak si zoberieme metalove dvojičky motorové jednotky,ktoré by sa rozpájali v Zbehoch tak by sa to povedzme dalo možno aj za 5 min...(2 min rozpojenie+2 min na čakanie na uvolnenie vl.cesty) ibaže opačne to by už to bolo o nejakú minutku dlhšie a čo je horšie pri meškaní vlaku z PD by cestujúci z NR museli možno v Zbehoch čakať aj 30 min,kto by to raz zažil už by vlakom nešiel.....
rovnako by sa týmto nevyriešilo napojenie Nitry na Prievidzu,jedine že by sme pridali dalšiu jednotku ibaže to by sa nám spájanie+rozpájanie vyšplhalo na 10 min....
ak by to tento štát myslel (ako nemyslí) s verejnou dopravou vážne ,tak by uvažoval aj o dalších modernizovaných tratiach nielen o severnom koridore,potom by možno niekto prišiel aj nato že spojenie BA so stredným Slovenskom po železnici by bolo najvýhodnejšie práve po trase Trnovec-Nitra-ZL.Moravce-Hr Beňadikt-Zvolen a radšej vybudovať nové úseky ako rekonštruovať staré trasovanie
ja som sa niekedy zaujímal že prečo sa nemôže vyrobiť nejaká hybridná lokomotíva.....elektrika+diesel...že to nejde a asi to bude pravda....
Bez novej trate Nitra-Trnovec sa nedá dosiahnuť také riešenie ktoré by uspokojilo všetkých.Ak si zoberieme metalove dvojičky motorové jednotky,ktoré by sa rozpájali v Zbehoch tak by sa to povedzme dalo možno aj za 5 min...(2 min rozpojenie+2 min na čakanie na uvolnenie vl.cesty) ibaže opačne to by už to bolo o nejakú minutku dlhšie a čo je horšie pri meškaní vlaku z PD by cestujúci z NR museli možno v Zbehoch čakať aj 30 min,kto by to raz zažil už by vlakom nešiel.....
rovnako by sa týmto nevyriešilo napojenie Nitry na Prievidzu,jedine že by sme pridali dalšiu jednotku ibaže to by sa nám spájanie+rozpájanie vyšplhalo na 10 min....
ak by to tento štát myslel (ako nemyslí) s verejnou dopravou vážne ,tak by uvažoval aj o dalších modernizovaných tratiach nielen o severnom koridore,potom by možno niekto prišiel aj nato že spojenie BA so stredným Slovenskom po železnici by bolo najvýhodnejšie práve po trase Trnovec-Nitra-ZL.Moravce-Hr Beňadikt-Zvolen a radšej vybudovať nové úseky ako rekonštruovať staré trasovanie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/715279/
lenže či je potrebné aby sme napr. za 100 mega € spravili toto s jednou traťou alebo radšej za tých 100 mega porobiť drobnejšie veci na väčšom počte km. Načo budú preboha ostrovné nástupišťa v Rišňovciach, Alekšinciach, Komjaticiach ....