Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Pred casom som sa vratil z ostrovov a opat som bol "vo vytrzeni" z ich zeleznicnej dopravy.. funguje to tam uzasne.. dostanes sa vzdy a vsade.. dokonca som si vsimol, ze niektore vlaky maju v cestovnom poriadku zapracovane cakanie na trati z dovodu prekrocenej priepustnosti trate.. ak by tam mala fungovat nakladna doprava, tak iba v noci od jednej do piatej rano..
A k tym cenam tolko, ze predplatne CL na vzdialenost 60 km ta vyjde menej ako parkovne v Londyne.. takze pre Britov su vlaky urcite lacne.. a aj daleko od Londyna boli minimalne hodinovy takt vlakov, pricom klientelu tvorili aj pani v oblekoch a s notebookmi na stolikoch.. pravda je, ze cesty najma v okoli velkych miest su upchate a tak je vlak nutnostou.. no vobec to nie je dopravcami zneuzivane a kvalita sluzieb je aj tak vyssia ako u nas.
Catering je uplny standard aj v primestskych vlakoch.. tie vsak jazdia aj na 150 km ramenach a tak sa isto viac oplati, ako pri vlakoch do 40 km..
Vzdy sa z Anglicka vratim plny napadov.. ale potom si uvedomim slovensku realitu..
P.S: Ja som tam chodil na EuroDomino za cca 15 libier denne.
Sice tady (i když možná ne přímo v této diskusi) už o tom několikrát řeč byla, ale proč nezopakovat:
České dráhy jako dopravce jsou (zatím) akciovou společností ve 100% vlastnictví státu. Majitelem a správcem infrastruktury je Správa železniční dopravní cesty, s.o. Na rozdíl od Slovenska však tato státní organizace neřídí provoz na dopravní cestě - tím jsou pověřeny právě České dráhy.
O poslání SŽDC si můžeš přečíst na jejích stránkách - http://www.szdc.cz/
A jaký mají vztah k dopravní cestě České dráhy, to můžeš poznat z jejich organizační struktury, která je ke stažení/otevření na stránce
http://www.cd.cz/files/P2_OS_D_01052006-9ece333aa9fae6afc61be84328a45197.pdf
- úsek: Náměstek generálního ředitele ČD pro dopravní cestu