Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
A ešte dva faktory - technický: Koľko voľných oddielov musí mať vlak pohybujúci sa 160-tkou, aby išiel plynule a nič ho nebrzdilo? To, čo si napísal ty je možné len v prípade, že všetky vlaky idú za sebou rovnakou rýchlosťou. A druhý faktor: nákladná doprava. Predpokladá sa jej nárast, rozšírenie ucelených vlakov. Kedy budú chodiť? V noci?
Vždy treba začať od najslabšieho miesta !
Ale v tejto situácii mi príde rozumnejšie ( financne , aj prevádzkovo) ísť cestou novostavby mimo súčasnú trať.
PS. s UHP nemám nič spoločné, som si robil srandu so svojich myšlienkových pochodov.
a tomuto nerozumiem ''a to z UHP nemám nič spoločné ??????''
ono ja som už dosť starý na to, aby som ešte čosi v ďalekej budúcnosti využil, už pred 50 rokmi boli plány na diaľnicu z Brna cez Uherské HRadište do Drietomy, Bánoviec a do PRievidze, v Tatrách mal byť postavený vlak ALVEK, konala sa aj celoštátna ľudová zbierka.....využívanie lodnej dopravy na Vážskom kanáli.....či sedačková lanovka na Veľkú JAvorinu....a mnoho mnoho iných plánov a projektov (ako rekonštrukcia lanovky na Zobor)
Ja len nahlas rozmýšľam o *tretej(+stvrtej)* koľají z BA smer ZA. Aby sa v úseku BA-TT dala odjazdiť hustá(takt 20, 30 min) regio doprava (vrátane NR+PD). + dialkova ZA , KE
A ak by sa to stávalo mimo súčasnú infra, stavebne by to nekomplikovalo momentálnu prevádzku + hneď by to mohlo by aj na 200.....o väčšej rýchlosti na ŽSR ani nesnívam (ani po dvoch pivach:-) )
Podľa mňa ťahať tu rýchlu spojku za LEO nemá zmysel...... a to z UHP nemám nič spoločné ??????
Bratislava, Senec, Ďalej novouí traťou okolo Pustých Úľan a Hoste do Serede, ďalej novou traťou okolo Hájskeho a JArku do NItry, a odtiaľ ďalej novou traťou okolo Golianova do Vráblí a Ďalej novou traťou do Kalnej nad Hronom a Levíc, a odtiaľ......cez Dudince, Veľký Krtíš......do Lučenca
Vysokorýchlostná železnica je „druh verejnej železničnej dopravy s rýchlosťou minimálne 250 km/h“ - NIE len 200 km/h
nie po LEO ale až do Poľska, bola by to rýchlodráha, nestojí to nikde, len v krajských mestách, tak by to šlo cez Važiny až do Žiliny a odtiaľ cez Terchovú a Zázrivú do tunela pod MInčol a potom do Hruštína a Námestova (tam by bola posledná zastávka) a hybaj do Poľskej zeme
- teoreticky 3 , aby vzdy mal aj na prenose zelenu, ak obaja valia 160......bavim sa o klas. AB s KO
ale ak mas uvazovat o tom za je pred tebou Os, naklad. tak potrebujes tych volnych oddielov este viac....... pokial 1. vlak spomali , niekde sa cely vlak hodi ''do boku'' , prehodi vyhybka do rovna, overi volnost vlakovej cesty cez stanicu , aj za staniciou az potom je mozne dat ''zelenu'' na vchodove....... cele to upratanie do boku trva neaky cas pocas ktoreho nemoze mat ICo zelenu, takze ten casosovy rozostup na sirej trati musi byt vyrazne vacsi ako cas za ktory prejde 3 oddiely.
ber to len principialne......pri ETCS je to trochu ine, tam sa ''hra'' o rychlost a brzdnu krivku a nie o oddiely ako celky.