Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
To že doporučujú ako efektívnejšie namiesto 4 EJ kúpiť 4 nové rušne a 4 / 28 riadiace/ vozne ma tiež trochu zarazilo, ale tam operujú aj zníženou kapacitou EJ na ZA-BA oproti klasickým vlakom, čo je asi pravda - ale tam necestujem radšej nech sa vyjadrí niekto stade... A že niekde DMJ jazdia pod drôtmi, asi mysleli ZV-BB? A čo tam teda má jazdiť? Nech zdvojkoľajnia trať a nech tam potom pendlujú v takte 2 EJ.. ale aj tie sú fuj... Najlepšie asi nech nechodí nič, pravičiari ušetria, budú mať za čo testovať do mrte, tam nie je vysoká spotreba nafty... Vo Zvolene ''odhalili'' cez víkend sto pozitívnych, prepočítaný náklad na jedného odhaleného 1400 €, v BB takmer 2000 €/ks....
Inými slovami ministerstvo povedalo že sa majú rušiť trate ,niektoré liberalizovať teda žiadne iné nákupy nie je treba.....ostatné je balast ako zdôvodniť prečo nemodernizovať. Peniaze sa majú ako vždy šetriť na železniciach, však aj tento rok dali na údržbu menej ako predchádzajúce vlády. som zvedavý či aj napriek nesúhlasnému stanovisku bude pokračovať súťaž......
ja by som tam videl aj iný aspekt, politický...spor medzi ludmi Olano ktorí chceli či museli odísť na ministerstvo financií a hnutím Sme rodina , ktoré na prekvapenie všetkých tam ponechalo predchádzajúci managment.Bolo by určite tragické aby sa pre také žabomyšie vojny zastavila modernizácia......
Na druhej strane tým nechcem úplne zhadzovať argumenty UHP. Nepoznám parametre aké boli zadané pri motorových jednotkách, ak by sa dalo súťažiť o lahšie a lacnejšie prečo nie, ale pri tých chudobných 4 elektrických jednotkách ktoré mali byť určené na Rexy je to už divné....to akože nakúp 4 rušňov a 4 riadiacich vozňov a nákup 28 vozňov by bol lacnejší ako 4 komplet jednotky??? alebo si UHP že ZSSK má tolko modernizovaných vozňov že len tak poskladá z nich 4 súpravy?
Hodnotenie: Nákup DMJ je neefektívny a zhorší dopady na životné prostredie.... najazdia iba 40 % km v porovnaní s ich potenciálom. Nákupom sa uvoľnia jednotky r. 813 (z rokov 2007-2017), ktoré sa presunú na iné trate, kde dôjde k vyradeniu komplexne modernizovaných jednotiek r. 812 (z rokov 2002-2006). Tie nie sú nízkopodlažné ani klimatizované, ale majú nízke prevádzkové náklady, nízku spotrebu paliva ... Plánované nové dieselové vozidlá majú dvojnásobnú spotrebou paliva...
Alternatívou k nákupu DMJ je efektívnejšie využitie, presuny alebo nákup ľahkých motorových jednotiek. Zlepšenie kvality dopravy je možné efektívnejším využitím existujúcich nízkopodlažných jednotiek r. 813.1 (ľahká jednotka) alebo r. 861 (ťažká jednotka, obdobná plánovaným DMJ). Lepšie obehy umožnia uvoľniť časť týchto vozidiel, ktoré je možné presunúť do Žilinského kraja ...
Odporúčania: Nerealizovať projekty v predloženej podobe ... DMJ – Kvalitu regionálnej dopravy v Žilinskom kraji riešiť primárne efektívnejším *využitím nízkopodlažných jednotiek r. 813.1* alebo nákupom ľahkých motorových jednotiek vhodných pre trate s nízkym objemom dopravy s potenciálom úspory 45 mil. eur. ...
Btw včera na hodinovom nákupe medzi 16 - 17 hod, medzi plnými regálmi som nestretol jediného dôchodcu. Parkovisko plné, väčšinou rodiny zo Zvolena, cudzie EČV prevažne BA, NR dopĺňajúci zásoby pri pobyte v horách alebo cestou na ne. Rovnako pred Vianocami.
P.S. a to by si sa čudoval, koľkí nedôchodcovia po mesiacoch seniorských hodín dojdú uprostred vyhradeného času skúšať, či ich náhodou ešte nezrušili a nadávajú, keď im slušne vysvetlím, že ešte nie; dokonca jedna pani ma oklamala, že ide do roboty(ako agentúrnik striedajúci Tescá nemám šancu poznať všetkých zamestnancov všetkých Tesiec v BA).
**Koaličná SaS by rada videla konkrétne opatrenia, ktorých sprísnenie by mohla podporiť. Napríklad je podľa nej najvyšší čas zatvoriť kostoly či zrušiť vlaky zadarmo pre seniorov, ktorých chceme najviac chrániť. **
Proste tí zlí dôchodcovia sa v kuse vozia vo vlakoch, aj keď je všetko zavreté, dokonca sa už rafinovane maskujú tak, že sú neviditeľní ... no nezdražili by ste im to?