Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
milloss a kde by sa to dalo pozriet???????
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/705251/
rozsahy studii oboch "elektrifikacii" su uz zname:
Leopoldov - Nitra - Surany je dokonca pomenovana ako elektrifikacia a optimalizacia trate s 2 variantami + treti ako zaujimavy bonus, v jednom je rychlost zvysena na 120 + bonus este viac.
Banovce - Humenne bude v ramci vsetkych priprav a zariadeni TV a ZZ (kedze sa bohuzial stavba nezadala aj ako optimalizacia trate) projektovana na 120, okrem trate ta pojde inou stavbou kedze sa nejedna momentalne o elektrifkaciu, so zohladnenim na moznost zdvojkolajnenia trate Strazske - Humenne.
Vsade ZZ 3 kategorie, vo velkych staniciach ostrovne nastupistia a ovladenie z CRD (docasnych miestnych, neskor stalych centralnych) je samozrejmostou.
Leopoldov - Nitra - Surany je dokonca pomenovana ako elektrifikacia a optimalizacia trate s 2 variantami + treti ako zaujimavy bonus, v jednom je rychlost zvysena na 120 + bonus este viac.
Banovce - Humenne bude v ramci vsetkych priprav a zariadeni TV a ZZ (kedze sa bohuzial stavba nezadala aj ako optimalizacia trate) projektovana na 120, okrem trate ta pojde inou stavbou kedze sa nejedna momentalne o elektrifkaciu, so zohladnenim na moznost zdvojkolajnenia trate Strazske - Humenne.
Vsade ZZ 3 kategorie, vo velkych staniciach ostrovne nastupistia a ovladenie z CRD (docasnych miestnych, neskor stalych centralnych) je samozrejmostou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/705223/
Este jeden priklad z juzneho Tirolska...
FS odsudili tzv. Vinschgaubahn na zanik. Po dlhej dobe sa podarilo trat ozivit, nasadit tam GTW od Stadlera, spravit z toho modernu regionalnu drahu a mam taky dojem, ze som cosi cital aj o uvazovanej elektrifikacii. Bez FS sa im celkom dari...
Zial, odburavanie infrastruktury, odstrihavanie zakaznikov od zeleznice, vobec kratkozrakost dnesnych ekonomov a managerov je bez hranic. Deje sa tak vsade.
A vobec, vo vsetkych velkych firmach to speje od 9 ku 5.... Kazdy mysli na okanzity zisk a nik na buducnost...
FS odsudili tzv. Vinschgaubahn na zanik. Po dlhej dobe sa podarilo trat ozivit, nasadit tam GTW od Stadlera, spravit z toho modernu regionalnu drahu a mam taky dojem, ze som cosi cital aj o uvazovanej elektrifikacii. Bez FS sa im celkom dari...
Zial, odburavanie infrastruktury, odstrihavanie zakaznikov od zeleznice, vobec kratkozrakost dnesnych ekonomov a managerov je bez hranic. Deje sa tak vsade.
A vobec, vo vsetkych velkych firmach to speje od 9 ku 5.... Kazdy mysli na okanzity zisk a nik na buducnost...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701572/
gvd: ...prečo sa pipleme s bagetami, 361, 861 a pod., hoci iné zahraničné firmy sú kvalitnejšie,......
Uloha ma riesenie, dokonca aj take, ze by ten spravny SMER spolu s byvalym spravnym Hnutim aj s pobrezim Slotoviny boli spokojne:
Pri zadani zakazky stanovit, ze isty podiel prace na novych vozidlach bude vykonany na Slovensku, pripadne s podielom slovenskych zamestnancov.
Vid rakusky Taurus (diely zo Siemens a ex. Kraus Maffei Mnichov, montaz OBB Linz). Standardne sa takto montuju aj mnohe lokomotivy pre Svajciarsko. Pozadovany podiel prac v Rausku ci vo Svajciarsku je cca 30%.
A take ZOS Trubky s nemenovanym privatizerom predsa montovali Stadlery. A predpokladam, ze by aj nadalej mohli.... A nemuseli by sa s e r i n k a t s vyvojom 861.... A prace by mohli mat celkom dost....
Detto 361. Stacilo by sa dohodnut a dovazat komponenty z CZ a u nas montovat a monovat. Aj tak sa u nas nic poriadne nevyraba, iba montuje. (Co ma mrzi, ale je to fakt.)
Uloha ma riesenie, dokonca aj take, ze by ten spravny SMER spolu s byvalym spravnym Hnutim aj s pobrezim Slotoviny boli spokojne:
Pri zadani zakazky stanovit, ze isty podiel prace na novych vozidlach bude vykonany na Slovensku, pripadne s podielom slovenskych zamestnancov.
Vid rakusky Taurus (diely zo Siemens a ex. Kraus Maffei Mnichov, montaz OBB Linz). Standardne sa takto montuju aj mnohe lokomotivy pre Svajciarsko. Pozadovany podiel prac v Rausku ci vo Svajciarsku je cca 30%.
A take ZOS Trubky s nemenovanym privatizerom predsa montovali Stadlery. A predpokladam, ze by aj nadalej mohli.... A nemuseli by sa s e r i n k a t s vyvojom 861.... A prace by mohli mat celkom dost....
Detto 361. Stacilo by sa dohodnut a dovazat komponenty z CZ a u nas montovat a monovat. Aj tak sa u nas nic poriadne nevyraba, iba montuje. (Co ma mrzi, ale je to fakt.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701570/
tu si treba uvedomit jedno
železničná doprava sa neoplatí; to znamená, že nie je zisková, zákonite musí byť dotovaná štátom
Mám dcéru v Nemecku, dva rokyv Bravorsku, dosť cestuje, aj jednotlivo, aj regionálnou kartou, ale tam je to úplne úplne iné
medzi Salzburkom a Berchtesgaednom jazdí prímestský vlak, v pravidelných hodinových intervaloch, či je pondelok, či sviatok, v robotný deň od štvrtej ráno do 11 večer, možno iba 20% spojov je využitých, zopár spojov je dosť nabitých, ale 80% je poloprázdnych, ale tie vlaky tu chodia a chodiť budú
medzi Salzburkom a Mníchovom jazdi vlak v dvojhodinovom intervale, taktiež od skorých ranných do neskorých hodín, tak isto niektoré spoje sú plné, niektoré sú poloprázdne (a to hovorím o regionálnych vlakoch), lebo medzi Mníchovom a Sulzburkom jazdia ešte diaľkové rýchliky od Viedne, Norimbergu, Linzu....
celá doprava je o dotáciách, jednoducho doprava musí slúžiť ľuďom, a nie ľudia doprave...
železničná doprava sa neoplatí; to znamená, že nie je zisková, zákonite musí byť dotovaná štátom
Mám dcéru v Nemecku, dva rokyv Bravorsku, dosť cestuje, aj jednotlivo, aj regionálnou kartou, ale tam je to úplne úplne iné
medzi Salzburkom a Berchtesgaednom jazdí prímestský vlak, v pravidelných hodinových intervaloch, či je pondelok, či sviatok, v robotný deň od štvrtej ráno do 11 večer, možno iba 20% spojov je využitých, zopár spojov je dosť nabitých, ale 80% je poloprázdnych, ale tie vlaky tu chodia a chodiť budú
medzi Salzburkom a Mníchovom jazdi vlak v dvojhodinovom intervale, taktiež od skorých ranných do neskorých hodín, tak isto niektoré spoje sú plné, niektoré sú poloprázdne (a to hovorím o regionálnych vlakoch), lebo medzi Mníchovom a Sulzburkom jazdia ešte diaľkové rýchliky od Viedne, Norimbergu, Linzu....
celá doprava je o dotáciách, jednoducho doprava musí slúžiť ľuďom, a nie ľudia doprave...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701566/
01058 - logicky z pohľadu železníc by samozrejme ekonomický význam mohol byť pozitívny. ALE z politického hľadiska nie. Pretože 6 ušetrených ľudí sa rovná 6 nezamestnaných ľudí. Nezamestnaní = odstupné, odchodné a keby aj nie, tak 6 dávok v nezamestnanosti, prípadne iné dávky, ktoré by tí ľudia poberali. Význam by to malo vtedy, ak by všetci šiesti boli pracujúci dôchodcovia, čo je dosť vzácna zhoda. A takéto gestá nie sú tým správnym SMERom. V súkromnej firme by samozrejme bola na prvom mieste efektivita, v štátnej firme politicko-náboženské-osobné pohnútky.
To je zároveň aj odpoveď na to, prečo sa pipleme s bagetami, 361, 861 a pod., hoci iné zahraničné firmy sú kvalitnejšie, lepšie, možno lacnejšie. Lebo mať 20 jednotiek z Vrútok, či Zvolena (ktoré možno nie sú tak kvalitné a komfortné) je lepšie ako 18 moderných súprav zo západu. Politicky je to strategické, len stále nechápem prečo keĎ to už chceme robiť takto, tak to nie je aspoň tak kvalitné ako zo západu.
To je zároveň aj odpoveď na to, prečo sa pipleme s bagetami, 361, 861 a pod., hoci iné zahraničné firmy sú kvalitnejšie, lepšie, možno lacnejšie. Lebo mať 20 jednotiek z Vrútok, či Zvolena (ktoré možno nie sú tak kvalitné a komfortné) je lepšie ako 18 moderných súprav zo západu. Politicky je to strategické, len stále nechápem prečo keĎ to už chceme robiť takto, tak to nie je aspoň tak kvalitné ako zo západu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701533/
zo všetkých príspevkov potom asi jednoznačne vyplýva, že elektrifikácia má zmysel buď globálna alebo žiadna. Čo by aj sedelo. A s tým ale, ruka v ruke, nákup nových strojov. Inak, darmo si budeme hovoriť, chlapi,scifi alebo nescifi - naše "elitné" stroje majú od 30 do 40 rokov pomaly, budú sa musieť nakúpiť aj nové. Donekonečna sa nedá len lepiť. A to isté, v niektorých prípadoch už naozaj urgentné, platí o akejsi "generálnej repasácii" našich tratí aj mimo koridoru, pretože niektoré pri pohľade (zvlášť na fotkách dlhým sklom, tam to super vynikne) pripomínajú skôr húsenkovú dráhu ako trať. A tu to bude asi tak, ako poniektorí vravíte - opraviť a príp. na elektrifikáciu pripraviť.
Potom mám ďalšiu otázku a k nej podotázku - čo hovoríte na elektrifikáciu (prípadne teda aspoň optimalizáciu) našej Turčianskej trate? Mala by zmysel, nemala, a k tomu tá podotázka, ako je na tom diskusia o elektrifikácii celej siete systémom 25 kV - 50 Hz? utíchli debaty, alebo sa aj plánuje niečo s tým robiť?
Potom mám ďalšiu otázku a k nej podotázku - čo hovoríte na elektrifikáciu (prípadne teda aspoň optimalizáciu) našej Turčianskej trate? Mala by zmysel, nemala, a k tomu tá podotázka, ako je na tom diskusia o elektrifikácii celej siete systémom 25 kV - 50 Hz? utíchli debaty, alebo sa aj plánuje niečo s tým robiť?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701453/
ono dnes robiť elektrifikáciu pre osobnú dopravu kde jazdia osobné vlaky a rýchliky so štyrmi alebo piatimi vozňami nemá žiadny význam. dnešné moderné motorové rušne (nie prestavby typu 757 ktorým sa ponechali 100-kové podvozky) sú schopné bez problémov dosiahnúť 140 - 160 km/h. Veď aj 861 je konštruovaná na 140 km/h. elektrifikácia by mohla mať význam pre nákladnú dopravu na tratiach kde chodia ťažšie nákladné vlaky - ale aj tu už majú NOVÉ motorové rušne omnoho väčší výkon ako naše bardotky a somáre.
skutočne by bolo rozumnejšie vraziť peniaze do modernizácie tratí aj bez elektrifikácie (s prípadnou predprípravou na ňu), zvýšiť rýchlosť na maximum ako bude možné (a efektívne), zmodernizovať zabezpečovacie zariadenie v staniciach (prechod maximálnou rýchlosťou) a aj na trati a kde sa bude dať tak zrušiť úrovňové kríženie ciest s traťou a zo strany dopravcov nasadiť NOVÉ MODERNÉ vozidlá ktoré dokážu dosiahnuť maximálne dovolené rýchlosti. elektrifikácia by sa mohla dorobiť niekedy v budúcnosti dodatočne.
skutočne by bolo rozumnejšie vraziť peniaze do modernizácie tratí aj bez elektrifikácie (s prípadnou predprípravou na ňu), zvýšiť rýchlosť na maximum ako bude možné (a efektívne), zmodernizovať zabezpečovacie zariadenie v staniciach (prechod maximálnou rýchlosťou) a aj na trati a kde sa bude dať tak zrušiť úrovňové kríženie ciest s traťou a zo strany dopravcov nasadiť NOVÉ MODERNÉ vozidlá ktoré dokážu dosiahnuť maximálne dovolené rýchlosti. elektrifikácia by sa mohla dorobiť niekedy v budúcnosti dodatočne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701439/
671 miesto 861? Si si istý? To chce úplne nové, iné vozidlá. A ja si viem predstaviť, že by boli nedvojsystémové
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701424/
A aký by bol rozdiel v čase cesty Šurany - NR pri zastavujúcich vlakoch? Keď už chceme argumentovať neexistujúcimi a do budúcnosti neplánovanými nikde nezastavujúcimi vlakmi, rovno sa môžeme začať baviť aj o tom stroji času - sci-fi ako sci-fi...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701422/
nepoznám všetky parametre ramena KE-HE ale doelektrifikovanie do HE by nemohlo nepriamo pôsobiť na "zavlečenie" 671 aj do HE (aj keď najskôr asi za predpokladu že sa budú rozširovať aj ich počty)? a tým pádom by 861 na KE neboli potrebné a mohli by sa nimi obsluhovať čisto PO,BJ,ML,SV čo by malo priamy vplyv aj na zvýšenie komfortu na všetkých spomínaných tratiach... a nejdem sa tu baviť o hospodárskej podvýživenosti východu to je politický problém
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701419/
je doležité, ale stále je tu otázka, koľko tá sranda bude stáť. A či by som za tie isté prachy nemohol mať tej srandy viac...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701417/
traťovák elekrtifikáciu som neriešil...len som upozornil na fakt že skrátiť jazdnú dobu je tiež dôležité....
a Brano 10 min je realnych či si budeš robiť posmešky ako vždy....
jednoducho.....Šurany-Nitra je 26 km cesta rýchlikom ak jazdil bola v rozmedzí 23-25 min.
podobný úsek NZ -ŠAla je 31 km a jazda rýchlikom pri rýchl 120 km je 18-19 min....
napísal som jasne aj pri úprave zab zar. a to napr Ivanka pN kde by sa mohlo prechadzať 120 km namiesto 40 km znamená výrazné zrýchlenie ono nestačí len pán matematik vyrátať rozdiel medzi 80 a 120 ale aj medzi 40 a 120......
26 km pri rýchl 120 km /h je bez zastavenia odjazditelných za 15 min
a Brano 10 min je realnych či si budeš robiť posmešky ako vždy....
jednoducho.....Šurany-Nitra je 26 km cesta rýchlikom ak jazdil bola v rozmedzí 23-25 min.
podobný úsek NZ -ŠAla je 31 km a jazda rýchlikom pri rýchl 120 km je 18-19 min....
napísal som jasne aj pri úprave zab zar. a to napr Ivanka pN kde by sa mohlo prechadzať 120 km namiesto 40 km znamená výrazné zrýchlenie ono nestačí len pán matematik vyrátať rozdiel medzi 80 a 120 ale aj medzi 40 a 120......
26 km pri rýchl 120 km /h je bez zastavenia odjazditelných za 15 min
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701416/
Ale vrátia sa náklady, uediem iný príklad ,Ba-Kúty-Skalica, do Kútov z Ba 64km,po Holíč elektrika 19 km, posledných 6 km bez drôtov. Bagety jazdia z Kú do Si.
Ak by si dali pred reko bagiet zadrátovať tých 6km ,nemuselo sa vyhodiť na ne (2 potreba + 1 záloha) 90miliónov korún, za to mohli kúpiť matroš na oných 6km.
Nevznikali by prestoje či velkých súprav či bagiet v Kútoch,o prevážaní do depa nehovorím,je to denne 128 km,absolutne nevyužitých.
No a k časovej úspore.
Ak by oných 6km bolo vezených s elektrikou,tak tá celkove na jazdnej dobe pri nezmenenej najvyššej traťovej rýchlosti by bola 3 minuty na 25km z Kú do Si.
Prestup v Kútoch podla nového GVD je 15 min, ak by bol priamy vlak s pobytom v Kútoch 2 min,úspora by bola teda 13 min a 3 min na cestovnej dobe.
16 min pre tých ľudí čo odtial dochádzajú.
Ak to chceš v peniazoch ,priem mzda za 1polrok tohoto roku je 804 eur, rok ma 2088 prac hodín vrátane sviatkov ,takže mesačne v primere 174hodín sme v práci,hodin priem mzda je teda 4.62 eura,za 1min teda 0.077.
za 16min 1,232 Eura.
Majme 10 cestujúcich čo takto denne hore dole pendlujú. 11dní sviatkov sú doma,250 pracovných dni odrobia,nemajú dovolenku.tam si odrátajte dalších 20,či 25 dní.
Ráno pri ceste tam, tých o 16min mám kratší spánok,večer zas o 16 min menej času venovať sa deťom,rodine,koníčkom a tak
Takže 10 ludí x250 prac dní x1.232 priem mzda za 16 min x 2 cesta tam aj späť =6160 eur ročne strata na volnom čase týchto iba 10 cestujúcich, pre jedného to je 616 eur zabitého času.
Tak čo ešte stále sa to neoplatí?
Ak by si dali pred reko bagiet zadrátovať tých 6km ,nemuselo sa vyhodiť na ne (2 potreba + 1 záloha) 90miliónov korún, za to mohli kúpiť matroš na oných 6km.
Nevznikali by prestoje či velkých súprav či bagiet v Kútoch,o prevážaní do depa nehovorím,je to denne 128 km,absolutne nevyužitých.
No a k časovej úspore.
Ak by oných 6km bolo vezených s elektrikou,tak tá celkove na jazdnej dobe pri nezmenenej najvyššej traťovej rýchlosti by bola 3 minuty na 25km z Kú do Si.
Prestup v Kútoch podla nového GVD je 15 min, ak by bol priamy vlak s pobytom v Kútoch 2 min,úspora by bola teda 13 min a 3 min na cestovnej dobe.
16 min pre tých ľudí čo odtial dochádzajú.
Ak to chceš v peniazoch ,priem mzda za 1polrok tohoto roku je 804 eur, rok ma 2088 prac hodín vrátane sviatkov ,takže mesačne v primere 174hodín sme v práci,hodin priem mzda je teda 4.62 eura,za 1min teda 0.077.
za 16min 1,232 Eura.
Majme 10 cestujúcich čo takto denne hore dole pendlujú. 11dní sviatkov sú doma,250 pracovných dni odrobia,nemajú dovolenku.tam si odrátajte dalších 20,či 25 dní.
Ráno pri ceste tam, tých o 16min mám kratší spánok,večer zas o 16 min menej času venovať sa deťom,rodine,koníčkom a tak
Takže 10 ludí x250 prac dní x1.232 priem mzda za 16 min x 2 cesta tam aj späť =6160 eur ročne strata na volnom čase týchto iba 10 cestujúcich, pre jedného to je 616 eur zabitého času.
Tak čo ešte stále sa to neoplatí?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701414/
zámčan, a ako vieš, že potrebuješ práve 120? Čo máš z toho, že prídeš do stanice o minútu skor, keď tú minútu potom zbytočne prečakáš pri križovaní? Nestačila by 100? Teraz nemyslím úsek, kde je rovina a jedno, či tam je 80 - 100 - 120. Myslím prípady, kedy to zvýšenie na 120 oproti 100 vyžaduje navyše... A tých 120 dáš s prstm v aj s herkulom...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701413/
Omnoho osožnejšia je namiesto 40km TV čo i len 5 km dvojkoľajka
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701412/
otázka rýchlost nad 120 je veľmi citlivá s ohľadom na utné zab zar a preto prekračovať túto rýchlosť iba v prípade, ak by nebolo iného výchdiska. Potom i už mám trať na 140 abo 160 je v zásade jedno...
Tá elektrifikácia by mi ani tak nevadila, keby človek videl jednak to, že ŽSR riešia aj omnoho pálčivejšie problémy a jednak, keby bola súčasťou nejakého systému. K tomu systému samozrejme patria aj nové vozidlá. Aj IDS. Ale to je vec politická, na niekolko päťročníc. A potom sa mám čudovať, že vyhral, Kotleba?
Sejem na to, elektrifikujte si a pod Strečnom sa modlite aby ste nespadli do Váhu aj s mostom...
Tá elektrifikácia by mi ani tak nevadila, keby človek videl jednak to, že ŽSR riešia aj omnoho pálčivejšie problémy a jednak, keby bola súčasťou nejakého systému. K tomu systému samozrejme patria aj nové vozidlá. Aj IDS. Ale to je vec politická, na niekolko päťročníc. A potom sa mám čudovať, že vyhral, Kotleba?
Sejem na to, elektrifikujte si a pod Strečnom sa modlite aby ste nespadli do Váhu aj s mostom...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701411/
"ked si zoberiem úsek Šurany-Nitra na 120 namiesto 80 prinieslo by to zrýchlenie spolu s modernizáciou zab zar aj 10 min"
Neprinieslo, treba doštudovať matematiku zo základnej školy.
Jedinou možnosťou takého zrýchlenia na takto dlhej trati by bolo, ak by sa pod "modernizáciou zab zar" myslel stroj času...
Neprinieslo, treba doštudovať matematiku zo základnej školy.
Jedinou možnosťou takého zrýchlenia na takto dlhej trati by bolo, ak by sa pod "modernizáciou zab zar" myslel stroj času...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701410/
traťovák ....ano určite máš pravdu v principe súhlas aj ked sa mi tam nezdalo žeby zrýchlenie malo zmysel len keby to malo význam kvôli križovaniu ,prípojom.....
no ked si zoberiem úsek Šurany-Nitra na 120 namiesto 80 prinieslo by to zrýchlenie spolu s modernizáciou zab zar aj 10 min a to už je dôvod prečo to robiť aj ked to nemusí mať vplyv na "koncepciu"
no ked si zoberiem úsek Šurany-Nitra na 120 namiesto 80 prinieslo by to zrýchlenie spolu s modernizáciou zab zar aj 10 min a to už je dôvod prečo to robiť aj ked to nemusí mať vplyv na "koncepciu"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/701409/