Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
a ci uz cargo alebo personenverkehr si budu objednavat vykony u traktion (a teoreticky aj virtualny hociaky novy operator s kym by öbb traktion mala zmluvu). kedze sa pocita s privatizaciou carga a aj cargo aj personenverkehr (ktory sa nepocita ze bude privatizovany), maju podiel v öbb traktion a aby si stat zachoval vplyv tak ma cargo len 49% v traktion, personenvekehr ma 51%.
mno ono je to kusok zlozitejie, ale je to fakt velmi dobre urobene a velmi dobre pripravane na liberalizaciu trhu.
inak este taka perlicka, dokonca cast vykonov si cargo resp personenverkehr objednava u ÖBB dienstleistungen a ÖBB immobilienmanagement :)
ono rakusani su stari byrokrati :)) ale zase v tom vedia chodit ;)
ono problem ÖBB je v tom, ze oni maju plus minus dokoncu zastupcu v parlamente :) v rakusku maju ÖBB nenormalnu silu. uspech vlady bol uz to ze ich takto rozkuskovali. ÖBB tu mala poziciu pred zmenami, ze tu mali dokonca zo zakona garantovanie preplatenie AKEJKOLVEK straty. jedno ci 100 milionov alebo 10 miliard euro. coho patricne vyuzivali :)
je to na dlhsie, ale ÖBB spotrebovala asi 10% HDP rakuska na celkove vydaje!
ako prve samozrejme idu privatizovat ÖBB cargo...
ja som len chcel na tomto uviest, ze ako sa to da urobit. hlavne ohladne sprehladnenia financnych tokov ;)
prikladam ako nazorny priklad rozdelenie rakuskych zeleznic ÖBB. po tomto rozdeleni funguje spolocnost daleko efektivnejsie. a je tam este mimo uz 4 spominanych celkov extra oddelena aj trakcia, vystavba novych trati, servisne sluzby, brennersky tunel a spolocnost co ma na starosti nehnutelnosti.
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=651
za dalsi chybny krok povazujem privatizaciu celeho carga. malo sa privatizovat 66% aby si stat zachoval nejaky vplyv a hlavne kvoli dividendom.
aj ked je fakt, ak by sa cargo podarilo predat za 18-20 miliard tak je to obrovsky uspech (ale predpokladam ze stat dostane max 12-15 miliard)
A obávam sa toho, čo načŕta Nick, že ZSSK bude musieť vykriť sekeru a prejde sa k rušeniu. Preto by pomohlo aspoň minimálne skomerčnenie ZSSK, neprevádzkovať vlak s 5 ľuďmi, ale ušetrené náklady (vl.km.) použiť na iné vlaky, kde by dokázali odviezť 100 ľudí, ale stále pretrváva prežitok, železnica - charitatívny orgán. Namiesto toho vlaku s 5 ľudmi, nech chodí autobus, samozrejme nech si ho platí VÚC, keď ho tam chce mať.
55.lukas, ver tomu, že dotyční zamestananci sú presvedčený o správnosti svojich rozhodnutí.
A tiež neviem pochopiť, že prečo napr. z Levíc do Želiezoviec a Čaty, chodí menej vlakov ako od Šiah, spádové územie výrazne väčšie, Šahy zapadák, ľudia chodia do roboty a do školy do Levíc a spojov menej. A paradoxné je, že od Želiezoviec je školský vlak do Štúrova a nie je školský vlak do Levíc. Toto skutočne netreba viac komentovať.
A na margo toho článku v SME, vlakom Dudince - Štúrovo pokračuje z Čaty 0-5 cestujúcich, v opačnom smere rovnako, podotýkam, že to je aj priama krídlo od/do Šiah, takže od Šiah do Dudiniec to bude ešte menej...
ZSSK, ZSR, celá vláda nepochopili jednu vec. Je jednoduchšie si niečo udržať, ako získať. Prípad Trenčín - Topolčany. Obnovili dopravu im vlastným spôsobom, t.z. vlaky v nevhodných časoch a brutálna konkurencia autobusov. Vlaky chodia prázdne.
Ale vrátia sa cestujúci naspäť do vlakov? Majú na to vôbec dovôd? Dáva im niekto na to dôvod?
A k téme: Aké železnice v rokoch 2010 - 2020? Ja si myslím, že žiadne. Spejeme k tomu čoraz rýchlejšie.
http://www.sme.sk/c/2531266/Zeleznice-obnovuju-trate-pre-ktore-bol-strajk.html
http://www.sme.sk/c/2531221/Zeleznice-vracaju-trate-co-rusili.html
a zaroven by ma zaujimalo, kedy uz bude v PD na stanici vylepeny nejaky zaujimavy poriadok. Je pravda, ze som tam bol vlakom naposledy v novembri, ale vtedy tam este nic nebolo, len pripravena tabulka.
rakusaci pripravuju na to aj trat a druha kolaj by sa mala tiez v tom zmysle stavat :)
a potom ked kupia (co je skoda) BTS tak chcu aby medzi BTS a VIE letiskami bol takt max 30 minut ..
Nový Čas je bulvárny denník, tzv. tabloid, ktorý je zameraný na špecifický čitateľský segment, ktorý nehľadá ani tak seriózne informácie, ako skôr pikantérie. Tejto požiadavke je prispôsobovaná aj ponuka tém a spôsob spracovania správ. V žurnalistickej teórii sa zvykne uvádzať, že bulvárne noviny sú zamerané na čitateľov, ktorí nechcú, alebo nevedia premýšľať ...
Pocul som, ze prave tato fakulta ma na svedomi nejake diplomovky, na ktore prisli grunty a realizuju sa. Neviem, aka je "velkost" tychto projektov, ale ludia hovoria skor o vyssej kvalite...
http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=2511201
jediny novy projekt na najblizsich 10-20 rokov sa crta projekt filialka, kde EU chce dat az 90% rozpoctu. mali by tam mimochodom koncit aj vlaky ICE :)
pre zaujimavost, v polsku zrusili od roku 1990 asi 6 tisic km zeleznic. v celej europe od roku 2000 klesla dlzka zeleznic o asi 10%.
zeleznica uz svoj vrchol zazila, opakovat sa nebude. resp len v mensej miere v podobe VRT, kde ma na najblizsich 30 rokov jedina narok bratislava.