Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Mal som na mysli iba osobáky,R ani Zr nie a aj to aspoň v Ruskove a v Slanci. V Ruskove sme mali za čias zastavovania dvojice HN vlakov celkom slušné tržby. Po ich zrušení citeľne klesli.
Tie dve-tri minúty naviac by sa možno dali zapracovať, vlaky na odbočku jazdia (mimo špičky) oveľa menej vyťažené, ako tie Čierňanské.
Tiež je tam veľká pauza medzi vlakmi 8806 a 8808 (vyše 4 hodín). Veľkú služby by urobil 8908.
Dík.
nie je predsa problem navýšiť spoje a potom povedať že na 1 km to vyjde lacnejšie ako doteraz
Uvediem príklad: V úseku Košice - Kalša zastavujú iba osobáky v smere na Čiernu nad Tisou. Humenské osobáky celým úsekom prechádzajú. Niektoré (HN) sú trasované vo veľkých pauzách medzi osobákmi na ČNT. Ich zastavenie aspoň v staniciach by dalo cestujúcim väčšie možnosti výberu a zároveň by výrazne konkurovalo autobusom.
V minulosti zastavoval Zr 1903 v Ruskove a Slanci. Odľahčil preplnený vlak 8813 na ČNT. Ľudia v spomínaných staniciach vystúpili a počkali na 8813, v ktorom sa medzitým mierne uvoľnili miesta.
Čo bráni zastavovaniu vlakov v smere na Humenné? Cestujúci by skôr či neskôr zistili, čo je pre nich dobré a určite by to ocenili.
Nemôžem si pomôcť, ale prirovnám to (trochu s nadsázkou) k tomu, aby z Košíc po Žilinu nezastavovali pražské rýchliky, pretože tam stoja bratislavské.
- zrušenie zastavovania vlaku v akejkoľvek zastávke (nesúhlas - prídu sťažnosti od starostov),
- postoj k vlakom v prepravnom sedle (treba ich zrušiť, lebo "vtedy ľudia necestujú"),
- nesúhlas s diaľkovou dopravou ako takou (treba ju zrušiť)
- vlaky slúžia na dopravu ľudí do roboty (spoje v sedle to nespĺňajú...).
Objednávka výkonov je mierne zložitejšia, ale je to zhruba ako píšete (musia sa dodržiavať limity v kategóriách). Doplním len, že na ZSSK je viacero oddelení a každé objednáva iné vlaky (diaľkové vlaky vs. osobné vlaky vs. Zr vlaky) a regionálnici sú spravidla posadnutí tým, že Os musí stáť pri každej vŕbe. Preto napr. vlaky typu 9130 a 4320 sú Os a nie Zr a napr. Os medzi BB a TuTe zastavujú v každej zastávke...
Ale zdôrazňujem, nie som na to odborník. Preto som sa pýtal. Rád sa nechám poučiť. Ľudia u nás ma stále bombardujú otázkami, prečo Ruskovom toľko vlakov iba prechádza a už mi došli argumenty.