Elektrifikácia tratí na Slovensku
Aky je vás názor o tom ze kedy budú hlavné trati elektrifikované na Slovensku?Teraz mozete pocut ze elektrifikajú trat medzi Zvolenom a Banskou Bystricou kedy to bude hotové?A trat 160 Zvolen Filakovo ked elektrifikujú kde bude diesel?Ja tesím ze elektrifikujú.Ale len do Filakova bude elektrifikovaná.Podla mna je to hloupost cely trat musia elektrifikovat.A este jedna otázka ked elektrifikujú trate diesele predajú do Kuba alebo niekde?A budeme na to mat dostatok rusna?
Podradené diskusné témy
kým sa minie ropa tak aj teleporty budú
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385933/
Páni ja nechápem ako nejaký tiež-fanda železníc môže do fóra napísať komu a načo by bol zelektrifikovaný južný ťah keby bol zatrolejovaný už dnes tak je neskoro. Stačí si spomenúť na odklony spred dvoch - troch rokov aké problémi boli vo Zvolene s hdv nezávislej trakcie, to čo 240-ka odviezla ľavou zadnou po Zvolen s tím mali dízle problém vo dvojici a aj s postrkom ďalej na Košice.A ešte niečo, spoliehať sa len na jednú hlavnú trať (východ- západ) na slovensku je dosť trúfale a až hazardérske.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385838/
1.) Nechapem komu na co by bol zelektrifikovany juzny tah (ten by si zasluzil predovsetkym zmenu trasovania v usekoch Filakovo - Hodejov a Rimavska Sec - Tornala)
2.) Ta Roznava by sa podla mna najlepsie poriesila, keby vsetky vlaky zachadzali do zastavky Roznava - mesto (s vyuzitim riadiacich voznov by to myslim nemal byt problem ani pre velke supravy) ...samozrejme by to predpokladalo aj vybudovanie spojky v smere Roznava mesto - Kosice aby sa nemuselo zachadzat na stanicu. A vramci kosickeho IDS by mohli jazdit vratne jednotky povedzme v hodinovom takte v useku Kosice - Roznava mesto ako Zr vlaky (s tym ze by to toho taktu zapadali aj rychliky Zvolen - Kosice)
2.) Ta Roznava by sa podla mna najlepsie poriesila, keby vsetky vlaky zachadzali do zastavky Roznava - mesto (s vyuzitim riadiacich voznov by to myslim nemal byt problem ani pre velke supravy) ...samozrejme by to predpokladalo aj vybudovanie spojky v smere Roznava mesto - Kosice aby sa nemuselo zachadzat na stanicu. A vramci kosickeho IDS by mohli jazdit vratne jednotky povedzme v hodinovom takte v useku Kosice - Roznava mesto ako Zr vlaky (s tym ze by to toho taktu zapadali aj rychliky Zvolen - Kosice)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385810/
ad elektrifikacia juhu: tazke scifi; teda aspon pokial sa to neskoordinuje. DO RV - stanica je tam absolutne v pazi a substrat voli bus, a to ich vyklopi v meste. Takže obávam sa, že to ude problém. I keď - v zime je istešie ísť v bagete a ko tŕpnuť, či sa dole soroškou nepovalí dajaký blázon... a bus skončí ... o poľadovici ani nehovoriac...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385559/
LOSTRAIL: Elektrifikacia do Moldavy preto, lebo ta trat je zahrnuta do KORIDu. Otazka, preco trat do Moldavy a nie do Roznavy, ked je to vacsie mesto a tym aj viac substratu, je namieste.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385544/
Novozamcan: No jedine Martin-Horna Stubna s pokracovanim na Prievidzu a potom dole na BA, ale k trati 145 a 140 som napisal svoje.
BTW, zaustenie trate 145 do Stubne by sa tiez muselo patricne upravit,
pravdaze okrem inych, vyznamnejsich uprav.
...
Mal som tu cest cestovat v piatok juhom z Kosic do BB a bol som prijemne prekvapeny relativne sviznym tempom az na par pomalych jazd a oblukov. Jedine, co tejto trati chyba, je dokoncenie zdvojkolajnenia (tunel je vazne otazka, je dost dlhy a obchadzat kopec by asi nebolo ovela lacnejsie ako vrtat druhu ruru vedla), zrusenie pomalych jazd a mozno aj vyhladova elektrifikacia do Zvolena.
A tiez niekde zmena trasy (Lenartovce a podobne...). Mal som predstavu, ze je tam ovela hornatejsi teren, ale toto je uplna pohoda
Este otazka: Medzi Moldavou a Roznavou je jazda len po jednej kolaji? Alebo v inom prilahlom useku? Sli sme totiz po nespravnej...
Neviem, v ktorej stanici som navyse videl slovensku raritu - jazda cez spojku tratovou rychlostou (okolo 100 km/h), to sa nedialo svojho casu ani na "koridorovej" trati 120...
Ked sa bavili o DC systeme do Moldavy, preco sa uz nebavili o DC systeme do Roznavy, ci inych dedin? Ono je tazko povedat, ktora dedina este ano a ktora uz nie. Roznava nie je prave dedina, ale elektrifikovat so zakoncenim v nejakej pazi asi nema velky vyznam. Haniska je este vyznamna z hladiska nakladnej dopravy, ale Moldava nema absolutne ziadny vyznam...
K tomu Hlohovcu...
To by sa ortodoxni nitrancania asi dost nasrdili, keby do Hlohovca bola elektrika a do Nitry by uz nic nepotiahli. a ja s nimi suhlasim. Z hlaiska nakladnej dopravy su sice na tom zhruba rovnako, ale uzavriet "kruh" by sa uz patrilo. Vlaky by mohli chodit aj "dookola", navyse by boli mozne odklony v pripade vyluk. Elektrifikovat len po Hlohovec vyznam nema, je na odbocujucej trati, ktora v Hlohovci NEKONCI, ale za par drobnych navyse je mozne urobit cely usek HC - Luzianky - NR - Surany. Pravdaze v tomto duchu odporucam aj modernizaciu ZZ predovsetkym v Nitre.
Ako Prievidzan by som sice rad videl droty aj v rodnej hrude, ale za cenu, ze by sa s tratou nic ine neudialo, by to bolo skor na plac, ako radost. Lenze u nas to je tak, ze skor odklepnu elektrifikaciu niektoreho useku ako by nakupili nove jednotky (aj v nezavislej trakcii) a mozeme byt len radi, ze za moderne jednotky nepovazuju rekonstruovane sukafony (813), pretoze "rychlik" N.(813+913) by bol asi este vacsie fiasko ako elektrifikacia sucasneho stavu. BUBUBU...
BTW, zaustenie trate 145 do Stubne by sa tiez muselo patricne upravit,
pravdaze okrem inych, vyznamnejsich uprav.
...
Mal som tu cest cestovat v piatok juhom z Kosic do BB a bol som prijemne prekvapeny relativne sviznym tempom az na par pomalych jazd a oblukov. Jedine, co tejto trati chyba, je dokoncenie zdvojkolajnenia (tunel je vazne otazka, je dost dlhy a obchadzat kopec by asi nebolo ovela lacnejsie ako vrtat druhu ruru vedla), zrusenie pomalych jazd a mozno aj vyhladova elektrifikacia do Zvolena.
A tiez niekde zmena trasy (Lenartovce a podobne...). Mal som predstavu, ze je tam ovela hornatejsi teren, ale toto je uplna pohoda
Este otazka: Medzi Moldavou a Roznavou je jazda len po jednej kolaji? Alebo v inom prilahlom useku? Sli sme totiz po nespravnej...
Neviem, v ktorej stanici som navyse videl slovensku raritu - jazda cez spojku tratovou rychlostou (okolo 100 km/h), to sa nedialo svojho casu ani na "koridorovej" trati 120...
Ked sa bavili o DC systeme do Moldavy, preco sa uz nebavili o DC systeme do Roznavy, ci inych dedin? Ono je tazko povedat, ktora dedina este ano a ktora uz nie. Roznava nie je prave dedina, ale elektrifikovat so zakoncenim v nejakej pazi asi nema velky vyznam. Haniska je este vyznamna z hladiska nakladnej dopravy, ale Moldava nema absolutne ziadny vyznam...
K tomu Hlohovcu...
To by sa ortodoxni nitrancania asi dost nasrdili, keby do Hlohovca bola elektrika a do Nitry by uz nic nepotiahli. a ja s nimi suhlasim. Z hlaiska nakladnej dopravy su sice na tom zhruba rovnako, ale uzavriet "kruh" by sa uz patrilo. Vlaky by mohli chodit aj "dookola", navyse by boli mozne odklony v pripade vyluk. Elektrifikovat len po Hlohovec vyznam nema, je na odbocujucej trati, ktora v Hlohovci NEKONCI, ale za par drobnych navyse je mozne urobit cely usek HC - Luzianky - NR - Surany. Pravdaze v tomto duchu odporucam aj modernizaciu ZZ predovsetkym v Nitre.
Ako Prievidzan by som sice rad videl droty aj v rodnej hrude, ale za cenu, ze by sa s tratou nic ine neudialo, by to bolo skor na plac, ako radost. Lenze u nas to je tak, ze skor odklepnu elektrifikaciu niektoreho useku ako by nakupili nove jednotky (aj v nezavislej trakcii) a mozeme byt len radi, ze za moderne jednotky nepovazuju rekonstruovane sukafony (813), pretoze "rychlik" N.(813+913) by bol asi este vacsie fiasko ako elektrifikacia sucasneho stavu. BUBUBU...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/385263/
Noddy: Korid, resp. predtým KIDS začal "fungovať" tuším v roku 1995-6 (?). Za tých dlhých 14 rokov tí páni, čo sa okolo toho motajú, neboli schopní urobiť ani jeden maličký krôčik smerom k normálne fungujúcemu IDS. Preto nemám najmenší dôvod sa domnievať, že za ďalších 14 rokov sa niečo pohne, nieto ešte že sa zavedie regiotram, alebo podobné nezmysly. Pokiaľ niekto presadí v dnešnej dobe (a finančnej situácii) elektrifikáciu Haniska - Moldava mesto, mali by ho zavrieť za sabotáž.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384914/
Pozorne sledujem proces vzniku ORIDu ako aj samotnu pripravu na budovanie IDS. Udajne stavba terminalu Kosice - Sever ako jednej zo stavieb KORIDu je podmienena rekonstrukciou trate Kosice - Kysak. Tento usek je v zasobniku projektov OP Doprava na roky 2007 - 2013.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384876/
no obavam sa len, aby ten KORID nakoniec neskoncil zilinska obdoba ZRIDS, vela reci na zaciatku a hovno z toho ...zakladom je myslim taktova doprava a kym sa prave na tento krok kraje a ministerstvo neodvazia, tak tu asi nic na sposob juznej moravy mat nebudeme
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384861/
Ja fandim KORID-u, ak ten IDS bude dobry, nie je problem. Len nechapem, preco chcu zacat od konca, preco nezacnu najprv budovat terminaly, neinvestuju do zvysenia priepustnosti trate, ak bude treba a pod. I ked osobne by som si skor vedel predstavit system nove motoraky (KE - Moldava resp. Turna) a potom prestup na hlavnej stanici alebo na predmesti na elektricku. Myslim si, ze by to bolo efektnejsie ako elektrifikacia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384798/
suhlas, ale inac ta moldava - haniska na DC mala byt len kvoli kosickym elektrickam vramci KORID-u (priame dopravne spojenie kosickeho vnutrozemia so vzdialenejsimi obcami/mestami) ...podla mna by to mohlo byt celkom zaujimave, aj ked to neviem odborne posudit ...no beztak sa to asi neuskutocni kvoli tej ppc uzasnej, jedinecnej a nenahraditelnej planovanej zmene trakcnej sustavy
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384690/
Bolo by dobre, keby sa zadrotovali vsetky 3 trate (skalica a hlohovec kvoli primestskej doprave na TT a BA a BnO- HU najma kvoli rychlikom). V podstate by boli useky, ktore maju perspektivu, by boli zatrolejovane. Bohuzial, na Slovensku je skor tendencia nie dokoncit daco zacate ci perspektivne, ale skor si este stazit situaciu (napr. ZV-Fil resp. Moldava - Haniska(dufam, ze tie projekty su ad acta)).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384687/
POdla mna u nas neexistuje trat, kde by mala elektrifikacia zmysel, okrem teda Banoviec nad Ondavou - Humenneho, kde zmysel elektrifikacie je usetrenie preprahu
...stale sa tu bavite o tejto trati (o jej priorite z hladiska potreby elektrifikacie nepochybujem), no podla mna dalsim usekom kde by bolo zadrotovanie viac nez uzitocne je aj kratucky usek Holic - Skalica ktoreho elektrifikacia (hoci len z regionalneho pohladu) priniesla znacne zjednodusenie situacie ...podobne aj trat DNV - Marchegg (o ktorej je uz vlastne aj tak rozhodnute) a taktiez sa mi pacila aj myslienka potiahnut droty z Leo do Hlohovca kvoli moznosti vedenie priamych primestskych vlakov Hlohovec - BA (napriklad tymi push/pull) ...vychadza mi z toho ze skutocna potrba pavuciny je u nas len na zopar kratkych usekoch kde by si to neviemake investicie urcite nevyziadalo. O to viac je teda zarazajuce ze ich situacia sa dlhodobo absolutne neriesi. Hlavnym dovodom toho bude podla mna asi ich nezaujimavost z pohladu tych co o tom rozhoduju (malo publicity a titulnych stranok, malo politickych bodov a v neposlednom rade maly projekt = male moznosti nahrabat prachy na proviziach) ...o absencii akejkolvek ucelenej studie ohladom riesenia verejnej dopravy na slovnesku asi zbytocne hovorit
...stale sa tu bavite o tejto trati (o jej priorite z hladiska potreby elektrifikacie nepochybujem), no podla mna dalsim usekom kde by bolo zadrotovanie viac nez uzitocne je aj kratucky usek Holic - Skalica ktoreho elektrifikacia (hoci len z regionalneho pohladu) priniesla znacne zjednodusenie situacie ...podobne aj trat DNV - Marchegg (o ktorej je uz vlastne aj tak rozhodnute) a taktiez sa mi pacila aj myslienka potiahnut droty z Leo do Hlohovca kvoli moznosti vedenie priamych primestskych vlakov Hlohovec - BA (napriklad tymi push/pull) ...vychadza mi z toho ze skutocna potrba pavuciny je u nas len na zopar kratkych usekoch kde by si to neviemake investicie urcite nevyziadalo. O to viac je teda zarazajuce ze ich situacia sa dlhodobo absolutne neriesi. Hlavnym dovodom toho bude podla mna asi ich nezaujimavost z pohladu tych co o tom rozhoduju (malo publicity a titulnych stranok, malo politickych bodov a v neposlednom rade maly projekt = male moznosti nahrabat prachy na proviziach) ...o absencii akejkolvek ucelenej studie ohladom riesenia verejnej dopravy na slovnesku asi zbytocne hovorit
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384685/