Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Len malá reakcia na Tvoj príspevok, na tú časť, ktorá začína slovami: "...no samozrejme by som chcel aby..."
V Čechách sa hovorí, že za peníze v Praze dům. Sadni si do managerského kresla na železnici a splň si svoj sen - za pár mesiacov zožeň strašne moc peňazí, oprav trate, nakúp vozne, plať vysoké výplaty a nezadlžuj firmu. Snáď Ťa potom tie hanobiace reči prejdú.
No samozrejme by som chcel aby v tychto rokoch boli vybudovane kvalitne trate. Potom urcite kvalitny vozovy park. ....
V skratke
BA - N. Mesto n. Vahom: planovane dokoncenie 2008 (predpokladam ze 31. decembra )
N. Mesto - ZA: ze vraj 2008-20012 no ved uvidime
ZA - Statna hranica s CR: 2008-20?? (nepamatam)
A ze vraj by sa mala "urychlene robit" nova trat Krompachy-PO s Vmax 200 km/hod, no neviem, neviem, ma sa zacat s projektovanim
Inac pozri diskusiu Koridory tam to mas
Chcem sa len tak pre zaujímavosť opýtať, ako sa vlastne ide modernizovať železničná sieť na Slovensku. V súčasnosti modernizujú úsek BA - Nové Mesto n. V. kedy to bude ukončené? A vôbec kedy bude ukončená celá trať BA - Zilina. Potom ma tiez zaujima, že ktoré úseky sa ešte majú modernizovať ak je to vôbec potrebné.
Za objasnenie ďakujem.
S pozdravom Kurier.
Komentar jak hovado!!!! Myslim, ze aby si to precitali kompetentni, je vsak jasny, strucny a konecne jasne vysvetluje, o com rozhoduju!!!!!!
Tak toto ma dostalo.... looooool.....
Ale aj tato veta:
"Rovnako rezort financií žiadal železnice, aby vysvetlili, čo sa s projektmi ISPA deje, pretože pri nich vznikli vysoké cenové navýšenia. Železnice to vysvetlili takto: "Financie, ktoré prevyšujú podpísané zmluvy, dosahujú 3,4 miliardy korún. Dôvodom je cenový nárast z časového posunu medzi podpísaním rozhodnutia a vyhodnotením verejnej súťaže na stavebné práce." Rovnako sa projekty ISPA predražili najmä preto, že sa ,,menili technické riešenia v projektoch". Manažéri spoločnosti tvrdia, že o probléme sa dlho vedelo a že minister financií im v roku 2003 aj prisľúbil viac peňazí na predraženia, ale nakoniec sľub v štátnych rozpočtoch nesplnil."
Tak ta ma dostala podobne. Akoze okatejsie povedane: "A teraz pani vyplatte provizie, pretoze so svojou rodinou predsa nebudem byvat v trojizbovom byte v Ruzinove....", som to este nikde nevidel....
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaa......
PS. aj komentár k fotke na začiatku článku stojí za to
Ale može vlečkar vytrhat komplet celu vlecku ????(ak je jeho) a može to spravit hocikto kto ju kupil ??? neviaže sa na to nejaký zákon ????
Nie, u nas sa najskor pozera na ponuku, ktora je najlepsia cenou a to uz je jedno, ci je v rozpocte zahrnuty zivotopis jej pisatela alebo prve tri strany su o situacii nasich rybnikov....
Potom o rok sa zistia okolnosti, ktore zasadne ovplyvnia rozpocet projektu, t.j. tie, ktore uchadzac do ponuky NASCHVAL nedal, aby mohol mat najnizsiu cenu (a samozrejme podplatil spravnu radu - to je bezne, deje sa to a nepoznam firmu, ktora na toto nema vyhradeny fond, len Zimensu na to dosli, to je hanba)...
A potom zrazu robosi dojdu na miesto, kde sa bude diat tak o 50% a viac prac navyse, bude treba dalsi material, pripadne zmenu v projekte, o ktorej sa sice dopredu vedelo a je uz nachystana, ale "akoze" nas to zaskocilo, neratali sme s tym a podobne.
Profituju z toho obidve strany: Manazer, ktoremu narasta provizia, lebo navysenie projektu zo strany dodavatela vnima, ako jeho chybu a tym padom si zapyta viac.
A aj pre dodavatela, ktory si na prace a material stanovi svoje standardne ceny a marze, cim ma vacsi zisk.
Kto na to doplati?
U statnych zakaziek napokon stat, t.j. my, co kazdy den poctivo fachame, aby sme mali co jest a kde byvat.
Ked Vam stvrtinu vyplaty niekam odfelaju, kolko je to penazi od kazdeho spolu?
Keby som sam nemal kontakty vo firmach, co robia statne zakazky, mozno by som suhlasil s tvrdenim, ze najskor to ma clovek skusit sam. Ale keby sa veci aspon u statu diali korektne, projekty by nemeskali, boli by peniaze aj na vozovy park a vsetko by bolo v pohode. Lenze u nas sa na state najviac ryzuje. To su najlukrativnejsie zakazky., Opytajte sa akehokolvek manazera, ktory robil na nejakom projekte napriklad pre ZSR, SPP, SOI a podobne....