Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
u nás väčšinou platí že u os vlakov platí odchodový medzičas...ale na kopcoch to môže byť inak
preto treba vybudovať druhú nezávislú rýchlodráhu na 240 na IC a EX
CLKAMGDTM - tych 6 min plati rovnako pre 12vagonovy Ex. s vetronom v zaprahu a aj pre pantera ????
rád bi som Ty podakuval za ten krásni noví pojem, ktorí sy, možno nechtyac, už navždi vnyesol do našej mluvi.
''Vibrzďovanye vlakov'' je hrozná vec, aj na Mykuláša mi to jeden nákladní urobel.
S vďakou, mi slovenský železničiary
**panenkamáriapodsrpenská, Ty to vidíš**
1.) v jednom s Tebou myslím podobne )to neznamená, že správne), ale myslím si, že hustota vlakov na jednej koľaji jednym smerom (na dvojkoľajnej dvoma smermi) je minimálne jeden vlak za 2 minúty, veď ak vlak ide šesťdesiatkou, za dve minúty prejde 2 km, čiže v úseku 4 km môžu byť naraz dva vlaky, v úseku 8 km 4 vlaky......samozrejme, treba rátať zo zastavovaním v staniciach, no za žiadnych okolností sa na koľaji v jednom smere medzi Bratislavou a Novým MEstom nad Váhom v danej chvíli nenachádza 50 vlakových súprav (50 vlakov na 50 úsok dvojkilometrových), pochybujem, že ich tam je 20......
že by sa pri takto peplmených úsekoch zbláznila automatika? Iste, ale opakoval som mnoho krát, niekedy je pomalšie rýchlejšie a niekedy je menej viac, čiže kľudne z BA mohol každých 5 minút výjsť smerom na Trnavu jeden vlak, a to máme 12 vlakov za hodinu - jeden Ex, jeden Rex, 2-3 osobáky, jeden IC a 6 nákladných......
2.) čo sa týka odbornosti koho toho, vieš koľko máme mi v robote odborníkov? A AKo rýchle menia svoju odbornosť? V minulosti to boli superodboníci na covid, na lokdovn, dnes sú ti najlepší politici, najlepší vojaci na ukrajine i v izraeli, za dva mesiace to budú najlepší hokejisti, medzitým sú aj dobrý triatlonisti a fotbalisti, a tiež iné profesie.....no proste samí odboníci
este mi vyskakuje otazka ako by sa to dalo vyjazdit pri obcasnych meskaniach ''rychlikov'' od severu......snad niekto z trnavskych dispecerov by mohol dat svoj odhad.
TR - chapem tvoje obcianske rozhorcenie nad realizaciou koridoru BA-TT, ale radsej este chvilu studuj zelezniciarsku techniku ( vratane zab.zar) a potom pis....a ak sa ti nechce studovat, tak sa radsej zo zaciatku len pytaj......... lebo doterajsimi prispevkami sa strapnujes technicky a aj komunikacne, hrubu sajnu mas, ale navrhujes technicke blbosti.
ze trocha pleties odborne nazvy mi nevadi na volnom zelezniciarskom fore.
Mikulík, teoreticky by to išlo - čo mi nie tak dávno v družnej debate potvrdili aj ľudia, ktorí tomu rozumejú (z titulu svojho vzdelania a praxe) viac než ja. Možno by bolo treba počítať s ''predbiehaním'' v PK, určite by to komplikovalo vozbu nákladných vlakov... Či by to ale mohlo fungovať v praxi, teda tu a teraz, v týchto našich reáliách, si nedovolím povedať.