Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
- nefandim si ze sa to zacne stavat za 3 roky, ale ak by to vyslo ako zmysluplne (griinpisacko odCO2kovacie spolocensko navratne riesenie), tak by to mohlo dostat stempel do dalsie kola......studia real. , seia, projekt pre uzemne konanie, stavebna uzavera v danom uzemi...... a tak dalej .
- ono ja uz mam cez 40 , a snivat,.....rozmyslat,.....pisat o niecom co je podla mna *uplne nerealne* ( v horizonte 20+ rokov) v nasich koncinach sa mi uz nechce. ale neberiem ti to- snivaj dalej o separe rychlodrahe BA-ZA-XY.
- ale cuduj sa svete, poznam jeden prienik nasich ''velkych myslienok'' : neriesit 3kolajku BA-TT (-LEO), ale v ramci vystavby infrastr. na slovenskom uzemi pre VRT zapad-praha-brno-bratislava-budapest naprojektovat a urobit aj VRT(200-230) dvojkolajku po TT s odbockou do ( za ) Senec......myslim si zeby to bolo rozumne vyuzitelne (spolocensky prinosne) aj za 5 rokov.
aký zmysel má výstavba diaľnic?
prečo sa pôvodné cesty prvej triedy trošku ''nerozšírili, neurobil sa tam tretí rýchly pruh, neporobili sa vo väčších mestách obchvaty......''
no preto, lebo diaľnice sú na rýchly presu ďaleko
a cesty prvej triedy by mali byť na presun medzi okresnými mestami, medzi regionmi
a treba aj diaľnice a treba aj cesty prvej triedy, každá cesta zvlášť, nie dve v jednom
a o tom je aj železničná regionálna a osobná doprava a diaľková železničná doprava, každá dráha zvlášť, nie dve v jednom
darmo si kúpiš mercedesa a budeš ho hnať 50kou cez dediny, to má taký efekt, ako trabant na diaľnici
alebo ako nové dieselové súpravy cez Andač do Nitry alebo bagety z Nového Mesta do Trenčína
riešením sú dve koľajové telesá
- rýchlodráha
- dráha pre regionálnu a osobnú dopravu
ja o koze - zvysenie kapacity v usekoch kde
to je uz teraz problem - okolo BA
nadler o koze - ponechanie starej trate pri tur.vrchu a puchove
chio o roze - ako snaha oscadnickeho richtara zachranit zastavku vedla ''svojej'' dediny sposobila nevyvrtanie tunela a zabetonovanie trate v starej trase ( naschval nepisem koridoru, lebo ta 80kova trat co sa urobi sa hl.koridorom 21.stor. neda nazvat)
a usmevne na to je, ze kazdy ma ''svoju pravdu''.......pekny vecer :-) prajem
a rýchlodráha, ktorá sa stále buduje z Viedne do Mníchova, tam sú staré koľaje ponechané jazdia po nich nákladné vlaky
to sa aj u nás mohla vybudovať úplne nová rýchlodráha z BA do ZA, tam je spústu miesta, podunajská nížina a považie je dosť široké a stačila by aj jednokoľajka, IC dvojhodinovom takte, Ex v dvojhodinovom takte a R v hodinovom by sa tam kľudne mohli na nejakých obiehačoch ako to je na Hrebienok proti sebe obiehať, a jedna koľaj by zvládla v obidvoch smeroch po max 4 vlaky jednym smerom za hodinu
a osobáky a rexáky sa mohli s nákladnými motať po starej trati kľudne aj stovkou
- o trojkolajkach ma zmysel hovorit (aspon zmysluplne snivat :-) ) v usekoch BA - DNV , BA - TT (-LEO)
-inde je to zatial naozaj nepotrebne a to s UHP nemam nic spolocne :-)
PS: nechat jednu kolaj zo starej trasy popri novej rychlej by stalo mozno aspon za zvazenie od Teplicky n.V po Vrutky.......
- ono by bolo stačilo, keby sa páni prerábači neboli tak rýchle ponáhľali a neboli by vytrhali staré koľaje ešte skôr, ako položili nové, kľudne mohla ísť koľaj aj po starom lôžku napr. okolo Tureckého tunela, okolo priehrady Nosice....a všade kde boli koľaje preložené
- za predpokladu ze vlaky vyzsich kategorii sa v uzle schadzaju a rozchadzaju v neaky spolocny cas ( takt ) , tak aj ta stredna kolaj sa vyuziva smerom k uzlu a prec z uzla.
PS1: este jedna vyhoda: ked je jedna kolaj nepouzitelna , tak sa doprava nezruti a za cenu nizsej priemernej rychlosti sa vsetko odjazdi.
PS2: kedze u nas vsetko funguje ako sa to vymysli a nakresli tak situacia v PS1 je cisto teoreticka .... ba priam by som ju nazval tazkou dezinformaciou :-)
- prosim neriesme kapacitu hl.stanice
-spajanie slonov je tiez riesenie ( na ktore mame malo slonov) , ale ak chceme dostat ludi z aut dovlaku tak takt 20 min je podla mna minimum........(otazka ci naozaj chceme, alebo o tom pokecame pred volbami a potom clovece trap sa ako chces, ja uz svoju stolicku mam)